Connect with us

technokrata

Ha szeretnénk magunkról egy jó portrét, ez a robot bármikor elkészíti nekünk

universal_robots_kreativ_robot

Tudomány

Ha szeretnénk magunkról egy jó portrét, ez a robot bármikor elkészíti nekünk

Ha szeretnénk magunkról egy jó portrét, ez a robot bármikor elkészíti nekünk

Áthelyez, összeszerel, tesztel és csavaroz, de újabban már a művészi oldalát is megmutatja.

Nem egy ezermester kollégáról van szó, hanem egy együttműködő, más szóval kollaboratív robotról. A piacvezető dán robotgyártó vállalat, a Universal Robots újabb és újabb területeit fedezi fel a robotok alkalmazásának, amelyek teljes biztonságban dolgoznak az emberek mellett.
universal_robots_parameterek

“Egy robot, végtelen lehetőség”, vallják a Universal Robotsnál, és az igazsághoz nem is lehetnének közelebb. Az általuk kifejlesztett kobotoknak (kollaboratív robotok) több mint 150 féle különböző alkalmazhatósága van, a lehetőségeknek csak a kreativitás szabhat határt. Segítségükkel olyan, automatizálható feladatok elvégzése alól mentesülnek az alkalmazottak, mint például az összeszerelés, csomagolás vagy hegesztés. Nemrégiben azonban az is bebizonyosodott, hogy a robotok a kreatív, alkotói feladatokban is élen járnak. Hogyan lehetséges ez?

Az idei, Texasban megrendezett SXSW fesztiválon egy UR10 kobotot demonstráltak, amely megmutatta a kreatív képességeit. A bemutatót a Deeplocal innovációs stúdió fejlesztette ki azért, hogy segítsen elindítani a National Geographics új “Genius” sorozatát, amely Albert Einstein életén alapul. A résztvevőket arra kérték, hogy tweeteljenek egy fotót magukról egy UR10 eszközre, amelyet egy digitális tábla előtt állítottak fel. Ezt követően Einstein saját kézírásával a kobot elkezdte felrajzolni a tudós egyenleteit a táblán, látszólag véletlenszerű pontokon. Csak az, aki hátrébb lépett a táblától láthatta, hogy azon a fényképet küldő személy portréja rajzolódik ki, mindössze az egyenletekből.

Az új lehetőségek felfedezéséhez nem kell azonban a tengerentúlra utaznunk. A Freibergi Bányászati és Technológiai Egyetem kutatói jelenleg két izgalmas projekten dolgoznak, amelyek célja, hogy új módszereket találjanak arra vonatkozóan, hogyan lehetne könnyebbé tenni a kobotokkal dolgozó emberek életét. Az első projekt során azt tesztelik, hogy a kobotok hogyan tudnak az emberektől tanulni mindössze úgy, hogy megfigyelik a tevékenységüket. Az egyetem egyik robot kutatója arra volt kíváncsi, vajon megtaníthatja-e a náluk használatban lévő UR5 robotot legózni. Ehhez a robotot egy háromujjú fogó szerkezettel és tizenkét kamerával szerelték fel. A tudósok külön érzékelőket hordtak a karjukon és a kezükön azért, hogy az UR5 képes legyen minden mozdulatukat figyelni, és azokat pontosan úgy megtanulni, mint egy gyermek.

A másik projekt esetében már veszélyesebb vizekre eveztek a kutatók. Ennek során azt vizsgálják, hogy milyen módokon tudnák segíteni a robotok a veszélyes munkakörnyezetben dolgozókat a föld alatti bányászat során. Hazánkban talán nem szükséges bemutatni azt, hogy a bányászat mindig is nagyon kockázatos munka volt, és a földalatti munka nehéz: a légkör forró, nedves és oxigénhiányos. Az olyan állandó veszélyek, mint egy-egy alagút összeomlása vagy a robbantások, valóságos fenyegetést jelentenek a munkavállalók számára. A német matematikus és mérnök, Engineer Julius Weisbach után elnevezett Julius robot egyelőre asszisztensként segíti a dolgozókat a felmérési feladatokban. A robot egy embert kísér, helyette hordozza a nehéz felszerelést, és szenzoros adatokat gyűjt kézi mérőeszközökkel. Egy másik, tervezett terület, amely során a robotok segítséget nyújthatnak majd a jövőben, az olyan területek feltárása, amelyek nem biztonságosak az ember számára.

Mi a titka a Universal robotok sikerességének? A robotokat rugalmas módon lehet beépíteni a folyamatokba, biztonságosak és együttműködőek, könnyen beprogramozhatóak, a megtérülési idejük pedig gyors.  A Universal Robots „Universal Robots+” platformja segítségével pedig az együttműködő robotkarok (UR3, UR5, UR10) újabb és újabb applikációjának megtervezését és megosztását támogatja. A világ minden tájáról érkező fejlesztők számára kifejlesztett virtuális térben a szakembereknek lehetőségük van tudásuk megosztására.

További Tudomány

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd