Connect with us

Hirdetés

technokrata

Úgy néz ki komolyabb fejlődésnek indul hazánkban egy igazán fontos ügy

Tudomány

Úgy néz ki komolyabb fejlődésnek indul hazánkban egy igazán fontos ügy

Úgy néz ki komolyabb fejlődésnek indul hazánkban egy igazán fontos ügy

Jelentős uniós pénzekhez jutott hazánk az alternatív üzemanyagok infrastruktúrájának fejlesztésére

Tallinnban kétnapos konferenciát és kiállítást tartott múlt héten az Európai Bizottság Közös Közlekedésfejlesztésért felelős igazgatósága, a DG-Move.

 

A rendezvényen az Innovációs és Hálózati Projektek Végrehajtó Ügynöksége, az INEA is részt vett, hogy széles körű vitára bocsájthassa a hétéves periódusra tervezet CEF-programot.

„Az összességében 22,4 milliárd eurós brüsszeli finanszírozású, közösségi érdekeket szolgáló programban minden korábbinál nagyobb jelentőséget és támogatást kapott a tiszta közlekedésre áttérést biztosító alternatív üzemanyagok elterjesztése

– hívta fel a figyelmet Domanovszky Henrik, a Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter Egyesület elnöke (MGKKE).

A bio- és földgáz alapú közúti közlekedés kiterjesztését rövid időn belül 32 esetben találta támogathatónak az INEA. Az ügynökség ennek nyomán 400 millió eurót, átszámítva 120 milliárd forintot biztosított ezen projektek megvalósítására. Az odaítélt támogatások a projektek költségvetésének több mint felét teszik ki.

„Ez a keret legalább 178 új LNG és 136 darab CNG-töltőállomás létesítésére elegendő Európa főbb TEN-T útvonalai mentén. A fejlesztési összegből hazánk számára is jelentős forrás áll rendelkezésre, hiszen a támogatás legalább nyolcada Magyarországra érkezik”

– hívta fel a figyelmet Domanovszky Henrik. Hozzátette: hazánkban ennek köszönhetően 6 LNG ás 45 CNG töltőpont létesülhet.

A magyar sikerben kulcsszerepet játszott a Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter Egyesület szakembereinek munkája is, akik számos projektet készítettek elő a gázhajtás hazai elterjesztése érdekében. A közúti fejlesztések mellett az INEA jelentős támogatást nyújt infrastruktúra létesítésre a vízi közlekedés LNG-üzemre való átalakítása érdekében is, hogy a súlyosan környezetszennyező kőolaj alapú üzemanyagokról fokozott ütemben lehessen áttérni fenntartható módra. Hazánk az MGKKE szakmai munkájának köszönhetően 6 millió euro támogatást nyert el egy dunai töltőpont létrehozására.

További Tudomány

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés