Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: ConCorde ReadMan – Az olvasó barátod

E-bookok

Teszt: ConCorde ReadMan – Az olvasó barátod

Leteszteltük a ConCorde megfizethető árú, ám mégis igen sokat tudó könyvolvasóját.

Igaz, hogy manapság leginkább a táblagépek váltak trendivé, sokan vannak, akik inkább egy klasszikusabb megoldással olvasnák el kedvenc regényüket. Nekik készülnek az e-könyvolvasók, melyek közül mi most egy kifejezetten jól sikerült darabot, a ConCorde ReadMan-t próbáltuk ki.

Csomagolás

Egy elegáns, sötétszürke színű dobozban érkezett a tesztkészülék. A fedlapon a termék fotóján kívül a legfontosabb információkat tudhatjuk meg, így már itt is világossá válik, hogy mi fán terem a ConCorde újdonsága. Miután kihámoztuk az őt védelmező fóliákból és az ajándék bőrtokból a modellt, szemünk áttérhet a különböző tartozékokra.

DSC00025

Elsőre megdöbbentő, de a fülhallgató, a miniUSB kábel és a töltőfej egy olyan aprócska fiókba került bele, hogy elsőre el sem hittem, hogy ez fizikailag lehetséges. A mikronnyi méretűre összenyomott apróságok mellé már csak a használati útmutató és a jótállási jegy került.

Külső

Az már biztos, hogy nem az extravagáns formavilág lesz az, ami eladja majd ezt a modellt. A letisztult, lekerekített élekkel borított készülék leghangsúlyosabb pontja egyértelműen a 6”-es,1024 x 768 pixel felbontású, E-ink technológiával megáldott képernyő. A szürkeárnyalatos megjelenítést támogató kijelző nem érintésérzékeny, ám egy kis tanulás után ennek egyáltalán nem éreztem komolyabb hátrányát, a menürendszer kialakítása ugyanis így is könnyű barangolást tesz lehetővé.

DSC00019

Sötétben sincs okunk az aggodalomra, a beépített, több fokozatban is állítható háttérvilágítás minden helyzetben kisegít minket. Az alsó térfél a nyomógomboké, a Vissza, az Opciók és a billentyűzetet előhívását szolgáló gomb mellé egy négyirányú navigációs kapcsoló illetve az OK gomb került. Alulra kerültek a csatlakozók, a 3,5 mm-es jack mellett a mikrofon, a miniUSB port, a microSD kártyaolvasó, a bekapcsolást jelző LED és a bekapcsológomb foglal helyet.

DSC00021

A ReadMan további oldalaira nem került semmi, minden letisztult, az ember kényelmesen foghatja a kezében a készüléket. A hátlap sem tartogat meglepetéseket, a terméknéven, a sorozatszámon és a hangszóró nyílásán kívül más nem került ide. Nagyon nagy dicséret illeti az anyagminőséget, a strapabíró műanyag szerkezet egy tartós készüléket vetít előre. A gumírozott hátlapnak hála pedig a tapintása is kényelmes, hosszú időn át sem zavaró kézben tartani a modellt.

Szoftver/Hardver

Lassan eljutunk oda, hogy a mikrón is Android fog futni. Ez alól a Readman se kivétel, ugyanis ezen is az van. Igaz, ez inkább csak érdekesség, hiszen egy e-book olvasón nem a rendszer fajtája számít. Ugyanez igaz a hardverre is, ami jelen esetben egy 1 GHz-es Rockchip 2906-os processzor és 256 MB RAM párosából tevődik össze.

DSC00024

Ez egyébként a többi e-könyv olvasóhoz képest erősebbnek számít, ráadásul a legfontosabb, hogy akadást nem tapasztaltam, onnatól meg mindegy, mi van benne. A beépített memória mérete 4 GB, ezt könnyedén tovább növelhetjük egy külön megvásárolható microSD kártya segítségével. Nem állunk rosszul szoftvertéren sem, a ConCorde ugyanis elhelyezett egy zenelejátszót és egy képnézegetőt is a fedélzeten. Zenéket a beépített hangszórón át is hallgathatunk, ám a minőség igen gyenge, érdemes a csomagban található fülhallgatóval próbálkozni.

DSC00023

A minősége ennek sem épp felsőkategóriás, de egy kis olvasgatás közbeni relaxálásra megteszi. A képnézegető is a nevének megfelelően végzi a dolgát, igaz a szürkeárnyalatos képernyőnek hála fotók nézegetésénél erős kompromisszumokat kell elfogadnunk. Véleményem szerint leginkább a lefotózott dokumentumok nézegetésekor vehetjük hasznát. Kapunk még egy böngészőt is, a beépített WiFi vevőnek hála így az internetre is felmerészkedhetünk a ReadMan-nel,. A vezeték-nélküli kapcsolatot mégsem ezért, hanem a megadott e-könyvtár igénybe vétele miatt fogjuk használni. A letöltött anyagaink kezelését a fájlböngészőben hajthatjuk végre, orosz tudásunk fejlesztésére pedig az angol-orosz szótárt használhatjuk.

Könyvolvasás, formátumok

Egy könyvolvasónál értelemszerűen a legfontosabb kérdés az, hogy miként boldogul el a felrakott dokumentumokkal. A ConCorde nem bízta a véletlenre, a modell gond nélkül elbánik az összes ma használt megoldással, kezdve a  PDF-fel, az EPUB-on át a TXT-ig. Olvasgatás közben állíthatjuk a betűtípust, a betűméretet, a térközt és a margót is, illetve lehetőség van a könyvjelzővel megjelölni az adott oldalt. Az egyes lapok közötti váltás igen gyorsan megy végbe, gyakorlatilag nincs késleltetési idő.

Üzemidő

Mivel az E-Ink képernyőnek szinte nincs fogyasztása (csak ha a képernyő tartalma frissül), így a hagyományos értelembe vett üzemidőről sem beszélhetünk. A gyártó 7000 oldalnyi lapozást ad meg egy töltéssel, véleményem szerint ez gyakorlatilag még folyamatos zenehallgatás mellett is több napot jelent, így egy kirándulás alkalmával nyugodtan otthon hagyhatjuk a töltőt.

Végítélet

Egy kiváló e-könyvolvasót ismertem meg a ConCorde ReadMan személyében. A könnyű, jó minőségben összeszerelt készülék megbirkózik minden ma ismert fájlformátummal, így notórius olvasgatók számára is jó alternatíva lehet. Külön öröm, hogy ehhez a kütyühöz már alig 32 ezer forintért hozzájuthatunk, ami igencsak jó ajánlattá teszi a modellt a piacon.



Szólj hozzá!

További E-bookok

ConCorde ReadMan

  Megjelenés éve: 2014
  Pro:  
  -
 
  Kontra:  
  -
 
Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés