Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Microsoft Lumia 650 – Az utolsó mohikán

Mobil tesztek

Teszt: Microsoft Lumia 650 – Az utolsó mohikán

Megnéztük, hogy mit tud a Microsoft -valószínűleg- utolsó Lumia telefonja.

2013 szeptemberében jelentette be a Microsoft, hogy felvásárolja a Nokia mobiltelefonos üzletágát. Így született meg 2014 tavaszán a Microsoft Mobile, amely folytatta a finn gyártó hagyományait és Lumia név alatt dobta piacra az okostelefonjait. Ám idén ennek szinte biztosan vége és a redmondi gyártó a következő készülékeinél már a táblagépeknél megismert Surface-szel találkozhatunk majd. A mostani tesztünk alanya tehát az utolsó mohikán is tekinthető a Lumia sorozatban, így kíváncsian vettem a kezembe, hogy megtudjam, mivel búcsúztatja a márkanevet a Microsoft.

Csomagolás

Egy egyszerű, letisztult külsejű dobozban érkezett a 650-es. Az oldalra kihúzható fiókban a telefon alá a legfontosabb papírok és egy töltő került, más nincs.

12874294_1113815351984526_1959180646_o

Az ember azonban aligha foglalkozik ilyesmivel, a doboz felfedezése után rögtön a fólia “letépése” és a telefon szemrevételezése következik.

Külső

Az első kézbevétel után alaposan meglepődik az ember, ugyanis bár pusztán egy középkategóriás telefonról van szó, a Lumia 650 a Microsoft elmúlt időszakának legjobb dizájnját kapta, azt is megmerném kockáztatni, hogy jobban néz ki, mint a zászlóshajónak számító Lumia 950 és 950 XL. Hozzánk fehér színben érkezett a készülék, véleményem szerint ebben az árnyalatban érvényesül a legjobban a formaterv, hiszen itt mutat a legjobban a 650-es oldalán végig futó fém csík. Az ezüst színű betéten kívül azonban csak műanyaggal találkozunk, a hátlapot továbbra is ezzel az anyaggal burkolták be. Az előlap természetesen Gorilla Glass 3-mal borított, így a karcolások, kisebb esések ellen is védve van az 5 colos, 1280 x 800 pixel felbontású AMOLED kijelző.

12674697_1113815381984523_2075809815_o

A megjelenítő színeit a technológia okán nem érheti kritika, én egy picit a felbontást éreztem kevésnek, ha az ember nagyon figyel, azért észrevehetőek a pixelek. Pozitívum viszont, hogy a kijelző a lezárás után is ébren marad egy ideig, így az óra vagy az értesítések megnézésére akkor is lehetőség van, ha ezért nem akarjuk felkelteni a mobilt. A kijelző fölött egyébként a Microsoft logóját és az 5 megapixeles előlapi kamerát találjuk, míg a hangszórót a megjelenítő alá építették be a mérnökök. A hátoldal egyhangúságát csak a 8 megapixeles kamera, annak LED villanója és a Windows logója töri meg. Hasonló a helyzet a Lumia 650-es oldalaival is, a végigfutó fém keretben a hangerőállító és bekapcsoló gombok mellett csak a 3,5 mm-es jack és a microUSB csatlakozó foglal helyet, más nincs.

12516885_1113815371984524_1483901689_o

Ez nem is véletlen, hiszen a legtöbb mai készüléktől eltérően a Lumia 650 hátlapja bizony leszedhető, így a nanoSIM és a microSD kártyát is az akkumulátor kivétele után tehetjük be a telefonba. Érdekesség, hogy több Microsoft modellhez hasonlóan a Lumia 650 is elérhető kétkártyás verzióban. Ez abból is látszik, hogy a szétszedett telefonnál megfigyelhető, hogy a nanoSIM foglalat mellett ott van egy másiknak a helye, csak az épp le van dugózva. No de foglalkozzunk azzal amink van, ez pedig a 2000 mAh-es akkumulátor, ami a régebbi telefonokhoz hasonlóan játszi könnyedséggel pattintható a helyére.

Hardver/Szoftver

Amikor az ember elsőként elolvassa egy Windows rendszert futtató telefon specifikációját, alaposan meglepődik. Egy négymagos, Snapdragon 212-es architektúrájú, 1,3 GHz-en futó processzor és 1 GB RAM vajon elég lesz a sikerhez? A bekapcsolás után hamar nyilvánvalóvá válik, hogy igen, a Windows 10 Mobile gépigénye olyan alacsony, hogy ezen a hardveren is gördülékenyen fut a rendszer.

lumia6501

Az olyan, gyárilag előtelepített szoftverek, mint a teljes értékű Office (benne az olyan kliensprogramokkal, mint a Word, az Outlook, az Excel, a PowerPoint és a OneNote), a Skype és a navigációhoz használatos Térképek egyaránt gyorsan működnek, akadással nem találkoztam. Igaz ami igaz, a korlátozott RAM miatt előfordult, hogy pár perc, különböző szoftverekben való bolyongás után az eredeti alkalmazást már bezárta a rendszer, így meg kellett várnom, míg újra betölt. Egy fokkal nagyobb probléma, hogy egy-két bug még benne maradt a rendszerben, így volt, hogy teljesen véletlenszerűen kilépett egy-egy alkalmazásból, amit kissé furcsálltam, hiszen semmi energiaigényeset nem csináltam vele.

lumia6502

De ezen kívül nem érzékeltem problémákat, számomra a telefon úgy működött, ahogyan azt egy 70 ezer forint körüli áron megkapható eszköztől elvárom. Sajnálatos azonban, hogy míg a gyári alkalmazások minősége megfelelő, utánpótlásból most sem állunk túlságosan jól, hiszen bár az Áruház folyamatosan bővül, még mindig rengeteg applikáció hiányzik. Így például hiába keresem a Google szoftvereit (vagy legalábbis valami megfelelő alternatívát) ilyesmi nincs. Ez véleményem szerint nagy hiba, mert bár a rendszer minden dicséretet megérdemel, megfelelő szoftverkínálat híján a vásárlók inkább egy androidos alternatívát választanak majd.

Multimédia

A Nokia örökség okán kiváncsian vártam, hogy teljesít majd a kamera és szerencsére ezen a téren is hozta a kötelezőt a telefon. A 8 megapixeles egység nappali fényben jól teljesít, a színek és az élesség is rendben van, én inkább szürkületben és nagyon közeli témák esetén tapasztaltam kisebb problémákat, ilyenkor ugyanis többször előfordult, hogy a fokuszálást elrontotta a telefon. Este viszont sokra nem megyünk, hiszen az f/2.2-es rekeszérték okán a telefon nem igazán érzi jól magát a sötétben, így az apró LED villanóval karöltve csak bulifotókhoz merném ajánlani a telefont.

WP_20160314_15_26_51_Pro_LI

Ez mondjuk túlságosan nem meglepő, gondolom a Microsoftnál is úgy gondolták, hogy amennyiben többre vágyik a felhasználó, válassza a Lumia 950-et. Szoftveres téren azért itt is van mint a tejbe aprítani, hiszen a beépített kamera alkalmazás autómata üzemmódja mellett beállíthatjuk a fényerőt, a zársebességet és az ISO-t is. A telefon különlegessége, hogy az Apple legújabb iPhone-jához, a 6S-hez hasonlóan a Lumia 950 is tud mozgó-fotót rögzíteni, ilyenkor 1-1 másodpercnyi felvételt is rögzít az exponálógomb lenyomása előtt és után.

WP_20160314_15_27_55_Pro_LI

Persze hagyományos videót is készíthetünk, a modell 720p felbontásban rögzíti a tartalmat. Zenei téren sem rossz a helyzet, a Groove Zene névre keresztelt zenelejátszóban album, előadó, dal és lejátszási lista szerint csoportosíthatjuk a zenéinket. Nem maradt ki az FM-rádó sem, igaz ennek használatához headsetre van szükség, ezt pedig nem mellékelték a csomagban. Szintén örömteli a Podcast app megléte is, az Apple felhasználók által jól ismert szolgáltatásban 1 órás zenei és más izgalmas anyagot hallgathatunk, a legkülönfélébb előadóktól.

Adatkommunikáció

Középkategóriás telefonhoz méltóan az LTE-képes Lumia 650-ből nem maradt ki az n-es szabványt támogató WiFi, van Bluetooth (4.1-es verzió), illetve NFC-t és A-GPS-t is használhatunk.

12422335_1113815341984527_1894815715_o

A sok nyomkodás persze kikezdi a 2000 mAh-es akkumulátort, így az, aki aktívan használja a telefonját 1 nap után biztos, hogy a töltőre kell, hogy helyezze a készüléket.

Végítélet

Amennyiben a hardvert nézem, a Lumia 650-re büszke lehet a Microsoft, hiszen jól néz ki, kompakt és könnyű, azaz pont olyan, amilyennek egy középkategóriás készüléknek lennie kell. A szoftver esetén már kissé bonyolultabb a helyzet, hiszen bár a gyors működést nem érheti kritika, a kevés elérhető alkalmazás és az apróbb rendszerhibák azért még mindig jelzik, hogy a Windows 10 nem tart ott, ahol igazán illene neki. Azt gondolom, hogy azok, akik más eszközökön elégedetten használják a Microsoft szolgáltatásait, nem fognak csalódni a Lumia 650-ben, ám azt egyelőre nehezen látom, hogy miért térne át valaki Androidról erre a platformra. A készüléken már nem múlik, így az igazi kérdés csak az, hogy az új, Surface sorozat szoftveresen hogyan fejlődik majd. Ha kijavítják a hibákat a Microsoftnál és sikerül elérniük a fejlesztőknél, hogy az alkalmazásaikat kiadják a platformra, akkor nagy jövő áll a Windows 10 előtt.



Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

Microsoft Lumia 650

  Megjelenés éve: 2016
  Pro:  
  - Szép külső
  - Gyors szoftver
  - Megfizethető ár
 
  Kontra:  
  - Furcsa szoftverhibák
  - Kevés elérhető alkalmazás
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 5"
  • kijelző felbontása: 1280 x 720 pixel (HD)"
  • kijelző típusa: AMOLED"
  • eszköz mérete: 142 x 70.9 x 6.9 mm
  • tömeg: 122 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Snapdragon 212 (Négymagos, 1,3 GHz)
  • memória: 1024 MB
  • háttértár: 16 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSD
  • portok: microSD, 3,5 mm jack
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 8 megapixeles hátoldali kamera, 5 megapixeles előlapi kamera
  • video chat:  
  • video felbontás: 720p
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM/HSPA/LTE
  • WiFi: 802.11 b/g/n
  • Bluetooth: Bluetooth 4.1
  • GPS: A-GPS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Windows 10 Mobile
  • spec. szoftverek:
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 2000 mAh
  • tapasztalat: Átlagos használattal 1 nap
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés