Connect with us

technokrata

Teszt: Sony SRS-X2 és SRS-X3 Bluetooth hangszórók

dbb90e3ffd2738d3de8d94fd48982d51

egyéb kütyük

Teszt: Sony SRS-X2 és SRS-X3 Bluetooth hangszórók

A Sony két újdonságával már bárhonnan élvezhetjük a kedvenc zenénket, hiszen ezután már nem kell a készülékünk hangszórójára hagyatkoznunk.

Itt a nyár, mindannyian vágyunk a szabadba, legyen szó akár egy kiadós strandolásról vagy épp egy jó kerti partiról. A sütkérezésben kiváló társ lehet egy jó kis zeneszám, mellyel feldobhatjuk az amúgy is forró hangulatot.

x24

Igen ám, de a mobilunk vagy táblagépünk hangszórója a legritkább esetben üti meg a kívánt minőségi szintet, ezért mindenképpen érdemes egy külső, Bluetooth kapcsolaton át használható hangkeltőt beszereznünk. A Sony most két új X sorozatú hangszórót juttatott el hozzánk, mi pedig nem voltunk restek és megnéztük mit nyújtanak a készülékek.

SRS-X2

A kisebbik variáns még igazi újdonságnak számít, így egyelőre a hazai árcímke nem ismert, várhatóan 30 ezer forintot kell majd fizetnünk érte.

Csomagolás

Az általam kipróbált modell a doboza alapján egy prototípus volt, ám a feliraton kívül erre semmilyen más dolog nem utalt. Az alig 500 grammos apróság mellett a használati útmutatóra, a hordtáskára, a microUSB kábelre és a töltőfejre bukkantam.

Külső

Az ívelt oldalakkal megáldott X2 17,1 centiméteres szélessége és 6,05 centis magasságának hála könnyedén elfér bármilyen táskában, így nyugodtan elvihetjük magunkkal akár egy nyaralásra is. A kisméretű készülék fémből készült hangszórórácsozata mellett gumírozott műanyag borítást kapott, így egy-egy véletlen ütődés sem szegi majd kedvünket.

x22

A különböző kapcsolók a felső részen kaptak helyet, itt a “felélesztés” mellett a hangerőállításra, a Bluetooth vagy épp kábeles lejátszás kiválasztására és hívásfelvételre is lehetőségünk van. Bizony, az X2-es rendelkezik beépített mikrofonnal, így a beérkező hívással is elbánhatunk.

X21

Hovatovább, mind Siri, mind a Google Now működik, így akár az időjárás előrejelzést is meghallgathatjuk a készüléken. A hátoldalon a töltést jelző LED-re, a töltéshez használt microUSB csatlakozóra és a 3,5 mm-es audiobemenetre bukkanhatunk, közéjük pedig még egy reset gomb is befért. Szemből nincs sok érdekesség, a két hangszórót kiválóan elrejti a fém rácsozat.

Hangminőség

Egy hangszóró esetén kevés fontosabb dolog van a hangminőségnél, a Sony újdonsága pedig szerencsére jól szerepel ezen a fronton. A kis méret ugyan nem eredményez profi hangfalakhoz méltó szólamokat, ám a mai elektronikus zenei őrületek kétségkívül “stílusosan” jelennek meg.

x23

A Sound gomb megnyomásával tovább fokozhatjuk az izgalmakat, ekkor működésbe lép a ClearAudio+, mely elsősorban a közép és magas hangokat varázsolja élettel telibbé. Az apró készülék 5 órán keresztül onthatja magából a zenét, azután mindenképpen egy töltőt kell keresnünk. Szerencsére teljesen feltöltött akkumulátorral elindulva azért egy délutáni pihenésre mindenképpen elegendő a kapacitás, az élményt pedig fokozza, hogy egy NFC-s telefonnal mindössze egy pillanat alatt elindíthatjuk a kedvencünket. A Bluetooth kapcsolat egyébként is dicséretet érdemel, akár néhány méterrel odébb is kiváló volt a vétel.

Sony SRS-X5

Az X sorozat nagyobbik tagja is nálam vendégeskedett, így természetesen nem voltam rest és az X5-öst is alávetettem a tesznek. Annyit már most elárulhatok, hogy az 50 ezer forint körüli áron kínált zajkeltő kifejezetten jól szerepelt.

Csomagolás

Az X2-essel ellentétben az X5 teljesen hagyományos dobozban érkezett hozzám, így azt is rögtön konstatálhattam, hogy a Sony formatervezői ezúttal sem mentek a szomszédba dizájnért.

187c13432befd4ca4fb667abef83390e

Aki vásárolt a közelmúltban a japán gyártótól terméket, az azonnal felismeri majd a formai elemeket. A gondosan becsomagolt tesztkészülék mellett a microUSB kábelre, a töltőfejre és persze a használati útmutatók tömkelegére bukkantam.

Külső

A rendkívül szögletes házzal megáldott modell első látásra körülbelül egy tégla méretével rendelkezik, ám szerencsére itt szó sincs ilyesmikről, az X5-re érdemes figyelnünk.

SRS-X5

Az előlap, akárcsak az X2 esetén, itt is a fém borításé, a kezelőgombokat felül találjuk. A lakkozott, kifejezetten ujjlenyomatgyűjtő burkolaton a hangerőállító-, a fentebb is taglalt Sound-, a hívás- és a bekapcsológombra bukkanhatunk.

dbb90e3ffd2738d3de8d94fd48982d51

A hátlapon a “szokásos” dolgokkal találkozhatunk, így a töltéshez használatos  csatlakozóra, az audiobemenetre és a reset gombra terelődhet a szemünk, illetve a készülék képes a telefonunk töltésére is, így egy USB csatlakozó is helyet kapott a hátsó térfélen.

Hangminőség

Számomra meglepő volt, hogy az 1,2 kilogramos modell mennyi hangot bocsájt ki magából, főleg, ha figyelembe vesszük a konkurensekhez mérten kifejezetten “baráti” 60 ezer forintos árcímkét.

charge_SRSX5BK

Az apróságnak talán nem nevezhető modell azért mindenképp kompakt méretekkel operál, hiszen a 22,1 centiméteres szélesség és a 11,8 centiméteres magasság bőven a hordozható kategóriába sorolja. Ezek közé a keretek közé a mérnökök egy 2.1-es rendszert építettek be, melynek elméleti teljesítménye 20 watt. Az S-Master névre keresztelt, a Sony által régóta használt digitális erősítő technológia itt is jó munkát végez, a mélyek erőteljesek, a közép és magas hangok pedig tisztán jelennek meg. Természetesen audiofil teljesítményt nem várhatunk el a modelltől, ez leginkább a könnyed szórakozást szolgálja.

91HcrHEvGoL._SL1500_

Ezt támasztja alá a 8 órás üzemidő is, mely egy kiadósabb kerti partit is fel tud tölteni energiával. Az X2-höz hasonlóan itt sem kell nélkülöznünk az NFC-t, de az iPhone tulajdonosoknak sincs okuk az aggodalomra, a hagyományos, Bluetooth konfiguráció is kiválóan működik, egy gombnyomás után már látta is a telefonom a tesztkészüléket.

Bármelyiket is válasszuk, jó döntést hozunk

Az elmúlt néhány nap során – melyben benne volt egy kiadós telki pihenés is – több ízben is megnyúztam a Sony mindkét újdonságát és kivétel nélkül jó vélemény alakult ki róluk.

37649eb2c75c0ed9bcbc9aac343ab877

A megfizethetőbb árú X2-es leginkább az aktívabb életmódot élők számára nyújthat hathatós segítséget hiszen akár egy távoli piknikre is magunkkal vihetjük, míg az X5 inkább a kerti pihenés vagy épp a kisszobánk unalmának a feldobására szolgálhat. Bárhogy is döntsünk, az biztos, hogy jó vételt csinálunk majd.

 Szólj hozzá!

További egyéb kütyük

Sony SRS-X2, Sony SRS-X5

  Megjelenés éve: 2014
  Pro:  
  - Hosszú üzemidő
  - Jó összeszerelési minőség
 
  Kontra:  
  - Nincs AirPlay támogatás
 

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő