Connect with us

technokrata

Sikeresen pályára állt a GEO műholdja

credit-esa-cnes-arianespace

Tudomány

Sikeresen pályára állt a GEO műholdja

Sikeresen pályára állt a GEO műholdja

Az Arianespace sikeresen pályára állította az első hibrid SES műholdat, amely a légitársaságok kiszolgálásához széles sugárnyalábbal és nagy átviteli sebességgel, valamint a GPS-rendszerek pontosabbá és megbízhatóvá tételéhez WAAS-egységgel is rendelkezik.

A SES (az Euronext Párizsi és Luxembourgi Értéktőzsdén: SESG) bejelentette, hogy a Korouban található Guiana Űrközpontból május 18-án helyi idő szerint 8:54-kor indított Szojuz hordozórakéta sikeresen pályára állította a SES-15 műholdat. Ez az első SES műhold, amelyet egy Szojuz hordozórakéta állított földkörüli átmeneti pályára.

 

A SES-15 Ku-sávos széles sugárnyalábokkal, valamint Ku-sávos nagy átviteli sebességű műholdas kapacitással (HTS) rendelkezik, és képes a Ka-sáv átjáróihoz is kapcsolódni. A SES első hibrid műholdja a nyugati 129°-os pozícióban helyezkedik majd el, és 16 Ku-sávos transzponderével (36 MHz egyenértékű), valamint HTS-kapacitásával Észak-Amerikát, Mexikót, Közép-Amerikát és a Karib-térséget szolgálja majd.

A SES-15 nagy átviteli sebességű egységei optimalizált és személyre szabható szolgáltatásokat, illetve globális lefedettséget biztosítanak világszerte olyan jelentős IFC és IFE (fedélzeti kapcsolatot és szórakoztatást biztosító) szolgáltatóknak, mint a Global Eagle Entertainment, a Gogo vagy a Panasonic Avionics. Ezenfelül a SES-15 egy külön széles sugárnyalábbal is rendelkezik, amellyel az IFC és IFE szolgáltatók élő televízióadást biztosíthatnak az Egyesült Államok belföldi járatain, beleértve Hawaiit és Alaszkát, valamint a Kanadában, a Karib-térségben és a Mexikóban repülő járatokat is. Ezzel az egyedi sugárnyaláb-kombinációval az IFC és IFE szolgáltatók optimalizálni tudják az internetforgalomhoz szükséges HTS-kapacitásokat és a műsorszóráshoz alkalmazott széles sugárnyalábú lefedettséget.

A műhold kiszolgálja a VSAT-hálózatokat, valamint a kormányzati és hajózási szektorban használt nagy adatforgalmú alkalmazásokat is.

A SES-15 egy úgynevezett Wide Area Augmentation System (WAAS) egységet is hordoz, amelynek segítségével az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) pontosítani tudja, 1. oldal illetve megbízhatóbbá teheti a műholdas GPS-rendszerek (Global Positioning Systems) helymeghatározó méréseit, ezzel az eddiginél nagyobb precizitást és elérhetőséget biztosítva a légi forgalom számára.

A műholdat elektromos hajtóműve segíti a pályára állásban és a további manőverek végrehajtásában.

“Ḁ SES-15 sikeres pályára állítása az első lépés abban a folyamatban, amely során összesen három, széles sugárnyalábbal és nagy átviteli sebességgel működő hibrid műholdat tervezünk üzembe helyezni. A SES-15 és a hamarosan pályára álló SES-14 hibrid műholdak a már meglévő, üzemelő műholdjainkkal együtt a legrugalmasabb légügyi internetkapcsolati platformot biztosítják Észak-Amerikában”

– mondta el Martin Halliwell, a SES technológiai vezérigazgatója.

“Ḁ  SES-15 segítségével megerősítjük azon képességeinket, hogy újgenerációs szolgáltatásokat nyújtsunk az olyan erősen adatalapú piacok számára, mint a tengerészeti, hajózási vagy a vállalati szélessáv.”

“Ḁ  SES már hosszú ideje üzleti partnerünk, és nagyon örülünk, hogy a SES-15 sikeres pályára állításával a Szojuz hordozórakétán mi is részesei lehetünk annak a fontos utazásnak, amely révén a műhold a folyamatosan növekvő légügyi és más adatalapú piacokat szolgálhatja ki”

– nyilatkozta Stephane Israël, az Arianespace vezérigazgatója.

További információk a SES-15-ről: https://www.ses.com/newsroom/successful-launch-ses-15

További Tudomány

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő