Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Funke TV4ME – egyszerűen tévézni, ingyen

egyéb kütyük

Teszt: Funke TV4ME – egyszerűen tévézni, ingyen

Nem csak a fociebé alatt van – illetve lenne – az embernek igénye arra, hogy ingyen tévézhessen bárhol és mégis csak nagyon kevés igazán jó megoldás van erre. Most mutatunk egyet…

A legjobb dolgok az életben ingyenesek. Még dalszöveg is van ilyen. Valójában meg ha az ember megnézi, sok ingyenesnek tűnő dolog mégsem az. Mert például mindenféle adatopciós előfizetésekkel, mobilinterneten keresztül lehet ingyen tévézni, de az adatforgalom akkor is pénzbe kerül. Még akkor is, ha abban a hónapban egy percet sem tévéztünk. Ezt ismerték fel a hollandok és dobták piacra a Funke TV4ME (tévé nekem) fantázianévre keresztelt kütyüjüket, amivel aztán – a vásárláskor kiadott nevetséges összegen kívül – semmi további költségünk nem lesz. Mit kapunk azért a 15 ezresért, amiért ez a kis doboz megvásárolható? Erről szól a teszt.

TV4ME001_resize

Az ember elvárásokkal indul. Aztán többnyire pofára esik, mert sokszor az elvárásainkból – amelyek ráadásul nem is magasak – lejjebb kell adnunk. A csalódás annál valószínűbb, minél olcsóbban jutunk hozzá valamihez. Éppen ezért csalódás a Funke TV4ME is. De szerencsére ezesetben pozitív irányba tévedünk, hiszen nemhogy megkapjuk azt, amire vágynánk, de olyasmit is kapunk, amit nem is vártunk volna. Az első és legfontosabb elvárás, hogy könnyedén kezelhető eszköz legyen és erről abban a 2 percben meggyőződhetünk, ami arra kell, hogy a dobozból történő kivétel és az első tévéadás megpillantása között telik el. Ennyire egyszerű.

20160620_175901_resize

Pont a pofonegyszerűsége miatt egészen vicces az a használati útmutató, amit a Funke TV4ME-hez kapunk. Megszámoltam: 15 mondat az egész. És ebben már az is benne van, hogy “Élvezze a tévéműsorokat ingyen!”. Na, ha valahogy elképzelünk egy széles tömegeknek szánt eszközt, az ilyesmi. Mert valljuk be, senki nem szeret szenvedni a kütyükkel. Azt szeretjük, ha működnek és sokszor az sem érdekel minket, hogy hogyan. Többnyire az sem érdekel minket, hogy miért nem működnek. Na, a Funke TV4ME problémamentes, a telefonomra összesen 2 azaz kettő perc alatt telepítettem fel. Az első elvárásom tehát teljesítve.

20160620_180054_resize

A második és számomra szintén fontos kitétel az ára. Persze van, akinél ez az első. Ők sem panaszkodhatnak, mert az árukereső oldalakon 15 ezres alatt találunk rá, nem sundámbundám, külföldiáfás oldalakon, hanem a rendes, a jófajta magyar cégek kínálatában. Akár helyszíni átvétellel is. Azaz ha mondjuk most arra támad kedve a kedves olvasónak, hogy azonnal tévét nézzen ingyen, akkor Budapesten szerintem fél óra múlva, vidéken pedig (kiszállítással, ami plusz egy ezres) holnap ilyenkor már meg is teheti. Ismétlem, nem egészen 15 Mátyásért.

20160620_180058_resize

Harmadszorra amit elvárok 2016-ban egy ilyen kütyütől, hogy beszéljen magyarul. Egyszerűen unom azt, hogy nálunk kisebb nemzetek nyelvén (például csehül) szinte minden készülék tud, míg magyarul csak kivételes esetben. Nem panaszkodhatunk, mert a Funke TV4ME szoftvere és a készülék menüje is magyar (meg persze szinte minden nyelven tud, de ez nekünk szinte mellékes). Ez azért fontos, mert például a gyerek, vagy a nagymama is elboldogul vele. Ha azt hinnénk, hogy ez alapvető, csak nézzünk körül kicsit…

20160620_180101_resize

Kompakt eszköznél – azaz amit szeretnénk magunkkal vinni – a kényelmes méret is fontos. A Funke TV4ME akkora, mint egy kisebb telefon (méretében és tömegében is), így akár zsebre is vágható. Mivel például külső akkumulátorként is működik (azaz a lemerült telefonunkat is tudjuk róla tölteni), nem fog sok többletterhet jelenteni. A tömege és a méretei nincsenek feltüntetve sem a dobozon, sem a forgalmazó weboldalán, de lemértem: mindössze 92 gramm és 98 x 62 x 11 milliméter. Ennyit kell elviselni az ingyen tévézéshez.

Screenshot_20160620-104918_resize

A DVB-T vevőknél azzal lőhetünk nagyon mellé, ha a készülék gyenge antennával rendelkezik. A műszaki megfogalmazás persze ennél bonyolultabb, de a lényeg, hogy ha egy vevő nem vesz rendesen, az agyonvágja az élményt és utálni fogjuk. Mert akkor akadozik a vétel, egy meccsen kimaradhatnak gólok  (nekem eddig tartana, mert én ilyenkor megtaposnám, az biztos). A Funke TV4ME nem akad. A vétel nem csak Budapesten és az erősen lefedett területeken jó, hanem vidéken is. Ha mégsem lenne elég a saját antennája, tettek rá szabványos antennacsatlakozót is, így külső antennával is javíthatunk a vételen. Nekem erre a teszt alatt nem volt szükségem.

TV4ME002_resize

Ha hátrányt kellene említsek, akkor én a vezetékes kapcsolatok teljes hiányát tudnám csak felróni neki hibaként. Ha lenne rajta egy HDMI kimenet, ez lenne a tökéletes megoldás mindenkinek. Persze okostévékhez így is csatlakoztatható, hiszen azok is tudnak wifin kapcsolódni, de az ember telhetetlen. Ezzel együtt okostévéhez azért nem javaslom, mert azok többnyire úgysi tudják a DVB-T szabványt, másrészt vannak ennél olcsóbb megoldások is. Én ezt a kis dobozkát okostelefonokhoz, tabletekhez javasolnám inkább, mert ezekkel nagyon gyorsan kapcsolódik és tényleg ingyen nézhetők vele az adások és tényleg bárhol. Köztük például a meccsek is és például a mozgó vonaton is. Kipróbáltam, meglepődtem.

20160620_180110_resize

Ha PC-hez szeretnénk csatlakoztatni, ott már némi számítógépes ismeret és sok-sok türelem szükséges. A dobozban lévő leírásban nincs benne ugyanis, hogy a laptopra (például) telepíteni kell egy szoftvert, amit a Funke weboldaláról kell letölteni. Aztán az sincs odaírva, hogy egy zip fog lejönni, amit ki kell csomagolni, majd a kicsomagolt setup.exe fogja indítani a telepítést. Ha megtalál minden komponenst, ami kell neki. Nálam telepített valami Java runtime cuccot még 2006-ból, aztán megakadt, aztán a gép újraindítása volt vagy fél óra de végül sikerült. Mennyivel egyszerűbb volt ez Androidon…

DSC09809

Még kisebb hátrány – amit egyébként nem tudok hová tenni – hogy a fizetős adások vétele nem megoldott. Kicsit reménykedtem abban, hogy valami kóddal, vagy kódkártyával nézhetem majd a teszt ideje alatt a fizetős csatornákat is, de sajnos nem. Így “csak” az ingyenes adók nézhetőek, azok viszont bármelyik országban. A telepítéskor ugyanis rákérdez arra, hol vagyunk éppen és eszerint keresi a csatornákat. Nagy utazóknak ez is jól jöhet. Természetesen minden olyan funkció megvan, ami a digitális tévézéshez kellhet, így például a műsorújság, vagy az időzített felvétel sem hiányzik. Külön finom dolog, hogy magába a készülékbe kell betenni egy microSD kártyát és erre rögzíti a műsort, így közben a telefonnak bekapcsolva sem kell lennie.

FunkeTV4me

A beépített akkumulátorral 4 óra tévézést ígérnek, de használat közben is tölthető. Itt jegyzem meg, hogy a telefon fog hamarabb lemerülni, ami nem baj. Az akkisja 1850 mAh-s, ez azoknak fontos információ, akik külső akkumulátorként akarnák használni és erről töltenék néha a telefonjukat. Életmentő lehet ez a funkció, mert ha a nagy tévézés közben a telefon lemerülne, egyszer minimum újratölthető a Funke TV4ME-ről is. Kiválthatja tehát a magunkkal cipelt powerbanket is.

DSC09811

Kiknek és mire ajánlanám? Főleg okostelefonokhoz és tabletekhez lehet jó megoldás, de egy laptopot is fel tudunk turbózni vele. Az egyszerű kezelése miatt mindenkinek merem ajánlani, aki a minimális műszaki képességekkel rendelkezik. Nem nehezebb kezelni, mint egy tévét, magyarul van minden így csak figyelni kell és hajrá! Olcsó is és jó is, mi kell még? Ja, és még szép is.



Szólj hozzá!

További egyéb kütyük

Funke TV4ME

  Megjelenés éve: 2016
  Pro:  
  - Olcsó, egyszerű, kicsi és könnyű.
 
  Kontra:  
  - Csak ingyenes adások vételére alkalmas.
 
Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés