Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Xiaomi Redmi 2 – Egy új kezdet

Mobil tesztek

Teszt: Xiaomi Redmi 2 – Egy új kezdet

Mostantól máshogy gondolunk majd a kínai mobilokra.

Van az úgy, hogy az embernek át kell gondolnia a korábbi vélekedését, például egy telefon vásárlás során. A kínai telefonok hosszú ideig egyet jelentettek a gagyival, ám az elképesztő technikai fejlesztéseknek hála mára már teljesen versenyképes modellpaletták kerülnek ki az ország gyártóinak kínálatából. A Xiaomi jó példa erre az elképesztő fejlesztésre, a vállalatot 2010 április 6-án alapították, mára pedig a top 10 telefongyártó között foglalnak helyet. Talán nem is meglepő, hogy egy ilyen háttérrel a középkategória meghódítása sem okoz gondot neki, a Redmi 2-t elnézve pedig van félnivalója a konkurenseknek!

Csomagolás

Egy egyszerű, letisztult külsejű dobozban érkezett tesztre a Redmi 2. A WayteQ Europe által importált készülék jól jelzi, hogy a gyártó még elsősorban a hazai piacra dolgozik, ugyanis a forgalmazó által elhelyezett magyar feliratokon túl csak kínaiakkal találkoztam.

IMG_1443_2

Szerencsére azért az eligazodás egyszerű, hiszen a fedél leemelése után a tesztkészülékkel néztem farkasszemet. Alatta a két kínai és egy magyar használati, a töltőfej, az akkumulátor és a microUSB kábel található, a headset kimaradt. Ez utóbbi talán nem akkora probléma, néhány ezer forintért már tényleg jó minőségű példányokat lehet vásárolni.

Külső

A fekete színben pompázó tesztkészülék első látásra nem sok érdekességet tartogat, érezhető, hogy ez nem az a kategória, ahol a külsőé a főszerep. A Redmi 2-re persze nem mondhatnánk, hogy ronda lenne, pusztán kevés érdekes részlet bújik meg rajta. A mérnökök azért ügyeltek arra, hogy az érdeklődőnek valamilyen fogalma legyen arról, hogy mi is ez, hiszen az előlapon található androidos érintőgombok kikapcsolt állapotban is vörös színben pompáznak.

IMG_1442_2

Fölöttük a 4,7”-es, 720p felbontású IPS képernyőt, a 2 megapixeles, 720p felbontású videók felvételére képes kamerát és a telefonáláskor használt hangszórót találjuk. A 3,5 mm-es jack csatlakozó a felső élen kapott helyet, míg a microUSB az alsó részre került. A telefon bekapcsolására illetve a hangerő állítására a jobb oldalon van lehetőség. A hátlapon a krómozott Xiaomi logóra, a kidomborodó 8 megapixeles kamerára, a LED villanóra és a hangszóró rácsozatára lehetünk figyelmesek. Szerencsére a Redmi 2-nél levehető a hátlap, így egy egyszerű mozdulattal így a feketéből akár élénk zöld készüléket varázsolhatunk.

IMG_1441_2

A szín módosításán túl még pozitívum, hogy így kényelmesen elfért a két micro-SIM foglalat is, azaz a készülékkel nem egy, hanem rögtön két telefont is felválthatunk. A microSD foglalat sem maradt le, ám negatívum, hogy a három kártya eléréséhez ki kell vennünk az akkumulátort.

Hardver/Szoftver

Miután összeraktuk a készüléket, elég egy gombnyomás, majd a Xiaomi logó felvillanása után betölt az Android rendszer. Ekkor tudatosul bennünk igazán, hogy itt valami másról van szó, nyoma sincs a hagyományos menürendszernek, illetve a felület is végtelenül letisztult, egyáltalán nem hasonlít a Google hagyományos megoldására. Ha őszinte akarok lenni, akkor sokkal inkább az Apple hatást látom a felületben, a MIUI 5 névre keresztelt megoldás ugyanis olyan, mintha épp Jony Ive esett volna neki az Androidnak.

Screenshot_2014-01-01-08-06-15

Sok meglepetés nincs ebben, a kínai gyártót gyakran vádolják másolással, ám jelen esetben azért van akkora hasonlóság, hogy egyértelműen lopásról legyen szó, mondjuk úgy, hogy biztosan volt egy iPhone a tervezők szobájában. Ha ezen túl lendülünk, akkor az Android 4.4 KitKat-re épülő MIUI 6 tényleg csak dicséretet érdemel. A telefonban rejlő négymagos, 1,2 GHz-es processzor és a 1 GB RAM kombinációja azért már sejteti, hogy komoly akadásokra nem kell számítanunk.

Screenshot_2015-03-18-22-34-25

Üröm az örömben, hogy az általam próbált, 8 GB-os tárhellyel rendelkező változatnál kétszer több, 2 GB-nyi RAM-mal rendelkezik a 16 GB-os kiadás. A sebességgel azért itt sincs gond, egyetlen pillanat alatt elérhetjük és el is indíthatjuk az általunk kívánt alkalmazásokat. A fedélzeten megtaláljuk a Play Áruházat, a Chrome böngészőt, illetve van QR-kód olvasó, e-mail kliens és hangrögzítő is. A biztonság névre hallgató menüpontban egy komplett csomagot találunk, hiszen amellett, hogy a telefon ellenőrzi a beállításokat, kutat a felesleges fájlok után,  még a vírusokkal is elbánik.

Screenshot_2015-03-18-04-21-09

Ha kevesellnénk a gyárilag elérhető tárhelyet akkor a Xiaomi saját, MiCloud nevű szolgáltatását vehetjük igénybe, ez plusz 5 GB-nyi ingyen játszóteret jelent nekünk a felhőben. Alaposan feldobhatjuk a rendszer külsejét a különböző témákkal, az áruház kínálatában mindenki megtalálja az ízlésének megfelelőt.

Multimédia

A Redmi 2 hátlapján található kamerát akár a lezárt képernyőről is elindíthatjuk, ilyenkor egy suhintás után a kereső néz velünk farkasszemet. Az egyszerűen használható felületen egy gombnyomással beállíthatjuk a kívánt üzemmódot, bekapcsolhatjuk a vakut és persze elkészíthetjük álmaink fotóját is.

IMG_20150317_223235

A telefon képes panoráma és HDR fotók rögzítésére is, illetve van manuális mód is, ilyenkor az ISO és a fehéregyensúly állítására nyílik lehetőség. Nem hagyhatom ki a speciális módokat sem, hiszen a megszokott szürkeárnyalat és élénk beállítás mellett halszem, mozaik és akár indigo fotót is készíthetünk. Az elkészült képek minőségével elégedett voltam, a 8 megapixeles kamera ha a profi kamerákra nem is jelent veszélyt, de egy átlagos, néhány éves kompakt készüléket könnyedén kiválthat.

Screenshot_2015-03-18-22-39-45

Videózni is tudunk, ebben az eseben Full HD felbontásban, akár folyamatos vakú mellet készül el a felvétel. Érdekesség, hogy az iPhone-okhoz hasonlóan a hangerő csökkentésére szolgáló gomb megnyomásával is exponálhatunk, illetve akár a videót is elindíthatjuk ebben a formában. Zenét is hallgathatunk, a Xiaomi egy teljesen egyedi lejátszóval segít minket. A letisztult külsejű szoftver album, előadó és lejátszási lista szerint rendezi nekünk a kedvenc zenéinket.

IMG_20150317_215656

A gyári equalizer egyébként különböző beállítási módokat tartogat, tehát minden műfaj szerelmese megtalálhatja a számára leginkább tetsző hangzást. Ha elunnánk a már meglévő muzsikákat, akkor FM-rádión keresztül számtalan rádió kínálatából választhatunk. Van videólejátszó is, a MiVideo a DivX formátummal könnyedén elboldogul, igaz, a hardver miatt a FullHD-nél nagyobb felbontású fájlok lejátszása akadályba ütközik. A beépített hangszóró is jól vizsgázott, egy sorozat vagy egy vicces videó meghallgatása egyáltalán nem jelent problémát.

Adatkommunikáció/Üzemidő

A Redmi 2 ahogyan már korábban is említettem, kétkártyás működésre képes, azaz segítségével nem kell két külön telefont cipelnünk. A telefon a hagyományos, kétkártyás felhasználást tudja, azaz amikor az egyik kártyán telefonálunk, a másik inaktívvá válik. Ha ezen túl tudunk lépni, akkor örömmel fedezhetjük fel az akár 150 Mbps sebességre képes LTE meglétét is, illetve a repertoár részét képezi még a Bluetooth 4.0 is. Az NFC nem került fel a fedélzetre, úgy látszik, ez még mindig a magasabb kategóriájú eszközök privilégiuma. Természetesen nem maradt ki a GPS vevő sem. A hátlap alatt helyet foglaló 2200 mAh-es akkumulátor igen jól vizsgázott nálam, átlagos felhasználás mellett ugyanis két napot simán kibírt a Redmi 2.

Végítélet

Ahogy már a bevezetőben is említettem, a kínai készülékek már rég nem a gagyi szinonimái. A Redmi 2 is jól vizsgázott, hiszen korrekt minőségű házzal, megfelelő hardverrel és jó üzemidővel várja a középkategóriában nézelődőket. Az alig 60 ezer forintos ár fejében én úgy gondolom, hogy hiba lenne kihagyni a nézelődésből az eddig ismeretlen márkát, ha már most itt tartanak, bizony lesznek még itt meglepetések!



Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

Xiaomi Redmi 2

  Megjelenés éve: 2015
  Pro:  
  - Jó összeszerelési minőség
  - Szép felület
  - Megfizethető ár
 
  Kontra:  
  - Az olcsóbb kiadásban kevesebb RAM
  -
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 4,7"
  • kijelző felbontása: 1280 x 720"
  • kijelző típusa: IPS LCD"
  • eszköz mérete: 134 x 67.2 x 9.4 mm
  • tömeg: 133 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Quad-core 1.2 GHz Cortex-A53
  • memória: 1024 MB
  • háttértár: 8 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSD
  • portok: microSD, 3,5 mm jack
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 8 megapixeles hátoldali kamera, 2 megapixeles előlapi kamera
  • video chat:  
  • video felbontás: 1080p
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM / HSPA / LTE
  • WiFi: 802.11 b/g/n
  • Bluetooth: Bluetooth 4.0
  • GPS: A-GPS GLONASS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 4.4 KitKat (MIUI 6)
  • spec. szoftverek:
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 2200 mAh
  • tapasztalat: átlagos használattal két nap egy töltéssel
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés