Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Huawei Ascend G750 – A megfizethető óriás

Mobil tesztek

Teszt: Huawei Ascend G750 – A megfizethető óriás

A 2013 decemberében megjelent kínai óriás sokat elárul a Huawei-ről. A gyártó kimondottan jó irányba halad az okostelefonok piacán, és közel a legjobb hardvereket teszi elérhetővé mindenki számára. Az általunk vizsgált nyolcmagos eszköz, az Ascend G750 avagy a Honor 3X G750 mindössze 70,000 Ft-ért lehet a miénk kártyafüggetlenül.

A G750 a kínai gyártó középkategóriás készülékei közé sorolható, de meglepően jó hardvereket tudhat magáénak. Az 5.5 inches kijelző, a nyolcmagos processzor, a 13 MP-es kamera és a 3000 mAh-es akkumulátor önmagáért beszél, de ideje hogy közelebbről is megvizsgáljuk a remekművet.

Külső

Az első szembetűnő dolog, melyet a külső kapcsán említhetünk, az az őrületesen magas és széles ház. Szögletes dizájnja és lekerekítetlen élei miatt nem túl kényelmes az egykezes használat, de nem mondhatnánk, hogy a tervezők rossz munkát végeztek, hiszen a képernyő körüli keret egész vékony és 8.9 mm-es vastagságával az LG G3-at is behozza. Súlyát tekintve is meglepően jó adatokkal nézünk szembe: 162 gramm.

A rendszergombok a kijelzőtől elkülönülve helyezkednek el, ezáltal a használatkor még több hely jut a megjelenítendő tartalmaknak, azonban a vissza és kezdőlap gombok mellett a beállításokat érhetjük el nem pedig a már megnyitott alkalmazásokat. Ez véleményünk szerint nem jó választás, mivel sokkal gyakrabban van szükségünk erre a funkcióra (amit egyébként csak ezt nyomva tartva érhetünk el), hiszen többször kell alkalmazások között ugrálnunk, mint az aktuális beállításokat megnyitnunk. Nem véletlen, hogy a Google saját Nexus készülékein is ezeket a gombokat helyezte el.

 

A felső részén a hangszóró mellett a megszokott fény- és közelségérzékelő szenzorokat találjuk a kiemelkedő minőségű (5 MP) selfie kamerával egy vonalban. Oldalán egy körülbelül 1 mm széles műanyag és egy szintén műanyag de rendkívül megtévesztő fémhatású keretet láthatunk, ami elegáns külsőt ad a telefonnak, de sajnos az ütődésektől nem védi meg a házat. Bámulatos milyen élethű a bevonat, akárcsak egy szálcsiszolt acél felületet látnánk. A lezáró és a hangerő szabályozó gombokkal kapcsolatban nem panaszkodhatunk, hiszen tökéletes magasságban helyezkednek el, és egy jól érzékelhető textúrát is kaptak.

El is érkeztünk a hátlaphoz, ahol egy felettébb elszomorító látvánnyal találjuk szembe magunkat. A műanyag borítás felületével nem kezdtek semmit, csak egy felszín alatti hosszanti csíkozást kapott, ami talán még ront is a helyzeten. Öröm lett volna látni a keretnél alkalmazott megoldást itt is, és valamilyen fém vagy akár bőr hatású textúrával elkészíteni a hátlapot, ahogy számos egyéb gyártó is tett (LG, Samsung). A hátlap levehető, és mögötte kapott helyet a cserélhető akkumulátor, a micro SD kártya és 2 SIM kártya helye.

Az észveszejtő 13MP-es kamera középen található, a szimpla flash és a videomikrofon mellett. Sajnos ennél a modellnél sem kapunk sztereo hangszórókat, így a lent elhelyezett, középszerű egységgel kell beérnünk. A micro USB port lent középen, a jack csatlakozó pedig fent jobb oldalon láthatjuk.

 

Hardver/Szoftver/Sebesség

Kezdjük rögtön a kijelzővel, hiszen bizonyára ez izgat mindenkit. Nem ritka, hogy ezen a téren spórolnak a gyártók, de itt egy 720p felbontású 5.5 hüvelykes IPS LCD panelt kapunk jó betekintési szögekkel, ami valóban impozáns. A G750 egy Mediatek MT6592-es, nyolcmagos processzort tudhat magáénak, magonkénti 1.7 GHz-es órajellel 2 GB RAM mellett és egy Mali-450MP4 grafikai egységgel. Nem hangzik rosszul, ugye? Ezzel közel egy éves architektúra kimondottan jó helyet szerezhet meg magának mai készülékeink között is.

Benchmarkokat tekintve alig marad le például a G3-hoz képest, és a Geekbench 3 alkalmazásban 2295 Multi-Core pontot ért el saját tesztünkön (LG G3 2584 pont). Működés közbeni lassúsága nagyrészt a rendszer animációkból adódik. Ez adja a késleltetést egyes alkalmazások megnyitásakor, hiszen meg kell várnunk míg a tizedmásodperces beúszás megtörténik. Ezenkívül semmilyen tekintetben nem élhetünk különösebb kritikával a sebességet illetően.

A 8 GB belső tárhely egyedülálló ebben az árkategóriában, hiszen általában csak 4 GB-ot kapunk ennyiért, ráadásul plusz 32 GB bővítésre is van lehetőségünk micro SD kártyával. A rendszer rendelkezik az App2SD támogatásával, így az adattárolás terén nem lesz problémánk, hiszen az applikációkat képes az SD kártyáról betölteni.

A 3000 mAh-es akkumulátort is érdemes még egyszer megemlíteni, hiszen ez elmaradhatatlan egy ekkora kijelzővel rendelkező készülék esetében. Mivel a pixelsűrűség nem olyan magas, mint például az LG G3-nál, jóval hosszabb az üzemidő, de sajnos ez még nem jelenti azt, hogy nem kell napi rendszerességgel töltenünk.

Az egyik legrelevánsabb kompromisszum amit meg kell kötnünk egy G750 vásárlása esetén az az elavult Android 4.2.2 Jelly Bean rendszer, mellyel kapcsolatban nem remélhetünk frissítést a közeljövőben. Ide sorolható még a 4G hálózat és az NFC támogatásának hiánya is, amit bizony meg kell fizetni más készülékeknél. Ezen technológiák azonban még nem terjedtek el olyannyira itthon, például a Vodafone-nak nincs is 4G hálózata, és az NFC-t sem használják túl sokan (ami egyébként a vezeték nélküli töltéshez elengedhetetlen).

Multimédia

Zseniális! Így írnánk le egy szóban milyen is az a 13MP-es kameraszenzor. Valóban éles, és élethű színeket hordozó képeket készít a masina, mind kültéren mind kevés fénynél. A HDR technológia mellet számos kameramód áll rendelkezésünkre: Normál, intelligens, szépítés, panoráma, mérés, több szögből való fotózás, effekt, hangjegyzet és hangvezérlés. A mérés funkció fölöttébb hasznos lehet, ugyanis így nem csak a fókuszálás helyéről mérhetjük az automatikus fényességet.

A fókuszálás ideje is kimondottan jó, nem kell hosszú másodperceket várnunk egy kép készítéséhez. A makró kategóriában sem marad el, vegyünk csak egy pillantást a muskátlisziromról készült kinagyított képre. A 4160 x 3120 pixel bizonyára mindenki számára elég lesz (4:3 képarány), és a selfiek terén sem hagy cserben a Huawei eszköze. Az elülső szenzor 5 MP-es (2560×1920 pixels, 4:3), ami kimagasló ebben a kategóriában.

Kültéri, sok fénynél – Kültéri, kevés fénynél – Makro – Makro felnagyítva

Összegzés

A Huawei Honor 3X G750-et csak ajánlani tudjuk, hiszen ebben az árkategóriában biztosan nem találunk hozzá hasonlót, és ha nem bánjuk a műanyag kialakítást és a 4G hiányát, egy remek készülék gazdái lehetünk. A kínai óriás csaknem mindent magában hordoz, amit a kor embere kívánhat: őrületesen nagy és szép kijelző, hosszú üzemidő, profi fotók, kimagasló selfie kamera.



Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

Huawei Ascend G750

  Megjelenés éve: 2013
  Pro:  
  - Kiváló ár/érték arány
  - 5.5 inches (720p) kiejlző
  - 3000 mAh-es akkumulátor
  - Nyolcamgos Mediatek MT6592 1.7 GHz
  - 13MP-es külső, 5MP-es belső kamera
 
  Kontra:  
  - Műanyag váz
  - Ergonómia
  - Android OS, v4.2.2 (Jelly Bean)
  - 4G és NFC hiánya
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 5.5"
  • kijelző felbontása: 720 x 1280 (267 ppi)"
  • kijelző típusa: IPS lCD"
  • eszköz mérete: 149.5 x 77.4 x 8.9 mm
  • tömeg: 162 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Mediatek MT6592 nyolcmagos 1.7 GHz
  • memória: 2000 MB
  • háttértár: 8 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: micro SD
  • portok: microUSB, 3,5 jack.
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 13 MP
  • video chat:  
  • video felbontás: 1080p@30fps
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: 2G Network GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 - SIM 1 & SIM 2 - 3G Network HSDPA 900 / 2100 - SIM 1 & SIM 2
  • WiFi: van
  • Bluetooth: 4.0, A2DP
  • GPS: van
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android OS, v4.2.2 (Jelly Bean)
  • spec. szoftverek: Emotion UI 2.0
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 3000 mAh
  • tapasztalat: 1,5 nap
 
Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés