Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Google Nexus 5X – Kistestvér

Mobil tesztek

Teszt: Google Nexus 5X – Kistestvér

Aki iPhone-t vagy Windows Phone rendszerű készüléket vásárol, az biztos lehet abban, hogy a telefonja hosszú ideig megkapja a legújabb frissítéseket, így nemcsak új funkciók, de hibajavítások is érkeznek az eszközére. Velük szemben pedig elképesztő mennyiségű, csábító androidos készülék van a piacon, amelyek bár erős hardverrel rendelkeznek, gyakran egy év után kiesnek a pikszisből és véget ér a támogatásuk. Mit tehet az, aki mégsem voksolna az Apple vagy a Microsoft rendszerére, ám nem kívánja rövid idő után eldobni a telefonját? Neki készült a Nexus sorozat, amely a Google referenciakészülékeit fedi le, és amelyek 100%-ig gyári Androidot futtatnak.

A Nexus modellek 2010 óta léteznek, a kínálat pedig minden évben újabb taggal bővül. Idén a prémium kialakítású, a Huawei által készített Nexus 6P és az LG műhelyéből származó, a kisebb testvérként érkező 5X mutatkozott be, most ez utóbbit vettük alaposabban is szemügyre!

Csomagolás

Egy letisztult, hófehér dobozban érkezett a VIP-Phone-tól származó tesztkészülék. Beljebb a legfontosabb papirokkal, a töltőfejjel, az USB-C kábellel és persze magával a telefonnal találkoztam, headset nincs.

IMG_4048

 

Ez utóbbi valószínűleg nem óriási probléma, hiszen néhány ezer forintért jó minőségű darabokat lehet venni, de azért elviseltem volna egy “tartalékot” az ínséges időkre.

Külső

Dizájndíjat biztosan nem nyer majd a Nexus 5X, de az LG újdonságát azért nem érheti sok kritika. A műanyag készülékház igen letisztult formatervet kapott, aminek a leglátványosabb része egyértelműen a tesztkészülékünket díszítő fekete-fehér festés.

IMG_4043

Ez azért is különösen jó, mert az előlapot elfoglaló, 5,2 colos, Full HD felbontású IPS képernyő valósággal eltűnik a keret között, kikapcsolt kijelzővel így igen szép látványt nyújt a telefon. A megjelenítő alatt a hangszórót találjuk, míg a beszélgetésekhez használható társa feljebb kapott helyet, a szenzorokkal és az 5 megapixeles előlapi kamerával karöltve. A bekapcsoló-, illetve hangerőállító gombok a jobb oldalon foglalna helyet, a baloldalon pedig a microSIM foglalatot találjuk. A 3,5 mm-es jack csatlakozó alulra került, csakúgy, ahogy az USB-C kábelünket is itt dughatjuk be. Igen, jól olvastad, ezen a telefonon már nincs microUSB, a helyét a modernebb utódja vette át.

IMG_4045

Ez nemcsak azért előny, mert ez a szabvány már bárhogyan bedugató (azaz nem kell éjszaka, a sötétben találgatni), hanem azért is, mert jelentősen gyorsabb adatátvitelt garantál, így az 5X igazán jövőálló modell. A hátoldalon az LG és a Nexus felirat szomszédságában az ujjlenyomat-olvasóra vethetünk egy pillantást, illetve itt foglal helyet a 12,3 megapixeles kamera is, a LED villanóval és a fókuszálást segítő lézerrel karöltve.

Hardver/Szoftver

Mint a legújabb referenciakészülék, a Nexus 5X nem meglepő módon a Google legfrisebb, Android 6.0 Marshmallow rendszerét futtatja. A telefon meghajtásáról a Snapdragon 808-as lapkakészlet gondoskodik, ebben négy darab 1,44 GHz-es Cortex-A53-as magot és két darab 1,82 Cortex-A57-es magot találunk.

12405042_1245369235490088_1881491497_o

Melléjük egy Andreo 418-as grafikus chip és  2 GB RAM került. Ez utóbbi azért lehetett volna több, például a kategóriában elvárt 3 GB. Őszintén szóval azonban a teljesen gyári Androidnak köszönhetően akadással egyáltalán nem találkoztam, a rendszer elképesztően simán végzi el a feladatát. A teljesen eredeti felület ismeretében nem meglepő, hogy a programok között is csak a Google sajátjait találjuk.

12400320_1245369228823422_923929377_o

Azért nincs rossz sorunk, hiszen a böngésző, az e-mail kliens, a YouTube applikáció, a navigációs alkalmazás és az online tárhelyünket kezelő Google Drive sem maradt ki. A Play Áruházból pedig bármikor továbbiakat tölthetünk le.

12413875_1245369232156755_537517751_o

Az új, 6.0-ás verzió persze nem csak gyorsult, de okosabb is lett, így megjelent a Doze mód, ami a szenzorok segítségével javítja a készenléti időt, illetve megkaptuk az App Standby-t is, ami az alkalmazások használatát felügyeli. Emellett már önállóan engedélyezhetjük, hogy egy alkalmazás mikor mihez férhet hozzá.

12398881_1245369218823423_1032100939_o

Természetesen nem maradt ki a Google Now sem, amely az Egyesült Államokban akár a képernyőnk tartalmának felismerését is támogatja, itthon azonban ez a funkció nem működik. Nagyon tetszett viszont a vendég mód, segítségével akár a gyerekeknek is odaadhatjuk a telefont, anélkül, hogy bármilyen fontos adatunkhoz hozzáférnének.

Multimédia

Jól szerepel viszont a kamera. A 12,3 megapixeles, dupla LED villanós egység az LG többi modelljéhez hasonlóan lézeres fókuszálásgyorsítót is kapott. Az 1/2,3 colos szenzor és az f/2.0 rekesztérték jó képminőséget garantál, ebben pedig tényleg nincs hazugság. Sajnos az elmúlt napokban igen rossz idő volt,ám a telefon még ilyenkor is szép képeket csinált. Nem találkoztam elmosott részletekkel, zajos fotókkal és a dinamikatartomány is dícséretet érdemel.

IMG_20151220_123231

A kamerához tartózó alkalmazás igen visszafogott, a hagyományos képek mellett Panoráma, Körpanoráma és a téma kiemelését szolgáló Életlenítés mód kapott helyet. Ezen kívül van még HDR+ üzemmód is. A mai trendeknek megfelelően nem maradt ki a 4K videófelvétel sem, az anyagokat a telefon 30 fps sebességgel rögzíti. A szelfibajnokok pedig az 5 megapixeles kamerának vehetik hasznát.

IMG_20151219_221603

Nem meglepő, hogy a zenelejátszó is a Google sajátja, az applikáció ennek megfelelően nemcsak a 16 GB-os memóriában tárolt dalokat, de a Play Áruházból megvásárolt, a felhőben lévő számokat is listázza nekünk, album, előadó, dal vagy lejátszási lista szerint kategorizálva. Bár headsetet nem csomagoltak, azért megnéztem, hogy hogyan szól a telefon. A Beats Executive fülhallgatómmal próbálva elégedett voltam a végeredménnyel, jól szól a Nexus. Igaz, ez már a hangszóról kevésbé mondható el, kicsit túlságosan halkra sikeredett a beépített hangkeltő.

Biztonság

A hátlapon található ujjlenyomat-olvasót a Google Nexus Imprit-nek keresztelte el.

IMG_4046

Az egység igen gyorsan dolgozik és szerencsére a tanítása is egyszerű, néhány másodperc után eltárolja az ujjlenyomatunkat. Legfeljebb 5 mintát tud tárolni az 5X, ezeket pedig igen gyorsan ismeri fel.

Adatkommunikáció/Üzemidő

Bár a Nexus család idén nem egy, hanem két újdonságot kapott, az 5X-re mégis nagy figyelem hárul. Nem is véletlen, hogy az LG nem bízta a véletlenre, a telefonban minden, ma használt fontos szabvány támogatása megtalálható. Így jól boldogul LTE hálózatokon, otthon érzi magát az ac-s WiFi routerekhez csatlakozva, illetve nem jelent neki gondot a Bluetooth 4.2-vel való fájlküldés sem. Emellett kapunk NFC-t, GPS-t és még az USB-OTG szabványt is támogatja a telefon. Nem is véletlen, hogy ilyen arzenál mellett sokat nyomkodja az ember a készüléket. Ezért a burkolat alá egy 2700 mAh-es akkumulátor került, ami a jó optimalizációnak köszönhetően könnyedén működteti egy napig az 5X-et, de spórolósabbak akár 1,5 napig is kihúzhatják. Ha mégis lemerülőfélbe kerülne a telefon, akkor sincs probléma, a gyorstöltő üzemmódnak köszönhetően ugyanis elég 10 perc, hogy 25%-nyi töltést kapjunk.

Végítélet

Az elmúlt napokban örömmel használtam a Google újdonságát, hiszen a Nexus 5X egy igazán jó telefon lett. A legújabb Android rendszer, az erős hardver és a jó minőségű összeszerelés egy tetszetős elegyet alkot. Persze ne gondoljuk, hogy ez a modell hibátlan (olyan nincs!), hiszen nem bővíthető a memóriája, a kelleténél gyengébben szól a hangszórója és persze kissé több RAM is jól jönne. Ezek azonban apróságok, a mindennapos használat során tényleg jól szerepel az LG által gyártott modell. A VIP-Phone-nál jelenleg 130 ezer forintért vihetünk haza egy ilyen telefont, ez pedig a tudását figyelembe véve nem is rossz összeg!

A készüléket a VIP-Phone-tól kaptuk.

Köszönjük!



Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

Google Nexus 5X

  Megjelenés éve: 2015
  Pro:  
  - Jó építési minőség
  - Korrekt hardver
  - Gyors szoftver
  - Sokáig támogatják majd
 
  Kontra:  
  - Nem bővíthető memória
  - Kissé gyenge hangszóró
  - Nincs headset a csomagban
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 5,2"
  • kijelző felbontása: 1920 x 1080"
  • kijelző típusa: IPS LCD"
  • eszköz mérete: 147 x 72,6 x 7,9 mm
  • tömeg: 136 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Snapdragon 808
  • memória: 2048 MB
  • háttértár: 16 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa:
  • portok: USB-C, 3,5 mm jack
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 12,3 megapixeles hátoldali, 5 megapixeles előlapi kamera
  • video chat:  
  • video felbontás: 4K
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM/HSPA/LTE
  • WiFi: 802.11 b/g/n/ac
  • Bluetooth: Bluetooth 4.2
  • GPS: A-GPS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 6.0 Marshmallow
  • spec. szoftverek:
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 2700 mAh
  • tapasztalat: Átlagos használattal 1 nap, visszafogott nyomkodással 1,5
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés