Connect with us

technokrata

Teszt: Sony SRS-X2 és SRS-X3 Bluetooth hangszórók

dbb90e3ffd2738d3de8d94fd48982d51

egyéb kütyük

Teszt: Sony SRS-X2 és SRS-X3 Bluetooth hangszórók

A Sony két újdonságával már bárhonnan élvezhetjük a kedvenc zenénket, hiszen ezután már nem kell a készülékünk hangszórójára hagyatkoznunk.

Itt a nyár, mindannyian vágyunk a szabadba, legyen szó akár egy kiadós strandolásról vagy épp egy jó kerti partiról. A sütkérezésben kiváló társ lehet egy jó kis zeneszám, mellyel feldobhatjuk az amúgy is forró hangulatot.

x24

Igen ám, de a mobilunk vagy táblagépünk hangszórója a legritkább esetben üti meg a kívánt minőségi szintet, ezért mindenképpen érdemes egy külső, Bluetooth kapcsolaton át használható hangkeltőt beszereznünk. A Sony most két új X sorozatú hangszórót juttatott el hozzánk, mi pedig nem voltunk restek és megnéztük mit nyújtanak a készülékek.

SRS-X2

A kisebbik variáns még igazi újdonságnak számít, így egyelőre a hazai árcímke nem ismert, várhatóan 30 ezer forintot kell majd fizetnünk érte.

Csomagolás

Az általam kipróbált modell a doboza alapján egy prototípus volt, ám a feliraton kívül erre semmilyen más dolog nem utalt. Az alig 500 grammos apróság mellett a használati útmutatóra, a hordtáskára, a microUSB kábelre és a töltőfejre bukkantam.

Külső

Az ívelt oldalakkal megáldott X2 17,1 centiméteres szélessége és 6,05 centis magasságának hála könnyedén elfér bármilyen táskában, így nyugodtan elvihetjük magunkkal akár egy nyaralásra is. A kisméretű készülék fémből készült hangszórórácsozata mellett gumírozott műanyag borítást kapott, így egy-egy véletlen ütődés sem szegi majd kedvünket.

x22

A különböző kapcsolók a felső részen kaptak helyet, itt a “felélesztés” mellett a hangerőállításra, a Bluetooth vagy épp kábeles lejátszás kiválasztására és hívásfelvételre is lehetőségünk van. Bizony, az X2-es rendelkezik beépített mikrofonnal, így a beérkező hívással is elbánhatunk.

X21

Hovatovább, mind Siri, mind a Google Now működik, így akár az időjárás előrejelzést is meghallgathatjuk a készüléken. A hátoldalon a töltést jelző LED-re, a töltéshez használt microUSB csatlakozóra és a 3,5 mm-es audiobemenetre bukkanhatunk, közéjük pedig még egy reset gomb is befért. Szemből nincs sok érdekesség, a két hangszórót kiválóan elrejti a fém rácsozat.

Hangminőség

Egy hangszóró esetén kevés fontosabb dolog van a hangminőségnél, a Sony újdonsága pedig szerencsére jól szerepel ezen a fronton. A kis méret ugyan nem eredményez profi hangfalakhoz méltó szólamokat, ám a mai elektronikus zenei őrületek kétségkívül “stílusosan” jelennek meg.

x23

A Sound gomb megnyomásával tovább fokozhatjuk az izgalmakat, ekkor működésbe lép a ClearAudio+, mely elsősorban a közép és magas hangokat varázsolja élettel telibbé. Az apró készülék 5 órán keresztül onthatja magából a zenét, azután mindenképpen egy töltőt kell keresnünk. Szerencsére teljesen feltöltött akkumulátorral elindulva azért egy délutáni pihenésre mindenképpen elegendő a kapacitás, az élményt pedig fokozza, hogy egy NFC-s telefonnal mindössze egy pillanat alatt elindíthatjuk a kedvencünket. A Bluetooth kapcsolat egyébként is dicséretet érdemel, akár néhány méterrel odébb is kiváló volt a vétel.

Sony SRS-X5

Az X sorozat nagyobbik tagja is nálam vendégeskedett, így természetesen nem voltam rest és az X5-öst is alávetettem a tesznek. Annyit már most elárulhatok, hogy az 50 ezer forint körüli áron kínált zajkeltő kifejezetten jól szerepelt.

Csomagolás

Az X2-essel ellentétben az X5 teljesen hagyományos dobozban érkezett hozzám, így azt is rögtön konstatálhattam, hogy a Sony formatervezői ezúttal sem mentek a szomszédba dizájnért.

187c13432befd4ca4fb667abef83390e

Aki vásárolt a közelmúltban a japán gyártótól terméket, az azonnal felismeri majd a formai elemeket. A gondosan becsomagolt tesztkészülék mellett a microUSB kábelre, a töltőfejre és persze a használati útmutatók tömkelegére bukkantam.

Külső

A rendkívül szögletes házzal megáldott modell első látásra körülbelül egy tégla méretével rendelkezik, ám szerencsére itt szó sincs ilyesmikről, az X5-re érdemes figyelnünk.

SRS-X5

Az előlap, akárcsak az X2 esetén, itt is a fém borításé, a kezelőgombokat felül találjuk. A lakkozott, kifejezetten ujjlenyomatgyűjtő burkolaton a hangerőállító-, a fentebb is taglalt Sound-, a hívás- és a bekapcsológombra bukkanhatunk.

dbb90e3ffd2738d3de8d94fd48982d51

A hátlapon a “szokásos” dolgokkal találkozhatunk, így a töltéshez használatos  csatlakozóra, az audiobemenetre és a reset gombra terelődhet a szemünk, illetve a készülék képes a telefonunk töltésére is, így egy USB csatlakozó is helyet kapott a hátsó térfélen.

Hangminőség

Számomra meglepő volt, hogy az 1,2 kilogramos modell mennyi hangot bocsájt ki magából, főleg, ha figyelembe vesszük a konkurensekhez mérten kifejezetten “baráti” 60 ezer forintos árcímkét.

charge_SRSX5BK

Az apróságnak talán nem nevezhető modell azért mindenképp kompakt méretekkel operál, hiszen a 22,1 centiméteres szélesség és a 11,8 centiméteres magasság bőven a hordozható kategóriába sorolja. Ezek közé a keretek közé a mérnökök egy 2.1-es rendszert építettek be, melynek elméleti teljesítménye 20 watt. Az S-Master névre keresztelt, a Sony által régóta használt digitális erősítő technológia itt is jó munkát végez, a mélyek erőteljesek, a közép és magas hangok pedig tisztán jelennek meg. Természetesen audiofil teljesítményt nem várhatunk el a modelltől, ez leginkább a könnyed szórakozást szolgálja.

91HcrHEvGoL._SL1500_

Ezt támasztja alá a 8 órás üzemidő is, mely egy kiadósabb kerti partit is fel tud tölteni energiával. Az X2-höz hasonlóan itt sem kell nélkülöznünk az NFC-t, de az iPhone tulajdonosoknak sincs okuk az aggodalomra, a hagyományos, Bluetooth konfiguráció is kiválóan működik, egy gombnyomás után már látta is a telefonom a tesztkészüléket.

Bármelyiket is válasszuk, jó döntést hozunk

Az elmúlt néhány nap során – melyben benne volt egy kiadós telki pihenés is – több ízben is megnyúztam a Sony mindkét újdonságát és kivétel nélkül jó vélemény alakult ki róluk.

37649eb2c75c0ed9bcbc9aac343ab877

A megfizethetőbb árú X2-es leginkább az aktívabb életmódot élők számára nyújthat hathatós segítséget hiszen akár egy távoli piknikre is magunkkal vihetjük, míg az X5 inkább a kerti pihenés vagy épp a kisszobánk unalmának a feldobására szolgálhat. Bárhogy is döntsünk, az biztos, hogy jó vételt csinálunk majd.

 Szólj hozzá!

További egyéb kütyük

Sony SRS-X2, Sony SRS-X5

  Megjelenés éve: 2014
  Pro:  
  - Hosszú üzemidő
  - Jó összeszerelési minőség
 
  Kontra:  
  - Nincs AirPlay támogatás
 

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák