Connect with us

Teszt: Microsoft Lumia 950 és 950 XL – Erős kezdés

nokia lumia 950 xl

Mobil tesztek

Teszt: Microsoft Lumia 950 és 950 XL – Erős kezdés

2011 óta találkozhatunk Windows Phone alapú Nokiákkal, hiszen a finn gyártó az ekkor megjelent a Lumia 800-assal tért le az útról és indult el a Microsoft világába. Azóta már sok víz lefolyt a Dunán, hiszen a Nokiából Microsoft lett, a Windows Phone 7-est pedig előbb egy 8-as, majd egy 10-es frissítést is követte. A Windows Phone-ról simán csak Windows-ra átkeresztelt új operációs rendszer természetesen egy zászlóshajóért kiáltott, a Microsoft pedig úgy döntött, hogy emeli a tétet és egyből két telefont dobtak piacra.

Így született meg a Lumia 950 és a Lumia 950 XL, amelyeknek nem kisebb szerepet szántak, minthogy megismertessék a nagyközönséggel, hogy mire képes most a Microsoft, azaz, hogy mit tud a Windows 10 Mobile. Lássuk, hogyan sikerült nekik!

Csomagolás

A Microsoft nem vitte túlzásba, a 950 és a 950 XL is ugyanolyan stílusú dobozban érkezik, utóbbinál mindössze a plusz két betű jelenti az eltérést a csomagoláson. Beljebb a tesztkészülékek mellett egy-egy töltőt(beépített kábellel, ami igen nagy ritkaság manapság!) és egy USB-C kábelt találunk, a headset nem képezi részét a csomagolásnak.

IMG_4181

Szerencsére az USB kábel egyik vége hagyományos kialakítású, így nyugodtan cipelhetjük magunkkal, bármilyen töltőbe/számítógépbe be fogjuk tudni dugni.

Külső

Első látásra tökéletesen megegyezik a két telefon külseje, pusztán apróságokban térnek el egymástól az újdonságok. Az 5,2 colos és 5,7 colos megjelenítővel felszerelt készülékek mindkét esetben egy 1440 x 2560 pixeles AMOLED megjelenítőt kaptak, a technológiának hála pedig a kép szép, élettel teli. Talán egy lehelletnyi különbség van csak az XL javára, ám az eltérés igen minimális. Nemcsak a megjelenítő, de az üveg is eltérő, hiszen a drágább, XL verziót Gorilla Glass 4-gyel, az olcsóbb kiadást pedig Gorilla Glass 3-mal védik.

IMG_4187

Apró eltérések ezen kívül is vannak az előlapon, hiszen az alsó, beszélgetésekhez használt mikrofon is máshol kapott helyet, illetve az 5 megapixeles, szelfikhez használható kamerák is ellentétes oldalon találhatóak. Közös viszont a felső rész közepére elhelyezett Microsoft logó, illetve a telefonbeszélgetések során használt mikrofon pozíciója. A tesztalanyaink hófehér hátlappal érkeztek meg hozzánk, de természetesen más színeket is választhatunk majd, hiszen szerencsére mindkét modell hátoldala levehető. Az egységet leemelve az akkumulátorra és a micro-SIM, illetve microSD foglalatokra bukkanunk. Nem tudom, hogy egyedi hiba, vagy tömeges jelenségről van szó, de az XL hátlapja gyakran nyikorgott, ezt pedig aligha várja az ember egy csúcskészüléktől. Szerencsére a 950-essel nem volt ilyen gond.

IMG_4191

A hátlap alsó részén a már említett USB-C csatlakozóra lehetünk figyelmesek, míg a képernyő feloldását és a hangerő növelését a jobb oldalon végezhetjük el. A headset bedugására fent van lehetőség, hiszen itt helyezték el a jack csatlakozót a 950-es típusoknál. Meglepő, de bár a hátlapon található kamera elvileg teljesen megegyezik, a keretük mégis eltérő lett, hiszen a kisebbik testvér lencséje króm keretet kapott és külön építették be a LED villanókat, addig az XL variánsnál ez egy fekete körben foglal helyet. Mellettük a PureView és a Zeiss feliratokat, illetve a Windows logóját találjuk, más nincs.

Hardver/szoftver

Amíg külsőben minimális az eltérés a telefonok között, addig beljebb már más a helyzet. A legfontosabb, hogy míg a Lumia 950 XL-ben a Qualcomm Snapdragon 810-es lapkakészlete foglal helyet, addig a 950-esben a Snapdragon 808-as teljesít szolgálatot. Hogy mit jelent ez a gyakorlatban? A nagyobbik kiadásba négy, 1,5 GHz-es Cortex-A53-as és négy, 2 GHz-es Cortex-A57-es mag teljesít szolgálatot, a kisebbik modellben pedig négy darab 1,44 GHz-es Cortex-A53-as és két darab 1,82 GHz-es Cortex-A57-es mag teljesít szolgálatot, 3 GB RAM és 32 GB memória kíséretében.

lumiakijelzo1

A száraz tényeknél is fontosabb azonban, hogy milyen érzés használni a Microsoft zászlóshajóit. Jelentem, hogy jó! A redmondi gyártó dicsősége, hogy egyik telefon sem akad, mindennapi használat során én nemigazán tapasztaltam különbséget a kettőjük között. Jó hír, hogy bár a Windows 10 alapjaiban megújult, a kezelőfelület első látásra ismerős lehet, így aki használt már huzamosabb ideig Lumiát, az tudja, hogy mit hol kell keresni. Persze nem mondom, vannak furcsa megoldások (főképp a beállítások menüben tévedhet el az ember), én még mindig igen jónak tartom a Windows mobil verzióját, legalábbis ami a kezelhetőséget illeti. Azért az néha érződött, hogy nagyon friss rendszerről van szó, egyes menüpontok néha megakasztották a szoftvert. Természetesen a Microsoft folyamatosan javítja a hibákat, így remélem, hogy hamarosan az összesnek búcsút mondhatunk. Az alkalmazásokkal sem vagyok maradéktalanul elégedett, sajnos az iOS vagy Android tárházához mérten csekély számú applikáció közül választhatunk, a Google programjait például hiába keressük.

lumiakijelzo2

Van viszont ingyenesen használható Office csomag (azaz Word, OneNote, Excel és PowerPoint és a Gmail-t is kezelő OutLook), illetve kapunk a zenefelismerésre használatos Shazam-ot, a városi közlekedésben hasznos Uber-t, az elmaradhatatlan Skype-ot és nem maradt ki a viselhető eszközökről ismert FitBit kliensprogramja sem. Mellettük helyet kapott még az Amazon alkalmazásboltja, az Amazon App, az Audible hangoskönyváruház, a Facebook (külön Messengerrel) és még a Podcast-et is használhatjuk. Természetesen a szolgáltatáscsomag részét képezi a Windows 10-ből elmaradhatatlan Xbox is, illetve olyasmiket is megtalálhatunk a fedélzeten, mint a Candy Crush Saga vagy a Hill Climb Racing. Kicsit sajnáltam, hogy a Cortana névre keresztelt személyi asszisztens az Apple Siri-jéhez hasonlóan itthon nem használható, remélem, hamarosan ezt a funkciót is hozzáadják a telefonhoz.

lumiakijelzo3

A Nokia örögségből adódóan van egy szuper navigációs alkalmazásunk is, amit ezúttal a Térképek név alatt találunk meg. A legérdekesebb azonban mégis a Continiuum, amely a külső kijelző használatára szolgál, ám erről a funkcióról egy külön cikkben számolunk majd be a Technokratán. Annyit már azért most elárulok, hogy leginkább itt van értelme a 950 XL-ben lakozó erősebb hardvernek, a plusz kijelző és a többi periféria ugyanis gyorsabban kikezdi az egyszerűbb, 950-est.

Multimédia

Carl Zeiss + PureView: ez a két név nem jelent rosszat, a telefonok pedig nem okoznak csalódást. A 20 megapixeles szenzorral, hat lencsés optikával és optikai képstabilizátorral ellátott kamerák minden helyzetben hozzák a csúcskategória szintjét, érződik, hogy a Microsoft nem bízta a véletlenre. Alapesetben az automatikus üzemmódra esik a választás, ilyenkor a telefon mindent magától dönt el, de a Nokia örökségnek hála manuális beállításokra is lehetőség van, ekkor záridőt, fehéregyensúlyt, expozíciót és a fókuszt is magunk piszkálhatjuk.

Itt a Lumia 950 képeit láthatod:

WP_20160114_12_47_11_Rich_LI (2)
WP_20160114_12_47_42_Rich_LI (2)
WP_20160114_12_48_14_Rich_LI (2)WP_20160114_13_01_26_Rich_LI (2)WP_20160114_14_55_20_Rich_LI (2)#1

Itt pedig a 950 XL fotóit:

WP_20160114_12_47_29_Pro
WP_20160114_12_47_55_Pro
WP_20160114_12_48_27_ProWP_20160114_13_01_55_ProWP_20160114_14_55_18_Pro

Az elkészült képek az én véleményem szerint igen jól sikerültek, a szoftver nem viszi túlzásba az utómunkát, így sem túlságosan sok zajjal, sem zavaró “maszatolással” nem találkoztam. Örültem az optikai képstabilizátornak is, ilyenkor még rázósabb helyzetekben is megfelelő lett a kép. Sőt, éjszaka sincs gond, a három LED villanónak köszönhetően a telefon színhűen világítja be a környéket. Ha mégsem bízunk benne, akkor válasszuk az automatikus javítást, ahol két képet lő a telefon (vakus, illetve anélküli fotót) és ebből utólag kiválaszthatjuk, hogy melyiket akarjuk megtartani. További képszerkesztésre a Lumia Creative Studio szolgál, itt színhőmérsékletet, kontrasztot és a kép világosságát is állíthatjuk, illetve utólagos effektek hozzáadására is lehetőség van. Videót a csúcskategóriához méltóan 4K felbontásbna rögzíthetünk, az optikai képstabilizátornak köszönhetően szerencsére stabil marad a kép. Nemcsak videót, zenét is élvezhetünk a telefonon, a beépített Groove Zene nevű alkalmazás a telefon többi részéhez hasonlóan egyszerűen használható. Érdekesség, hogy az FM-rádiót csak az XL-ben találjuk meg, érthetetlen módon a kisebb testvérből ez kimaradt.

Biztonság

Amíg a legtöbb okostelefonban ujjlenyomat-olvasó foglal helyet, addig az új, Lumia csúcsmodellekben inkább íriszfelismerésre bízták a beengedést. Miután meghatároztunk egy, a belépéskor használt jelszót (ha mégsem ismerne meg a mobilunk), akkor kezdődhet is a tanítás.

windowshello

Nekem viszonylag gyorsan ment a tanítás, bár az tény, hogy a szemüvegemmel kissé furán viselkedett az elején, de végül sikerült működésre bírni. Utánanéztem az interneten és úgy tűnik, hogy nem véletlenül kapta a Windows Hello a Beta státuszt, hiszen ez még közel sincs befejezve, igaz a működése már most is jobb, mint amire számítottam. Mivel infrát használ a telefon az érzékeléshez, ezért éjszaka is működik a rendszer.

Adatkommunikáció/Üzemidő

A Lumia 950 és a Lumia 950 XL is széleskörű adatkommunikációs képességgekkel rendelkezik. A repertoár részét képezi ugyanis az ac szabványt támogató WiFi, a 4.1-es Bluetooth és az A-GPS is. A természetesen 4G LTE képes telefonok vezeték nélkül is tölthetőek, illetve az USB-C szabványnak hála gyorstöltő üzemmód is van, azaz olyan 80%-os töltöttségi szintet már egy óra alatt elérhetünk. Ehhez persze szükséges a gyári, három amperes töltő használata is.

IMG_4186

A Lumia 950-esben egy 3000 mAh-es akkumulátor kapott helyet, ez óvatos használattal 2 napot bír, köszönhetően az energiatakarékosabb Snapdragon 808-as lapkakészletnek. Hiába nagyobb tehát a Lumia 950 XL 3340 mAh-es telepe, a Snapdragon 810-es okán csak 1-1,5 napos üzemidővel számolhatunk.

Végítélet

Kétségtelen tény, hogy a Microsoft igyekezett mindent beleadni a Lumia család új zászlóshajóiba. Ugyan nem hibátlan készülékekről beszélünk, hiszen a szoftveren van még mit csiszolni és a fém háznak is jobban örültem volna (főleg, hogy az XL hátlapja néha furán nyikorgott) a műanyag helyett, a gyors működés, a jó képeket készítő kamera és az AMOLED képernyő egyértelműen pozitív élménnyé teszi a készülék használatát. Jelenleg azonban egyik telefon sem olcsó, a 950-ért még a szürkeimportos verziók esetén is 160 ezer forintot kérnek, egy hivatalos, garanciás telefon pedig 200 ezer forintot kóstál. A 950 XL választása esetén körülbelül 30 ezer forinttal kell többet fizetnünk, ez méltányos az erősebb hardvert és a nagyobb képernyőt nézve. Én azonban mégis azt javaslom, hogy akinek el is nyerte a tetszését a Microsoft csúcsmodelljeinek egyike, az várjon egy kicsit, hogy néhány hónap múlva, javított szoftverrel és lényegesen kedvezőbb árral vehessen magának egyet.Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

Microsoft Lumia 950/950 XL

  Megjelenés éve: 2015
  Pro:  
  - Alapoktól újraírt rendszer
  - Jó kamera
  - Gyors működés
 
  Kontra:  
  - Vannak még szoftverhibák
  - Kevés letölthető alkalmazás
  - Műanyag ház
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 5,2 (950),"
  • kijelző felbontása: 1440 x 2560"
  • kijelző típusa: AMOLED"
  • eszköz mérete: 145 x 73.2 x 8.2 mm (950), 151.9 x 78.4 x 8.1 mm (950 XL)
  • tömeg: 165 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Snapdragon 808 (950), Snapdragon 810 (950 XL)
  • memória: 3720 MB
  • háttértár: 32 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSD
  • portok: USB-C, 3,5 mm jack
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 20 megapixeles hátoldali, 5 megapixeles előlapi
  • video chat:  
  • video felbontás: 4K
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM / HSPA / LTE
  • WiFi: 802.11 b/g/n/ac
  • Bluetooth: Bluetooth 4.1
  • GPS: A-GPS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Windows Mobile 10
  • spec. szoftverek:
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 3000 mAh (950), 3340 mAh (950XL)
  • tapasztalat: Általános használattal a 950-es másfél, a 950 XL pedig egy napig bírja.
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő