Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: ConCorde tab OMEGA 3G – ami valójában 6G

Tablet tesztek

Teszt: ConCorde tab OMEGA 3G – ami valójában 6G

Elfér a zsebben, mégis nagy a kijelzője. Tablet, de mégis telefon. Olcsó, de mégis jó. 3G-s, ráadásul dupla SIM-foglalattal. 29.990,- forintért, magyar szervizháttérrel és magyar garanciával. Tényleg eljutottunk az alfától az omegáig.

Jellemző magyar viselkedés, hogy műszaki cikk vásárlásakor először az árat nézzük meg. Nem elítélendő ez a hozzáállás, hiszen senki nem akarja elszórni a pénzét feleslegesen. Ha az ember az ár oldaláról indul neki, azt fogja látni, hogy az olcsó tabletekkel Dunát lehet rekeszteni. A 30.000,- forint alatt a mai napon 196 különböző tabletet találunk, köztük számos ismert, befuttatott (sokszor indokolatlanul) felkapott márka termékeit is. Ha azt mondjuk, hogy ezért a pénzért legyen a tabletben 3G modem, azaz mobilinternetezni is tudjunk vele, a kör már leszűkül 29 termékre.

DSC09459_resize

Ha normális processzort is szeretnénk (mondjuk 4 magosat, 1,3 GHZ feletti órajellel), akkor már csak öten maradnak versenyben. Ezek között nincs már nagy márka, azaz “A brand”, és ha azt szeretnénk, hogy legyen e készülékben normális kamera is, a tesztünk tárgyát képező ConCorde tab OMEGA 3G egyedül is marad. Röviden tehát: aki kicsit ért az árukereséshez, eligazodik a számok között és tudja, hogy melyik gyári érték mit is jelent, hamar ugyanarra a következtetésre jut mint én: a mai napon ez a tablet éri meg legjobban, ha olcsón szeretnénk jót vásárolni. A jó bornak tehát nem kell cégér, de vajon a számok hazudnak-e és milyen valójában ez a tablet? Erre a kérdésre pedig ez a teszt fog válaszolni.

DSC09461_resize

Mi van a dobozban? A gyári leíráshoz képest – amelyben a hálózati töltőt, a szinkron kábelt és az OTG kábelt ígérik – kapunk egy headsetet is, amin van mikrofon. Ha tehát valaki telefonálásra használja a készüléket, ezzel megteheti. Igaz, nem egy ismerősöm van, akik a 7 colos tabletet is az arcukhoz emelik a telefonáláskor, de azért csak kényelmesebb dolog ez egy kulturált fülessel… Ha már telefonálás: természetesen van a tabletnek Bluetooth rádiója is, így vezeték nélküli fülessel is telefonálhatunk. Miért fontos ez? Hát azért, mert nem kell kettő készüléket magunkkal cipelni.

DSC09463_resize

Mire jó az OTG kábel? Nos, a tabletre ennek segítségével USB-s külső tárakat lehet kötni, így például pendrive-ról is tudunk zenéket, filmeket lejátszani. Ez jól jön akkor, amikor például egy nyaraláson a fényképezőgép megtelik a képekkel és videókkal. A tabletre tudjuk ezeket másolni, amelyen van 8 GB belső memóriánk (ebből számunkra szabad marad 5 GB) és amelyet 32 GB-ig lehet bővíteni microSD kártyával. Ez a kis kábel – és a képesség, hogy a teblet fogadni tudja – azt jelenti tehát, hogy nem kell az archiváláshoz laptopot vinni magunkkal, és a PC-ktől teljesen függetleníteni tudjuk magunkat. Egy ilyen OTG kábel amúgy 500-700 forint körül kapható a boltokban, itt ingyen kapjuk.

DSC09464_resize

A készülékhez kapott töltő 2000 mA-os, ez a 3200 mAh-s akkumulátort másfél-két óra alatt tölti fel teljesen. Az akkumulátor egy töltéssel mindkét SIM behelyezése estén készenlétben 3 napig szolgálja ki a tabletet, ha átlagosan használjuk (internetezgetés, telefonálgatás, néhány fénykép készítése és megosztása, kis zenehallgatás) akkor az egy napot biztonsággal kibírja. Ez azért szép eredmény, mert a kijelző elég erős mind felbontásban (1024×600), mind fényerőben és betekintési szögben is. És ugyebár ezeknél a nagy képernyős készülékeknél a kijelző fogyasztja a legtöbbet.

DSC09469_resize

 A tablet kialakítása szokványos, mellőz minden felesleges csicsát. Az előlap feketéjét csak a kamera és a hangszóró szakítja meg, fizikai gombokat nem kapunk ezért mindent a képernyőn kell intézni. Oldat van hangerő- és bekapcsoló-gomb, nameg egy reset gomb is (amit egyébként nekem egyszer sem kellett megnyomni, de mivel az akku nem vehető ki, egy esetleges lefagyásnál jól jöhet). A készülék tetején kapott helyet a szabványos microUSB töltőcsatlakozó és a szabványos 3,5 milliméteres jack fejhallgató (headset) dugalj is.

DSC09460_resize

Érdekes és nem feltétlenül jó megoldás, hogy ugyanerre az oldalra került egy kis levehető fedél, amely alá megy be a microSD kártya és a két SIM is. Figyelem! A két SIM normál méretű, hiába tűnik úgy az aljzaton, hogy az egyik micro-SIM, ne próbáljuk bele, mert elnyeli és csak nagyon nehezen tudjuk kiszedni belőle. A SIM-eket adapterrel is be tudjuk tenni, elfér az adapter. Hogy miért nem feltétlenül jó megoldás ez a fedél? Nos, ez alatt van a kamera is, amelynek egy védőlencséje a fedélen van. Ez rossz lehet, ha a por bemegy a fedél alá és ezért a kamera mondjuk vacak képeket készít, viszont jó lehet, ha lehet kapni alkatrészként, mert az esetlegesen megkarcolódó lencsét tudjuk cserélni. Annyi ideig nem volt nálam a tesztkészülék, hogy kiderüljön, melyik állítás az igaz, de az biztos, hogy a fedél nagyon pontosan zár és így a por nagyon nehezen megy alá.

DSC09472_resize

 A tablet Android 4.4.2 oprendszerrel érkezik (KitKat) és a ConCorde-ra jellemző, hogy az eladás után is gondozzák a termékeiket, így a tablet frissítése várható a későbbiekben is. Az Android összes előnyét élvezhetjük, így annak, hogy a kezelői felület milyen, nem sok jelentősége van, hiszen olyat telepítünk fel, amilyet akarunk. Nagyon örülünk annak, hogy a szenzorok közül egy sem maradt ki, így például GPS is van a tabletben, ami navigációra alkalmassá teszi. Mivel van 3G képesség, ez a navigáció lehet akár online is, azaz az ingyenes Google Térkép vagy az ingyenes Waze. Ahogyan a ConCorde-tól megszokhattuk, minden forgalmazott készülékükhöz felkínálnak nekünk tartozékokat, így például autós tartó elérhető ide kattintva, vagy autós töltő itt, de szép tokokat is találunk itt és itt, vagy például billentyűzetes tokot is kínálnak itt. És az összes tartozék nevetségesen olcsó, főleg ha a “nagy márkák” tartozékaihoz (lásd még: lehúzás) hasonlítjuk őket.

IMG_20150712_083136_resize

Milyen a ConCorde tab OMEGA 3G a mindennapi használatban? Nos, ami a méretét illeti, én mindig is a 7 colos tabletek mellett tettem le a szavazatomat, mert ez a méret még egy zakó belső zsebében elfér, de a kijelző mérete ehhez képest mégis akkora, ami már kényelmes használatot eredményez. Úgy is mondhatnám, hogy a 7 col az optimális méret. A kijelzőt egy MALI-400 grafikus egység hajtja meg, tűrhető sebességgel. Az előlapon, a képernyő alján és tetején épp csak annyi helyet hagytak pluszban, hogy kényelmesen megfogható legyen. Tömegét tekintve a maga 290 grammjával nem tekinthető pillesúlyúnak, de a fém hátlapnak ez az ára. Cserébe szép, szál-csiszolt.

DSC09462_resize

A mindennapi használatban szerethető a bika erős wifi, ami biztosan fogja a jelet. A 3G képesség nagy szabadságot ad, azoknak, akik szeretnek mobilnetezni és mivel van kettő SIM-foglalat, akár egy csak mobilnetes kártyát is tehetünk az egyikbe, a másikba pedig egy csak telefonálósat és akár két különböző szolgáltató előnyeit is kihasználhatjuk. A dupla SIM egy dolgot mindenképpen garantálni fog: negyedáron is tudunk internetezni az egy SIM-es készülékekhez képest. Ha az ember térerő-szegényes környéken lakik, a dupla SIM-et arra is használhatja, hogy két különböző szolgáltató mobilinternetjét is tudja élvezni. Aki pedig kétlaki, azaz sokat jár külföldre, élvezni fogja, hogy a hazai és a külföldi internetet is tudja úgy használni, hogy nem kell folyamatosan a SIM-kártyákkal bűvészkedni.

DSC09463

Kiknek és mire is ajánlom a ConCorde tab OMEGA 3G-t? Elsősorban azoknak, akik olcsón szeretnének jó tabletet kapni a pénzükért és akiknek e mellé fontos a magyar garancia és a megbízható szerviz – ahol ráadásul még udvariasak is. Azoknak is ajánlom, akik a dupla SIM előnyeit ki tudják használni. És azoknak is jó szívvel tudom ajánlani, akik szeretnének tartozékokat is kapni hozzá, mert a ConCorde termékekhez – így a tabletekhez is – mindig szép számban találunk olcsó, de jó minőségű kiegészítőket is (például ide kattintva).



Szólj hozzá!

További Tablet tesztek

ConCorde Tab Omega 3G

  Megjelenés éve: 2015
  Pro:  
  - Olcsó, dupla SIM, igényes, sok tartozék
 
  Kontra:  
  - viszonylag nagy tömeg
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 7"
  • kijelző felbontása: 1024*600, 16:9"
  • kijelző típusa: multi-touch kapacitív kijelzõ"
  • eszköz mérete: 186x108x10 mm
  • tömeg: 290 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: MediaTek MT8382 Quad-Core max. 1.3 GHz, MALI-400MP
  • memória: 1024 MB
  • háttértár: 8 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSDHC
  • portok: USB
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 5 mpix
  • video chat:  
  • video felbontás: HD
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: quadband
  • WiFi: b/g/n
  • Bluetooth: 2.0
  • GPS: AGPS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 4.4.2 KitKat
  • spec. szoftverek: ConCorde
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 3700
  • tapasztalat: 2 nap
 
Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés