Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: ConCorde Raptor P70 – még többet elvisel

Mobil tesztek

Teszt: ConCorde Raptor P70 – még többet elvisel

Ütésálló telefont szeretnék, de legyen vízálló is, és bírja sokáig, és ne legyen drága. Ha ismerősek ezek a mondatok, akkor a tesztünk tárgya tetszeni fog…

Bármennyire is furcsa nekem, de 2016-ban még mindig nagyon sokan akarnak hagyományos telefont maguknak. Sokan vannak azok is, akiknek nem kell érintőképernyő és nem tudják elviselni, hogy a telefon egy nap alatt lemerül, vagy még annyit sem bír egy feltöltéssel. Nekik általában szerencséjük van, mert ha szimplán telefonálni szeretnénk – mégpedig sokat – akkor számos telefont kapunk már olcsón. De ha szeretnénk azt is, hogy emellett a telefonra ne is kelljen vigyázni, akkor a jelenleg kapható legolcsóbb megoldást – a teszt megírásának napján 17.990,- magyar forintért – a ConCorde Raptor P70 ígéri. Ezért voltunk rá kíváncsiak.

DSC09814_resize

Hogy volt-e már nálam strapatelefon? Ha jól emlékszem, “néhány” igen. Köztük például a ConCorde Raptor P60, amely ennek a készüléknek az elődje. Az arról írt tesztet ide kattintva olvashatja el. Az utód – tesztünk tárgya – olcsóbb lett és számos tekintetben jobb. A strapatelefonok esetében amit én mindig is nagyon imádtam az a tény, hogy egyszerűen nem kell rájuk vigyázni, nem kell idegeskedni, hogy mikor törnek össze vagy áznak be. A szabadság egy plusz fokát adják nekünk és ez sokkal többet is megérne. Nem is értem, miért ilyen olcsó a ConCorde Raptor P70, illetve dehogynem: hogy ez legyen a piacon a legolcsóbb. Sikerült.

DSC09821_resize

Amikor leejtés elleni védelemről van szó, én nem várok ám sokat. Soha nem gondoltam, hogy egy telefonnak több emeletnyi esést ki kellene bírnia és azt sem hiszem, hogy ha kalapáccsal állunk neki ütni, azt is bírnia kellene. Én azt gondolom, hogy sérülés nélkül akkora esést bírjon ki, amekkorát egy ember.

DSC09822_resize

A ConCorde Raptor P70 a gyári adatok szerint 1,8 méter magasból, betonra ejthető és nem lehet tőle baja. Ez azt jelenti, hogy ennyit biztosan kibír, de abban meg én vagyok biztos, hogy ettől azért jelentősen többet is kaphat. És ez elég, mert a telefon jellemzően a kezünkből esik ki.

DSC09815_resize

A víz- és porállóságra van szabvány villamos berendezések esetében. Jellemzően IP számmal szoktuk jelölni, amely szám két tagból áll és az első a por és egyéb szilárd tárgyak behatolása elleni, míg a második szám a víz behatolása elleni védettséget jelöli. IP00-ás az a készülék, amely semennyire nem védett és az elektromos részek kézzel érinthetőek.

DSC09813_resize

A védettebb készülékek por ellen 6-os, míg víz ellen 8-as skálán kerülnek osztályozásra, a legmagasabb védettség az IP68, ilyen például a ConCorde Raptor P70-es. Ez annyit tesz, hogy por ellen és víz ellen teljesen védett. Nem kerülhet belé a legfinomabb por sem és vízbe tetszőleges ideig meríthető, a gyártó által meghatározott (jellemzően 1-3 méteres) mélységben. Az ember ennél kevesebbet bír, úgyhogy a telefon simán túl fog minket élni.

DSC09820_resize

Amikor kicsomagoltam a ConCorde Raptor P70-est, az első dolog ami szembetűnt, hogy nagyobb, mint az előd. Már kinézetre is robusztusabb, a számok pedig azt mutatják, hogy 9 milliméterrel hosszabb, 3 milliméterrel szélesebb és 2 milliméterrel vastagabb lett, így a mérete az 54x22x131 milliméteres befoglaló téglába fér bele. Valamit valamiért – mondhatjuk ilyenkor -, mert a nagyobb (méretű és felbontású) képernyő ezzel jár és az erősebb lámpának is kellett a hely.

DSC09835_resize

Nem beszélve a nagyobb akkumulátorról, ami szintén helyet kér, de cserébe 8 óra beszélgetést és 8 nap készenlétet ad. Szerintem megéri a pár milliméteres nagyságnövekedés.

DSC09831_resize

Lényeges, bár manapság már szinte természetes dolog a dupla SIM, aminek köszönhetően két telefonszámot tartunk készenlétben egyszerre és ezekről lehet hívást indítani is. Ennek fényében a 8 nap készenlét még elképesztőbb. A SIM-kártyák közül az egyik normál (a legtöbben így ismerik és nem tudják, hogy ez már egy kisebb, úgynevezett mini SIM), a másik pedig micro SIM.

DSC09825_resize

Azaz ha vészhelyzetben gyorsan valakinek a kártyáját bele kell helyezni, megvan az esély arra, hogy gond nélkül belemegy. Főleg azért, mert ha elég ügyesek vagyunk, a zárható (és nem a becsúsztatós fajta) SIM-fedelek miatt még a nano SIM is behelyezhető és nem is mozdul el.

DSC09830_resize

Lényeges fejlesztés az elemlámpa, amely egy telefonnál sokaknak nehezen értelmezhető, de elhiheti nekem az olvasó, hogy aki strapatelefont vesz, az gyakran keveredik olyan helyzetekbe, amelyekben egy elemlámpa szó szerint életmentő lehet. Nem vicces a lemerülő képernyővel világítani, amikor bajban vagyunk. Ügyes megoldás, hogy tud S.O.S-t is, de a folyamatos világítás is két fokozatban állítható, valamint van egy stroboszkóp-szerű, nagyon gyors villogás is.

DSC09827_resize

Mivel komolyan gondolják ezt a lámpa funkciót (és vevői igények is voltak erre), úgy alakították ki, hogy akár folyamatosan világíthat addig, míg az akkumulátor le nem merül. A beépített lámpa tehát nem egy lámpaszerű valami, hanem igazi, jól használható, nagy fényerejű kiegészítő. Szerethető.

DSC09818_resize

Nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy a telefon mennyire robusztus és hogy ez mit jelent. Nem fogják szeretni azok, akik a kicsire vágynak, de imádni fogják azok, akik például kesztyűben is szeretnék kezelni. Simán megy ez, mert a gombok határozott nyomásponttal rendelkeznek és elég messze is vannak egymástól.

DSC09828_resize

A nagy hátlapra óriási hangszóró is elfért és úgy üvölt, hogy a halottak is felébrednek tőle. A telefonnak nincs egyetlen sima felülete sem, mindenhol recézve van, ez segít a jó megfogásban. Lehet sáros, vizes, akkor sem fog kicsúszni a kezünkből. Cserébe viszont tényleg olyan, mintha kőből pattintották volna.

DSC09823_resize

Azt más szinte le sem kell írjam, hogy a fülhallgató aljzat és a töltőnyílás fedett, az viszont fontos infó, hogy nem minden microUSB-s töltőkábel ér be az aljzatig. A hozzá kapott kábel csatlakozója meg van kicsit hosszabbítva (mint minden strapatelefonnál), ezzel más telefonokat tudunk tölteni, de ezt a telefont csak ezzel tudjuk, vagy hasonló módon meghosszabbítottal. Vigyük magunkkal! Fülhallgatót is kapunk hozzá, ez megkönnyíti a telefonálást, bár nem szól jól. Van rajta felvevő gomb és mikrofon is.

DSC09824_resize

Egy meglepetésről mindenképpen kell írjak, hiszen lehet, hogy ez az egy dolog megveteti velünk a telefont. A beépített FM rádió ez, bármennyire is furcsa. Mégpedig azért, mert a fejhallgató csatlakoztatása nélkül is szól, mégpedig (már bocsánat) mint az állat! 7 fokozatban állítható a hangereje, az első, leghalkabb fokozatban is simán bezenél egy kisebb helyiséget, de a hetedikben több tíz méterről is élvezhetően rádiózhatunk vele, torzítás nélkül.

DSC09819_resize

Azaz, egy kisebb építkezést kiszolgál zenével. Aki tehát gyakran dolgozik koszos helyeken és közben szeret rádiót hallgatni, az imádni fogja ezt is, mert nem árt neki sem a cementpor, sem a gipszpor és úgy általában az építési porok egyike sem, cserébe simán lerakjuk egy sarokba és szól a zene egész nap. A nap végén meg vízzel lemossuk. És ennyi.

DSC09826_resize

Összegezve tehát a ConCorde Raptor P70 méltó az elődökhöz és úgy tudja azt a keveset, amit tud, mint semmi más telefon. Azoknak ajánlom, akik mindent kibíró telefont akarnak maguknak számos meglepő extrával. Köszönjük a ConCorde-nak, hogy kipróbálhattunk!



Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

ConCorde Raptor P70

  Megjelenés éve: 2016
  Pro:  
  - Olcsó, agyonverhetetlen, jó elemlámpa, jó FM rádió
 
  Kontra:  
  - Nagy, robusztus
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 2,4"
  • kijelző felbontása: 240x240 pixel"
  • kijelző típusa: LCD"
  • eszköz mérete: 57x22x131 mm
  • tömeg: 165 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: n/a
  • memória: 32 MB
  • háttértár: 0 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSDHC 32 GB-ig
  • portok: microUSB, 3,5 jack
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 1,3 mpix
  • video chat:  
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: 4 normás
  • WiFi: nincs
  • Bluetooth: 3.0
  • GPS: nincs
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: n/a
  • spec. szoftverek: n/a
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 1800 mAh
  • tapasztalat: 8 nap
 
Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés