Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Samsung Gear VR – Távolabb a valóságtól

egyéb kütyük

Teszt: Samsung Gear VR – Távolabb a valóságtól

A Samsung megtesz mindent, hogy elkápráztassa az embert a virtuális valósággal. A Gear VR ennek megfelelően nemcsak tudásának, árának köszönhetően is vonzó ajánlat.

Az idei év nagy virtuális valóság láza mindenkit magával ragad. Egymás után jelennek meg a jobbnál jobb kütyük. Most, a már tavaly kijött, ám idén véglegesített Samsung és Oculus közös fejlesztését, a Samsung Gear VR-t teszteltük. A VR szemüveget egy Galaxy S6 társaságában kaptuk meg a gyártótól.

Csomagolás, külső, üzembe helyezés

A  szemüveg doboza egyszerű, de ízléses kék színben pompázik, rajta a Gear képével. A belsejében megtalálható a Gear VR és egy kis leírás hozzá, valamint a pántok, amivel a fejre lehet illeszteni. A készülék is hozza a megszokott szép formákat azaz felismerhetően samsungos eszközzel van dolgunk. Jobb oldalán található a touchpad, ami nagyon érzékeny.

gearvr

Ezzel lehet kiválasztani, illetve görgetni a menükben. Felette az egyetlen benyomható gomb van, amivel vissza lehet lépni, illetve a hosszú nyomva tartásával egy információs és beállítások menüt hozhatunk fel. A VR tetején kapott helyet az élesség és távolság állító görgető, ami nincs a legjobb helyen. Nem esik kézre és sokszor a fejpánt ráhúzódik és ezért nem lehet hozzáférni. A szemüveg részét a valóságtól egy szivacs választja el.

Image_Samsung-Gear-VR_R-Perspective

Súlya az első verzióhoz képest csökkent, csak 310 gramm telefon nélkül. 201,9 x 116,4 x 92,6 milliméteres a nagysága. Ára kifejezetten jónak mondható, hiszen 37-40 ezer forintért már hazavihető. Ugyanakkor kell hozzá egy Samsung csúcskészülék, ami viszont már nem egy olcsó mulatság. A kompatibilis telefonok listája igen rövid, csak a  Galaxy S6, S6 Edge, S6 Edge+ és  Note5 modellekkel működik, illetve természetesen a frissen bemutatott Galaxy S7-tel is használhatjuk majd. A méretkülönbségeket a kétállású kapcsolóval oldhatjuk meg. A “B” állás a kisebb, míg az “A” a nagyobb mobilokra lett kialakítva.

gearvr

Az üzembehelyezés nagyon egyszerű. Kell egy jó Wi-Fi kapcsolat, le kell tölteni a Play Áruházból az Oculus áruházat. Onnan leszedünk pár alap alkalmazást és már fel is vehetjük a szemüveget. Sajnos nincsen sok tartalom még a Store-ban. A nagy része fizetős, ráadásul nem is olcsó, akár 3-4 ezer forintos árat is fizethetünk az élményért. Az ingyenesek pedig nem sok újdonságot hordoznak magukban. Az azért elmondható, hogy a Google Streetview alkalmazása, egy Jurassic Park-os dínó nézés és az Oculus Video így is ad több órányi szórakozást. Sajnos nem mindig élvezhetőek a kisfilmek. Bár a telefon alapból jó felbontással rendelkezik, de itt, a virtuális valóság technológia miatt nagyon pixelesen jeleníti meg a videókat, ami nemcsak elvesz az élményből, de még a szemet is nagyon lefárasztja. Továbbá soha nem látott módon forrósítja a telefont. Egy igen aktív, körülbelül 20-25 perces használat után kiírta, hogy hagyjam egy kicsit hűlni, mert túlforrósodott.

A  virtuális valóság

Az utóbbi egy hétben sok embernek megmutattam és a reakció mindenkinél ugyanaz volt: “Ez nagyon jó!” és “Kell egy ilyen!”. És tényleg ilyen ez a virtuális valóság. Bármikor bekapcsolhatjuk, és a legesősebb napon is Tahitin szörfölhetünk, vagy a Jurassic Park-ban nézhetjük a dinoszauruszokat.

Amint felkerült a fejünkre betölt az Oculus és egy lenyűgöző menüben találjuk magunkat. Választani a szemünk előtt megjelenő kis kék irányzékkal tudunk és a touchpad-el. Külön élmény a Video menüpont látványa. Egy hatalmas filmstúdió előterében vagyunk. A videók sajnos már az előbb említett pixelesség miatt sokszor nem nyújtják a várt élményt, de egy személyes U2 koncert, egy NHL meccs vagy egy ausztráliai utazás azért elhiteti velünk, hogy tényleg ott vagyunk. A hangszórója a vártnál jobban szól, de természetesen egy Bluetooth fejhallgatóval teljes az élmény. Az ingyenes tartalmak közt van még egy Jurassic Park videó, ami szerintem a legjobb minőségű volt. Lehet rá Netflixet is letölteni, valamint Street View-t is.

Az élmény egy olyan embernek, akinek soha nem volt ilyen a fején elképesztő. Ugyanakkor egy érdekes jövőképet vetít előre. A technológia fejlődésével egyre szebb és jobb képeket kapunk majd és egy idő után már nehéz lesz visszatérni a valóságba a napfényes tengerpartról.

VR-1

Összegzés

A Samsung Gear VR ár-érték arányban tökéletesen eltalált termék. Nem méregdrága, mint a nemsokára megjelenő virtuális valóság eszközök többsége és kompatibilitása is megfelelő, ha az ember Samsung felhasználó, hiszen a gyártó erősebb mobilljainak nagy részével működik. Ez azonban azt is jelenti, hogy  az olcsó alapárán felül sokat kell költeni rá, hiszen a hozzávaló telefon már megterheli a pénztárcát, így leginkább azoknak javasolnám akik már most rendelkeznek egy komolyabb Samsung modellel. Persze azzal sem árt tisztában lenni, hogy az alkalmazások nagy része is fizetős, így, ha jobb minőségű tartalmat szeretnénk nézni ki kell adni pár ezret pluszban.  A tesztidőszak alatt nagyon elégedett voltam a Gear VR-ral, hiszen a  szemre jól illeszkedik a szivacspárnának hála mindig tökéletes VR élményben volt részem, a külvilág fényeitől távol. Sajnáltam azonban, hogy az élmény nem tarthat olyan sokáig, hiszen bár a telefon akkumulátora több, mint egy óráig bírná, a masszív igénybevétel miatt a készülék jellemzően 20-25 perc túlforrósodott és leállt. Összességében tehát elmondható, hogy bár bőven van még fejlődési lehetőség, a virtuális valóság már most is elképesztő élmény, így a Gear VR kipróbálását mindenkinek javaslom.



Szólj hozzá!

További egyéb kütyük

Samsung Gear VR

  Megjelenés éve: 2015
  Pro:  
  - Szép kivitelezés
  - Könnyű
  - Új élmény
  -
 
  Kontra:  
  - párásodás
  - Pixeles kép
  - irányító gombok elhelyezkedése
 
Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés