Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Samsung Portable SSD T3 – Kicsi a bors, de erős!

egyéb kütyük

Teszt: Samsung Portable SSD T3 – Kicsi a bors, de erős!

A Samsung új SSD-jére mindenki rácsodálkozik, hiszen apró mérete ellenére 500 GB-nyi adatot is tárol. Teszten a Samsung Portable SSD T3.

Amennyiben valaki hordozható tárhelyet szeretne, úgy számtalan lehetőség közül választhat. Oldschool módon kiírhatja az anyagait CD-re, DVD-re vagy Blu-ray-re, esetleg beruházhat egy nagy kapacitású memóriakártyára vagy épp vásárolhat egy pendrive-ot. Ha viszont igazán sok helyre van szüksége, akkor mindeddig értelemszerűen a külső merevlemez volt az ő választása. Legalábbis eddig, hiszen manapság már egy új alternatíva is megjelent a piacon, amely nem más, mint a hordozható SSD-ké. Ez a kategória a külső merevlemezek nagy  tárhelyét ötvözi az SSD-k gyorsaságával. Ennek a területnek az egyik úttörője a Samsung, a dél-koreai gyártó pedig már több ízben is piacra dobott ilyen készüléket a T sorozat keretein belül. Most a legújabb modelljüket, a T3-at vesszük szemügyre.

Csomagolás

Egy egyszerű papír dobozban szállítja a Samsung a T3-at. A fedlapon nem túlságosan meglepő módon magával az SSD-vel nézünk farkasszemet, míg hátul a legfontosabb tulajdonságokat ismerhetjük meg. Belül a készülék mellett csak az USB 3.0-USB-C kábelt és a használati utasítást találjuk, más nincs.

Külső

A T3-as igencsak apró, az ember meg is lepődik, hogy 500 GB-nyi tárhelyet belepasszíroztak ekkora méretű, alig 51 grammos készülékházba. Hovatovább, a nálunk járt verzión túl elérhető még 250 GB-os, 1 TB-os és 2 TB-os verzióban is, azoknak akiknek gyors és nagyméretű tárolóra van szükségük.

samsungssd

Papiron az SSD 58 mm széles, 74 mm hosszú és 10,5 mm vastag. Talán ennél is érzékletesebb, ha azt mondom, hogy a vastagsága megegyezik egy CD tokéval míg a mérete a negyede egy ilyen tartóénak. A sötétszürke fém és a fekete műanyag találkozása egyébként igen tetszetőssé teszi az apróságot, amelyen mindössze egy USB-C csatlakozót találunk. Ez nemcsak azért praktikus, mert bármilyen irányból bedughatjuk a kábelt, de azért is, mert segítségével rendkívül gyors adatátvitel is lehetővé válik.

Samsung-Portable-SSD-T3-Also-Comes-in-2TB-696x539

A port mellett van egy kék LED is, ez villog, ha a T3-as éppen dolgozik. A Samsung szerint az SSD-nek egyébként akkor sem lesz baja, ha “strapáljuk”, hiszen a készülékház jól viseli az esést. Ettől függetlenül (és mert olyan jól néz ki, kár lenne összekarcolni) én elviseltem volna egy apró tokot a csomagban, az biztos, hogy az árba belefért volna.

Használat

Az apró készülék megalkotásakor a Samsung odafigyelt arra, hogy a lehető legtöbb készülékkel kompatibilis legyen, így az exFAT-ra formázott, V-NAND memóriát használó SSD a kibontás után azonnal használható egy PC-vel, egy Mac-kel és természetesen egy USB-OTG szabványt támogató androidos okostelefonnal is. Mivel nem merevlemezről, hanem egy SSD-ről van szó, ezért alapelvárás volt a villámgyors sebesség.

ssdt3_sec01

Talán nem meglepő, hogy ezt a készülék simán hozza, a méréseim szerint olvasáskor maximum 425 MB/s-os, míg íráskor 282 MB/s-os sebességet hozott a T3-as. Ez megegyezik a Samsung ígéreteivel, a dél-koreai gyártó a dobozon maximum 450 MB/s-os olvasási sebességet ígér, amit megfelelő nap-hold állás során nem is tartok elképzelhetetlennek. Persze ehhez az is kell, hogy USB 3.0-ás csatlakozóra kössük rá, ellenkező esetben be kell érnünk a jelentősen lassabb USB 2.0 sebességével.

samsungssd2

Ha nemcsak gyorsan, de biztonságosan is tárolnánk az adatainkat, akkor is jó ötlet egy T3-as megvásárlása, mivel a Samsung gyárilag mellékeli a saját alkalmazását a készülékhez. A T3 Security Enabler segítségével jelszóval védhetjük az SSD-n tárolt adatainkat. A szoftver a jelenlegi legfejlettebb, AES 256-bites titkosítást használja, így érdemes megjegyezni a jelszavunkat, hiszen elvesztésekor búcsút mondhatunk az adatainknak. Gondolom mondanom sem kell, hogy a program PC-n, Mac-en és Androidon is működik.

Végítélet

Nehéz igazi kritikát megfogalmazni a T3-assal szemben, hiszen rendkívül kompakt és nagyon gyors. Ennek azonban borsos ára van, hiszen a Samsung újdonságáért bolttól függően jelenleg 65-70 ezer forintot kérnek el, ami egy ugyanekkora kapacitású külső merevlemez árának alaphangon 3-4-szerese. Ez pedig nem kevés. Ennek fényében én örültem volna egy, a készüléket védő toknak és nem vettem volna a szívemre, ha a dobozon nem 3 évnyi garancia lenne, hanem mondjuk 5-10 év, hiszen az SSD-k esetén ez egyáltalán nem ritka. Az apróságokon kívül tehát tényleg nehéz belekötni, de az már most látszik, hogy nem akárkinek szól a T3-as. Leginkább szerintem azok vehetik nagy hasznát, akik gyakran mozgatnak nagyobb adatokat és ezt mostantól villámgyorsan, egy kompakt készülékről szeretnék megtenni. Ők biztosan nem fognak csalódni. Az viszont, aki csak a néhány havonta mozgat annyi adatot, jobban jár, ha a mindennapokban egy 32-64 GB-os pendrive-ot használ és van otthon egy olcsón megvásárolt 1 TB-os külső merevlemeze.



Szólj hozzá!

További egyéb kütyük

Samsung Portable SSD T3

  Megjelenés éve: 2016
  Pro:  
  - Aki gyakran mozgat sok adatot, annak ez az ideális készülék
  - Apró méret
  - Szép külső
 
  Kontra:  
  - Lehetne több garancia
  - Beleférhetett volna az árba egy védőtok
 
Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés