Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Samsung Galaxy A3 2016 – optikai tuning

Mobil tesztek

Teszt: Samsung Galaxy A3 2016 – optikai tuning

Már vagy fél éve használom az A300FU Galaxy A3-asomat, így nem meglepő módon nekem szóltak a szerkesztőségben, hogy le kéne csekkolni az új modellt, hogy miben is változott. Így is tettem, így egy hétig használtam a Samsung legújabb telefonját.

Az előd, „sima” A3-as  (amelyről tesztünk ide kattintva olvasható) ugyanis a kedvenc telefonommá vált már tavaly: másodkézből, garanciálisan, karcmentesen 40.000 Ft-ért az általam valaha látott legkompaktabb készülék: nagyon könnyű, nem péklapát, gyönyörű a kijelzője és az aksija is két napot bírja a legutóbbi frissítés óta.

iPhone-osodás

Míg az általam mai napig használt A3-as – annak is az FU, tehát a 1,5 GB RAM-mal rendelkező és LTE-s verziója – alapvetően az iPhone 5S vonalait hordozza magán, addig az új, 2016-os modell már egyértelműen az iPhone 6-os vonalvezetését hozza: le van kerekítve minden, nagyobb is kicsit a ház, nehezebb is, alapvetően minőségibb benyomást kelt.

IMG_4259

A kijelző is megváltozott: az előd, 540 x 960 pixeles felbontású megjelenítőjét 1280 x 720 pixelesre cserélték. A Super AMOLED panel valamivel mélyebb színeket hoz és strapabíróbb is, hiszen teljesen üveg, Gorilla Glass 4 borítást kapott (az elődben plexi volt), illetve nagyobb is 0,2 collal. Mindennel együtt az új A3-as még mindig kompakt, de pont annyival magasabb a kijelzője, hogy a bal felső sarkához fogást kell váltani, és mivel ügyesen lekerekítették a házat, így simán kicsúszik az ember kezéből. Nemcsak a kezéből, hanem a zsebéből is, és mindenhonnan: az elődnek bizony fényévekkel jobb volt a fogása. Mindez elsősorban az üvegnek köszönhető, az előd fém hátlapját ugyanis erre a csúszós borításra cserélték, ami bár jól néz ki, de mivel a normális használathoz tok kell sokat nem értek vele. Maradt a kameradudor is, illetve a Samsung logó és a LED villanó is ismerősként köszönt ránk.

IMG_4275

A külsőt illetően az elődhöz képest annyi változott még, hogy amellett, hogy vastagabb lett a készülék, az oldalán a hangerő gombot az eddigi billenő, egy gombos megoldás helyett szétszedték két billentyűbe, illetve a jobboldalon lévő SIM és SD kártya slot-ot már egy nagy fiókkal érhetjük el, nem kettő külön kis rekeszként.

IMG_4276

A bekapcsoló gomb a készülék jobboldalán van itt is, a hangszóró nyílása pedig szinte teljesen ugyanabban a designban jelenik meg a készülékházon, mint azt az iPhone 6-nál láttuk. Mindezekkel együtt a készülék valamivel kisebb, mint az iPhone 6.

Funkciók

Nemcsak külsőben, hardveresen sem történt sok változás, hiszen a 2016-os A3-ban is ugyanúgy a Snapdragon 410-es lapkakészletét találjuk. Az egyetlen változás, hogy a négymagos processzor már 1,5 GHz-en kegyeg, szemben a 2015-ös kiadás 1,2 GHz-éve. Nem nőtt a memória mérete sem, a telefonban továbbra is 1,5 GB RAM-ot találunk, ami okán szinte semmivel sem használható jobban a készülék, mint az elődje.

galaxya31

Azért szerencsére az új A3-ason már az újabb Android rendszer és vele együtt a legújabb TouchWiz található, ez igazából az ikonok lekerekítésén kívül nem sok mást jelent. A felülről előhúzható menüben az 5.1.1-es Androidig kellett várni a zseblámpa funkcióhoz , az üzenetekre már az értesítéseknél válaszolhatunk gyorsan, igazából kényelmi funkciókról beszélhetünk leginkább, mintsem érdemikről.

galaxya32

Szoftveresen ezen kívül nem történt sok változás, a Samsungra jellemző módon a gyári, Google alkalmazások mellett néhány extra szoftverrel is találkozunk, így a repertoár részét képezi a teljes funkcionalitást biztosító Microsoft Office (van Outlook, Excel, Word és PowerPoint is), a rendszer stabilitását felügyelő Intelligens Kezelő és megmaradt az S Tervező is. Természetesen újabb alkalmazásokat bármikor letölthetünk a Play Áruházból vagy a Samsung saját boltjából. Az egyes hardverelemek áthelyezéséből fakadóan azt gondolhatnánk, hogy például a hangszóró hátulról alulra helyezésétől jobb lett a hangerő, hát nem.

galaxya3foto1

Ugyanígy a kamerát illetően is bizakodó voltam kezdetben: a sima A3-asnak az achilles-sarka a kamera mai napig, nos a 2016-osban szinte hozzá sem nyúltak ehhez, sajnos csak az optikai tuningra futotta, az optika tuningjára már nem. Hiába nőtt ugyanis a felbontás 8-ról 13 megapixelre, továbbra sem vagyok elégedett az elkészült fotókkal. Rendszeresen alulexponálta a képet a telefon, illetve a zajszűrés sem jól működik, csakúgy ahogy a makrofotóknál is sokszor hibázott az új A3-as. Nagy kár érte, hiszen itt vártam igazán javulást.

galaxya3foto3

Ezen kívül maradt a szokásos szoftveres felhozatal, HDR fotókat csinálhatunk, Panoráma képeket készíthetünk és sorozatfelvételek megörökítésére is lehetőség van. Nem nőtt a videók felbontása sem, maradt minden Full HD-ban. Még a szelfibajnokokat is el kell keserítenem, az 5 megapixeles kamerában sem történt változás, igaz ezzel korábban sem volt igazán problémám. Zenei téren sem piszkálták meg a bevált megoldásokat a mérnökök, a már ismert, album, előadó, lejátszási lista és dal szerint csoportosító szoftvert kapjuk meg, amely mellé FM-rádió is jár, utóbbihoz persze headsetet kell használnunk.

Nincs ujjlenyomat-olvasó

Hiányzik az ujjlenyomat-olvasó

Jó hír, hogy ebből a változatból már nem kell ügyesnek lenni, hogy spéci – a régi A3-asnál FU verziós – készüléket fogjunk ki, hogy normális memóriával és LTE kapacitással rendelkező telefonunk legyen: ez már alap. Az is jó hír, hogy a 2016-os A3-asból is van két SIM kártyás verzió, mely ugyanolyan hardver paraméterekkel rendelkezik, mint az egykártyás, habár szolgáltatóknál nyilván ilyen sosem lesz kapható. Szintén minden verzióban van Bluetooth 4.0, GPS és az n-es WiFi hálózatokkal is működik a modell. Nagy kérdés viszont az NFC megléte, hiszen bár kétségtelenül hasznos, a Samsung Pay-jel aligha lesz használható (ez a dél-koreai gyártó saját fizetési szolgáltatása az Apple Pay-jel szemben), hiszen ujjlenyomat-olvasó az bizony nincs. Tény, hogy az új, 2016-os A5-ösben már benne van ez az extra, de én a kisebbik verzióból sem hagytam volna ki.

Összességében

A 2016-os A3-as nekem, mint az előd szerelmesének, csalódás volt. A Samsung Switch programmal vettem a fáradtságot és beleköltöztem egy hétre, de megváltás volt visszaállni a régire. Nagyobb, nehezebb, vastagabb, csúszik, és az egyetlen dolog, amin kellett volna változtatni, a kamera, nem változott érdemben. Az akksija a személyes tapasztalataim szerint kicsit kevesebb ideig bírja egy feltöltéssel, nagyságrendileg 10-15%-kal, ha választás elé kényszerítenének, én még mindig az elődöt választanám. Félreértés ne essék, telefonnak nem rossz az új Galaxy A3, de frissítésként igen keveset kap az ember, jelentősen több pénzért.



Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

Samsung Galaxy 3 2016

  Megjelenés éve: 2016
  Pro:  
  - Szép külső
  - Jó építési minőség
  -
 
  Kontra:  
  - Nem történt sok változás az elődhöz képest
  - Gyenge kamera
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 4,7"
  • kijelző felbontása: 1280 x 720"
  • kijelző típusa: Super AMOLED"
  • eszköz mérete: 134.5 x 65.2 x 7.3 mm
  • tömeg: 132 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Snapdragon 410
  • memória: 1536 MB
  • háttértár: 16 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSD
  • portok: microSD, 3,5 mm jack
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 13 megapixeles hátlapi kamera, 5 megapixeles előlapi kamera
  • video chat:  
  • video felbontás: Full HD
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM/HSPA/LTE
  • WiFi: 802.11 b/g/n
  • Bluetooth: Bluetooth 4.1
  • GPS: A-GPS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 5.1.1
  • spec. szoftverek: TouchWiz
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 2300 mAh
  • tapasztalat: 1 nap
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés