Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Vodafone Smart Platinum 7 – Egyből a csúcsra

Mobil tesztek

Teszt: Vodafone Smart Platinum 7 – Egyből a csúcsra

Megnéztük, hogy mit tud a Vodafone saját márkás csúcsmobilja.

Nem tudom ki emlékszik még arra, amikor a 90-es évek végén és a 2000-es évek közepén a szolgáltatók kínálatában rengeteg saját márkás vagy épp egy nagy gyártó által az adott vállalat kérésére átalakított telefon volt megtalálható. Ezek a leggyakrabban vagy egyedi felületekkel vagy más, az átlagember számára idegesítő funkcióval tettek arról, hogy az ember inkább kiadjon egy kicsivel több pénzt egy teljesen eredeti, szoftveres módosításoktól mentes készülékre. Szerencsére mára vége ennek a korszaknak, az elmúlt időszakban leginkább a Vodafone kínált ilyen készülékeket, ám ezek csak az alsó kategóriában, a kártyás ajánlatok között szerepeltek. Most azonban úgy döntöttek, hogy az okostelefonok között is megjelennek a saját márkás ajánlataikkal, így született meg tesztalanyunk, a Platinum 7.

Csomagolás

Már az elején látszott, hogy ezúttal visszafogott “kezelésen” esett át az eredetileg Alcatel Idol 4S-ként született készülék, hiszen a doboz semmiféle csicsával nem büszkélkedhet, a látvány igen letisztult. A  szürkés színű, 50%-ban újrahasznosított anyagból készült csomagolás előlapján a telefon rajza és a típusa foglal helyet, míg a hátlapon a pontos specifikációt olvashatjuk el. Beljebb a telefon alatt a töltőfejet, a headsetet, a microUSB kábelt, a SIM-kártya eltávolításához szükséges tűt és néhány papírt találjuk meg, ha mást szeretnénk, azt külön kell megvásárolni.

Külső

Márpedig biztos sokan lesznek olyanok, akik például egy plusz tokot, vagy fóliát vásárolnak a készülékhez, hiszen a Smart Platinum 7-et vétek lenne összetörni! Nem is emlékszem olyan, egy szolgáltató saját neve alatt piacra került készülékre, ami ennyire jól nézett ki. A fém kerettel és üveg elő-, illetve hátlappal érkező telefon ugyanis nagyon csinos, bár semmilyen hívogató részlet nincs rajta, de az összhatást mégsem illeti kritika.

FullSizeRender 20

Az előlap leghangsúlyosabb része egyértelműen az 5,5 colos, QHD felbontású képernyő. A 2560 x 1440 pixel felbontású, AMOLED panel a technológiának és a magas részletességnek köszönhetően igen szép képpel büszkélkedhet, pixelt keresve sem találunk. Emellett dicséret illeti a betekintési szöget és a fényerőt is, ezekkel sem volt problémám. A Gorilla Glass-szal borított előlap alján és tetején foglal helyet a sztereó hangszórópáros egy-egy tagja, ezeknek a rácsozatát az alumínium keretre helyezték el a mérnökök. Szinte láthatatlan, de a fekete keretben, a 8 megapixeles kamera mellett egy LED villanó is megbújik, így igazi szelfimobillal van dolgunk! Az egyeség mellett még fény- és közelségérzékelő szenzorok, illetve egy értesítő LED is helyet kapott, ám ezek sem látványosak, avatatlan szem észre sem veszi őket.

FullSizeRender 19

Alul nincs semmi érdekes, az androidos érintőgombokat ugyanis virtuális társaik váltották fel. A telefon alján a két antennacsík között találjuk a microUSB csatlakozót illetve a mikrofont, míg a hangerő állítására, illetve a bekapcsolásra a jobb oldalon van lehetőségünk. Ezzel szemben a telefon balján helyezkedik el a microSD és micro-SIM kártya foglalata, illetv erre az oldalra került a kamera exponálógombja is, a 3,5 mm-es jack csatlakozó viszont már a felső részt gazdagítja. A hátlap igazi különlegességét napfényben csillogtatja meg, hiszen megfelelő szögből nézve előtűnnek az apró rombuszminták, amelyek igen jól mutatnak az egyébként feketének tűnő üvegborításon. Nem tettszett ennyire, hogy az ujjlenyomat-olvasó túlságosan is beleillik a hátlapba, többször is előfordult, hogy rossz helyen próbálkoztam, mivel alig érződik, hogy van ott valami. Nem úgy a kamera, a kilógó, 16 megapixeles egység még dupla LED villanót is kapott!

Hardver/Szoftver

A Vodafone zászlóshajójához méltóan egy korrekt hardver került a burkolat alá, hiszen a Smart Platinum 7-es meghajtásáról Qualcomm Snapdragon 652-es lapkakészlete gondoskodik, ez 4 1,2 GHz-es Cortex-A53-as magot és négy, 1,8 GHz-es Cortex-A72-es magot tartalmaz. Mellettük az Adreno 510-es GPU gondoskodik a grafikus megjelenítésről, míg RAM-ból 3 GB jutott a fedélzetre. A memória mérete 32 GB, ez pedig könnyen tovább bővíthető egy microSD kártya segítségével.

13692114_1402018823158461_1316478641_o

Szoftver tekintetében a Google Android 6.0-ás kiadása áll a rendelkezésünkre, ehhez pedig minimálisan nyúltak hozzá a Vodafone szakemberei. Ez azt jelenti, hogy sem egyedi téma, sem más, idegesítő funkció nincs, néhány ikon és pár alkalmazás az, ami megkülönbözteti a menürendszert egy Nexusétól. Az alkalmazások között épp ezért igazán csak a Vodafone fejlesztéseit emelném ki.

13694270_1402018829825127_1824337281_o

A pénzünkért kapunk egy Vodafone Protect névre keresztelt, valójában a McAfee vírusírtóját takaró szoftvert, használhatjuk a Mobil Vodafone applikációt (így megnézhetjük a hátralévő adatkeretünket, a beszélgetéseink számát stb.), illetve kipróbálhatjuk még a Tips-et, amelyben a telefon használatát segítő tippeket olvashatunk el.

13717912_1402018826491794_1763012158_o

Szintén új a Call+, a Vodafone saját tárcsázó alkalmazása, ez annyiban tér el a Google-étől, hogy gyakorlatilag bárhonnan elérhetjük a névjegyeinket és a híváslistáinkat, ha regisztrálunk a szolgáltatásba. Természetesen nem maradt le a fedélzetről a Chrome böngésző vagy a Gmail kliens sem, illetve a virtuális valóság szerelmesei a Cardboard alkalmazással üthetik el az időt, a programhoz 14 ezer forintért saját headsetet is vásárolhatunk a Vodafone üzleteiben! Jó hír, hogy a tesztidőszak alatt végig nagyon jól teljesített a Smart Platinum 7, akadásnak vagy várakozásnak nyoma sem volt, a hardver jól megbirkózik a kihívásokkal.

Multimédia

Ahogyan már említettem a hátoldalon egy 16 megapixeles kamera foglal helyet. Az egység a Sony IMX298-as szenzorát használja, ehhez egy f/2.0 apertúrájú optika és egy PDAF-autofókusz is tartozik. A felhasználó a mai trendeknek megfelelően több módon is kihasználhatja az egység kvalitásait, hiszen választhat az automata, a manuális, a lassított felvételt rögzítő illetve a panoráma felvétel opciói közül.

IMG_20160718_173016

Míg az első magától értetődően a telefonra bízza a piszkos munkát, addig utóbbi esetén már lehetőség van a rekeszérték, a záridő és az ISO állítására is. Természtesen van HDR üzemmód is, illetve a dupla LED villanó használatát is magunk vezérelhetjük. Az elkészült képek gyorsan és jó minőségben kerülnek a memóriába.

IMG_20160718_173122

Általánosságban véve nem igazán lehet belekötni a végeredménybe, részemről csak annyit fedeztem fel, hogy szürkületkor, illetve éjszaka néha picit túlságosan eluralkodik a képzaj. Nappal viszont minden megfelelő, ilyenkor van igazán elemében a készülék. Videót is rögzíthetünk, ilyenkor választhatunk a 30 fps sebességű 2K és a 60 fps-sel felvett Full HD között.

IMG_20160718_115002

Talán nem meglepő, hogy a felvételeket a gyári Google applikációval nézhetjük vissza, csakúgy, ahogy zenéket is egy, a kaliforniai mérnökök munkáját dícsérő szoftveren keresztül hallgathatunk. Mindkét program jól elboldogul a mai formátumokkal, így út közbeni szórakozáshoz is kiválóan használható a Smart Platinum 7. Dícséretet érdemel a beépített, sztereó hangszórópáros is, a két hangkeltő kellemesen szólaltatja meg a felvételeket. Persze, aki jobb minőségre vágyik, az dugja be a headsetet, ezzel még tovább javul a végeredmény. Ez utóbbi azért sem hátrány, mert csak így működik az FM-rádió.

Adatkommunikáció/üzemidő

Ahogyan az várható, csúcsmodellhez méltóan szinte minden megtalálható a Smart Platinum 7-ben, hiszen kapunk 300 Mbps-os letöltési sebességű, Cat.6-os LTE-t támogatú modult, van Bluetooth 4.2, csakúgy, ahogy az NFC sem maradt ki a repertoárból. Nemcsak út közben, de otthon is jól szerepel a telefon, hiszen akár kétcsatornás, 2,4 illetve 5 GHz-es, akár ac szabványú WiFi-re is rácsatlakozhatunk. Emellett van még GPS modul, illetve az USB-OTG támogatás sem maradt ki a repertoárból.

FullSizeRender 22

A sok használat persze ráteszi a bélyegét az üzemidőre, a 3000 mAh-es akkumulátor a legtöbb esetben a nap végére töltő után kívánkozik a telefon. Ilyenkor viszont gyorsan meg is kapja, amit akar, hiszen a QuickCharge 3.0 szabványnak köszönhetően 3-3,5 óra alatt csutkára feltöltődik, ami egyáltalán nem rossz!

Végítélet

Tekintve, hogy a Vodafone jelenleg kártyásan 110 990 Forintot kér a Smart Platinum 7-ért, egyáltalán nem meglepő, hogy elégedett voltam a készülékkel. Ennyi pénzért 2K-s képernyőt, nyolcmagos processzort, 3 GB RAM-ot, gyári, lassításoktól mentes Androidot és fém illetve üveg burkolatot csak kevesen kínálnak. A telefon tehát mindenképpen javasolt, ha Vodafone-os vagy, szinte biztos, hogy az elkövetkező két évben nem lesz gondod vele!



Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

Vodafone Smart Platinum 7

  Megjelenés éve: 2016
  Pro:  
  - Szép külső
  - Korrekt hardver
  - Megfizethető ár
 
  Kontra:  
  - Az ujjlenyomat-olvasó túlságosan belesüllyed a hátlapba
  -
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 5,5"
  • kijelző felbontása: 2560 x 1440"
  • kijelző típusa: AMOLED"
  • eszköz mérete: 154 x 75.7 x 7 mm
  • tömeg: 155 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Snapdragon 628
  • memória: 3072 MB
  • háttértár: 32 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSD
  • portok: microSD, 3,5 mm jack
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 16 megapixeles hátlapi kamera, 8 megapixeles előlapi kamera
  • video chat:  
  • video felbontás: 2K
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM/HSPA/LTE
  • WiFi: 802.11 b/g/n/ac
  • Bluetooth: Bluetooth 4.2
  • GPS: A-GPS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 6.0.1
  • spec. szoftverek: Vodafone szoftverek
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 3000 mAh
  • tapasztalat: 1 nap átlagos felhasználással
 
Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés