Connect with us

Mi az a VPN? – Virtuális magánhálózat otthonra?

Mi az a VPN

Alkalmazások, szoftverek

Mi az a VPN? – Virtuális magánhálózat otthonra?

Mi az a VPN? – Virtuális magánhálózat otthonra?

Mi az a VPN? A hivatalos meghatározás szerint a jelentése virtuális magánhálózat (VPN, angolul Virtual Private Network) ami egy nyilvános hálózaton keresztül kiterjeszti a helyi hálózatot.

A VPN megoldást kínál arra, hogy a felhasználók egy megosztott vagy nyilvános hálózaton keresztül úgy küldjenek és fogadjanak adatokat, mintha a számítógépeik közvetlenül kapcsolódnának a helyi hálózathoz.

Biztonságos megoldást kínálhat a nyílt Wi-Fi hálózatokon, megvédhet az internetszolgáltató szimatolásától, elrejtheti a forgalmat a hivatalos szervek és egyéb lehetséges támadók elől, továbbá elérhetővé teheti a földrajzilag letiltott, azaz geoblokkolt tartalmakat – sorolhatnánk a VPN-megoldások legfontosabb ismérveit.

A kapcsolat „magán”-jellegét az adja, hogy a VPN-en keresztül áramló információk, adatok a titkosítás miatt nem láthatók az eredeti hálózaton. A titkosítás jellemzően általánosan használt szolgáltatása a VPN-nek, de titkosítás nélkül is használható a különböző adatfolyamok elkülönítésére vagy a hálózat logikai felépítésének egyszerűsítésére.

A routerekbe gyakran beépítik gyárilag a VPN-funkciót, de sok esetben szoftveresen valósítják meg.

Tipikus gyakorlati alkalmazásai:

Céges hálózat távoli biztonságos elérése

A VPN egy gyakori alkalmazási területe, amikor a munkatársak a cég belső hálózatához távolról biztonságosan férhetnek hozzá. Az interneten keresztül titkosított csatorna hozható létre a dolgozó saját otthoni számítógépe és a vállalat szervere között. Azaz nagyon leegyszerűsítve a dolgozók akkor is elérhetik a céges, belsős hálózatot és erőforrásokat, amikor otthon vannak és onnan szeretnének dolgozni.

Internethasználat

Fontos megemlíteni, hogy a VPN nem egy internetelérés, tehát használatához szükséges egy meglévő működő internetkapcsolat. Ez szinte bármilyen internetelérés lehet, akár kábelnet, modem, 3G, 4G. A VPN erre a hálózatra csatlakozik fel, a VPN-en keresztül áthaladó internetforgalmunk már nem a „normális” hálózaton folyik át, hanem a VPN által létrehozott speciális csatornán. Legtöbb esetben maga a VPN kapcsolat is titkosított, így a rajta folytatott adatcserét nem lehet lehallgatni.

Előnyei a közvetlen internethasználathoz képest:

  • a webhelyek számára az adatforgalom a VPN-szerver országából érkezőnek látszik
  • a saját internetszolgáltató nem látja az adatforgalom részleteit
  • nyilvános hálózat használata esetén nehezíti az adathalászok dolgát.

Hátrányai:

  • lassabb internetelérés
  • az adatforgalom részleteit a VPN-szolgáltató látja.

 

Számos cég kínálja nyilvános szolgáltatásként, hogy VPN-szerveren keresztül böngészhetünk a világhálón. Ilyen szolgáltatás igénybevétele esetén a saját gépünk és a VPN-szolgáltató szervere között egy titkosított kapcsolatot építünk ki, és a publikus internetre a szolgáltató szerverének nevében lépünk ki.
Ilyen megoldást kínál pl. a NordVPN, amiről itt olvashat további információkat.

 

Ha szeretnénk elrejteni az IP címünket, az egyik legegyszerűbb módszer valamilyen VPN megoldás használata. Ahogy korábban is írtuk a VPN egyrészt abban segít, hogy a meglátogatott oldalak felé anonim módon böngészhessünk, de arra is használható, hogy elérhessünk olyan szolgáltatásokat, amelyeket valamilyen régiós korlátozás véd. Az internetes VPN-szolgáltatók lényegében azzal foglalkoznak, hogy a saját böngészésünket átirányítják az általuk üzemeltetett szervereken.

A VPN-szolgáltatók gyakran fizetős konstrukcióban kínálnak csomagokat, de azért van pár ingyenes lehetőség is – persze bizonyos korlátozásokkal. A VPN megoldásokról számos további cikket megtalál a speciális számítástechnikai szakportálokon pl. a HWSW vagy a PC WORLD oldalakon.

 

További Alkalmazások, szoftverek

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

TAG-Heuer-Carrera-Calibre-16-Chronograph-2019-Model-Updated-design-3

SmartWatch

Új modellekkel frissült a TAG Heuer Carrera Calibre kollekció

2019. szeptember 15. vasárnap
Honor Band 5_all_colours_1_web

Kütyük

Magyarországra is megérkezik a Honor Band 5

2019. szeptember 14. szombat
men's  watch, Men's Accessories, beautiful stylish watches

SmartWatch

Prémium okosórához prémium szíj dukál!

2019. szeptember 13. péntek
2019 OLED TV NVIDIA G-SYNC_1

Smart-TV

NVIDIA G-SYNC támogatást kapnak az LG 2019-es OLED televíziói

2019. szeptember 12. csütörtök
iphone11-5

SmartPhone

Ilyenek lettek és ennyibe fognak kerülni az új iPhone-ok

2019. szeptember 12. csütörtök

Dotkom