Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Huawei Mate 8 – Hétről a nyolcra

Mobil tesztek

Teszt: Huawei Mate 8 – Hétről a nyolcra

Nagy várakozás övezte a Huawei egyik legsikeresebb termékének, a Mate 7-es utódjának az érkezését. Most megnéztük, mit sikerült fejlesztenie a kínai gyártónak az elmúlt egy évben.

Tavaly óriási sikert aratott a Huawei zászlóshajója, a Mate 7-es. Idén végre megérkezett az utódot a Mate 8 személyében, így hát kíváncsian vártam, hogy hogyan is teljesít a kínai gyártó csúcstaphablete. Az előzetes izgalmakra minden alapom meg is volt, hiszen időközben óriásit lépett előre a Huawei, a cég ugyanis 2015-ben odáig jutott, hogy már több mint 100 millió készüléket szállítottak le a vásárlóknak.

Csomagolás

Ennek fényében pedig nem is meglepő, hogy a zászlóshajójuk csomagolásának igazán megadták a módját, a Mate 8 igen stílusos dobozban került a kezeim közé. Az arany színű Huawei Mate 8 felirat jól néz ki a matt fekete dobozon, jár a piros pont a dizájnereknek.

IMG_4422

A fedél leemelése után a készülékkel és egy Huawei Design felirattal nézünk farkasszemet, ha pedig még tovább merülünk a részletekbe, akkor apró dobozokban külön-külön megtaláljuk a töltőfejet, a használati útmutatókat (illetve ugyanitt egy, a hátlapod védő tokot) illetve a microUSB kábelt és a headsetet.

Külső

A mai trendeknek megfelelően letisztult formatervet kapott a Mate 8. Az előlapot egyértelműen a Gorilla Glass 4-gyel védett, 6 colos, 1920 x 1080 pixel felbontású IPS-NEO technológiájú képernyő határozza meg. Az egység szép színekkel, jó betekintési szöggel és kiváló kontraszttal rendelkezik, tényleg jól sikerült. Nem meglepő, hogy alatta csak a Huawei logójával találkozhatunk, az androidos vezérlőgombok mind virtuális formában a kijelző aljára költöztek.

IMG_4417

Felül a beszélgetésekhez használatos hangszórót, egy, állapotjelző LED-et, egy közelségérzékelő szenzort és a 8(!!) megapixeles előlapi kamerát találjuk. Felsőkategóriás készülékhez méltóan a Mate 8 oldalán és hátán is fém burkolattal érintkezhetünk, a letisztult dizájn így igen jól érvényesül. A csatlakozókat rendesen szétosztották a mérnökök, a microUSB port a hangszórókkal együtt alulra került, míg a két  nano-SIM vagy egy microSD és egy nano-SIM kártya elnyelését díjazó foglalat bal felülre került. A telefon legfelső részén találjuk a 3,5 mm-es jack csatlakozót és a másodlagos mikrofont, míg a hangerő állítására illetve a ki-, és bekapcsolásra a Mate 8 jobbján van lehetőség.

IMG_4418

Az igen egyszerű hátoldal legfeltűnőbb része egyértelműen a kamera és annak környéke, hiszen az enyhén kidudorodó 16 megapixeles egység mellett egy dupla LED villanót és egy ujjlenyomat-olvasót találunk. Azért nem maradt le a Huawei felirat sem, az és a forgalomba hozatalhoz szükséges információk alulra kerültek.

Hardver-szoftver

A Huawei mérnökei nem tétlenkedtek az elmúlt időszakban, ezért a Mate 8 a gyártó lehető legfejlettebb, Kirin 950-es lapkakészletet kapta. A nyolcmagos processzorral (amelyből négy 1,8 GHz-en, négy pedig 2,3 GHz-en üzemel) és 3 GB RAM-mal ellátott telefon így a várakozásoknak megfelelően igencsak jól teljesít. A mi tesztalanyunkba emellett még 32 GB memória került. Érdekesség, hogy külföldön (és szürkeimport útján szinte biztosan itthon is) elérhető egy 64 GB memóriával és 4 GB RAM-mal szerelt verzió is, az bizonyára még acélosabban működik.

huaweip81

De azért ezt a kiadást sem nagyon érheti kritika, hiszen az Android 6.0 valósággal száguld ezen a hardveren. A gyors működés mellett a külsőt is felturbózták a mérnökök, hiszen a Google megoldása helyett az az EMUI 4.0 felület került fel a készülékre. Ennek a különlegessége ezúttal is az, hogy hagyományos menü helyett mindent a főképernyőn találunk, így a widgetek és mappák mellett az alkalmazások ikonjaival is itt találkozunk.

huaweip82

A legördülő menü ezúttal is megmaradt, most is az értesítések és a parancsikono kközött válogathatunk, attól függően, hogy mit szeretnénk elérni. Alkalmazások terén is jó a helyzet, a Google szoftverei mellett (így a YouTube, a Gmail és a Play Áruház) olyasmiket is megtalálunk, mint a dokumentumolvasásra használható WPS-Office, a Twitter vagy a Telefonkezelő. Ez utóbbi megmutatja nekünk, hogy mennyi adatforgalmat használtunk el, hogyan áll az akkumulátor, illetve lehetőséget biztosít a rendszer optimalizálására is. Rajtuk kívül természetesen zene- és videólejátszót, zseblámpát és fájlkezelőt és diktafont is találunk.

Multimédia

Ahogyan azt már korábban is említettem, a hátoldal leghangsúlyosabb része a 16 megapixeles, f/2.0 apertúrájú, optikai képstabilizátorral is, a Sony IMX179 típusú szenzorjával érkező kamera.  Az egység a várakozásoknak megfelelően igen jó képeket készít, a rendszer nem viszi túlzásba a zajszűrést és a színek illetve az élesség is rendben van.

IMG_20160321_123434

A hagyományos, automata beállítással készült fotók mellett manuális opciót is használhatunk, illetve lehetőség van HDR, utófokuszált, vízjellel ellátott vagy épp time-lapse felvételek készítésére is, hogy az egyedi efektezési lehetőséget ne is említsem. Természetesen videók felvételére is lehetőség van, igaz meglepő módon csak 60 fps sebességű Full HD videókat tud rögzíteni a Mate 8, a 4K opciója kimaradt. Az elkészült felvételeket az MKV-t is lejátszó szoftverben nézhetjük vissza.

IMG_20160324_150501

Zenék hallgatásához a dal, előadó, album és mappa szerint csoportosító Zene alkalmazás vehető igénybe, ez egyébként szintén saját fejlesztés és mit mondhatok, remekül néz ki. Amennyiben kevés a 32 GB-os memória és nem óhajtunk microSD kártyát venni, úgy az FM-rádiót is igénybe vehetjük.  Ehhez csatlakoztatunk kell a csomagban is megtalálható headsetet. Itt elmondanám, hogy a kiegésző rendkívül hasonlít az Apple EarPod-jára, de a hangzásával nincs baj, hozza egy alsó-középkategóriás, külön megvehető kiegészítő szintjét, azaz a profik biztosan lecserélik majd, de átlagos felhasználásra megteszi.

Adatkommunikáció

Mivel egy zászlóshajóról van szó, ezért a Mate 8-ban mindent megtalálunk, amire a Huawei ma képes. Az LTE támogatású telefonból így nem maradt ki az NFC, a Bluetooth 4.2, az ac szabványt támogató WiFi modul (amely 2.4 illetve 5 GHz-es hálózatokra is tud csatlakozni), illetve az A-GPS és az USB-OTG szabvány sem ismeretlen a telefon számára.

IMG_4420

Természetesen a telefon kétkártyás mivolta miatt egyidejűleg két hálózatra is fel tud csatlakozni. Jó hír, hogy ilyenkor is zökkenőmentesen használható a telefon és egyszerűen megválaszthatjuk, melyik hálózatot szeretnénk épp használni. Üröm az örömben, hogy ilyenkor búcsút inthetünk a microSD kártyának, hiszen a speciális foglalat miatt vagy egy kártyát és egy microSD-t használunk, vagy a két kártya behelyezésével lemondunk a bővíthetőségről. Itt megemlíteném, hogy a telefon igen jó hangminőséggel rendelkezik, mindig jól értettek engem és én is jól hallottam a másik felet.

Biztonság, üzemidő

Egy sokat használt készüléknél jó, ha a biztonság is kulcsszerepet kap, így nincs ez másként a Mate 8 esetén sem. A mérnökök ezért a hátoldalra egy ujjlenyomat-olvasót is beépítettek. Az egység gyorsan és pontosan működik, illetve a mindennapok során sem téved sokszor, legfeljebb akkor találkoztam problémával, ha vagy idő előtt kaptam el az ujjam, vagy nem megfelelő szögben érintettem hozzá. Ilyenkor persze nincs gond, vagy újra próbálkozunk, vagy belépünk a jelszavunkkal.

IMG_4419

Ugyan nem látjuk, de az ujjlenyomat-olvasó alatt foglal helyet a 4000 mAh-es akkumulátor is, amely gond nélkül működteti két napig a készüléket, spórolósan 2,5-3 nap sem elképzelhetetlen. Persze ha mégis lemerülne, akkor sincs gond, a gyorstöltés funkcióval fél óra alatt az akkumulátor harmadát feltölthetjük, de egy teljes töltés sem tart 2-3 óránál tovább.

Végítélet

Azt hiszem a fenti sorokból látszik, hogy jól szerepelt nálam a Huawei újdonsága. A Mate 8 tényleg mindenben a legjobbak között van, de azt azért éreztem, hogy szándékosan hagytak még néhány dolgot a jövő évi modellnek. Így nincs Quad HD felbontású megjelenítő és 4K videófelvételi lehetőség sem, nagy összegben tennék arra, hogy jövőre ezzel lep meg minket a Huawei. Akit viszont ez hidegen hagy, az élvezheti a nyolcmagos processzor és az Android 6.0 előnyeit, illetve kihasználhatja a hatalmas, 6 colos képernyőt is. Már csak azt kell eldöntenie, hogy hajlandó-e 200 ezer forintot áldozni a kínai gyártó csúcsmodelljéért. Amennyiben igen, akkor rosszul nem jár a Mate 8-cal, ebben biztos vagyok.



Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

Huawei Mate 8

  Megjelenés éve: 2016
  Pro:  
  - Erős hardver
  - Jó üzemidő
  - Minőségi összeszerelés
 
  Kontra:  
  - Nincs 4K videófelvétel
  - A kijelző felbontása lehetne nagyobb
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 6"
  • kijelző felbontása: 1920x1080"
  • kijelző típusa: IPS-NEO"
  • eszköz mérete: 157.1 x 80.6 x 7.9 mm
  • tömeg: 185 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: HiSilicon Kirin 950
  • memória: 3072 MB
  • háttértár: 32 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSD
  • portok: microSD, 3,5 mm jack
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 16 megapixeles hátoldali, 8 megapixeles előlapi
  • video chat:  
  • video felbontás: Full HD
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM / HSPA / LTE
  • WiFi: 802.11 b/g/n/ac
  • Bluetooth: Bluetooth 4.2
  • GPS: A-GPS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 6.0
  • spec. szoftverek: EMUI 4
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 4000 mAh
  • tapasztalat: Átlagos használattal 2 nap
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés