Connect with us

technokrata

Teszt: Samsung R6 & R7 Wireless 360 – Középpontban a zene

WAM7500-XU-303587-0

Házimozi - HiFi

Teszt: Samsung R6 & R7 Wireless 360 – Középpontban a zene

Még 2015 tavaszán mutatkozott be a Samsung Wireless Multiroom sorozata, amely nem más, mint négy, 360 fokos hangzásra képes hangszóró. Sajnos a technológiai csemegére sokáig kellett várni, így az első darabokat csak év végén kaparinthatták meg az ilyesmire fogékony vásárlók.

Hozzánk karácsony előtt egy nappal érkezett meg a sorozat két legfejlettebb tagja, az R6 és az R7, amelyek így megzenésítették az ünnepeket.

Mi ez a két tojás?

Ahogyan már a bevezetőben is említettem, a Samsung Wireless Multiroom sorozatának két tagjával van dolgunk. A csapat összes tagja egyedi formatervet kapott, ám közüllük is kitűnik az R6-os és az R7-es, hiszen leginkább egy jól megtermett, high-tech tojásnak néznek ki. Mindez nem is véletlen, hiszen a forma a technológiát követi. A két újdonság ugyanis 360 fokos hangzásra képes, ami azt jelenti, hogy bárhonnan is hallgatjuk, pontosan ugyan azt halljuk majd, mint akár a szoba másik részéből.

samsungr7

A dél-koreai vállalat által Samsung Ring Radiator technológiának keresztelt megoldás tehát egyenletes hangelosztás biztosít, szemben a hagyományos hangszórókéval, amelyek csak egy irányba sugározzák a zenét. Mindkét modell egy egy 25 mm-es csipogót és egy 125 mm-es mélynyomót használ, amik az akusztikus lencséknek köszönhetően szórják szét a hangot. Bár a Samsung nem adja meg a hangszórók teljesítményét, azért érezhető különbség van a két modell között, az R7-es valamivel erősebb basszussal és tisztább magas hangokkal kényezteti a felhasználót.

samsungr62

Természetesen az R6-os sem rossz, pusztán csak arról van szó, hogy a kisebb variáns a méretéből adódóan visszafogottabb teljesítményt nyújt.  Sajnos mindkét modell hibája, hogy a fekete színű burkolat rendkívüli módon gyűjti az ujjlenyomatot, így pillanatok alatt összetapicskolhatjuk a készülékházat, ez pedig nem néz ki túl jól. Jó hír, hogy a dél-koreai vállalat fehérben is piacra dobta ezeket az eszközöket, az a burkolat pedig valószínűleg jobban bírja a strapát.

Milyen őket használni?

Röviden? Jó! Kettőjük között az alapvető különbség, hogy míg az R6-os hordozható, és képes akkumulátorról működni, addig az R7-es kizárólag hálózatról üzemel. Ez utóbb mondjuk nem tragédia, hiszen nem hiszem, hogy sokan cipelnének egy 422 mm magas, 181 mm széles és 3,4 kg-os hangsugárzót. Az R6-os 232 mm-es magassága, 157 mm-es szélessége és 1,8 kg-os súlya lényegesen jobb, legalábbis ha magunkkal vinnénk a készüléket.

WAM7500-XU-403050-0

Már pedig miért ne tennénk, hiszen akár 6 órán át működik, így egy házibuliban is jó szolgálatot tehet úgy, hogy még a töltőt sem kell magunkkal vinnünk. Mondjuk az nem árt, ha van valamilyen fényforrás a közelben, az érintőgombokat ugyanis nem világították meg, így a sötétben kissé problémás a két készülék kezelése.

WAM6500-XU-78-0

Mivel egyik modellhez sem adtak távirányítót, ezért ezeknek az érintőgomboknak a segítségével állíthatjuk be a forrást, a hangerőt és persze a zene indítását/leállítását. Természetesen ez utóbbiak az okostelefonról is vezérelhetőek, így nem kell mindig a hangszórók közelében lennünk.

Hogyan köthetem össze a telefonommal?

Kétféle megoldást kínál a Samsung az okostelefonos összeköttetésre. Az egyik a hagyományos Bluetooth-os, ilyenkor egy közönséges hangszóróhoz hasonlóan néhány lépés elvégzése után megszólal a kedvenc számunk az eszközön. A másik megoldás, ha WiFi-re csatlakoztatjuk és Multiroom eszközként üzemeljük be. Ehhez nincs más dolgunk, mint letölteni a Play Áruházból vagy az App Store-ból a Samsung Multiroom applikációt, majd a WiFi eszközeink között megkeresni a hangszórót és rácsatlakozni.

WAM7500-XU-303587-0

Ezután egy gyors konfigurálás következik, majd máris a tettek mezejére léphetünk és WiFi-ről szólaltathatjuk meg a kedvenc zenénk. Ilyenkor a telefonon tárolt dalok mellett különböző streamingszolgáltatások közül is válogathatunk, így elérhető a Spotify vagy a Deezer is, az Apple Music-ra azonban még várni kell. A szoftver ettől eltekintve kiválóan működik, az összes, telefonon tárolt zeném megjelent és a keresés is gyorsan működött.

samsung1

A Samsung nemcsak ezért, de a jobb hangminőségért is ajánlja az alkalmazás használatát, hiszen ebben az esetben a Bluetooth kapcsolatnál jobb, HD Audio hangzás áll a rendelkezésünkre, így a gyártó szerint úgy érezhetjük magunkat, mintha egy koncert közepén állnánk. Mi tagadás, van hangzásbeli különbség, tényleg tisztábban szólt mindkét tesztkészülék, de leginkább az R7-esnél tapasztaltam, hogy “élettel telibb”-en szólalt meg a zene. A Samsung applikációja emellett még equalizer támogatással is rendelkezik, így mindenki a saját kedve szerint állíthatja be a kívánt hangszínt.

Mitől Multiroom?

Attól, hogy több szobában is szólhat a kedvenc zeneszámunk. Amennyiben ugyanis mindkét készüléket összekötöttük a telefonunkkal, a szoftver egybe tudja őket kapcsolni, így egységesen, ugyanaz a muzsika szólalhat meg a lakás bármely pontján.

samsung2

Tapasztalataim alapján a rendszer jól működik, egy-egy pillanatban tapasztaltam csak valamiféle akadást, de olyankor is csak az R7-esnél, így azt is elképzelhetőnek tartom, hogy a konkrét tesztpéldány számlájára írható ez a probléma. Jó hír, hogy nem csak ugyanaz a zene szólhat,  akár azt is megadhatjuk, hogy a lakás egyik részében a Spotify-ról menjen a zene, míg a másikban inkább a telefonon tárolt dalok közül válogasson a rendszer.

WAM6500-XU-492108-0

Igazán tetszetős, hogy nem csak önálló eszközként működhetnek a hangszórók, hanem akár házimozi hangfalként is használhatjuk őket. Legalábbis akkor, ha rendelkezünk egy közelmúltban gyártott Samsung Soundbar-ral, akkor azzal összekapcsolódva 4.1-es hangzást tud vezeték nélkül létrehozni a három készülék.

Mennyiért vihetem őket haza?

Mivel a Multiroom sorozat csúcsmodelljeiről beszélünk, ezért sajnos nem kevés pénzért. Amíg az R6-ost már 95 ezer forint körüli áron haza lehet hozni, addig az R7-esért legkevesebb 135 ezer forintot kell fizetni, ami nem kis pénz! Szerencsére azért van olcsóbb variáns is, az R5, az R3 vagy épp az R1 már jóval olcsóbban hozzáférhető, igaz a hangminőségük és a formatervük sem éri el a zászlóshajók szintjét.

Végítélet

Egy igazán egyedi modellcsaládot dobott piacra a Samsung, hiszen ezek a modellek bármilyen modern lakásban megállják a helyüket. A jó hangminőség, az egyedi formaterv és a könnyen kezelhető szoftver pozitív irányba billenti a mérleget, amit még olyan apróbb hibák sem tudnak elmozdítani, mint az ujjlenyomatgyűjtő készülékház, a megvilágítatlan gombok és a kétségtelenül nem olcsó ár.Szólj hozzá!

További Házimozi - HiFi

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd