Connect with us

technokrata

Teszt: Windows 8 – újjászületés

image009

Alkalmazások, szoftverek

Teszt: Windows 8 – újjászületés

A Microsofttól kaptuk kipróbálásra a Windows 8-ast, mely amellett, hogy a régi gépeken is gyors lesz, tableteken is meg fogja állni a helyét. Megmutatjuk hogyan.

A Windows 8-as tulajdonképpen a cég belső számozása szerint egy 6.2-es NT verzió, a 7-es volt a 6.1-es, a Vista a 6.0-ás ésatöbbi, mely inkább érdekes, mint hasznos információ. Érdekesnek már csak azért is érdekes, mert az anno úttörő 3.1-es verzióhoz képest pont a kétszeresénél járunk majd a Win 8-cal, és ahogyan látjuk, hasonló áttörést hozhat ez a verzió is, mint az évtizedekkel ezelőtti előd.

Eljött az idő a váltásra

Rengeteg cég, szervezet van a világon, ahol a mai napig a Windows XP-t futtatják a gépek, egyrészről ezek kevesebb erőforrás-igénye miatt, másrészről pedig az operációs rendszer sokadik service pack-ját követő stabilitása miatt. Nos, a stabilitást illetően már a Windows 7-re sem lehetett panasz, sőt, az erőforrás-igény a Vistához képest szintén sokkal jobb lett, a Windows 8 esetében azonban tovább csiszolták a kódokat a szoftvergyártó műhelyeiben, melynek köszönhetően 2-3-4 éves laptopjaink, vagy otthoni asztali gépeink várhatóan új életre fognak kelni októberben, a Windows 8 telepítését követően.

Ugyanis a Win8 még egy régebbi, Atom procis gépen, vagy tableten is remekül elfut, akár 1 GB memóriával, így végre eljutott odáig a Microsoft, hogy nem azért fogunk új hardvert vásárolni, hogy az normálisan tudja az operációs rendszert futtatni. Sőt, mi azt mondjuk, hogy gyakorlatilag a Core Duós gépektől felfelé most nem kellene elkótyavetyélni a régi gépeket 10-20 ezer forintokért: jó lesz még a nagyinak-alapon érdemes megvárnunk az októbert és a Windows 8-cal megnézni mit tud a gép. Vagy a türelmetlenebben letölthetik már most rá a bétát.

Tehát erőforrás szempontból vélhetően a 8-as lesz az a verzió, amire már átállhatnak a cégek is: a váltás nem hoz magával majd tömeges hardver-vásárlási kényszert, sőt, gyorsítja a munkafolyamatokat és egyszerűbbé, szebbé teszi a felhasználói felületet.

Van Start menü

Az elmúlt hetekben ezen pörgött a fél internet: akadtak még olyanok is, akik édesapjukat a gép elé ültetve lekamerázták, hogy szerintük mekkora ballépés az, hogy a már jól megszokott start menüt a gyártó eltüntette a Windows 8-ból. Nos, Start menü van, csak egyrészről nincs külön kis gombja baloldalt lent, hanem a bal alsó sarokba húzott egérrel varázsolható elő, illetve a Start menü teljes képernyős lett, és ezáltal több minden kifér rajta. Igen, ez a Metro kezelőfelület, mely alapvetően a tabletes felhasználásra lett kitalálva, sem mint a PC-s nyomkodásra, igaz, ez utóbbival is remekül működik. Kérdésünkre, miszerint a hagyományos start menü miért került a kukába a szoftvergyártó azt válaszolta, hogy azért, mert a kutatásaik eredménye az volt, hogy egyre kevesebben használják. A felhasználók állítólag a tálcára lehúzott ikonokra kattintgatnak a start menü helyett, mellyel kapcsolatban – hadd legyek kicsit gonosz – lehet, hogy érdemes lett volna 4 évvel ezelőtt megkérdezni az Apple-t: ott mintha már régóta felismerték volna ezt.

A használat során az első két nap alatt az ember teljesen leszokik a hagyományos Start menüről, belegondolva egyébként hetente 1-2x használtam csak amúgy is, de nem nagyon van olyan funkció, melyet másképpen nem tudnék elérni. A rendszerindítást követően a gép alapállapotból a Metro-kezelőfelületű Start felületre dob, melyből a Windows + D gomb megnyomásával, vagy egy ESC-kel tudunk az asztalra váltani, ahol minden ugyanott van, mint a Windows 7-nél: az asztali ikonok testre szabhatók, az alapállapotban lenti tálca az ikonokkal, órával, mindennel, gyakorlatilag teljesen ugyanaz a felhasználói élmény, mint az előd Windows-oknál. Kezelésben a sarkokra érdemes figyelni, melyekkel kapcsolatban a bal felsőt és jobb felsőt érdemes még megjegyeznünk: előbbivel a nyitott, általunk használt alkalmazások között tudunk visszafelé tallózni, utóbbival pedig a képernyő jobboldali sávjába bekúszó keresősávot tudjuk előhívni.

Alkalmazásokban is keres

A kereső érdekessége egyébként, hogy beállítható, hogy alkalmazás-szinte is keressen, így a Metro-kezelőfelületre a Windows alkalmazásboltjából letöltött programokban tud keresni. Ennek megfelelően például egy szakácskönyves applikációban tud keresni összetevőkre, melynek következtében a „paradicsom, tészta, tejföl, sajt” szavakat beírva máris megkapjuk azokat a recepteket, melyeket ezekből az otthon épp lévő hozzávalókból el tudunk készíteni.

Természetesen a hagyományos úton, fájlokban, interneten is tudunk keresni a beépített keresővel, emellett a jobboldalt beugró sávban a megosztás, egy Start gomb, egy külső eszközök kezelésére alkalmas menüpont, illetve a beállításokat tartalmazó ikon található, melyek közül talán a start lehet némileg inkonzisztens: ezt megnyomva tudunk váltogatni a Metrós és hagyományos kezelőfelület között, a már hagyományos Windows gomb mellett. A megosztás egyébként – nem meglepő módon – a Windows 8-ban főleg a SkyDrive-os felhőszolgáltatás használatának ösztönzésére irányul: gyakorlatilag a Windows 8 ad először kényelmes, egy kattintásos lehetőséget arra, hogy valamennyi képünket, dokumentumunkat úgy tároljuk a felhőben, hogy azok elmentését követően már azonnal megjelenjenek a telefonunkon és a számítógépünkön egyaránt. Windows Phone-nal készített képek esetén talán a leginkább szembetűnő a felhő: itt beállíthatjuk, hogy az egyes általunk készített fotók automatikusan feltöltődjenek a SkyDrive-ba, melynek köszönhetően számítógépünk bekapcsolásakor azok már azonnal ott lesznek a gépünkön.

Hasonló gondolkodásbeli újítás az, hogy a Metro felületen rendelkezésre álló appok képesek alkalmazásokon keresztüli kommunikációra, melynek köszönhetően például egy képszerkesztés úgy is történhet, hogy az adott képszerkesztő alkalmazásból egyből a Facebook fotóinknál találjuk magunkat. Ez valamiféle olyan aggregátori gondolkodás szüleménye, mint azt a Windows telefonoknál már láttunk: a naptárba berántja nekünk a Google naptárunkat, Facebook meghívásainkat stb., ahogyan a kapcsolatok képeit és adatait is magától szinkronizálja a rendszer a Facebookon tárolt információkkal.

Apple után

A teszt során egyébként az történt, hogy a feleségemnek tönkrement a Macbook Air-je és nagyon sürgősen szüksége lett egy gépre pár napra, mely kapcsán egyből felcsillant a szemem: na most levizsgázik a Win 8: mit szól hozzá az Apple user?

Meglepetésemre az „átszokás” egészen könnyen zajlott az első pár napban: amíg az átlagos számítógép-user határait nem túllépő internet-dokumentumok-email alkalmazások használata volt kritérium, addig nem is volt semmi gond. Érdekes – vagy inkább magától értetődő – hogy nála fel sem merült a Start menü hiánya: hozzászokott már, hogy mindennel kapcsolatban csak az ikonokat figyeli, kattint, használ, az egyes programokat a tálcáról indítja.

Aztán jöttek az első problémák: komolyabb, huzamosabb használatkor jöttek az első anyázások: miért számol 4 percig a Zune amikor telepíteni akar, miért nem olyan a touchpad, mint az Apple-nél stb. stb., mely kapcsán meg kellett állapítanom: az Apple visszafordíthatatlan függőséget okoz, mely még mindig a rendkívül jó ergonómiára és alkímiára vezethető vissza, amellett, hogy az SSD és a vincseszter közötti sebesség különbséget sem hidalja át az erőforrások jobb kihasználása.

Mindenesetre a PC-ra való visszacsábítás a Windows 8-nak nem valószínű, hogy fog sikerülni (nem is biztos, hogy cél), inkább az XP-sek előrébb lökése, illetve a Windowsos táblagépek bevezetése az, ami indokolttá teszi az operációs rendszer bevezetését. És akkor témánál is vagyunk.

Milyen lesz a Windowsos tablet?

Bevallottan a Windows 8 is valami ergonómiai forradalomra törekszik, főleg a tabletes felhasználók körét célozva a jövőben. Ahhoz, hogy ezt jobban megértsük, megpróbáltuk távoli asztallal elérni a PC-t egy iPad-ről, de meglepetésünkre a bétában még le van tiltva ennek a lehetősége. Így másik lehetőség után néztünk: egy kliens program segítségével 10 perc alatt sikerült összelőnünk az iPad-et a géppel, melynek köszönhetően ki tudtuk próbálni azt, hogy vajon milyen lesz a Windows 8 táblagépen.

Nos, a Metro felület a maga négyzeteivel hiába informatív, hiába lehet az egyes négyzetek méreteit növelni, a benne lévő információkat dinamizálni, még mindig nem kúl. Egyáltalán nem vonzó, nem szexi, nem szép: szögletes, nem színes-szagos, sokkal kevésbé vonzza az ujjat, mint például az iOS felülete. Ennek ellenére tableten jól lesz használható, mert praktikus, az ujjunkkal véghez vihető gesztusokkal jól lehet majd görgetni, használni a beépített alkalmazásokat, az Internet Explorer 10 is szépen hozza majd tabletre optimalizálva a tartalmakat, de még mindig olyan érzésünk van, mintha a felület megalkotói valahogy hiányoztak volna az esztétika órán, vagy nem kerültek volna sorra, amikor a szépérzéket osztogatták.

Mindent egybevéve még nem látjuk azt, hogy a tabletes és pc-s verzió hol fog összeérni: a felhőben biztosan, de hogy például a hagyományos asztal hogyan és miért lesz egyáltalán a tableten, vagy a Metro felület vajon lesz-e egyáltalán a PC-s verzióban, ez egy jó kérdés. Én mindenesetre óvatosságra inteném a szoftvergyártót: a PC-s beidegződéseket persze óvatosan lehet oldani és új megoldások felé terelni a felhasználókat, de itt talán sokkal nagyobb a kockázat, mint a fiatal tablet piac esetében. És akkor már az általunk sokat emlegetett Windows Phone operációs rendszert nem is hozom szóba.

Összességében

A Windows 8 jó lesz, a táblagépek esetében azonban sok fog múlni a hardvergyártókon is. Ha nem esik a Microsoft ugyanabba a hibába, amibe a Lumia 800 kapcsán – botrányos akkumulátor készenléti idő -, akkor még meghatározó is lehet majd a tablet piacon, de addig azért még aludnunk kell párat. Mindenesetre az, hogy az oprendszer sokkal jobban osztja be az erőforrásokat, ezáltal például a háttérben lévő alkalmazásoktól elveszi a procit és memóriát, igencsak dicséretes, mi más indokot egyelőre nem találnánk az azonnali beszerzésben. Ez azonban meglehetősen nyomósnak tűnik.Szólj hozzá!

További Alkalmazások, szoftverek

Technokrata a Face-en

Tesztek