Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Sony Xperia Z1 – A víz után is van élet

Mobil tesztek

Teszt: Sony Xperia Z1 – A víz után is van élet

Jól szerepelt nálunk a Sony csúcsmodellje.

2013-ban a Sony volt az első aki piacra dobta a világ első FullHD felbontású képernyőjével szerelt okostelefont. Az ekkora felbontás akkor nagyon nagy szám volt, ám mostanra eljutottunk oda, hogy manapság már inkább tekinthetjük alap elvárásnak a kategóriában. Bár képernyőben trendet teremtett a mobil, egyáltalán nem volt különleges, ezt a csorbát pedig az Xperia Z1 hivatott kiküszöbölni.

Csomagolás

Az Xperia Z1 dobozában egy adatkábel és töltőfej található, én headsetet nem kaptam hozzá. Igaz manapság az már mindenkinek ott lapul a zsebében vagy az asztalán egy füles, tehát ez talán nem akkora probléma. A box maga fekete és fehér alapszínt kapott, a telefon képével díszítve, illetve a technikai adatokkal megspékelve. A tartozékok és a mobil mellett van használati útmutató is, ahogy annak lennie kell.

Külső

A Sony új csúcsmodellje első látásra kísértetiesen hasonlít az Xperia Z-re, mégis vannak komoly eltérések. A készülékház anyaga üvegből és fémből készült. Elmondhatom, hogy az összhatás nagyon minőségi, így kellemes érzéssel töltött el mikor kezembe vettem a cuccot. A sarkok lekerekítettek, az előlapot pedig egy 5 hüvelykes TFT kijelző uralja. Fontos megjegyezni, hogy nem sima TFT-ről beszélünk, ugyanis ez kapott egy úgynevezett Triluminos technológiát amitől szebb, természetes színeket tud megjeleníteni a mobilunk. A betekintési szögek jók, de komolyabb döntés esetén már kezd a képernyő fehérségbe burkolódzni. A színek szépek és a fényerő is elég, de sajnos az Xperia Z Ultra képernyőjét ezzel sem tudták beelőzni, pedig elvileg ugyan olyan specifikációjú kijelző került bele abba is. A megjelenítő alatt nem található semmi, felette is csak a szokásos Sony feliratot, a beszédhangszórót és az értesítő LED-et, a közelségmérő szenzort és végül az előlapi kamerát találjuk.

P1020227

A jobb oldalon a microSIM kártyahely, a ki- és bekapcsoló gomb kapott helyet de a a hangerőszabályzó gombpárost és a kétállású kameragombot is itt találjuk. Alul a hangszóró és a mikrofon ül, a bal oldalra pedig  a dokkolóaljzat, a microUSB interfész és a microSD kártyahely került. Felül csupán a 3,5mm-es Jack aljzat árválkodik. Elmondható, hogy egy alapvetően kellően szigetelt készülékről van szó, egyedül a dokkoló aljzat és a 3,5mm Jack dugó nem kapott gumi szigetelt ajtócskát. Ez nem is véletlen, a készülék IP58 tanúsítvánnyal rendelkezik, azaz 1 méter mély vízben 30 percet bír ki, illetve a portól sem kell félnünk.

P1020228

A hátoldalon az Xperia brand jelzés,  a Sony logó és az NFC jele néz velünk farkasszemet. A bal felső sarokba került a kamera és LED segédfénye. A hátlap burkolatát nem lehet leszedni de azt tudjuk, hogy alatta egy 3000mAh-s akkumulátor bújik meg, mely 1,5 napos üzemidőt képes kiszolgálni egy feltöltéssel, közepes használat mellett. Ebbe a készülékbe is belekerült az üzemidőnket növelő STAMINA mód illetve megtalálható benne a szintén energiaspórolást szolgáló helyalapú WiFi és merülő akku mód is. Utóbbi csökkent kapacitás mellett kikapcsolja a készülék főbb multimédiás funkcióit.

Screenshot_2014-01-12-10-12-36

Hardver/ Sebesség

A Sony Xperia Z1 lelke egy már unalomig ismert hardver, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy gyenge lenne, sőt. A négymagos, 2,2 GHz-en üzemelő Snapdragon 800-as processzor mellé egy Adreno 330-as GPU került, ez utóbbi felel a grafikai megjelenítésért. A belső tárhely 16GB, a RAM pedig 2GB. Ezt a specifikációt elnézve elmondhatjuk, hogy a készülékkel legfőképp egy Nexus 5, LG G2 vagy Xperia Z Ultra szállhat ringbe.

Screenshot_2014-01-12-11-51-48

A Sony 4.2.2-es Android verzióval kínálja a készüléket ami később frissíthető lesz 4.4-es kiadásra is. A kezelőfelület természetesen a Sony sajátja. A Google megoldásával szemben itt már vannak minialkamázasok is, de ez egyáltalán nem újdonság, már az Xperia T óta elérhető funkcióról beszélünk. A rendszer sebessége megfelelő, szerencsére jól optimalizálták.

Screenshot_2014-01-12-11-51-56

Extra alkalmazások között megtalálhatóak a gyártó korábbi modelljeit is jellemző programok, így inkább az újdonságokat emelném ki. Különlegesség a TrackID TV, ez gyakorlatilag a már régóta velünk lévő zenefelismerő egy kifejezetten a televíziós hangokra optimalizált verziója. Sajnálatos, hogy egyelőre itthon még nem használható. A bennünk lévő gyermeket hozhatja felszínre a Rajz néven futó rajztábla illetve a  Pixlr Express is. Ez utóbbi egy képszerkesztő program, elég sok okossággal, többek között effekteket, színeket és színhőmérsékletet is állíthatunk benne. Van még kiterjesztett valóság is, itt a kamera élő képére ráhúz egy 3D animációt, gyakorlatilag egy pillanat alatt diszkófények jelenhetnek meg előttünk, de azon szem szabad meglepődni, ha hirtelen egy dinoszaurusz járkál az erdőben vagy halak úszkálnak a tengerben. Jópofa dolog, de sok értelme nincs.

AR_EFFECT_20140112095244

Multimédia

A hátlapra egy 20,7 megapixeles, karcálló üveggel ellátott autófókuszos kamera lett beépítve. Van mellette segédfény is ha sötétben szeretnénk fotózni, valamint kapott a kamera Exmor RS technológiát is. A beállításokban sok mindent tudunk babrálni de hagyhatjuk teljesen automatán is a készüléket, ekkor mindent ő állít be.

DSC_0258

Az elkészült fotók egész jól sikerültek, 100%-os nézetben semmi gond nincs velük, ha azonban belenagyítunk akkor már látszik, hogy a részletek kicsit elmosódnak de a színek, dinamikatartomány és a fények még ekkor is rendben vannak. Videót 1080p-ben tudunk rögzíteni, szép mozgóképet megörökítve.

DSC_0260

Van beépített FM-rádió is, a zenelejátszó szerepét pedig a WALKMAN nevezetű program látja el. Ez egy nagyon kifinomult zenelejátszó, minden szükséges dolog megtalálható benne, például ismétlések, albumborítók és az olyan  extrák mint az equlaizer vagy a térhangzás. A készülék kellően hangosan és tisztán szól kihangosítva,  fülhallgatón persze sokkal szebben tudja megdübörögtetni kedvenc zeneszámainkat, főleg ha bekapcsoljuk a ClearAudio módot.

P1020230

Értesítő LED

Az Xperia Z1 a mai elvárásoknak megfelelően rendelkezik beépített LTE modemmel is, ekkor maximális elméleti sebesség mellett akár 150Mbps-al tudunk le-, illetve 50Mbps-al feltölteni a világhálóra. Persze van a/b/g/n és a legmodernebb ac szabványokat is támogató WiFi, illetve nem kell nélkülöznünk az A-GPS-t, a Bluetooth 4.0-át és az NFC-t sem. A repertoár része továbbá a DLNA és MHL portos microUSB foglalat is. A telefonálási hangminőség kiváló, nincs gond vele, de azt hiszem egy ilyen dolog alapelvárás egy okostelefonnál.

Összegzés

Először is tudni kell, hogy én alapból nagyon szeretem a Sony termékeket, ám azt egyáltalán nem mondhatnánk, hogy elfogult lennék. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a saját készülékem egy LG Optimus F6. Ezek után nem meglepő tehát, hogy az Xperia Z1-et én már nagyon vártam és elmondhatom, hogy szerencsére a készülék nagyon jól vizsgázott. Egyedül a kijelző az, amin csiszolhattak volna még egy kicsit, illetve a 190 ezer forintos árnak is apadnia kellene még. Egy biztos, ha ez utóbbi megtörténik és már 160 ezer forint körül hozzájuthatunk a készülékhez, akkor egy kiváló vétellel van dolgunk, melyet minden kütyürajongónak érdemes szemügyre vennie!



Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

Sony Xperia Z1

  Megjelenés éve: 2013
  Pro:  
  - -Jó hardver
  - -Minőségi anyagok
  - -Jó üzemidő
 
  Kontra:  
  - -Kijelző betekintési szöge
  - -Ár
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 5,0"
  • kijelző felbontása: 1080 x 1920 pixel"
  • kijelző típusa: TFT, Triluminos display és X-Reality Engine technológia"
  • eszköz mérete: 144 x 74 x 8.5 mm
  • tömeg: 170 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Qualcomm MSM8974 Snapdragon 800
  • memória: 2048 MB
  • háttértár: 16 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSDHC
  • portok: microUSB, 3,5mm audio, dokkoló csatlakozó
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 20,7 megapixel
  • video chat:  
  • video felbontás: 1080p
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900, HSDPA 850 / 900 / 1700 / 1900 / 2100, LTE 800 / 850 / 900 / 1700 / 1800 / 1900 / 2100 / 2600
  • WiFi: 802.11 a/b/g/n/ac
  • Bluetooth: Bluetooth 4.0
  • GPS: A-GPS, GLONASS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 4.2.2
  • spec. szoftverek: -
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 3000mAh
  • tapasztalat: 1,5 nap közepes használattal
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés