Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Vajon melyik 2014 legjobb androidos telefonja?

Mobil tesztek

Teszt: Vajon melyik 2014 legjobb androidos telefonja?

Bizonyára nem vagyunk egyedül, akik azt gondolják, hogy roppant nehéz választani a piacon lévő androidos csúcskategóriás okostelefonok közül, hisz mindegyik zászlóshajó rendkívül fejlett, és a bőség zavarában nehéz a döntés. A legkiemelkedőbb készülékeknek a Sony Xperia Z2-t, A HTC One M8-at, az LG G3-at, a Samsung Galaxy S5-öt, és a Huawei Ascend P7-et találtuk, és igyekeztünk minden olyan kategóriában megvizsgálni a telefonokat, melyek döntőek lehetnek vásárlás során. Tegyük hozzá, hogy egyikkel sem járnánk rosszul, hiszen tudásuk messze megelőzi azt a technológiát, melyet egy átlagos felhasználó elvár, de technokrata szemmel a dolgok mélyére ásva kerestük meg a győztest.

Külső / Ergonómia

Mivel mással is kezdhetnénk, mint a külsővel? Ahhoz, hogy egy csúcskategóriás mobil valóban magával ragadjon, nem elég, ha hihetetlen gyors, és korunk legfejlettebb technológiáit hordozza. Ez a tulajdonság az, amivel leggyakrabban kerülünk kapcsolatba egy ilyen eszköznél, és elengedhetetlen, hogy mind a funkcionalitás, mind az esztétika oldaláról átgondoltan legyen megalkotva. Ezért választottuk az ergonómiát és a dizájnt az első szempontnak.

Mindegyik modell rendkívül igényes, és az anyaghasználat sem mondható átlagosnak. Az Xperia Z2 és a Huawei P7 nagyjából egy inspirációból születhettek, ugyanis a készülékek elő- és hátlapját Gorilla Glass borítja, mellyel roppant elegánssá váltak, azonban ezzel együtt sokkal törékenyebbé is. Ahogy, azt korábban az iPhone 4-nél is tapasztaltuk, igen drága lehet, ha elejtjük akár zsebmagasságból ezeket a mobilokat, így célszerű tokban hordozni őket, mely által máris veszítenek szépségükből. Az általunk ajánlott megoldás a különböző védőfóliák és skinek, melyek az apró ütésektől és karcolódásoktól megvédik az eszközt, és mégsem csúnyítják el a terméket. A Sony esetében fontos megemlíteni, hogy 1 m-ig (30 percig) vízálló, akárcsak a Galaxy S5, ezért a szigetelés érdekében minden nagyobb nyílásra a (fülhallgató jack-en kívül) védőpaneleket helyeztek, amiket miden töltéskor le kell szednünk. Ez sok felhasználót zavar, nem beszélve arról, hogy a lifegő alkatrészek leszakadhatnak, eltörhetnek, de ez az ára az állítólagosan hasznos vízvédelemnek.

A Galaxy S5 és az LG G3 hátlapja műanyag, és eltávolítható, ami sok szerelési költséget spórol meg nekünk, ám ellenben kezünkben tartva nem érezzük azt a minőséget, mint például a HTC One M8 esetében. Erre azonban kaptunk már korábban magyarázatot az LG vezető dizájnerétől, miszerint az új zászlóshajó túl nehéz és túl nagy lett volna, ha fém házat kap. A Galaxy mellett pedig az szól, hogy különleges bőr hatású borítása nagyon kényelmes, és biztosan nem fog kiesni kezünkből egykezes használatkor. Mint említettük, az M8 az egyedüli fém az összehasonlításban, ami plusz pont, hiszen vitathatatlan a csúcsminőség érzete. Ennek ellenére nem nevezhetjük ki győztesnek, hiszen ergonómiája nem éppen ideális, és ezzel már el is érkeztünk a gombok elhelyezkedéséhez.

Sony Xperia Z2LG G3 Huawei Ascend P7 Samsung Galaxy S5 HTC One M8 LG G3 Huawei Ascend P7 Sony Xperia Z2HTC One M8 Samsung Galaxy S5 HTC One M8 Huawei Ascend P7Sony Xperia Z2 Samsung Galaxy S5 LG G3 

A sok konkurens terméknél jól bevált kialakítással szemben, az M8 lezárógombja a készülék tetején helyezkedik el, mely számtalan kritikát kapott megjelenése óta. Magassága 146 mm, így lehetetlen anélkül elérni, hogy ne csúsztatnánk le a telefont tenyerünkben, és nem ritka, hogy a hideg fém felületen megcsúszik a kezünk, és pillanatok alatt a földön találjuk a mobilt. A Galaxy S5, az Xperia Z2, és a Huawei P7 gombjai a megszokott jobb szélen vannak, ezért egyéb panasszal nem élhetünk esetükben, használatuk kézenfekvő és egyszerű. Az LG G3 azonban szembemegy az árral, és a hátlapon elhelyezett gombokkal követi elődjének egyedi megalkotottságát. Elsőre talán furcsának tűnhet, ha még nem volt alkalmunk használni a G2-t, de véleményem szerint, egy-két hét alatt annyira megszokja az ember, hogy nem is tudna neki jobb helyet. Ez a készülék a legszélesebb a három közül, és ha kezünkbe vesszük, mutatóujjunk pontosan a gombon talál magának helyet, ezért használata nem annyira természetellenes, mint gondolnánk.

Egyik legrelevánsabb kérdés ezen telefonok esetében, hogy vajon elfér-e majd kezünkben, és az 5 inch-es vagy nagyobb kijelzők a hasznukra lesznek-e. Számos vásárló huzakodik attól, hogy ekkora telefont vegyen, de ha mégis szeretnénk élvezni a nagyobb képernyő nyújtotta előnyöket, ne felejtsük el, hogy nem csak a képátló szabja meg a telefon valódi méretét, és igenis van különbség két 5 inch-es mobil között.

Remek példa erre a HTC One M8 és a Huawei P7, ahol annak ellenére, hogy a a kijelzők mind 5 inch-esek, a csak P7 139.8 mm szemben a 146.4 mm-es M8-cal. Ez papíron nem tűnik nagy eltérésnek, de használatkor egyértelműen érezhető. Ennek az oka a One M8 alján ügyetlenül elhelyett logó, mely által 2 cm üres hely van az eszköz alja és a képernyő alja közt (igaz, a hangszoró is ide került).

Az LG G3, és az Xperia Z2 magassága megegyezik az M8-éval, így ahogy a P7 is ők is jóval jobban használják ki a helyet, melyet elfoglalnak a felhasználók kezében, hiszen képernyőjük észrevehetően nagyobbak, 5.5 inch (LG G3) és 5.2 inch (Xperia Z2). Az LG talán a legfeltűnőbb ezen a téren, hiszen szinte saroktól sarokig csak egy nagy kijelző. A Galaxy S5 hasonlóan jónak mondható, mint a Huawei, mivel mérete és képernyője is egyaránt nagyobb.

Értékelés ebben a kategóriában:

10/10 – LG G3
10/10 – Huawei P7
8/10 – Sony Xperia Z2
7/10 – Samsung Galaxy S5
7/10 – HTC One M8

 

Kamera

A kamerák versenye mindig izgalmas az okostelefonok piacán. A Gyártók különféle módszerekkel, és innovációkkal indulnak az első helyért, és ezt azt eredményezi, hogy valójában már minden modell gyönyörű fotókat készít, így a különbség a MP-ek száma ellenére nem nagy. Azonban szerettük volna megkeresni a különbségeket, és rávilágítani egyes modellek előnyeire és hátrányaira. Legelőször lássuk specifikációikat:

LG G3: 13 MP, optikai képstabilizálás, lézeres autofókusz, dual-LED flash, 2.1MP belső kamera

Sony Xperia Z2: 20.7 MP, szoftveres képstabilizálás, autofókusz, LED flash, 2.2MP belső kamera

Samsung Galaxy S5: 16MP, szoftveres képstabilizálás, autofókusz, LED flash

HTC One M8: Dual 4 MP (Ultrapixel), autofókusz, dual-LED flash

Huawei P7: 13 MP, autofókusz, LED flash

Két különböző szituációban is megvizsgáltuk mit tudnak a papíron lenyűgöző szenzorok, makró és kültéri fotókkal. Mindkét kategória győztese a Galaxy S5 lett, de a verseny nagyon szoros volt. Normál méretben a képek talán egyáltalán nem térnek el, ezért nagyítva fürkésztük a legapróbb lencsevégre kapott részleteket, amiket a lenti képen láthatunk. Az S5 megdöbbentő minőségben adta vissza a hangolókulcs hajszálvékony karcolásait, és a sorrendünk így egyértelmű lett. Második helyen a Xperia Z2, majd őt követve, a G3, a P7, és az M8 is elfoglalta méltó helyét a rangsorban.

A kültéri fotók esetében jóval nagyobb volt a különbség, hiszen az élethű színek és a fehéregyensúly is számottevő szerepet kapott. Itt másodiknak a G3-at ítéltük, annak ellenére, hogy ő rendelkezik egyedül optikai stabilizálással. Harmadik a Z2, negyedik a P7 lett, és az ultrapixeles M8 megint csak alulmaradt.

Makró képek

     Samsung Galaxy S5Sony Xperia Z2 Huawei Ascend P7 HTC One M8 LG G3

Szabadtéri képek

Samsung Galaxy S5

Sony Xperia Z2 Huawei Ascend P7 HTC One M8 LG G3

Értékelés ebben a kategóriában:

10/10 – Samsung Galaxy S5
9/10 – Sony Xperia Z2
9/10 – LG G3
9/10 – Huawei P7
7/10 – HTC One M8

 

Szoftver / UI dizájn

Igaz, hogy az összes készülék az Android 4.4.2-es verzióját futtatja, melyet a Google fejleszt, de kezelőfelületen (UI) a gyártók által készített egyedi megoldásokkal és dizájnnal találkozunk. Az alábbi screenshotokból némi betekintést nyerhetünk a főoldal, a menü, a beállítások, és a gyári billentyűzet felépítésére, kinézetére. Természetesen külső applikációk segítségével megváltoztathatunk néhány dolgot (launcherekkel, külső billentyűzetekkel), de a felület felépítése, struktúrája állandó, így bár nem a legszámottevőbb, de ez is szempont lehet döntésünknél. Csak azokat a dolgokat emelnénk most ki, melyek eltérnek az átalakított szoftverekben.

Kezdjük az értesítések legördülő ablakával, mely az M8 (Sense 6.0 szoftver), és a Z2 (Xperia UI) esetében nem tartalmazzák a gyors beállításokat, csak ha két ujjal húzzuk le a panelt, ami arra utal, hogy a kétkezes használatot helyezték előtérbe, ami nem először tűnik fel ezeknél az eszközöknél.

A Huawei sajátossága, hogy nem rendelkezik menü gombbal, így az iOS és a Android struktúrájának egybeolvasztását hozza el. Minden alkalmazás a home képernyőkről indítható, és meglepő módon számos témával is ellátott bennünket a gyártó, melyekkel tetszés szerint változtathatjuk meg az ikonokat, a képernyőzárat és összességében a teljes stílust.

A Galaxy S5 (TouchWiz) újra az áttekinthetetlen beállításaival villog (akárcsak az S4), mely egy háromoszlopos listában sorakoztatja fel lehetőségeinket, de ezt figyelmen kívül hagyva okos és szépen megalkotott a szoftver. Az LG is kitett magáért, és egy nagyon kifinomult rendszert alkotott, és a gyári alkalmazásokban még a notification bar is felveszi az adott program színvilágát. Megállapíthatjuk, hogy nagyon jó úton halad a koreai gyártó.

LG G3 LG G3 LG G3 LG G3HTC One M8 HTC One M8 HTC One M8 HTC One M8Huawei Ascend P7 Huawei Ascend P7 Huawei Ascend P7 Huawei Ascend P7Samsung Galaxy S5 Samsung Galaxy S5 Samsung Galaxy S5 Samsung Galaxy S5Sony Xperia Z2 Sony Xperia Z2 Sony Xperia Z2 Sony Xperia Z2

Értékelés ebben a kategóriában:

10/10 – LG G3
9/10 – Samsung Galaxy S5
9/10 – HTC One M8
9/10 – Sony Xperia Z2
9/10 – Huawei P7

 

Képernyő

Ilyen nagy telefont, csak akkor vesz az ember, ha beleszeretett a hatalmas és gyönyörű kijelzőkbe, ezért nagyon fontos különbséget tenni ezen a téren is. A Sony és a Huawei kijelzői 1080 x 1920-as felbontású IPS LCD panelek, melyek gyönyörűen kalibrált élethű színeket eredményeznek, de ahogy a döntött képeken is látszik, a betekintési szög sokkal rosszabb, mint a versenytársakénál. A Z2 424 ppi pixelsűrűséget ér el az 5.2 inch-es képernyőjén, míg a P7 valamivel többet, 441 ppi-t 5 inch-en, akárcsak a HTC. Azonban a One M8 Super LCD3 egysége valamivel élénkebb.

Legfényesebbnek a Samsung készülék tűnik a maga 5.1 inch-es 1080 x 1920-as felbontású (432 ppi) Super AMOLED kijelzőjével, ami a legjobb kontrasztokat és teljesen sötét feketét ad. Ebben a kategóriában viszont nem lehet más a győztes, mint az LG G3, hiszen eddig sosem látott 1440 x 2560 pixelt sűrítettek 5.5 inch-be, és ezzel 534 ppi pixelsűrűséget értek el. Annak ellenére, hogy szintén IPS LCD technológiával dolgozik, és betekintési szögei hasonlóak a Z2 és a P2-éhez, egyértelmű győztesnek választottuk, mert felbontása döbbenetes.

Sony Xperia Z2 HTC One M8 LG G3 Samsung Galaxy S5Huawei Ascend P7  

Értékelés ebben a kategóriában:

10/10 – LG G3
9/10 – Samsung Galaxy S5
9/10 – HTC One M8
8/10 – Huawei P7
8/10 – Sony Xperia Z2

 

Hardver / Sebesség

Ezek a csúcsmodellek korunk legfejlettebb hardvereit hordozzák, és ezáltal biztosítják a zavarmentes munkavégzést. A ma embere más sem csinál csak egyik alkalmazásból a másikba ugrál, így a párhuzamos feladatok elvégzésére nagy teljesítményű eszközök kellenek. Lássuk mit szereltek ezekbe a készülékekbe, amitől ilyen zökkenőmentes a működésük.

LG G3: négymagos 2.46GHz-es Qualcomm Snapdragon 801 processzor, 3GB RAM, 16GB tárhely, microSD (128GB-ig), 149 g, pontos méretei 146.30 x 74.60 x 8.90 mm, 3000 mAh-es akksi

Sony Xperia Z2: négymagos 2.3 GHz-es Qualcomm MSM8974AB Snapdragon 801 processzor, 3GB RAM, 16GB tárhely, microSD (128GB-ig), 163 g, pontos méretei 146.80 x 73.30 x 8.20 mm, 3200 mAh-es akksi

Samsung Galaxy S5: nyolcmagos 1.9GHz-es Exynos Octa 5420 processzor, 2GB RAM, 16GB tárhely, microSD (128GB-ig), 145 g, pontos méretei 142.00 x 72.50 x 8.10 mm, 2800 mAh-es akksi

HTC One M8: négymagos 2.5GHz-es Qualcomm Snapdragon 801 processzor, 2GB RAM, 16GB tárhely, microSD (128GB-ig), 160 g, pontos méretei 146.36 x 70.60 x 9.35 mm, 2600 mAh-es akksi

Huawei P7: négymagos  Quad-core 1.8 GHz Cotex-A9 processzor, 2GB RAM, 16GB tárhely, microSD (64GB-ig), 124 g, pontos méretei 139.8 x 68.8 x 6.5 mm, 2500  mAh-es akksi

A lionking583 által készített videóban jól látható, hogy a HTC One M8 jeleskedik gyorsaság terén, de az S5 csak hajszálnyival marad le mellette. A nyolc mag elég teljesítményt nyújt, hogy utolérje legmagasabb Hz-en működő Snapdragon 801-et az M8-ban. Ahogy papíron sem, a valóságban sem különbözik nagy mértékben a Z2 processzora az említett készülékekétől, de valamivel lassabbnak bizonyult, mint a Galaxy S5.

Ebben a videóban az LG G3-mal küzd meg a Samsung zászlóshajója. Mivel processzora nagyobb teljesítmény leadására képes, az applikációk indításánál az S5 előnyhöz jut, azonban a multitasking terén az LG 3GB RAM-jával jóval megelőzi a Galaxy-t, így a különbség összességében nem nagy, mégis a G3-at választhatjuk győztesként. (A videó a PhoneBuff-tól származik)

A Huawei csúcskészüléke sajnos alul marad az összes vizsgált telefonnal szemben, mivel processzora jóval gyengébb, mint társaié. Ez a lassúság nem különösebben zavaró, de többi gyártó zászlóshajói mellé állítva egyértelmű a különbség. Sajnos ebben a kategóriában súlyos vereséget szenved az Ascend P7-es. (A videó adrianisen-től származik)

Értékelés ebben a kategóriában:

10/10 – HTC One M8
9/10 – LG G3
9/10 – Samsung Galaxy S5
8/10 – Sony Xperia Z2
6/10 – Huawei P7

 

Akkumulátorok

Az akkumulátor üzemideje foglalkoztatja leginkább a vásárlókat, miután megtapasztalták milyen érzés, ha a telefontöltőnktől függünk. A mAh-ek száma majdnem jó becslést ad, de egyes tényezők, mint például egy 1440p felbontású kijelző nagy mértékben befolyásolja az így kapott eredményt. Ezért végzett az LG G3 az akksiteszten utolsóként, fantasztikus kijelzője miatt, mivel mindössze 6 óra 14 percig tudott folyamatosan működni. Negyedik helyen végzett a kínai csoda a P7, a maga 6 óra 33 percével, míg a harmadik helyet a HTC kapta 7 óra 12 perccel. Második a Galaxy S5 7 óra 38 perccel, és első a kifáraszthatatlan Z2 lett 8 óra 10 perc működéssel.

Értékelés ebben a kategóriában:

10/10 – Sony Xperia Z2
9/10 – Samsung Galaxy S5
8/10 – HTC One M8
7/10 – Huawei P7
6/10 – LG G3

 

Különlegességek

Az összes modell rendelkezik valamilyen különlegességgel, ami legelőször jut eszébe az embereknek, ha az adott készülék kerül szóba. Ilyen például a Huawei 6.5 mm-es vastagsága, amivel lenyűgözően vékonynak tűnik a többi telefonhoz viszonyítva. Az LG ezen tulajdonságát már sokat emlegettük a teszt során, ami nem más, mint kijelzője, ami elsőként hozza el a QHD felbontást az okostelefonok piacára. A HTC One M8-at jobban szemügyre véve észrevesszük, hogy két hátsó kamerával is rendelkezik, mely azt eredményezi, hogy a képek fókuszán utólag is állíthatunk, de ez sajnos rendkívül mesterségesnek hat, így nem is emeltük ki a kamera kategóriában. Emellett elülső sztereó hangszórói igen nagy népszerűségnek örvendhetnek, mivel kétség nélkül hangosabbak és jobb minőségűek, mint bármely más beépített egység. A Galaxy S5 esetében ez az extra kiegészítő a szívritmus mérő, melynek talán nem sokszor vesszük majd hasznát, hiszen csak szívveréseinket számolja, de remek marketing fogásnak bizonyul a koreai gyártó részéről. Akárcsak az S5, mint korábban elmondtuk a Z2 is vízálló 1 méterig 30 percig, és talán ez az egyetlen egyedisége a Sony okostelefonjának.

A gyártók remekművei mellett bemutatnánk még két okostokot is, melyet az LG G3-hoz és a HTC One M8-hoz készítettek. A LG kiegészítője a levető hátlap helyére kerülve védi a mobilt az ütésektől és a karcolódástól. Első védőlapján egy kör alakú kivágást is elhelyeztek, ahol gyors interakciókat végezhetünk a telefonnal, mivel észleli a speciális tokot, hasonlóan az M8-hoz. A lyukacsos előlapú tokon két érintéssel nézhetjük meg az időt, de mivel a készülék hátlapja nem leválasztható, ezért a tokot rá kell pattintani a fém házra a megfelelő védelem érdekében. Véleményem szerint, gátolják a könnyű használatot ezek a tokok, hiszen oldalukon mindig ott lifeg az előlapi védőréteg, és sehogy sem állnak kézre ezen okos kiegészítők.

LG G3 okostok LG G3 okostok HTC One M8 okostok HTC One M8 okostok

Független árak

LG G3 – 140 000 Ft-tól
Samsung Galaxy S5 – 145 000 Ft-tól
Sony Xperia Z2 – 165 000 Ft-tól
HTC One M8 – 155 000 Ft-tól
Huawei P7 – 100 000 Ft-tól

 

Összegzés

Összesítve eredményeinket, a pontszámok alapján rettentő szoros lett a verseny. A széleskörű teszt során jól látszik, hogy a készülékek hol gyengébbek, hol erősebbek ellenfeleiknél, így a legjobb az, ha mindenki a saját preferenciái szerint dönt, de reméljük segíthettünk, hogy minden szempontot figyelembe véve is választani tudjunk a zászlóshajók közül.

Összesen ennyi pontot értek el a telefonok a 60 pontos teszt során:

54/60 – LG G3
53/60 – Samsung Galaxy S5
52/60 – Sony Xperia Z2
50/60 – HTC One M8
49/60 – Huawei P7



Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés