Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Epson EB-U04 – Nagyban játszik

Házimozi - HiFi

Teszt: Epson EB-U04 – Nagyban játszik

Nem sűrűn fordul elő, hogy projektor érkezik hozzám, így különösen kiváncsi voltam arra, hogy mit nyújt az Epson újdonsága. Az EB-U04-es a gyártó szerint kifejezetten jó ajánlat, hiszen egyaránt használható otthoni és irodai környezetben is. Épp ezért kiváncsi voltam, hogyan bírkózik meg a kihívásokkal!

Egyszerű beüzemelés

Az alig 2,6 kg-os projektor pillanatok alatt beüzemelhető, hiszen a használatához nem kell más, mint egy konnektor. Ezután már csak az összekötést kell megoldani, így csak rajtunk múlik, hogy a két HDMI csatlakozó egyikére kötjük rá az eszközünket (ebből az egyik az MHL szabvánnyal kompatibilis),  vagy a VGA (ilyen kábel van is a csomagban) mellett tesszük le a voksunkat, esetleg az RCA-t választjuk. Emellett van még kettő darab hagyományos USB csatlakozó is, illetve egy USB-A szabványú port is a készülékházon. Bár vezeték nélküli csatlakoztatási lehetőséggel nem ruházták fel az újdonságot, a külön megvásárolható USB-s kiegészítővel mégis WiFi-s projektorrá változtathatjuk az EB-E04-et.

epson1

Ezután az iProjection alkalmazást letölthet az okostelefonunk képét, vagy épp az azon tárolt videókat és zenéket is megjeleníttethetjük illetve megszólaltathatjuk. Amíg a csatlakozást a hátsó részen intézhetjük, addig a kezelésre a projektor tetején van lehetőség. A fedlap a “szokványos” gombokat tartalmazza, azaz itt kapcsolhatjuk be az EB-UO4-et, itt választhatjuk ki a forrást, és természetesen a látószög beállítására is lehetőségünk van. Persze semmire sem mennénk a csatlakoztatott eszközökkel, ha a képminőséget nem tudnánk a szobához állítani, ezért a lencse mögött két csúszka is, az egyikkel a szöget, a másikkal a nagyítás mértékét befolyásolhatjuk.

epson3

Pozitív, hogy a lencse elé egy elcsúszható fedelet is beépítettek, így út közbeni cipelés során sem kell a koszolódástól és a karcoktól tartanunk. Szemfülesek felfedezhetik, hogy a lencse alatt egy infravörös érzékelő is helyet kapott, ez a távirányító jeleit fogadja. Lehetőségünk van az Epson újdonságának magasságát és dőlésszögét befolyásolni, ezeket az alsó tekerők segítségével tehetjük meg.

Működés / képminőség

Miután életre keltettem a japán vállalat újdonságát, egyből bekapcsolt a ventilátor, majd szépen kiélesedett a kép. A procedúra körülbelül fél percig tartott, ezután megjelent a menürendszer, jelezve, hogy neki is állhatok a használatnak.  Mivel alsó-középkategóriás projektorról van szó, ezért sajnos a multimédiás funkciókat nem élvezhetjük. Gyakorlatilag külső források megjelentésére alakították ki az eszközt, azzal nem járunk jól, ha az EB-U04-en kívül csak egy pendrive van nálunk.

epson2

Az 1920 x 1200 pixeles felbontást támogató, 150000:1-hez kontrasztot ígérő  EB-UO4-esnél az Epson azt állítja, hogy egy mindenhol megfelelően használható projektort kapunk a pénzünkért. Az újdonság ezen kettőssége a beállításokban is tetten érhető, hiszen mozi mellett prezentációs üzemmódot is kiválaszthatunk. Bármelyikre is kattintsunk, rendelkezésünkre áll a zajszűrés (bár ezt inkább csak rosszabb minőségű anyagoknál érdemes bekapcsolni), állíthatjuk a színhőmérsékletet és akár Eco módba is kapcsolhatunk. Ez utóbbi a lámpa fényerejét veszi vissza, ami számomra kifejezetten hasznosnak tűnt a mozifilmek esetén. Mindez azért fontos, mert míg a prezentációk során semmilyen kritikával nem lehet illetni az EB-UO4-et, addig a filmeknél az ember valahogy ösztönösen a beállítások finomításával kezdi.

epson4

Ez talán a fekete szín “hiányának” köszönhető, a filmek nézése során ugyanis többször is az az érzésem volt, hogy az éjszakai jelenetetek inkább csak sötétszürkék. Itt jött képbe az Eco gomb, ez kétségtelenül javított az eredményen, a kép ilyenkor jobban hasonlított a mozikban is tapasztaltra, de természetesen még mindig elmaradt egy házimozi projektorétól. Ettől függetlenül nem mondanám, hogy az Epson termékével rossz filmet nézni, inkább csak azt, hogy érezhető a különbség, egy mai, modern televízió és ennek a képe között. Persze amennyiben valaki óriás képet akar megfizethető áron, akkor is jó ötlet egy ilyen modell beszerzése, hiszen akár 300 colos képet is élvezhetünk vele, ez tévében elképzelhetetlenül sokba kerülne.  Érdekességként megjegyezném, hogy a ventilátor is inkább az Eco üzemmódot támogatja, hiszen ilyenkor jelentősen visszaveszi a berendezés fordulatát a projektor, szinte alig halhatóvá. Normál üzemmódban, egy csöndes szobában talán már néha kissé sok volt az Epson modelljének hangja, de ez a váltás megszüntette ezt a problémát. Apropó hangzás, tovább erősíti az üzleti fókuszt a mono hangszóró is, ez maximum YouTube felvételek megtekintésére ajánlott, másra nem igen használnám.

Vegyem, vagy ne vegyem?

Egy pillanatig sem kétség, hogy az Epson újdonsága egy jó termék. A 200 ezer forint körüli ár fényében érthető, hogy nem tud kimagasló teljesítményt nyújtani az EB-UO4, de szó sincs róla, hogy rossz lenne. Én a fekete színnel kapcsolatos kritikáim okán inkább irodai célra javasolnám, ott a mono hangszóró és a multimédiás funkciók hiánya sem érdekes. Fontos viszont, hogy könnyen mozgatható legyen és gyorsan el is tudjuk kezdeni a vetítést, ezt pedig maradéktalanul tudja a készülék.

epson5

Nem elhanyagolható még a tartósság sem, a 3LCD technológiájú megjelenítő lámpája a gyártó szerint 10 ezer órán át működik Eco módban. Ez azt jelenti, hogy amennyiben napi egy film, vagy prezentáció megjelenítésére használjuk az EB-UO4-et, úgy 15 évig megy majd a japán vállalat terméke. Ez pedig nem rossz, sőt!

Végítélet

Versenyképes terméket dobott piacra az EB-UO4-es személyében az Epson. Bár a modell korántsem hibátlan, megfizethető ára, hosszú élettartama és a széles csatlakoztatási lehetőségek okán mégis ajánlható eszközről beszélhetünk, persze elsősorban irodai használatra.



Szólj hozzá!

További Házimozi - HiFi

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés