Connect with us

technokrata

Teszt: Windows 8 – újjászületés

image009

Alkalmazások, szoftverek

Teszt: Windows 8 – újjászületés

A Microsofttól kaptuk kipróbálásra a Windows 8-ast, mely amellett, hogy a régi gépeken is gyors lesz, tableteken is meg fogja állni a helyét. Megmutatjuk hogyan.

A Windows 8-as tulajdonképpen a cég belső számozása szerint egy 6.2-es NT verzió, a 7-es volt a 6.1-es, a Vista a 6.0-ás ésatöbbi, mely inkább érdekes, mint hasznos információ. Érdekesnek már csak azért is érdekes, mert az anno úttörő 3.1-es verzióhoz képest pont a kétszeresénél járunk majd a Win 8-cal, és ahogyan látjuk, hasonló áttörést hozhat ez a verzió is, mint az évtizedekkel ezelőtti előd.

Eljött az idő a váltásra

Rengeteg cég, szervezet van a világon, ahol a mai napig a Windows XP-t futtatják a gépek, egyrészről ezek kevesebb erőforrás-igénye miatt, másrészről pedig az operációs rendszer sokadik service pack-ját követő stabilitása miatt. Nos, a stabilitást illetően már a Windows 7-re sem lehetett panasz, sőt, az erőforrás-igény a Vistához képest szintén sokkal jobb lett, a Windows 8 esetében azonban tovább csiszolták a kódokat a szoftvergyártó műhelyeiben, melynek köszönhetően 2-3-4 éves laptopjaink, vagy otthoni asztali gépeink várhatóan új életre fognak kelni októberben, a Windows 8 telepítését követően.

Ugyanis a Win8 még egy régebbi, Atom procis gépen, vagy tableten is remekül elfut, akár 1 GB memóriával, így végre eljutott odáig a Microsoft, hogy nem azért fogunk új hardvert vásárolni, hogy az normálisan tudja az operációs rendszert futtatni. Sőt, mi azt mondjuk, hogy gyakorlatilag a Core Duós gépektől felfelé most nem kellene elkótyavetyélni a régi gépeket 10-20 ezer forintokért: jó lesz még a nagyinak-alapon érdemes megvárnunk az októbert és a Windows 8-cal megnézni mit tud a gép. Vagy a türelmetlenebben letölthetik már most rá a bétát.

Tehát erőforrás szempontból vélhetően a 8-as lesz az a verzió, amire már átállhatnak a cégek is: a váltás nem hoz magával majd tömeges hardver-vásárlási kényszert, sőt, gyorsítja a munkafolyamatokat és egyszerűbbé, szebbé teszi a felhasználói felületet.

Van Start menü

Az elmúlt hetekben ezen pörgött a fél internet: akadtak még olyanok is, akik édesapjukat a gép elé ültetve lekamerázták, hogy szerintük mekkora ballépés az, hogy a már jól megszokott start menüt a gyártó eltüntette a Windows 8-ból. Nos, Start menü van, csak egyrészről nincs külön kis gombja baloldalt lent, hanem a bal alsó sarokba húzott egérrel varázsolható elő, illetve a Start menü teljes képernyős lett, és ezáltal több minden kifér rajta. Igen, ez a Metro kezelőfelület, mely alapvetően a tabletes felhasználásra lett kitalálva, sem mint a PC-s nyomkodásra, igaz, ez utóbbival is remekül működik. Kérdésünkre, miszerint a hagyományos start menü miért került a kukába a szoftvergyártó azt válaszolta, hogy azért, mert a kutatásaik eredménye az volt, hogy egyre kevesebben használják. A felhasználók állítólag a tálcára lehúzott ikonokra kattintgatnak a start menü helyett, mellyel kapcsolatban – hadd legyek kicsit gonosz – lehet, hogy érdemes lett volna 4 évvel ezelőtt megkérdezni az Apple-t: ott mintha már régóta felismerték volna ezt.

A használat során az első két nap alatt az ember teljesen leszokik a hagyományos Start menüről, belegondolva egyébként hetente 1-2x használtam csak amúgy is, de nem nagyon van olyan funkció, melyet másképpen nem tudnék elérni. A rendszerindítást követően a gép alapállapotból a Metro-kezelőfelületű Start felületre dob, melyből a Windows + D gomb megnyomásával, vagy egy ESC-kel tudunk az asztalra váltani, ahol minden ugyanott van, mint a Windows 7-nél: az asztali ikonok testre szabhatók, az alapállapotban lenti tálca az ikonokkal, órával, mindennel, gyakorlatilag teljesen ugyanaz a felhasználói élmény, mint az előd Windows-oknál. Kezelésben a sarkokra érdemes figyelni, melyekkel kapcsolatban a bal felsőt és jobb felsőt érdemes még megjegyeznünk: előbbivel a nyitott, általunk használt alkalmazások között tudunk visszafelé tallózni, utóbbival pedig a képernyő jobboldali sávjába bekúszó keresősávot tudjuk előhívni.

Alkalmazásokban is keres

A kereső érdekessége egyébként, hogy beállítható, hogy alkalmazás-szinte is keressen, így a Metro-kezelőfelületre a Windows alkalmazásboltjából letöltött programokban tud keresni. Ennek megfelelően például egy szakácskönyves applikációban tud keresni összetevőkre, melynek következtében a „paradicsom, tészta, tejföl, sajt” szavakat beírva máris megkapjuk azokat a recepteket, melyeket ezekből az otthon épp lévő hozzávalókból el tudunk készíteni.

Természetesen a hagyományos úton, fájlokban, interneten is tudunk keresni a beépített keresővel, emellett a jobboldalt beugró sávban a megosztás, egy Start gomb, egy külső eszközök kezelésére alkalmas menüpont, illetve a beállításokat tartalmazó ikon található, melyek közül talán a start lehet némileg inkonzisztens: ezt megnyomva tudunk váltogatni a Metrós és hagyományos kezelőfelület között, a már hagyományos Windows gomb mellett. A megosztás egyébként – nem meglepő módon – a Windows 8-ban főleg a SkyDrive-os felhőszolgáltatás használatának ösztönzésére irányul: gyakorlatilag a Windows 8 ad először kényelmes, egy kattintásos lehetőséget arra, hogy valamennyi képünket, dokumentumunkat úgy tároljuk a felhőben, hogy azok elmentését követően már azonnal megjelenjenek a telefonunkon és a számítógépünkön egyaránt. Windows Phone-nal készített képek esetén talán a leginkább szembetűnő a felhő: itt beállíthatjuk, hogy az egyes általunk készített fotók automatikusan feltöltődjenek a SkyDrive-ba, melynek köszönhetően számítógépünk bekapcsolásakor azok már azonnal ott lesznek a gépünkön.

Hasonló gondolkodásbeli újítás az, hogy a Metro felületen rendelkezésre álló appok képesek alkalmazásokon keresztüli kommunikációra, melynek köszönhetően például egy képszerkesztés úgy is történhet, hogy az adott képszerkesztő alkalmazásból egyből a Facebook fotóinknál találjuk magunkat. Ez valamiféle olyan aggregátori gondolkodás szüleménye, mint azt a Windows telefonoknál már láttunk: a naptárba berántja nekünk a Google naptárunkat, Facebook meghívásainkat stb., ahogyan a kapcsolatok képeit és adatait is magától szinkronizálja a rendszer a Facebookon tárolt információkkal.

Apple után

A teszt során egyébként az történt, hogy a feleségemnek tönkrement a Macbook Air-je és nagyon sürgősen szüksége lett egy gépre pár napra, mely kapcsán egyből felcsillant a szemem: na most levizsgázik a Win 8: mit szól hozzá az Apple user?

Meglepetésemre az „átszokás” egészen könnyen zajlott az első pár napban: amíg az átlagos számítógép-user határait nem túllépő internet-dokumentumok-email alkalmazások használata volt kritérium, addig nem is volt semmi gond. Érdekes – vagy inkább magától értetődő – hogy nála fel sem merült a Start menü hiánya: hozzászokott már, hogy mindennel kapcsolatban csak az ikonokat figyeli, kattint, használ, az egyes programokat a tálcáról indítja.

Aztán jöttek az első problémák: komolyabb, huzamosabb használatkor jöttek az első anyázások: miért számol 4 percig a Zune amikor telepíteni akar, miért nem olyan a touchpad, mint az Apple-nél stb. stb., mely kapcsán meg kellett állapítanom: az Apple visszafordíthatatlan függőséget okoz, mely még mindig a rendkívül jó ergonómiára és alkímiára vezethető vissza, amellett, hogy az SSD és a vincseszter közötti sebesség különbséget sem hidalja át az erőforrások jobb kihasználása.

Mindenesetre a PC-ra való visszacsábítás a Windows 8-nak nem valószínű, hogy fog sikerülni (nem is biztos, hogy cél), inkább az XP-sek előrébb lökése, illetve a Windowsos táblagépek bevezetése az, ami indokolttá teszi az operációs rendszer bevezetését. És akkor témánál is vagyunk.

Milyen lesz a Windowsos tablet?

Bevallottan a Windows 8 is valami ergonómiai forradalomra törekszik, főleg a tabletes felhasználók körét célozva a jövőben. Ahhoz, hogy ezt jobban megértsük, megpróbáltuk távoli asztallal elérni a PC-t egy iPad-ről, de meglepetésünkre a bétában még le van tiltva ennek a lehetősége. Így másik lehetőség után néztünk: egy kliens program segítségével 10 perc alatt sikerült összelőnünk az iPad-et a géppel, melynek köszönhetően ki tudtuk próbálni azt, hogy vajon milyen lesz a Windows 8 táblagépen.

Nos, a Metro felület a maga négyzeteivel hiába informatív, hiába lehet az egyes négyzetek méreteit növelni, a benne lévő információkat dinamizálni, még mindig nem kúl. Egyáltalán nem vonzó, nem szexi, nem szép: szögletes, nem színes-szagos, sokkal kevésbé vonzza az ujjat, mint például az iOS felülete. Ennek ellenére tableten jól lesz használható, mert praktikus, az ujjunkkal véghez vihető gesztusokkal jól lehet majd görgetni, használni a beépített alkalmazásokat, az Internet Explorer 10 is szépen hozza majd tabletre optimalizálva a tartalmakat, de még mindig olyan érzésünk van, mintha a felület megalkotói valahogy hiányoztak volna az esztétika órán, vagy nem kerültek volna sorra, amikor a szépérzéket osztogatták.

Mindent egybevéve még nem látjuk azt, hogy a tabletes és pc-s verzió hol fog összeérni: a felhőben biztosan, de hogy például a hagyományos asztal hogyan és miért lesz egyáltalán a tableten, vagy a Metro felület vajon lesz-e egyáltalán a PC-s verzióban, ez egy jó kérdés. Én mindenesetre óvatosságra inteném a szoftvergyártót: a PC-s beidegződéseket persze óvatosan lehet oldani és új megoldások felé terelni a felhasználókat, de itt talán sokkal nagyobb a kockázat, mint a fiatal tablet piac esetében. És akkor már az általunk sokat emlegetett Windows Phone operációs rendszert nem is hozom szóba.

Összességében

A Windows 8 jó lesz, a táblagépek esetében azonban sok fog múlni a hardvergyártókon is. Ha nem esik a Microsoft ugyanabba a hibába, amibe a Lumia 800 kapcsán – botrányos akkumulátor készenléti idő -, akkor még meghatározó is lehet majd a tablet piacon, de addig azért még aludnunk kell párat. Mindenesetre az, hogy az oprendszer sokkal jobban osztja be az erőforrásokat, ezáltal például a háttérben lévő alkalmazásoktól elveszi a procit és memóriát, igencsak dicséretes, mi más indokot egyelőre nem találnánk az azonnali beszerzésben. Ez azonban meglehetősen nyomósnak tűnik.Szólj hozzá!

További Alkalmazások, szoftverek

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd