Connect with us

technokrata

24 órán keresztül élőben a NASA és Stephen Hawking

space-12

Tudomány

24 órán keresztül élőben a NASA és Stephen Hawking

24 órán keresztül élőben a NASA és Stephen Hawking

Ma az aszteroidák egy történelmi párbeszéd részei lehetnek, amit világszerte követhetünk az űrről és az aszteroidák naprendszerben betöltött szerepéről szóló 24 órás közvetítésnek, az Asteroid Day LIVE-nak köszönhetően.

Tudósok szerint több mint egymillió potenciális aszteroida van az űrben, ami a Földnek ütközhet, ám ezeknek ma csupán alig egy százalékát tudjuk beazonosítani. A SES és partnerei Stephen Hawking közreműködésével most éppen azért készítették el 24 órás programjukat, hogy így közösen hívják fel a figyelmet a Föld sebezhetőségére.

th_800_500_ohb-cover

Az Aszteroida Világnapot 2015 óta minden évben az 1908-as tunguszkai események évfordulóján, június 30-án rendezik meg. A Szibéria egy szórványosan lakott területén bekövetkezett robbanás közel 2 000 km2-nyi erdős területet tarolt le. A pusztítást nagy valószínűséggel egy becsapódó égitest okozta. Tavaly az ENSZ a világnapot edukációs világnappá nyilvánította, hogy felhívja a figyelmet az aszteroidák fontosságára. Mióta létezik az Aszteroida Világnap, azóta rengeteg országban számtalan program várja az érdeklődőket, akik bővíteni szeretnék tudásukat a témában.

Idén a programsorozatban részt vállal az Európai és a Japán Űrügynökség (az ESA és a JAXA), valamint az amerikai NASA is, csakúgy, mint számos üzleti és médiapartner, például a Discovery Channel, aki egyedüli módon erre az alkalomra készített különkiadással készül június 30-ára. Ezek az különleges közvetítések több mint 700, az Aszteroida Világnaphoz kapcsolódó eseményt fednek majd le 190 országban. Az Asteroid Day LIVE a hat órányi luxembourgi adáson és az ESA, a JAXA, valamint a NASA közreműködésével készülő élő közvetítések mellett több órányi nemzetközi műsorral is várja a nézőket, hogy egy globális párbeszédet alakítson ki a legfontosabb aszteroidákkal kapcsolatos küldetésekről, továbbá az új felfedezésekről a témában jártas tudósokkal és szakértőkkel, köztük Stephen Hawkinggal is.

Az Asteroid Day LIVE közvetítése lesz az első 24 órás élő adás, amit a Luxembourgban található Broadcasting Centre Europe (BCE) az RTL City székházból sugároz. Az esemény házigazdája a kiváló brit fizikus és szerző, a BBC kommentátora, Brian Cox professzor lesz, aki a stúdióban és világszerte neves űrhajósokkal, tudósokkal, technológusokkal, illetve kutatókkal beszélget majd a planetológia világából. A programokat a SES műholdas hálózata juttatja el számos helyi adón keresztül világszerte a háztartásokba, de az élő adást interneten keresztül, az Aszteroida Világnap honlapján is lehet követni.

„A SES-nél a technológiát a fejlődés eszközének tekintjük, amivel akár életeket is menthetünk”
– mondta Ruy Pinto, a SES technológiai igazgatóhelyettese.
„Büszkék vagyunk rá, hogy részesei lehetünk egy olyan világméretű kampánynak, amik az aszteroidákról tanítanak, illetve az esetleges becsapódás kockázataira hívják fel a figyelmet, ami magában foglalja azt a problémát is, hogy a Föld forrásai egyszer kiapadhatnak. Éppen ezért környezetünk és bolygónk védelmének érdekében meg kell találnunk a lehető legjobb technológiai megoldásokat ezekre a problémákra is”
– tette hozzá a szakember.

A SES a keleti 19,2-es orbitális pozícióban elhelyezkedő Astra 1L műholdon keresztül közvetíti a programokat, amik az Aszteroida Világnap weboldalán is követhetők június 30-án közép-európai idő szerint hajnali 3:00-tól. Az Asteroid Day LIVE műsora online itt érhető el. Csatlakozzunk minél többen a diskurzushoz: ismerjük meg, hogyan azonosíthatók és mikor csapódhatnak be az aszteroidák, és hallgassuk meg azt is, hogyan védhetjük meg a Földet a különböző égitestektől!

További Tudomány

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák