Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Nokia C2-02 – Szétcsúszva, de nagyon!

Mobil tesztek

Teszt: Nokia C2-02 – Szétcsúszva, de nagyon!

Egy kísérlet a korábban oly divatos csúszkás telefonok, és az érintőkijelző kombinációjára. Az ötlet érdekes, az eredmény kétséges. Sajnos.

A Nokia C2-02 a „touch & type” család tagja, akár csak a korábban tesztelt Nokia C3-01, illetve Nokia Asha 300, ám azoktól eltérően ezúttal összetettebb a kísérlet, mely a korábban oly divatos csúszkás telefonok, és az érintőkijelzők kombinációját valósítja meg. Az ötlet ezúttal is érdekes, ám az eredmény ez esetben kétséges. Sajnos.

Tartozékok

A kis kék doboz tartalmában látszólag nincs semmi különös, megtaláljuk benne a Nokia C2-02 készüléket és 1020 mAh kapacitású akkumulátorát, egy sztereó headsetet, egy 2 GB micro SD  memóriakártyát, valamint a tűs Nokia töltőt. Van azonban mégis egy kellemetlen érdekesség a csomaggal kapcsolatban: a régi típusú töltő nem csak azért került bele, mert a Nokia raktárai a mai napig tömve lehetnek vele, és inkább ezeket szórják ki, mint hogy a mára általánosan elfogadott micro USB csatlakozójú töltőket osztogatnák, hanem azért is, mert a C2-02 kizárólag ezzel a tűs csatlakozós adapterrel tölthető. Hiába tehát a C2-02-n is megtalálható micro USB csatlakozó, nekünk bizony magunkkal kell hordanunk a saját kis töltőnket, mert a kolléga, barát, szomszéd és manapság szinte bárki 1-2 éves telefonjához univerzálisan használható micro USB töltő nekünk bizony nem lesz jó. Ez nem megbocsáthatatlan persze, és együtt lehet élni a múlttal továbbra is, de azért érdemes tisztában lennünk vele manapság.

Külsőségek
A Nokia C2-02 se nem kecses, se nem vékony, hanem csukott állapotban 103 x 51,4 x 17 mm méreteivel egyértelműen nagy és masszív benyomást kelt. A 115 g tömegű, ám kifejezetten kellemes minőségű műanyagokból összerakott, korrektül lekerekített élekkel rendelkező készülékház előlapját a 2,6″ méretű 240×360 felbontású kijelző uralja, mely alatt a híváskezelő gombok találhatóak, egyéb a navigációhoz szükséges alkalmatosságot nem is találunk a touch and type rendszerű kezelésnek köszönhetően. A csatlakozók (micro USB, tűs töltő, 3,5 mm jack headset / fülhallgató) a készülék tetejére, míg a kezelőszervek (hangerő és képernyőzár) egyetlen oldalra kerültek,míg a hátlapon pedig egy 2 MP kamera terpeszkedik.

Szétcsúsztatva a telefont a hagyományos számbillentyűk tárulnak elénk, amiknek a megvilágítása hibátlan, azonban furcsa, hogy a hatalmas kijelző viszonylatában ezek a billentyűk méretükben és a rajtuk lévő feliratok tekintetében kifejezetten aprónak hatnak.

Szintén a nyitott állapot jellemzője egy további kellemetlenség, márpedig hogy a test két része oldal irányban lötyög, köztük holtjáték van.

 

A „Touch and type”, úgy általában

A Nokia „touch and type” telefonok, melyek családjába a Nokia C2-02 is tartozik, ötvözik a régi telefonérzést és funkcionalitást a menü kezelésének érintőképernyős egyszerűségével. A lényege az, hogy nincs szükségünk navigációs gombokra, hanem közvetlenül a képernyőt böködve közlekedhetünk villámgyorsan a menürendszerben, ám a szövegbevitel hagyományosan a számgombok nyomkodásával történik.
 Kezelés, tapasztalat, funkcionalitás

A „touch and type” működése a gyakorlatban egy pillanatok alatt elsajátítható, nagyon egyszerű és nagyon gyors kezelést eredményez, ami persze nem meglepő, hiszen a menüben bóklászva épp úgy viselkedik, mint egy hagyományos, teljesen érintésvezérelt telefon, valamint szövegíráskor is remekül működnek a régi SMS-írós reflexek. Ha esetleg elsőre furcsállná az ember ezek kombinációját, vagy idegenkedne is tőle, hamar be kell látnia, mennyire adja magát a régi telefonokon nevelkedett embernek ez módszer… írtuk ezt eddig a touch and type telefonokról, ám a Nokia C2-02 sajnos más, a hagyományok és érintésvezérlés kombinációja nem jár egyértelmű előnyökkel.
Míg a hagyományos, tehát nem nyitható és nem csúsztatható, hanem előlapon lévő kijelző és számbillentyűk esetében a touch and type egyértelmű előnye volt, hogy az érintésvezérlés következményeként már szükségtelen navigációs gombok helyett a kijelző mérete növekedhetett, addig a Nokia C2-02 esetében nem tetten érhető, hogy a kijelző a touch and type miatt lenne ilyen hatalmas, az előlap szintén oly nagy, hogy simán elférnének rajta a további kezelőszervek, tehát kompakt kialakítás helyett már-már pazarló méretgazdálkodásról beszélhetünk.

Ehhez kapcsolódva kifejezetten deficites a készülék használata, mivel szétcsúsztatott állapotban a két fő kezelőszerve, vagyis a kijelző alja és a billentyűzet teteje között  a távolság kb. 2,5 centi, ezt kell ujjunkkal holt térként állandóan áthidalnunk, mert hiába a nagy kijelző, hiába az érintőképernyő, a számgombok sajnos megkerülhetetlenek a leghétköznapibb feladatok során is. Ilyen hétköznapi feladat pl. egy egyszerű telefonhívás kezdeményezése, mivel a szoftver nem támogatja a betűnkénti gyorslapozást (más készülékeknél a kijelző jobb szélén végighúzott ujjunkkal érhetjük el), hanem vagy végig kell görgetnünk valamennyi kapcsolatunkat (ez kb. 30 kontakt felett már kezd kellemetlen lenni, ha a “z” kezdőbetűset keressük), vagy pedig elkezdjük bepötyögni a billentyűkön a keresőszavakat, amikor is előjön a már említett kezelési holttér jelenség.

A használattal kapcsolatban tapasztalhatjuk, hogy a touch and type kivételével a Nokia C2-02 műszakilag szinte semmit sem tud felvonultatni. A kijelző ebben a méret és felbontás kombinációban kicsit már pixelesnek mondható, de ez még beleférne, azonban ennél komolyabb probléma, hogy kifejezetten szűk betekintési szögeket nyújtó képernyő kifejezetten fényes műanyag burkolatot kapott, így szabadban és erős fényben egyáltalán nem mindegy, honnan nézzük a dolgokat.

A műszaki színvonalhoz tartozik még, hogy a Nokia C2-02 nem a mobilnetesek vagy navigációra vágyók telefonja, mivel adatkapcsolatként maximum EGPRS áll rendelkezésre, WiFi és GPS vevő pedig egyáltalán nincs.

Szintén jelképes a 2 megapixeles kamera, mely az  1600×1200 maximális felbontású fényképekkel még jól jöhet végszükség esetén, azonban 176×144 felbontású, 15 képkocka/másodperc sebességgel rögzítő videós funkciót talán már kipróbálni sem érdemes.

Összegzés

A Nokia C2-02 az igazi “hozott is meg nem is” kategória. Kapunk egy minőségi anyagokból összerakott készüléket, de szétcsúsztatva lötyög a kijelző. Kapunk ugyan  touch and type rendszert, de az a szétcsúsztatható megoldás miatt semmivel sem jobb, mint a hagyományos joystick vezérlés lenne. Kapunk ugyan egy hatalmas kijelzőt, – aminek pl. idősebb vagy gyengébben látó felhasználók örülnének, – ám apró gombokat párosítottak hozzá. Kapunk ugyan internettel felhasználható lehetőségeket (pl. e-mail kliens és alkalmazások bővítésének lehetőségét célzó Nokia Áruház), de a maximum EGPRS képes internet elérési lehetőség annyira nevetségesen lassú, hogy ezért senki ne vegyen mobilnet előfizetést.

Azzal kapcsolatban tehát, hogy jó-e a Nokia C2-02, nem lehet általános érvényű kijelentést tenni, egyéntől függő, hogy a “hozott” oldal előnyei vagy pedig a “vitt” fájó hiányosságai dominálnak-e jobban, egy azonban biztos, a jelenleg bruttó 22 ezer forintért kártyafüggetlenül megvásárolható Nokia C2-02 ára eléggé baráti ahhoz, hogy mindenki megfontolja a beszerzését, aki ebben a kategóriában keres magának készüléket.



Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

Nokia C2-02

  Megjelenés éve: 2011
  Pro:  
  - minőségi anyag
 
  Kontra:  
  - régi konstrukció
  - lötyög a szétnyitás után
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 2.6"
  • kijelző felbontása: 240 x 320"
  • kijelző típusa: TFT"
  • eszköz mérete: 103 x 51.4 x 17 mm
  • tömeg: 115 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor:
  • memória: 0 MB
  • háttértár: 0 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSD
  • portok: micro USB , jack out
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 1600x1200
  • video chat:  
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM 900 / 1800 GSM 850 / 1900
  • WiFi:
  • Bluetooth: 2.1 A2DP
  • GPS:
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer:
  • spec. szoftverek: Facebook Twitter Flickr Nokia Maps
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 1020 mAh 600 óra
  • tapasztalat:
 
Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés