Connect with us

technokrata

Idén is megrendezésre került a RoboCup bajnokság: Lássuk a győzteseket!

pm4117-2

Tudomány

Idén is megrendezésre került a RoboCup bajnokság: Lássuk a győzteseket!

Idén is megrendezésre került a RoboCup bajnokság: Lássuk a győzteseket!

A Japánban megrendezett nemzetközi robotfutball-bajnokságon a NimbRo és a B-Human csapat győzedelmeskedett.

A labdát a magasba felrúgni, a gyorsan repülő labdát továbbpasszolni, a labdáért a levegőbe ugrani vagy egy-egy nagyobb esés után feltápászkodni a földről; ez manapság már nemcsak a neves focisták privilégiuma.

pm4117-1

A robotok fejlettségi szintje olyan magas, hogy ezeket a roppant komplex mozdulatsorokat már a NimbRo és a B-Human csapat játékosai is maradéktalanul képesek végrehajtani. A bonni és brémai csapat a japán rendezvényen bebizonyította, hogy jelenleg nincs párjuk a játékban. A humanoidok focibajnokságának TeenSize kategóriájában a bonni NimbRo az igus Humanoid Platfrom rendszerével nyerte el előkelő helyezését. Az igus által szponzorált brémai B-Human sikerrel védte meg címét a Standard Platfrom ligában.

A RoboCup a robotika világának legnépszerűbb és egyben legfontosabb nemzetközi versenye, amely kiváló alkalmat nyújt az új fejlesztések tesztelésére, az eszme- és tapasztalatcserére. Az idei RoboCup helyszíne azért is volt egyedülálló, mert ugyanott, a japán Nagoyában rendezték meg, ahol a legelső robotfutball-világbajnokságot, húsz évvel ezelőtt. A négynapos esemény során a robotok 17 féle területen mérték össze tudásukat így például labdarúgásban, karbantartási/logisztikai, illetve szervizelési feladatokban is bemutatták, hogy mit tudnak. A humanoidok labdarúgó ligájának TeenSize kategóriájában az igus által támogatott bonni NimbRo csapat nyerte el a világbajnoki címet. A Standard Platform ligában a szintén az igus által szponzorált B-Human roppant szoros küzdelemben védte meg világbajnoki címét.

 

Az igus Humanoid Open Platform rendszere továbbra is a siker útján

A humanoidok focibajnokságának TeenSize kategóriájában tavaly a NimbRo győzedelmeskedett. A Bonni Egyetem Autonóm Intelligens Rendszerek munkacsoportjának tagjai és diákjai az igus Humanoid Open Platform rendszerének segítségével ismét ringbe szálltak. Ezek a nyílt forrású robotok 92 centiméter magasak, és a PA12 anyag felhasználásával, 3D-nyomtatással készülnek. Az igus Humanoid Platform rendszere az igus GmbH, illetve a Bonni Egyetem közös fejlesztésének eredménye.  A projektet a Német Kutatási Alap támogatta egy transzferprojekt keretében. A robolink rendszerrel az igus költséghatékony moduláris robotkészleteket kínál ipari és kutatási felhasználásra.

„Az igus Humanoid Platfrom rendszere idén számos változtatáson ment keresztül”

– részletezi a projekt hátterét Dr. Sven Behnke professzor, az egyetemi munkacsoport vezetője.

„Nemcsak a robot érzékelési képességeit, hanem stabilitását is sikerrel javítottuk. Korábban csapatonként csak két robot lehetett a pályán, idén azonban ez a szám háromra emelkedett, így a robotok közötti együttműködés és mozgásuk összhangolása terén is több teendőnk akadt.”

A módosítások minden tekintetben sikeresnek bizonyultak. A bonni csapat egyetlen gólt sem kapott a torna során, és a tajvani HuroEvolutionTN csapat elleni 2-0-ás győzelmével magabiztosan hozta el a győzteseknek járó kupát.

 

A B-Human sikert sikerre halmoz a Standard Platform ligában

A Brémai Egyetem igus által szponzorált csapata, a B-Human idén is hírnevéhez méltóan küzdött a bajnokság Standard Platform ligájában. Ebben a kategóriában az összes csapat öt NAO-kommunikációs robottal versenyez. Ezzel a szoftverrel a B-Human nem csupán a technikai versenyt nyerte meg, hanem a vegyes csapatok között is megszerezte az első helyet, a B-HULKS csapat tagjaként. Az együttes másik tagja a Hambug-Harburgi Műszaki Egyetem HULKS csapata volt. A bajnokság végén a B-Human egy roppant izgalmas döntő után megszerezte a bajnoki címet is.

„Az új műfüves pályán játékosaink nem tudták hosszú passzokkal továbbadni a labdát, így az ellenfél kapuja közelében lévő játkosnak sokat kellett várakozni az átadásra, miközben a Lipcsei Egyetem játékosai eredményes helyzeteket dolgoztak ki”

– értékelte a játékosok teljesítményét Dr. Tim Laue, a B-Human csapatkapitánya.

„Erős védelmünknek köszönhetően azoban mégis sikerült megszereznünk a 2:1-es győzelmet.”

További Tudomány

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd