Connect with us

technokrata

Teszt: Sony MHC-V7D – Indulhat a buli!

sony mhc-v7d

Házimozi - HiFi

Teszt: Sony MHC-V7D – Indulhat a buli!

Leteszteltük a Sony kifejezetten házibulikhoz ajánlott hangrendszerét.

Első látásra igencsak meghökkentő a Sony újdonsága, a V7D ugyanis nem más, mint egy óriási hangrendszer, amelyet a japán vállalat kifejezetten a házibulikhoz ajánl. Mi ugyan nem rendeztünk bulit, de az irodában az elmúlt időszakban jól telt a hangulat, az egyszer biztos.

Nem marad észrevétlen

Az első találkozásom a V7D-vel úgy történt, hogy az irodánkba belépve egy hatalmas doboz nézett velem farkasszemet. Az “ez meg mi?” meghökkentés után következett a kibontás, majd a szemrevételezés. Kétségtelen tény, hogy az újdonság egyáltalán nem pici, hiszen közel 1 méter magas (924 mm), 340 mm széles és 320 mm mély, azaz egy átlagos, otthoni hangszórónál nagyobb darabbal van dolgunk.

sonyv7d3

A fekete színben pompázó háromutas készülék 5 darab hangszórót rejt, ebből kettő 4 cm-es magassugárzó, kettő 12 cm-es középtartományű hangszóró és egy 25 cm-es mélynyomó. Ez utóbbi kapott egy, a Sony által Sound Pressure Horn-nak nevezett technológiát, aminek a lényege, hogy egy hajtogatott tölcséres rekesz és egy megnövelt méretű kimeneti port növeli az akusztikus nyomást, azaz még erősebb mélyekkel van dolgunk.

sonyv7d2

Érdekesség, hogy a V7D rendelkezik DVD olvasóval is, ám ezt olyan ügyesen integrálták a készülékbe, hogy az embernek elsőre fel sem tűnik, hogy van ott valami. Feljebb már lényegesen észrevehetőbbek a vezérlőgombok, azonban ember legyen a talpán, aki elsőre kiigazodik a rengeteg funkció között. Még szerencse, hogy használati útmutatót is kaptunk a hangfalhoz.

Beüzemelés

Miután túl voltunk az első találkozás utáni sokkon, egyből neki is álltunk a beüzemelésnek. A Sony újdonsága szerencsére egyszerűen kezelhető, ha magán a készüléken nehezebben, akkor a  mellékelt távirányítón biztosan eligazodunk. Ahhoz, hogy zenét hallgassunk a V7D-ről, több lehetőségünk is van. Az első, hogy berakunk egy CD-t/DVD-t, elindítjuk a lejátszást és máris szól a kedvenc számunk.

sonyv7d

A következő, hogy elindítjuk az FM-rádiót és például ráhangolódunk egy mixműsorra.  Ha ezek egyike sem nyerte el tetszésünket, akkor akár a telefonunkat is ráköthetjük. Elég a Bluetooth gombot hosszan nyomni, hogy a keresőben megjelenjen a készülék, majd a telefonon kiválasztjuk a V7D-t és indulhat is a zene. NFC-vel rendelkező telefonoknál még egyszerűbb a művelet, olyankor csak a hangafal tetejéhez kell érintenünk a mobilunkat.

Ha csak pendrive-on hoztuk magunkkal az esti buliválogatást, akkor sincs ok az aggodalomra, a két USB csatlakozóba bármikor bedughatjuk a külső tárhelyünket. Sőt, akár arra is lehetőség van, hogy egy tévés műsort hangosítsunk ki, hiszen a hátoldalon két audiobemenet is helyet kapott.

Jól szól

Miután elindítottuk a zenét, azonnal tudatosulhat bennünk, hogy a Sony-nál nem vicceltek, a kütyü tényleg jól szól. Ugyan azt nem akartam leellenőrizni, hogy mennyi igaz az 1440 wattos kimenő teljesítményből (hiszen a környező irodákban valószínűleg nem örültek volna neki), de azt már elsőre éreztem, hogy van ereje a készüléknek. Érthető módon azonban főképp a mély hangok vannak előretolva (ez a Bass Boost gomb megnyomása után még érezhetőbbé válik) azaz aki komolyzenét szeretne hallgatni, az ne ezen tegye.

Ilyen gesztusokat tudunk végrehajtani vele:

Ez mondjuk aligha valószínű, hiszen a készülék eleve elektronikus zenékhez készült. Ezt támasztják alá a bekapcsolható diszkófények, ilyenkor alul és fülül is, illetve még a mélynyomó karimáján is villog a hangfal. A fények intenzitása és mintája részben állítható, sőt, a kütyü automatikusan ritmusra igyekszik villogni, igaz ez utóbbi nem mindig sikerült neki. Ahogy az sem, hogy a DJ mód feldobja a zenét, hiszen az extra visítások, szkreccselési effektek inkább idegesítettek, semmint élményt okoztak. Szerencsére azért ki lehet őket kapcsolni.

Így villog teljes pompájában a hangrendszer:

Ennek fényében talán nem meglepő, hogy van karaoke mód is, a V7D ilyenkor digitálisan le tudja venni az énekhangot a zenéről, hogy a mi hangunk ragyogja be a lakást. A Sony igen büszkén reklámozza, hogy a készülékhez külön alkalmazás is készült, az iOS-re és Androidra elérhető SongPal segítségével  pedig a DJ és színváltó funkciókat távolról is vezérelhetjük, csakúgy, ahogy a lejátszott zenék fölött is szabad kezet kapunk.

sonyv7d5

Az applikációban ezen kívül lehetőségünk van több Sony eszköz összekapcsolására is (így több szobában is mehet a muzsika), illetve létrehozhatunk egyedi equalizer beállításokat is. Sőt, akár külső tartalomszolgáltatók zenéihez is hozzáférhetünk (így például a Pandora, Spotify és TuneIn is működik), emellett az otthoni NAS hálózatra is rácsatlakozhatunk a szoftverrel.

Végítélet

Jelenleg 200 ezer forint körüli árért vihetjük haza a Sony újdonságát, a V7D ezért távolról sem tömegtermék. A hangminősége a kategóriatársakhoz képest jó, teljesen megfelelő mennyiségű eszközt támogat és attól sem kell félni, hogy a házibuliban észrevétlen marad. Ha viszont valakit nem vonzanak a diszkófények és nem elektronikus zenét hallgat, akkor ez nem az ő terméke. Aki viszont ilyennel dobná fel a lakását és a pénze is megvan hozzá, az véleményem szerint nem fog csalódni.Szólj hozzá!

További Házimozi - HiFi

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd