Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Nokia Lumia 1320 – Egy szinttel lejjebb

Mobil tesztek

Teszt: Nokia Lumia 1320 – Egy szinttel lejjebb

A Nokia 1520 után egy újabb nagy képernyővel rendelkező modellt dobott piacra a Nokia, ám ezúttal a kisebb tudás mellé megfizethetőbb ár is párosul.

A Lumia 1320-szal a finn gyártó egy megfizethető árú mobiltelefont dobott piacra, mely kiváló alternatíva lehet azok számára, akik igénylik a nagyobb méretű képernyőt, de nem hajlandóak ezért sok pénzt áldozni. Mostantól nemcsak az Android, de a Windows Phone platform alól is tudnak válogatni.

Csomagolás

A jól megszokott kékes árnyalatú dobozban érkezik a masina, benne a töltőfejjel,  az adatkábellel és egy fapados fülessel egyetemben.

Külső

A legtöbb Lumia modellhez hasonlóan a 1320-as is műanyagból készült. Szerencsére az összeszerelés minősége teljesen megfelelő, pontosak az illesztések és nem is recseg a hátlap, így a mindennapok során nem érezzük a fém hiányát. Az előlapon egy karcálló üveglap fekszik mely a középen található 6 hüvelykes kijelzőt fedi le. A képernyő IPS technológiájú, ennek megfelelően szép színekkel és  nagy betekintési szöggel találkozhatunk. Alatta a 3 Windows Phone gombot pillanthatjuk meg, felül pedig a fényérzékelő, a  távolságmérő szenzor és ez előlapi kamera foglal helyet. Ide került még egy márkajelzés és a beszédhangszóró is.

P1020404

A jobb oldalon a hangerőszabályzó-, a ki- és bekapcsoló-,  valamint a kétállású kameragomb foglal helyet. Az alsó élen egy microUSB csatlakozót találhatunk, bal oldalt pedig csak a plasztiktenger fogad minket. Felül a 3,5 mm-es jack aljzatot találjuk meg, itt csatlakoztathatjuk a fejhallgatónkat.

P1020402

A hátoldalon egy hangszórót, a Nokia feliratot és a LED segédfénnyel felszerelt kamerát látjuk. Mást érdekesség nem került ide, viszont azt nyugodtan kijelenthetem, hogy a hátlap kidolgozása nagyon jó, ugyanis matt és nem csúszik, így kényelmes a kézben tartani. Érdekesség, hogy bár az egység leszedhető, de az akkumulátorhoz akkor sem fogunk tudni hozzáférni, csakis a microSD és microSIM foglalathoz engedtek hozzáférést a mérnökök. A telefon egyébként rejtőzködő telepe 3400 mAh-es, ez nagyjából 2 napos üzemidőre elég, ami szerintem elég jó adat mostanság.

Hardver/ Sebesség

A Nokia termékének lelkét egy Qualcomm Snapdragon S4 Dual-core processzor jelenti. A magok 1,7 GHz-es teljesítményre képesek. A grafikai feladatokat itt egy Adreno 305 látja el, ez egy középkategóriás hardvernek mondható. Ezek mellett van még 1 GB RAM és 8 GB belső tárhely, utóbbi bővíthető egészen 64 GB-ig.

wp_ss_20140413_0001

A Nokia Lumia 1320 persze Windows Phone alapokon nyugszik, abból is a 8-as-as kiadás Black verziója került telepítésre. Pozitívum, hogy hamarosan frissül a 8.1-es verzióra amiben jelentős újítások érkeznek majd. Minden esetre azt biztosan állíthatom, hogy a rendszer nem akadozik, a nagy kijelzőnek köszönhetően pedig vízszintesen 3 csempesor fér ki. Bevallom nekem így sokkal jobban tetszik a Windows Phone, örülnék ha ezt kicsit kisebb méretben is megtalálhatnám a piacon.

wp_ss_20140413_0002

Az extra szoftverek listáján feltűnik a finnek navigációs megoldása a Here Drive és a Here Maps is, illetve megkapjuk a  tömegközlekedésre használható Here Transitot. Nem maradt ki a  LinkedIn,  a Nokia Beamer és a hasznos tanácsokat tartalmazó Nokia Care sem. Nokia Cinemagraph és Nokia Creative Studio.

Multimédia

A hátoldalon egy 5 megapixeles, autófókuszos, LED segédfénnyel ellátott szenzort találhatunk. Beállítási lehetőségek pont annyi van mint a szokásos Windows Phone modellekben, vagyis nagyjából semmi. Ennek ellenére a kamera nem borzalmas, sőt akár még vállalhatónak is mondanám inkább, mivel az ég nem ég ki, a részletek nagyjából a helyükön vannak és a zajosodás is csak kismértékben figyelhető meg a képeken. Ha az elkészült képek nem is tökéletesek, azért utólagos “tuningra” most is van lehetőségünk a Nokia Cinemagraph és a Nokia Creative Studio segítségével.

WP_20140413_001

A telefonnal videókat is vehetünk fel, ezt 1080p felbontással és 30fps-el tehetjük meg. A videók szépek, érdemes ezzel akár egy rövid kis videót is felvenni ha úgy ítéljük meg a helyzetet. A zenelejátszási fronton csak a gyári playert kapjuk meg, abban pedig még mindig nincs equlaizer. Ettől eltekintve a hangzása jó, a gyártótól megszokott minőséggel találkozhatunk Az FM-rádió itt is jelen van a megszokott tulajdonságokkal.

WP_20140413_002

Adatkommunikációs téren nagy csalódás nem érhet bennünket, van LTE modem, valamint b/g/n szabványt támogató WiFi, Bluetooth 4.0 és A-GPS is. Egyedül az NFC maradt ki, de személy szerint azt én még a saját telefonomban sem sűrűn használtam, tehát nekem nem hiányzott.

Összegzés

Nem titkolt tény, hogy a  Nokia Lumia 1320 egy olcsóbb verziója a Lumia 1520-nak. Ezt a spórolást a hardverben, kamerában és a szolgáltatásokban vehetjük észre, de véleményem szerint még így is nagyon jó készüléknek mondható a 1320.

P1020403

Számomra a modell mérete már egy picit túlságosan is nagy, de nem vitatom, hogy szükség van ekkora képernyőre is, sokan ugyanis kifejezetten ezeket a termékeket keresik.  A finnek újdonsága 90 ezer forintért vihető haza, mely egyáltalán nem hangzik rosszul egy ilyen nagy tepsiért, ami ráadásul normálisan teszi is a dolgát, szóval jó vétel.



Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

Nokia Lumia 1320

  Megjelenés éve: 2013
  Pro:  
  - Ár
  - Kijelző
 
  Kontra:  
  - Kamera
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 6"
  • kijelző felbontása: 720 x 1280 pixel"
  • kijelző típusa: IPS LCD"
  • eszköz mérete: 164.2 x 85.9 x 9.8 mm
  • tömeg: 220 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Qualcomm Snapdragon S4 Dual-core 1,7 GHz
  • memória: 1024 MB
  • háttértár: 8 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSDHC
  • portok: microUSB, 3,5mm audio
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 5 megapixel
  • video chat:  
  • video felbontás: 1080p
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900, HSDPA 850 / 900 / 2100, LTE 800 / 1800 / 2600
  • WiFi: 802.11 b/g/n
  • Bluetooth: Bluetooth 4.0
  • GPS: A-GPS, GLONASS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Windows Phone 8
  • spec. szoftverek: -
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 3400mAh
  • tapasztalat: 2 nap
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés