Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Makerbot Replicator – A saját gyárad

egyéb kütyük

Teszt: Makerbot Replicator – A saját gyárad

Mit szólnál, ha többé nem kellene apró műanyag eszközöket vásárolnod, ha bármi hiányzik, egyszerűen csak kinyomtathatod? Erről szól a 3D nyomtatás. Mivel elképesztő jövő áll a technológia előtt, ezért igen izgatottan tettük próbára a Makerbot Replicator modelljét.

Néhány évvel ezelőtt még egzotikumnak számított a 3D nyomtatás, így csak kevesen férhettek hozzá a technológiához. Mára sok minden megváltozott, hiszen mostanra szinte bárkinek lehetősége van arra, hogy valamit ilyesfajta módszerrel készítsen el. Mindez nemcsak a technológia jelentős mértékű fejlődésének, de az olyan vállalkozásoknak is köszönhető mint a FreeDee Printing Solutions, akik a saját eszközeikkel elkészítik a felhasználók által oly vágyott tárgyakat. Tesztünk apropóját azonban most nem ez adja, hiszen erről már egy másik írásban beszámoltunk, hanem sokkal inkább a Makerbot Replicator névre keresztelt modellje.

Nehéz elsőre hova tenni

Egy nagy, körülbelül 20 kg-os csomagban érkezik a Makerbot modelellje, a Replicator önmagában pedig 16 kg-ot nyom a mérlegen. A 41 centiméter magas, 44 centiméter széles és 52 centiméter hosszú készülék nehezen értelmezhető formatervvel rendelkezik, azaz aki még nem látott ilyesmit, az nem igazán tudja hova tenni, hogy miről van szó. Az egyébként a többi Makerbot eszközhöz hasonló, letisztult külső leglényegesebb része egyértelműen a három oldalról megtekinthető tálca, amire a készülék az adott tárgy nyomtatását végzi.

makerbot

Ezt, a cserélhető extrudálófej segítségével hajtja végre a Replicator, amelyből a biztonság kedvéért egy második példányt is kaptunk a tesztkészülék mellé, ám ennek használatára nem volt szükség. Pedig a félelem nem volt alaptalan, hiszen működés közben akár 230 fokra is felmelegítheti a fejet a nyomtató, ez pedig elhasználtabb példány esetén akár a működés végét is jelentheti. Nálunk persze ilyenről szó sem volt, úgyhogy bátran vágtunk neki a tesztelésnek. 
makerbotreplicator2

A bekapcsolást a nyomtató hátsó részén lévő kapcsoló billentésével indíthatjuk el, ezután körülbelül 30 másodperc  telik el, mire a menürendszer megjelenik a 3,5 colos, színes, ám nem érintőképernyős megjelenítőn. A kezelést az oldalsó tárcsával végezhetjük, amivel kattintani is lehet, illetve kapunk még egy opció és egy vissza gombot is. Ezután már tényleg egyszerű a használat, gyakorlatilag csak néhány fontos konfigurációs beállítást kell elvégeznünk és kezdődhet is a nyomtatás!

Használat közben

Alapvetően két lehetőség közül választhatunk, ha egy tárgyat szeretnénk nyomtatni a készülékkel. Az első, hogy hálózatba kötve (WiFi-n és Ethernet kábelen keresztül) számítógépről juttatjuk rá a kívánt fájlt, amiből dolgozni fog. A Makerbot Desktop legizgalmasabb funkciója az, hogy egy áruházhoz hasonlóan elképesztő mennyiségű, a többi felhasználó által feltöltött tervrajzból válogathatunk. Így például papucsot, telefontartót és iPhone dokkolót is készíthetünk, alig néhány gombnyomással.

A szoftver természetesen más programok által megalkotott, STL, OBJ, THING formátumú fájlokkal is tud dolgozni, ő maga pedig a nyomtató alapértelmezett, MAKERBOT kiterjesztését használja. Ez természetesen máshol is így van, hiszen az áruházba feltöltött anyagok is ilyen formátumúak.

12810182_10204495717593270_160211004_o

Ha elnyerte a tetszésünket egy adott tárgy, akkor a szoftver kiexportálja és elküldi a nyomtatónak, amely egy körülbelül 2-3 perces melegítési procedúra után neki is kezd a munkának. Ezután már csak az adott tárgy méretétől függ, hogy mennyi ideig dolgozik, hiszen egy apró, 2-3 centi magas és 4-5 centi széles  kiegészítőt egy órán belül is a kezünkbe vehetünk, míg például a tesztelés során nyomtatott iPhone dokkolót 100 mikronos részletességgel 6,5 óra után fejezte be a készülék.

12789925_10204495718193285_665845360_o

Nemcsak számítógépről, de okostelefonró/tabletről is nyomtathatunk, hiszen a Makerbot Mobile a PC-s applikáció funkcionalitását hozza el a kezünkbe. Az iOS-re és Androidra elérhető alkalmazás mellett igazi kuriózum a Makerbot Printshop, amely lehetővé teszi, hogy iPad-en saját magunk alkossunk néhány lépésből egy tárgyat, amit aztán boldogan el is készíthetünk a nyomtatóval. Szintén jó szolgálatot tehet a Thingiverse telepítése, amely elképesztően széles kínálattal rendelkezik, a közösség folyamatosan tölti fel a jobbnál jobb tárgyakat. Például találkozhatunk Honda Civic olajbetöltő sapkával is, amelyet ABS műanyaggal kinyomtatva azonnal a gyári helyére illeszthetünk.

makerbotreplicator

A Makerbot Replicator nem elhanyagolható módon rendelkezik USB foglalattal is, így a pendrive-unkon lévő dolgokat is meg tudja valósítani, az egyszerű, magyar nyelvű kezelőfelületnek  hála ez sem igényel szakértelmet. Persze nemcsak ilyenkor, egy gyors bemutató során is jó hasznát vehetjük a készüléknek, a beépített motívumokat ugyanis bármiféle összeköttetés nélkül kinyomtathatjuk.

A végeredmény

Persze az, hogy mit is vehetünk a kezünkbe, nagyban függ attól, hogy milyen filamentet töltünk a készülékbe. Nekünk kék színű PLA jutott, ezt leginkább hobbi célokra javasolják, hiszen olcsó ára lehetővé teszi a folyamatos utánpótlást.

IMG_4363

Ahogyan már korábban említettem, ebből az anyagból mi két-két dokkolót készítettünk, ezek könnyen megbirkóztak az iPhone 6-osok súlyával, illetve még egy iPad sem okozott problémát, igaz ez esetben a kialakítás miatt már érezhetően meghajolt az anyag. Ilyenkor jöhet jól az ABS műanyagú filament, amelyből erősebb, akár professzionális felhasználásra szánt tárgyakat is készíthetünk.

IMG_4367

FreeDee Printing Solutions egyébként fa mintázatú anyagot is lehet vásárolni, illetve rugalmas nyomtató szálakra is beruházhatnak a 3D nyomtatás rajongói, hiszen ezekkel saját cipőt, vagy épp telefontokot is lehet készíteni.  Nekem egyébként semmi bajom sem volt a tesztre kapott filamenttel sem, ahhoz mérten, hogy a dokkoló körülbelül 2-300 forintból készült el, a végeredmény több mint baráti.

Mennyiért vihetek haza egy ilyen készüléket?

Jelenleg, az általunk tesztelt (hivatalosan 5. generációs) Makerbot Replicator 850 ezer forint + áfáért vásárolható meg. Ez nem kevés pénz, ezért leginkább azoknak akik tényleg úgy érzik, hogy ki tudják majd használni a technológia előnyeit és szükségük van egy ilyen professzionális berendezésre. Azoknak, akik inkább csak érdeklődnek a 3D nyomtatás iránt, leginkább a Makerbot Replicator Mini-t érdemes tüzetesebben szemügyre venni a FreeDee Printing Solutions-nél, hiszen ez a nettó 390 ezer forintos árával jóval megfizethetőbb.

makerbot3

Természetesen nemcsak eközül a két termék közül lehet választani, a Makerbot ugyanis igen széles kínálattal rendelkezik, ezért aki komolyan fontolóra vette egy ilyen eszköz beszerzését, az alaposan rágja át magát a különbségeken, hogy biztosan megtalálja a számára leginkább megfelelőt.

Végszó

Kétségtelen, hogy a 3D nyomtatás még nem mindenkié, hiszen a berendezés megvásárlása és a hozzá tartozó kiegészítők igen nagy összeggel terhelik meg a pénztárcát. Azonban ettől függetlenül igen fényes jövő áll a technológia előtt, így reméljük, hogy hamarosan mindenkinek lehetősége lesz majd egy ilyen termék beszerzésére. Akkor pedig eljön majd az az idő, hogy az apróságokat már nem az eBay-ről és a Vateráról vásároljuk majd meg, hanem egyszerűen, egyetlen gombnyomással, az otthonunkban elkészítjük magunknak. Izgalmas jövő, epekedve várjuk!



Szólj hozzá!

További egyéb kütyük

Makerbot Replicator

  Megjelenés éve: 0
  Pro:  
  - Jó minőségű nyomtatás
  - Egyszerűen kezelhető szoftver
 
  Kontra:  
  - Drága
 
Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés