Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Google Nexus 5 – Megéri rákeresni

Mobil tesztek

Teszt: Google Nexus 5 – Megéri rákeresni

Leteszteltük a Google legújabb referencia modelljét.

A Samsung és a HTC után az előző Nexus készüléket az LG gyártotta le a Google számára. Mivel a Nexus 4 sikeresnek bizonyult ezért így történt most is, ez a modell pedig már Nexus 5 néven érkezett. Való igaz, hogy sok vásárló először ódzkodik vagy fintorog az LG név hallatán, pedig nincs ezzel baj, sőt annyit elárulhatok, hogy ezúttal is egy  piszok jó cuccot tett le az asztalra a dél-koeai vállalat.

Csomagolás

A doboz egy szép kék színű, a mobil képét is magán hordozó papírkeretet kapott. Ezt lecsúsztatva egy fehér csomagolást kapunk amit kinyitva bizony megtaláljuk magát a készüléket, annak papírjait, microUSB kábelét és töltőfejét.

Külső

A Nexus 5 nagyon letisztult külsőt kapott, a sarkok ugyan lekerekítettek de ezen kívül más formai finomság nincs rajta. Az előlap egy nagy, teljesen egyenes Gorilla Glass 3 üveglapot kapott. Alatta egy True HD IPS+ technológiájú  kijelző található, mely 4,95 inches, FullHD felbontással bír. Betekintési szögei tökéletesek és a színek is nagyon szépek. A kijelző alatt csak egy fekete sáv van, felül a közelség- és fénymérő szenzor lett beültetve, középen egy kör alakú beszédhangszóró, majd egy előlapi kamera is felbukkan. A készülék oldala matt plasztikból készült, a gombok pedig alumíniumból. A hátlap matt műanyag, tapintása kellemes. Az összeszerelés minősége kiváló, nem recseg, ropog és nincsenek hézagok se.

P1020222

A referencia modell jobb oldalán a ki-és bekapcsoló gomb valamint a microSIM kártya tálcája található. Alul a hangszóró, microUSB és a mikrofon lett beépítve. A bal oldal felső részére csak a hangerőszabályzó gombpáros lett beillesztve. A “tetőn” csak a 3,5mm-es Jack aljzata tapintható ki.

P1020224

A hátlapon a gyártó logója, a Nexus márkajelzés, a kamera és annak segédfénye található. Ez utóbbiak egyébként kiemelkednek a hátlap síkjából, ezzel biztosítva a nagyobb esélyt az esetleges karcok beszerzésére. A hátlap nem vehető le, alatta egy 2300mAh-s akkumulátor áll készenlétben és tárolja a szükséges energiát. A telep erős használattal 1 napot bír, visszafogva pedig akár 1,5 napos üzemidőt is elérhetünk.

Hardver/ Sebesség

A burkolat alatt egy szép V8-as, akarom mondani Snapdragon 800-as SoC dübörög. Ez egy négymagos 2,3GHz-en üzemelő Krait 400-as processzort jelent. A grafikai gyorsító egy Adreno 330, a belső tárhely 16 vagy 32 GB lehet, ez nem is bővíthető, a RAM mérete pedig 2GB. A hardver jelen pillanatban a legkorszerűbb, ha leszámítjuk a RAM méretét, bár ez is a felső kategória privilégiuma.

Screenshot_2014-01-08-21-43-21

A referencia gépen természetesen az alap Holo UI csücsül. Nagyobb változásként a státuszbár áttetsző színe és a virtuális Android gombok áttetsző említhető, ezek azonnal  fel is tűnhetnek. A mobilon természetesen a legfrissebb Android verzió fut, azaz a 4.4.2 KitKat.

Screenshot_2014-01-08-21-43-32

A programok között csak a Google alkalmazásai sorakoznak, nagyon rövid menüje van a Nexus 5-nek, de ezt már megszokhattuk. Eleve ez a mi érdekünk, amire szükségünk lenne még esetleg azt a Play áruházról pillanatok alatt beszerezhetjük. A felület sebessége nagyon gördülékeny, köszönhetően az optimalizációnak és a hardvernek.

Multimédia

A hátul látható 8 megapixeles, autófókuszos kamera LED segédfénnyel lett ellátva, hogy sötétben se legyünk tehetetlenek ha fotózni szeretnénk. A beállítási lehetőségekben van HDR mód, fénymérés és egyéb alap dolgok, valamint ISO mérést is.

IMG_20140109_134008

A képek minősége közepes, sok a zaj és a részleteket is sajnos elmossa a szoftver. A színek szépek viszont és a dinamikatartomány is rendben van. A videózási képesség átlagos, ami FullHD felbontást jelent 30 képkocka/másodperccel.

IMG_20140108_214500

Beépített FM-rádió nincs a készülékben, a zenelejátszó szerepét a Play zene tölti be. A szoftverben természetesen van equlaizer, albumborító illetve ismétlési mód is. A zeneszámok szépen szólalnak meg, nagyon jó hangzása van, még kihangosítva is.

P1020225

A készülékben található 3G és LTE modul is, így a letölteni maximum 100Mbps-os sebességgel lehet, felfele pedig legfeljebb  50Mbps-al. A Nexus 5 már támogatja a legújabb ac szabványú Wifit is, ezzel a legújabb routerek segítségével a villámgyors internetezés is biztosítva van. Természetesen nem maradt ki a  Bluetooth 4.0, illetve van NFC és GPS is. Egyedül az infra portot hiányolhatjuk, egy esetleges távirányító programhoz, amivel irányíthatjuk az otthoni kütyüinket (TV, Hi-Fi, DVD lejátszó, stb).

Összegzés

A Nexus 5 egy nagyon szerethető készülék. Nem is meglepő, hogy nagyon megörültem amikor hozzám került az eszköz. Igazán csak a kamera és az aksi mondható átlagosnak, a többi komponens bizony teljesen beleilleszkedik a  felső kategóriába. Egyedüli problémája még az itthoni elérhetősége. Sajnos hazánkban még ritkaságnak számít, így ez az árra is rányomja a bélyegét. Itthon bruttó 160 ezer forint körül alakul az ára, GSM boltokban viszont olcsóbb, ott 112 ezer forintba kerül a 16GB-os verzió. Persze ezért az árért csak bolti garanciát kapunk a pénzünkért. Kicsit kevesebb pénzért, hivatalos garanciával viszont kifejezetten jó választás a modell, manapság ugyanis ritkaságszámba megy, ha egy telefon támogatása évekre kinyúlik, márpedig épp ezt adják a Nexus készülékek. Aki tehát egy komoly készüléket keres a társainál olcsóbb áron, az mindenképpen tekintse meg az LG újdonságát.

A tesztkészüléket a PartneroGSM biztosította, köszönjük.



Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

Google Nexus 5

  Megjelenés éve: 2013
  Pro:  
  - -Támogatás
  - -Hardver
  - -Kijelző
 
  Kontra:  
  - -Üzemidő
  - -Kamera
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 4,95"
  • kijelző felbontása: 1080 x 1920 pixel"
  • kijelző típusa: True HD IPS+"
  • eszköz mérete: 137.9 x 69.2 x 8.6 mm
  • tömeg: 130 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Qualcomm MSM8974 Snapdragon 800
  • memória: 2048 MB
  • háttértár: 16 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa:
  • portok: microUSB, 3,5mm audio
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 8 megapixel
  • video chat:  
  • video felbontás: 1080p
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900, HSDPA 850 / 900 / 1700 / 1900 / 2100, LTE 800 / 850 / 900 / 1800 / 2100 / 2600
  • WiFi: 802.11 a/b/g/n/ac
  • Bluetooth: Bluetooth 4.0
  • GPS: A-GPS, GLONASS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 4.4.2
  • spec. szoftverek: -
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 2300mAh
  • tapasztalat: 1 nap közepes használattal
 
Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés