Connect with us

technokrata

Teszt: Telenor One Touch – A francia kapcsolat

OT990

Mobil tesztek

Teszt: Telenor One Touch – A francia kapcsolat

A „Legyél Te is profi tesztelő” pályázatunk egyik versenyzője szintén nem ment messzire, telefonját tesztelte, vegyes érzelmekkel.

2011 év végén aktuálissá vált egy új telefon vásárlása. A közelgő Ünnepek miatt nem volt időm alapos megfontolásra, pár perces netes nézelődés után döntöttem, bementem az első szaküzletbe és megvettem a kiválasztott készüléket. Gondolom, hasonló helyzetben sokan tesznek így, hiszen nem mindig van időnk napokig kutakodni. Akkor nem találtam senkit, aki személyes tapasztalat alapján adott volna tanácsot, a telefon technikai adatai alapján voltam kénytelen dönteni. Remélem, személyes tapasztalataim alapján segíteni tudok valakinek a döntésben.

Kezdjük az elején

A doboz tartalma is rejtett némi meglepetést. A telefont, egy kisméretű dobozban kapjuk, ami tartalmazta a telefont, az USB – MicroUSB kábelt, a headset-et (mikrofon+fülhallgató egyben), az akkumulátort, továbbá egy rövid használati utasítót és egy szép stílusú hátlapot. Ha a Telenornál vásároljuk meg a telefont, a Telenor biztosít még egy 2GB-os MicroSD kártyát, ami nem nagy szám, de sokat segíthet a telefon tárhelyén. Az akksiról annyit érdemes tudni, hogy egészen jól bírja a strapát, készenléti állapotba akár 550 óráig, folyamatos beszélgetés mellett pedig 6 órán keresztül használható.

A telefont kézbe véve a gombokról mit lehetne mondani? Elhelyezkedését tekintve nem igazán esik első percben kézre, de idővel megszokható. A képernyő alatt kapacitív, háttér megvilágítású gombokat találhatunk, ami igazán praktikus. Balról jobbra haladva találhatóak a menü, a keresés (Search), és a vissza (Back) lehetőséget nyújtó gombok. Ezek alatt középen egy fizikai HOME gombot találunk. A Power (Lock/Unlock) gomb elhelyezése viszont teljesen elérthetetlen. Valahol a baloldalon lent besüllyesztve a készülékbe található. Keresni kell. Nehezen, de egyszer csak megtaláljuk. Szóval 1:0 a balkezeseknek 😀  Viszont a Hangerő +/- már a jobb oldalon, fent található. 1:1, egyenlítve 😀

A telefon mérete leginkább a Galaxy Ace-hez, vagy az ismertebb iPhone-hoz hasonlítható. A kijelző egy egyszerű, kapacitív, 2 pontos, 320 x 480-as felbontású, 3,5″-os, 256 ezer színű TFT kijelző. Tényleg nem rossz, semmi zavaró, elég nagy, elég éles, jól látható, elég jó színekkel… végül is rosszat nem mondhatok róla, de csak átlagosan jó, semmi lelkesedésre nem ad okot.

Itt az ideje mélyebbre is nézni:

A telefonon eredetileg egy Android 2.2 fut, de már van frissítés 2.3.4-re, és még Superuser se kell hozzá, de ne kalandozzunk el. Összesen 200mb tárhely található a telefonban, ebből körülbelül 120 Mb kell az Androidnak, (cache partíció, android OS, és az alap android appok) és nekünk már csak a maradék kb. 80 mb marad. SD kártya nélkül a telefonunk már tele is van az Angry Birds, Skype, és például még a Facebook + Twitter frissítés együttesétől. Nos, aki főleg az alkalmazásokért akar telefont venni, az inkább válasszon egy készüléket a Samsung Galaxy S sorozatból.

Hardverileg egy 600 MHz-es processzorral, 512 MB RAM-mal, Wi-Fi adapterrel (802.11 b/g/n), Bluetooth 2.1-es adapterrel, 5.0 MP-es hátsó kamerával, gyenge másodlagos webkamerával, gyorsulásmérővel, giroszkóppal, gigitális iránytűvel, A-GPS-el, LED lámpával, és végül, de nem utolsó sorban FM Rádióval látták ezt a készüléket.

De azért vannak az friss szűz android-tól nem megszokott, előre telepített alkalmazások is a telefonon. Például az Easy Installer, ami jól jön olyankor, amikor a netről letöltött alkalmazásokat szeretnénk elsősorban “megtalálni”, majd könnyen feltelepítni. Van rajta még egy egyszerű Fájlböngésző is, de előretlepítve megtalálható a zenefelismerő Shazam, az AccuWeather, egy barcode scanner, egy Bebbled játék, egy Android manager, egy telenor segítség, egy Latitude,(amit sose használtam így nem tudok róla részletesebben írni), egy Layar, (szintén nem ismerem), Palringo (még annyira sem vagyok képbe :D) és egy OfficeSuite 5.

Multi a média

A telefon támogatja az AVI, MP3, WAV, MP4, 3GP, stb. típusú formátumokat, mint ahogy megszokhattuk az Androidtól. A zenealkalmazást viszont sajnos teljesen megújította az Alcatel. Ez azoknak, akik már megszokták és régebbről használnak Androidot, kifejezetten idegesítő is lehet, de idővel megszokható.

Végül is ebben a telefonban sem található semmilyen érdekes “plusz” alkalmazás, ami úgy igazán feldobná a készüléket. Egyedül talán a Launcher, amitől a készülék könnyen kezelhető, leginkább a gyorsan zajló mindennapi rohanáshoz van igazítva.  Az ára baráti volt, persze forgalmazótól, konstrukcióktól függően több áron is elérhető. Az ár és elégedettségi arány részemről kissé eltérő, de mindent összevetve pozitív!

Verdikt

Ha a mindennapok felhasználói vagyunk, (telefonálás, sms, naptár, ébresztő, stb.) és egy olcsó, de jó telefont keresünk, nem márkát akarunk mindenáron a kezünkbe tartani, hanem egy használható telefonra vágyunk, akkor igenis ez a típus a nekünk való.

Összegzésképpen, ha meghallod a “One Touch” nevet, ne gondolj egy hiper-szuper telefonra, de én már 8 hónapja használom, és nem is szándékozom egyelőre másikat venni, ennyiért jobbat nem kapok.

Tovább


Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

Telenor One Touch

  Megjelenés éve: 2011
  Pro:  
  - olcsó
  - gyors
 
  Kontra:  
  - kis processzor
  - kevés belső tárhely
  - gyatra videóminőség
  - Android 2.2
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 3.5"
  • kijelző felbontása: 320x480"
  • kijelző típusa: TFT kapacitív"
  • eszköz mérete: 116 x 62.2 x 12.2 mm
  • tömeg: 144 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: 600 MHz
  • memória: 512 MB
  • háttértár: 0 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSD
  • portok: microUSB, 3,5 mm audio
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 5 megapixel
  • video chat:  
  • video felbontás: N/A
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 HSDPA 900 / 2100 HSDPA 850 / 1900
  • WiFi: b/g/n, WiFi Hotspot
  • Bluetooth: 2.1 A2DP
  • GPS: Assisted GPS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 2.2
  • spec. szoftverek:
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 550 óra
  • tapasztalat: 5-6 óra
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle