Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Samsung Galaxy A5 2016 – Felnőtt a feladathoz

Mobil tesztek

Teszt: Samsung Galaxy A5 2016 – Felnőtt a feladathoz

A Samsung megtartotta az előd nevét, belül azonban alaposan felfrissítették a Galaxy A5-öst. Teszten az új kiadás!

Még tavaly decemberben mutatta be a Samsung a legújabb középkategóriás készülékét. Viszonylag gyorsan, már január közepe óta lehet hazánkban is kapni a telefont a mobilszolgáltatóknál, méghozzá négy színben is, fekete, arany, fehér és rózsaszín közül válogathatunk. A színes-szagos újdonság hozzánk fekete-arany árnyalatban érkezett, de szerencsére a szép külsőn túl a belső sem okozott csalódást.

Csomagolás

Ahogyan már több ízben is előfordult, a Galaxy A5-öst a szokásos, sajtónak készült verzióban kaptuk, így a csomagolása egy egyszerű, fehér doboz. Semmilyen felirat,jel nem utal a gyártóra, vagy a telefon nevére.

A kis szett tartalmazza a telefont, alatta pedig a gyorstöltő adaptert, kábelt, fülhallgatót, amin mikrofon és felvevőgomb is megtalálható, valamint a nanoSIM kártyához a kis tűt.

Külső

Nem meglepő módon a telefon külseje leginkább a  mai trendeket követi, azaz formatervében felfedezhetjük a Galaxy S6-ot, illetve természetesen elődjét, a 2015-ös Galaxy A5-öst is. A formája dicsérendő, mivel, bár nagy a telefon, nem csúszkál a kézben, hanem jól megtudjuk fogni. Még azok is, akiknek régebbi és kisebb, tehát 4 hüvelyk környéki telefonjuk van, könnyen megtalálhatják a megfelelő fogást.

IMG_4281

Egy kézzel ugyan kicsit nehézkes minden pontjára elérni a mobilnak és ezt a viszonylag nagy tömege sem egyszerűsíti meg. A külső borítás, ahogyan a kijelző is, masszívnak és strapabírónak tűnik. A hét folyamán sok helyre elvittem, még a Super Bowlt nézés közben is ott volt velem (amikor azért jó volt a hangulat a Hootersben), de mindent zökkenőmentesen bírt. A Gorilla Glass 4 nemcsak a kijelzőt, hanem a hátlapot is védi, így átlagos használat mellett a karcoktól sem kell aggódnunk. A telefon oldalát borító fém keret is is hibátlanul kapcsolódik össze az elő- és hátlappal, nyugodtan mondhatom, hogy a Galaxy A5 így  egy elegáns, felsőbb kategóriás telefon érzetét kelti.

IMG_4283

A kategóriához mérten nagy méretű, 5,2 hüvelykes kijelzője Full HD felbontásban jeleníti meg a tartalmakat (tehát 1080 x 1920) és Super AMOLED technológiának hála gyönyörű képet biztosít a mindennapi használatban. Képsűrűsége 424 ppi, amivel szemkápráztatóan tudja megjeleníteni a fotókat. Az érintésérzékelés tökéletes, azonnal reagál mindenre pontosan ott, ahol érintettük az ujjunkat. Hátul a 13 megapixeles kamera a megszokott helyén, felül-középen található. Alatta a gyártó neve, mellette pedig a villantó kapott helyet. Az egyetlen fizikai gomb a kijelzőn ujjlenyomatolvasóval rendelkezik, ami elsőre jól szuperált, azonban több napnyi aktív használat után kicsit belassult.

IMG_4282

 Bal oldalon van a megszokott két hangerőszabályzó. Jobb oldalra kerültek a lényeges elemek, mint a nanoSIM és microSD kártya fogadására alkalmas fiók. Felette található a bekapcsoló-képernyőlezáró gomb, ami egykezes használat esetén pont megfelelő magasságba helyeztek el. A hangszóró alulra került a microUSB és a 3,5 miliméteres jack csatlakozó társaságába. A fő gond a kitüremkedő kamera a hátlapján, ami instabilitást okoz, ha letesszük az asztalra. A készülék külseje a lekerekített, minimalista, elegáns stílusnak köszönhetően nagyon előnyös képet ad.

Hardver/Szoftver

A folyamatos működésről a Galaxy A5 2016-ban egy Samsung által gyártott Exynos 7580 Octa lapkakészlet gondoskodik. A nyolcmagos 1,6 GHz-s Cortex-A53 processzor tökéletesen megadja a szükséges erőt mindenféle tevékenységhez. Grafikáért egy Mali-T720MP2-es GPU a felelős. Az elődhöz képes máshol is történt változás, hiszen a RAM 2 gigabájtra nőtt.

galaxya6216

Az alap tárhelye a telefonnak 16 GB, amit viszont a Samsungtól megszokottszokott módon növelni lehet microSD kártyával, akár 128 GB-ig, amit érdemes is venni, mivel a rendszer már alapból 5 gigát elfoglal a mobilon.  A gyorsaságával a kis memória ellenére nincsen gond. Előfordult, hogy ha egyszerre nagyon sok alkalmazás közt próbáltam ugrálni, akkor belassult picit. Melegedést abszolút nem érzékeltem, töltésnél is simán ment egyszerre több alkalmazás is különösebb melegedés nélkül. Az ujjlenyomat-olvasó megtalálható a főgombon, azonban csak 3 ujjunkat tudja elraktározni, ami ugyan elégnek mondható, de az egyszerűség miatt jobb lenne még több lehetőség. Az ujjunkkal tehát a képernyőt is feloldhatjuk, valamint beállításoknál, webes bejelentkezéseknél is használhatjuk. Meglepődtem azon, hogy az első napokban még tökéletesen működő lenyomatolvasó elkezdett lassulni egy idő után. Ha sokszor egymás után oldottam volna fel, akkor nehezen vette be az ujjat és lassan oldotta fel a képernyőt. Érdekesség viszont, hogy még feloldás nélkül is, duplán a home gombra kattintva, előhívhatjuk a kamerát és fotózhatunk is.

Samsung galaxy A5 2016 (oszottkepernyo)

Az értesítés sor remekül funkcionál. Hasznos gyorsgombokat tettek oda, amik ténylegesen kellenek a mindennapi használatban. A szokásos WiFi, Bluetooth, adatkapcsolat mellett van még energiatakarékos mód, ne zavarjanak, helymeghatározó és elemlámpa is. Az alapból telepített alkalmazások most is nagyon hasznosak. Kapunk egy teljes Office-t, hozzá kapcsolódóan OneNote-ot és OneDrive–ot 100 Gb tárhellyel, valamint természetesen a Google-féle szoftvercsomagot. Az Android 5.1 is tökéletese végzi végig a dolgát, rossz szavam sem lehet rá.

Multimédia

A Galaxy A5 hátoldalán egy 13 megapixeles kamerával találkozhatunk, ami egy Samsung S5K3L2 4:3-as típusú szenzort kapott, valamint egy optikai képstabilizátort is. A fényképezés módja és gyorsasága nem változott, a jól megszokott samsungos szintet hozza. Többféle mód közül választhatunk fotózás előtt. Ez egyik ilyen például a 8 megapixelre visszavett HDR képkeszítés is és a manuális mód. Samsung galaxy A5 2016 (foto HDR)

A telefon HDR üzemmódban szép képet készít, még akkor is, ha csak 8 megapixeles, viszont elg sokáig dolgozza fel a telefon a fotót, így egy nagyjából másfél-2 másodperc is eltelik a gomb megnyomása és a kész kép megjelenése között.

20160211_092359

Ez hagyományos módban természetesen nincs így, de mivel gyakran tapasztalom, hogy az ismerősi körben sokan automatikusan HDR üzemmódot használnak, ezért fontosnak tartottam kiemelni ezt a problémát. Más opció választása esetén azonban nincs gond, a panoráma fotók is gyorsan elkészülnek. A videó felvétele kitűnő, 1080p-ben, 30 fps-el rögzít az A5-ös. A zenelejátszó nem hoz semmilyen extra újítást. Maradt a rengeteg lehetőség a készüléken lévő anyagok rendezésére, a nagy, veszteségmentes formátumokkal is megbirkózik. FM-rádiója van, amit csak sajnos a fülhallgató bedugása után tudunk bekapcsolni. Hangszórója remek hangzást biztosít, még ha max hangerőn is igyekszünk lejátszani egy számot.

Adatkommunikáció

Nem meglepő módon a 2016-os Galaxy A5 gond nélkül megbírkózik az LTE hálózattal, illetve egyebek mellett a  WiFI 802.11 a/b/g/n szabványokat támogatja és ezen felül még hotspotként is funkcionálhat. A Bluetooth 4.1, a microUSB és a GPS is remekül teljesített használat közben. Az NFC is adott, ennek köszönhetően lehetne rajta Samsung Pay, amennyiben hazánkban elérhető lenne ez a szolgáltatás. Beszéd közben tökéletesen működött, a zajszűrő megtette a dolgát, és a hangszórója is megfelelő hangminőséget biztosított.

Üzemidő

A kapott töltő nagyon gyorsan termeli vissza a szükséges szuflát a 2900 mAh-s akksiba. Nagyjából fél óra alatt 40 százalék körülre fel is viszi az akkumulátort. A teljes töltés körülbelül két-két és fél órát tart. Erre lehet talán az egyik legbüszkébb a Samsung.

IMG_4284

Ugyanis folyamatosan használtam, közösségi médiát, Snapchatet, 9Gag-et szinte egész nap, természetesen a telefonálás mellett és így is, ameddig nálam volt, 1 hétig összesen 2-szer töltöttem. Tehát üzemideje igen becsülendő. Az Energiatakarékos és Ultratakarékos üzemmódokkal tovább tudjuk növelni jóval a túlélt napoj számát, így viszont kevés funkcióhoz férünk csak hozzá.

Végítélet

Szerintem árához viszonyítva egy abszolút jó vásárt csinál az ember, ha a Galaxy A5-öt választja. A készüléket jelenleg 130 ezer forintért lehet a boltokban kapni, amivel a középkategóriát megcélzó vásárlók tökéletesen elégedettek lesznek. Számomra olyan volt végig, mintha egy csúcskészüléket teszteltem volna, annak ellenére, hogy árban jelentősen olcsóbb náluk a modell. Az ujjlenyomat-olvasó lassúságától és a közepes RAM mennyiségtől eltekintve a modell végig hibátlanul üzemelt. Az üzemideje meglepően jó, és kialakítása az eleganciát és a precizitást tükrözi, tehát bátran ajánlom mindenkinek!



Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

Samsung Galaxy A5 (2016)

  Megjelenés éve: 2015
  Pro:  
  - Szép külső
  - Erős hardver
  - Jó építési minőség
 
  Kontra:  
  - Bizonytalan ujjlenyomat-olvasó
  - Lehetne több a RAM
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 5,2 hüvely"
  • kijelző felbontása: 1080 x 1920 pixel"
  • kijelző típusa: Super AMOLED"
  • eszköz mérete: 144.8 x 71 x 7.3 mm
  • tömeg: 155 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Qualcomm MSM8939 Snapdragon 615 Exynos 7580 Octa
  • memória: 2048 MB
  • háttértár: 16 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: MicroSD
  • portok:
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 13 mp
  • video chat:  
  • video felbontás: 1080p@30fps
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil:
  • WiFi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, dual-band, WiFi Direct, hotspot
  • Bluetooth: v4.1, A2DP, EDR, LE
  • GPS: A-GPS, GLONASS/ BDS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android OS, v5.1.1 (Lollipop)
  • spec. szoftverek:
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: Li-Ion 2900 mAh
  • tapasztalat: Átlagos használattal 2-3 nap is elérhető
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés