Connect with us

Bemutató: ABBYY FineReader 12 Professional – A papír csodája

6502e_schema_FR12_2

Alkalmazások, szoftverek

Bemutató: ABBYY FineReader 12 Professional – A papír csodája

Pillanatok alatt szerkeszthető dokumentumot varázsol a papír alapú anyagunkból az ABBYY újdonsága.

Bárkivel előfordulhat egy olyan élethelyzet, amikor egy fontos dokumentumot minél hamarabb el kell juttatnia egy ismerősének, azonban az anyag valamilyen okból nem megfelelő és szerkesztésre volna szükség. Ilyenkor nem marad más, mint begépelni a módosított iratot, majd továbbküldeni. Erre és több más problémára is megoldást nyújt az ABBYY FineReader, melynek most a legújabb verzióját próbáltuk ki.

Első lépések

A program letöltése után a tettek mezejére léptem és az előjövő ablakon egyből a telepítés opciót választottam. A könnyen kezelhető felületen pillanatok alatt végigzongoráztam magam majd 15 percnyi telepítés – és egy újraindítás – után már a kezdőoldal nézett velem farkasszemet. Itt egy felbukkanó ablakban rögtön ki is választhatjuk a nekünk éppen megfelelő műveletet, bár a menükben sem fogunk elveszni, a használata egyértelmű, amihez persze a teljesen magyar kezelőfelület is hozzájárul.

A bőség zavara

Én naivan azt gondoltam, hogy majd egy szimpla fotóból Word dokumentumot tudok gyártani, ehelyett gyakorlatilag bármit felismer és számos formátumba exportálja az anyagot a szoftver.

screenshot3

Nem jelent gondot a szkennerek kezelése, de ha esetleg fotóról lenne szó, azt is könnyedén feldolgozza a FineReader. Az elkészült műveinket többféle formátumban is elmenthetjük, én a legjobban az e-könyveknél használt EPUB-on lepődtem meg, de nem mindennapi a HTML kompatibilitás sem, noha valószínűleg a Word, Excel és PDF lesz a legnépszerűbb választás.

screenshot8

Igazi különlegesség a Screenshot Reader, ami nevéhez illően a képernyőn megjelenített tartalmat is be tud olvasni, legyen az egy weboldal vagy bármi más.

Pillanatok alatt végezhetünk

Miután kiválasztottuk a forrást és megadjuk, hogy mibe kérnénk a kész művet, kezdetét veheti a gyors munka. Kijelölhetjük a beolvasott dokumentum számunkra hasznos területét, világosíthatunk is rajta, törölhetjük a felesleges részeket vagy épp meg is dönthetjük az anyagot (például ha a forrásban ferde a szöveg), minden ránk van bízva.

screenshot1

Fontos megemlíteni, hogy a háttérmunkákat azonnal elvégzi a gép, tehát az importált anyag gyakorlatilag egyetlen pillanat alatt kész szöveggé alakul, nekünk leginkább az ez utáni teendőkbe van beleszólásunk. A kezelőfelület egyébként leginkább az Office 2007-ben megismert Ribbon-ra hasonlít, ám annál érthető okokból jóval kevesebb opciót tartalmaz. A program az OCR (optikai szövegfelismerés) technológiával dolgozik, amely a minél gyorsabb működés érdekében már a forrás fájl megnyitásakor aktiválódik. Az idegen nyelv sem akadály, mivel a FineReader akár 190 nyelvet képes felismerni, ami több mint elegendő.

Kinek hasznos?

Erre a kérdésre nyilván az lenne a logikus válasz, hogy mindenkinek, de nem csak és elsősorban magánfelhasználóknak. Az oktatás az egyik olyan terület, ahol igazán sokat érhet egy ilyen program. Gondoljunk csak bele, a tanításhoz szükséges papír alapú segédanyagok digitalizált, adott esetben átszerkesztett formában archiválhatók, könnyen megoszthatjuk a diákokkal, akik távolról is elérhetik azt.

Scanning

A már beolvasott dokumentumok között jóval gyorsabb és egyszerűbb keresni, illetve adott esetben elegendő csak a szükséges részeket kinyomtatni. Szintén jó hasznát vehetik a közhivatalokban is, hiszen egy szkennerrel összekötve azonnal szerkeszthetővé vállnak a több évtizedes dokumentumok is.

Bármikor kipróbálható

Természetesen egy ilyen, komoly szoftver esetén elengedhetetlen a próbaverzió megléte hiszen senki nem szeret potyára vásárolni. Az ABBYY FineReader ingyenes próbaverziója esetén 50 dokumentum beolvasására van lehetőség, szerencsére korlátlan időtartam alatt. Akinek pedig elnyeri a Windows 8.1-gyel is kompatbilis program a tetszését, az 43 ezer forintért vásárolhatja meg a teljes funkcionalitást biztosító licenckulcsot.Szólj hozzá!

További Alkalmazások, szoftverek

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

p30_pro_eisa

SmartPhone

A Huawei P30 Pro lett az idei év legjobb okostelefonja

2019. augusztus 22. csütörtök
lg_thinq_amazon_01

Smart home

Az LG háztartási gépei bevásárolnak helyetted online

2019. augusztus 22. csütörtök
klíma az irodában

Office

Hogyan állítsuk be a klímát az irodában

2019. augusztus 21. szerda
mobilfoto_kiallitas_budapest_19

Esemény

Mobilfotó-kiállítás perui portrékból

2019. augusztus 19. hétfő
casio Gravitiymaster

Kütyük

A 72 grammos Gravitymaster

2019. augusztus 19. hétfő

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő