Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Overmax Vertis Braver – Tényleg kemény legény?

Mobil tesztek

Teszt: Overmax Vertis Braver – Tényleg kemény legény?

Első látásra igazi erőgép az Overmax újdonsága, azonban a burkolat mögött néhány probléma bújik meg.

Egy okostelefon vásárlása legtöbb esetben jól átgondolt döntés, az újdonsült tulajdonos pedig érthetően igyekszik odafigyelni a frissen vásárolt készülékére. Mi van azonban akkor, ha eleve egy nehézfiút keresünk, egy olyat, amire azért annyira nem kell odafigyelni? Megnézhetjük például az Overmax újdonságát, mely arra termett, hogy a leghúzósabb helyzetekben is a segítségünkre lehessen.

Csomagolás

A Vertis Braver az Overmaxra jellemző letisztult csomagolásban érkezett. A fekete színű dobozon a készülék fotóját és legfőbb specifikációit tekinthetjük meg. Ha belenézünk, akkor láthatjuk, hogy a trónon továbbra is a tesztkészülék csücsül, alább pedig a tartozékok kaptak helyet. Így egy micro USB kábelt, egy töltőfejet, egy 2400 mAh-es akkumulátort, egy fülhallgatót és egy, a hátlap rögzítésére szolgáló mini csavarhúzót találunk a csomagban.

Külső

“Ez a cucc nagy, méghozzá nem is kicsit” – Így nyilatkozott az egyik ismerősöm, miután a kezébe adtam a tesztpéldányt. Ez nem is véletlen, hiszen a por- és vízálló, IP68-as minősítéssel ellátott Vertis Braver vastagsága két iPhone 5-ösnek felel meg, azaz egyáltalán nem a ma megszokott, vékonyítási törekvés járta át a fejlesztők agyát a tervezés során.

Braver_Front_Side-1000

A nagy felépítésen túl a látható csavarokkal rögzített készülékház és a gumival borított szélek is azt mutatják, hogy itt bizony nem a kecsességé a főszerep. Ezt alátámasztja az is, hogy a gumi fedéllel borított csatlakozók rendkívül nehezen hozzáférhetőek, tényleg munkás egy micro USB vagy egy 3,5 mm-es jack csatlakozójú fülhallgató összekötése. Ez utóbbi egyébként azt a mókás helyzetet eredményezte, hogy a Beats fülesre hasonlító gyári megoldás nehezen ugyan, de bedugható, az eredeti, Dr. Dre nevével fémjelzett termék azonban nem. Sajnos a csomagban található headset hibás volt, így kis szerencsével egy régi, Sony márkájú fülessel tudtam kipróbálni a kütyü zenei kvalitásait.

Braver_Back_1000

A Vertis Braver előlapját egy 4”-es, 800 x 480 pixel felbontású, IPS képernyő foglalja el, alatta pedig a szokásos, androidos érintőgombokat találjuk. Feljebb a beszélgetésekhez használható mikrofont és a VGA kamerát találjuk. Jobb oldalra került a kamera- és a bekapcsológomb is, míg a hangerőállítást bal oldalon tudjuk megejteni. Általánosan elmondható, hogy a gumi burkolat megnyomása elsőre kicsit nehéznek tűnik, de szerencsére igen hamar rááll az ember keze. A nagy méret pedig a kesztyűben való kezelhetőségnek is kedvez. A hátlap tovább folytatja a megkezdett sort, így már a SIM kártya behelyezése sem akármilyen mutatvány.

Braver_Bok_1000

Ahhoz ugyanis, hogy hozzáférjünk az akkumulátorhoz, a microSD kártyához és a két SIM slothoz, előbb le kell csavarozunk(!!) a fedelet. A csomagolás résznél már említettem, hogy ehhez az Overmax egy mini csavarhúzót is mellékelt, így nincs szükség hagyományos megoldásra. Azért a látvány így sem mindennapi, ismerősöm fel is kapta a fejét, amikor a beköltözés során nekiálltam csavarhúzóval szétkapni a hátlapot. Belül egyébként jól látható, hogy egy teljesen megszokott készülék rejtőzik a burkolat alatt, hiszen az akkumulátor és a kártyák mind igen mélyen foglalnak helyet.

Hardver/szoftver

Az Android 4.2 Jelly Bean futtatását egy kétmagos, 1,2 GHz-es processzorra bízták, mely az 1 GB-nyi RAM-mal igyekszik megoldani a rá szabott feladatot. Az Overmax mérnökei nem babrálták meg a Google rendszerét, így az indítás után egyből a gyári felület néz vissza ránk.

Screenshot_2014-01-01-09-44-03

 

Amellett, hogy ezzel egyébként semmi gond nincs, kissé csalódottan vettem tudomásul, hogy a Vertis 4010 You után itt már nem a KitKat, hanem a Jelly Bean néz velem farkasszemet. Szoftveresen azért már vannak újdonságok, hiszen a fedélzeten olyan programokat találunk, mint az Avast vírusírtó, a Kingston Office, a File Explorer vagy épp a teendőink rögzítésére szolgáló ToDo. Ezeken túl persze a szokásos, Google által készített böngésző, Gmail applikáció és számológép is része a repertoárnak.

Screenshot_2014-01-01-09-45-23

A 4.2 Jelly Bean egyébként megfelelően teszi a dolgát, akadozást csak aktív, több ablakos böngészés közben tapasztaltam, igaz ilyenkor sem lassult le vészesen a sebesség.

Multimédia

A vaskos burkolat egy 8 megapixeles kamerát rejt. A LED villanóval szerelt egység beindítása azonban sok esetben egyáltalán nem úgy indul, ahogy azt az ember gondolná. Vélhetően ez csak egy, a korai szoftverre jellemző anomália lehet, azonban az, hogy a kamera gomb megnyomása a fényképezés lehetősége helyett pusztán a LED villanót indítja el, véleményem szerint problémás. Így jelenleg csak a menüből indítható a kamera. A helyzet azonban az elindítás után sem javul, a szoftver ezen része ugyanis állandó problémákkal küszködik.

IMG_20140101_094806

Ha sikerül egy fotót csinálnunk, akkor alapvetően nincs gond a minőséggel, az olcsóbb androidos készülékekhez hasonlóan azért ez sem váltja ki a kompakt fényképezőnket, de időszakosan megteszi. Ha sikerül egyáltalán. Ugyanis a szoftver gyakran nem hagyja abba a fotózást, így előfordult, hogy egy gombnyomás után 66 darab, elmosódott kép került elmentésre a galériában, úgy, hogy egyáltalán szó sem volt ilyesmiről. Ez biztosan valami, a korai szoftverre jellemző hiba, azonban véleményem szerint egy mai okostelefonnál ez aligha megengedhető, így remélem, hogy nagyon hamar javítják.

IMG_20140101_091134

Szoftveresen kapunk még panoráma és HDR módot is, illetve Full HD felbontású videókat is készíthetünk, ha a telefon is úgy akarja. Nemcsak saját, de mások által készített videókat is megnézhetünk, az MKV formátumot is támogató Video Player mellett pedig az n7player névre keresztelt zenelejátszó áll szolgálatra készen. Ha betelne a 4 GB-nyi memória, akkor microSD kártyával tovább bővíthetjük a tárhelyünket, illetve akár FM rádiót is hallgathatunk.

Adatkommunikáció

A Vertis Braver kétkártyás működésre is képes, így akár céges kártyával is használhatjuk, úgy, hogy közben a családi hívásokat is elintézhetjük. Ezen túl nem maradt ki a 3G modem és a GPS sem, tehát a túrázás során sem leszünk elvágva a külvilágtól. A 2400 mAh-es akkumulátor körülbelül 2 napig bírja egy töltéssel, persze visszafogott használattal azért tovább is húzhatjuk.

Végítélet

Az IP68-as minősítés, a masszív készülékház és a kétmagos processzor első látásra igazi megavétellé teszi a Vertis Braver-t, azonban a szoftveres problémák, a csomagban található gagyi headset és az egyedi programok hiánya elgondolkodásra késztetett azzal kapcsolatban, hogy mennyire is ajánljam ezt a modellt. Úgy gondolom, hogy a szoftveres téren biztosan számíthatunk további javulásra, így ha nem is most, néhány hónap múlva minden, aktív életet élőnek érdemes lesz megtekintenie a modellt, most azonban jobb, ha várunk egy kicsit.

 



Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

Overmax Vertis Braver

  Megjelenés éve: 2014
  Pro:  
  - Korrekt építési minőség
  - Megfizethető (50 ezer forintos) ár
  -
 
  Kontra:  
  - Szoftveres problémák
  - Gagyi headset
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 4"
  • kijelző felbontása: 480 x 800 pixel"
  • kijelző típusa: IPS"
  • eszköz mérete: 133mm x 74mm x 19mm
  • tömeg: 0 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Kétmagos, 1,2 GHz
  • memória: 1024 MB
  • háttértár: 4 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSDHC
  • portok: microUSB, 3,5 mm jack, Dual SIM
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 8 megapixeles hátoldali kamera, VGA felbontású előlapi kamera
  • video chat:  
  • video felbontás: Full HD
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: 3G
  • WiFi: 802.11 b/g/n
  • Bluetooth: Bluetooth 4.0
  • GPS: A-GPS GLONASS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 4.2 Jelly Bean
  • spec. szoftverek:
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 2400 mAh
  • tapasztalat: Visszafogott használattal 2 nap
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés