Connect with us

Hirdetés

technokrata

Elfelejtett jelszó Windowsban? Pánikra semmi ok, léteznek kiskapuk!

windows 10 elfelejtett jelszó windowsban

Alkalmazások, szoftverek

Elfelejtett jelszó Windowsban? Pánikra semmi ok, léteznek kiskapuk!

Elfelejtett jelszó Windowsban? Pánikra semmi ok, léteznek kiskapuk!

A jelszavas védelem kétélű fegyver. Biztonságot nyerhetünk általa, ám ha elfelejtjük a “varázsigét” akkor könnyedén ott találhatjuk magunkat, ahol a part szakad, hiszen a védelemből felállított falak minket is kirekesztenek. Azért gigantikus pánikolás és stresszelés helyett nézzünk meg pár, jelszó kinullázó alternatívát, azaz kiskaput, amin áthaladva újra a bástyákon belül találhatjuk magunkat.

Windows 10 alatt a felhasználói fiókban rendszergazdaként jelszóval óvhatjuk a számítógépünk adatállományát. A teljes titkosítás az a módszer, ami megkerülhetetlenül atombiztos védelmet garantál, de ez azt jelenti, hogy nincsenek olyan trükkök, amik segítségével ki lehetne kerülni a biztonsági falat. A full disk encryption az a módszer, mely a lemez teljes titkosításával áthatolhatatlan burkot von számítógépünk köré. Ha ezt a jelszót véletlenül mégis elfelejtjük, elkeverjük, akkor bizony nincs olyan egérút, ami megoldást jelenthetne. Marad a szívfájdalmas formatálás, ami egyet jelent adataink elvesztésével és egy vadonatúj rendszer felhúzásával. Nyilván egyébként előbbi a folyamat legfájdalmasabb része, mert a fényképek, dokumentumok, személyes adatok általában pótolhatatlanok. Tehát a totális titkosításra vonatkozó jelszót a legjobb, ha néhány helyre feljegyezzük, vagy számunkra könnyűnek tűnő kódot adunk meg. Kihangsúlyozandó, hogy ez a kombináció csak nekünk legyen könnyű, tehát ne az univerzális 1234-et preferáljuk, mondjuk.

De mi történik akkor, ha a felhasználói fiókunk jelszavát süllyesztettük el emlékezetünk tengerében?

Ahogy azt fentebb már jeleztük, léteznek apró betűs részek, amik megvalósításával kikerülhető a biztonsági fal, azaz rés üthető a rendszeren, mégpedig a jelszó kinullázásával.

A Windows 10 lehetőséget biztosít egy kinullázó CD megírására, melynek közbenjárásával az előre megadott módon kiüthető az elfelejtett jelszó.

Ha Microsoft fiókkal jelentkezünk be, akkor még egyszerűbb a helyzet, hiszen az e-mail fiókunkat mobilról is akár megközelíthetjük, hogy módosítani tudjuk a jelszavunkat.

Természetesen nemcsak online variációk léteznek a kinullázásra. Az Offline NT Password & Registry nevű program a “mi emberünk” akkor, ha offline kiskaput keresünk. Ehhez első lépésben be kell bootolnunk a számítógépet egy külső adathordozóról. Ha van licencünk valamelyik operációs rendszerhez akkor jöhet ez az alternatíva, ha nincsen, akkor kézenfekvő verzió a Live Linux Disztró, melynek legtöbb variációja díjmentesen használható. Ha megtörtént a boot, akkor a program támogatásával szabadon megváltoztathatjuk a registry bejegyzéseket, miután már be is jelentkezhetünk mindenféle jelszó megadása nélkül.

Abban az esetben, ha Microsoft fiókkal rendelkezünk, akkor is átjárható ez a kiskapu, mivel a fenti módon magát a Windows 10 rendszergazda jelszót ütjük ki.

A fenti praktikák kihúzhatnak minket a pácból, azonban azt is jól mutatják, hogy Windows alatt a rendszergazda jelszava több módon is kinullázható, azaz illetéktelenek is ugyanilyen könnyen hozzáférhetnek az adatainkhoz, visszacsatolva a kezdő cikk elejéhez, maximális védelmet egyedül a teljes lemez titkosítás jelent.

További Alkalmazások, szoftverek

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés