Connect with us

Teszt: Sony Cyber-Shot DSC-HX50 – Távollátó

h502

Fotó-videó

Teszt: Sony Cyber-Shot DSC-HX50 – Távollátó

Leteszteltük a Sony 30 x-os optikai zoommal rendelkező fényképezőgépét.

A Sony-nak nagy gyakorlata van a digitális fényképezők piacán, a japán vállalat már a 90-es évek elején előrukkolt az első, modern kori fényképezőjével. A siker azóta is töretlen, a cég pedig egyre másra jelenteti meg jobbnál jobb fotómasináit.

Csomagolás

Már első látásra is egyértelmű, hogy egy Sony eszközről van szó, a csomagolás megegyezik a gyártó többi készülékével. Az apró, ám meglehetősen tömzsi doboz felső fiókjában a használati útmutatót és a gyártó által szükségesnek tartott papírokat találjuk.

DSC06695

Miután ezt a részt magunkra borítottuk – csak így férhetünk hozzá az alsóbb szekcióhoz -, feltárul előttünk a HX50-es fényképező, a töltő, az akkumulátor és az elengedhetetlen microUSB kábel.

Külső/ Üzemmódok

A Sony az elmúlt évek során nagy sikert aratott a HX sorozatú kompakt fényképezőivel, a felsőbb kategóriákban megtalálható masinák ugyanis a legtöbb, nem profi gépek iránt érdeklődő vásárló tetszését elnyerték. A fekete színben pompázó tesztkészülék így egy már ismert formavilággal készül, az összhatás pedig első látásra is professzionális. Szemből rögtön feltűnő, hogy az optika mennyire kitüremkedik a készülékházból, ennek az oka nem más, mint a kompakt kategóriában igen impozánsnak számító 30x-os zoom.

DSC06689

A G Lens felirat és a méretes lencsék párosa már elárulja, hogy itt bizony nem akármilyen modellről van szó, de erről majd később. Egy ilyen, zsebben is hordható készüléknél sokszor problémás a megfelelő markolat kialakítása, a kisebb méret ugyanis nemegyszer a felhasználhatóság rovására megy. Szerencsére itt nincs ilyesmiről szó, egy jól fogható markolat is elhelyezésre került, a gumírozott anyagának hála pedig a stabil fogás is biztosítva van.

DSC06690

A hátoldal is tartogat érdekességeket, a legszembetűnőbb a 3”-es, 921 ezer pixellel megáldott, Xtra Fine Trublack technológiával ellátott képernyő. A hangzatos név mögött a valóságban is egy szép színekkel operáló kijelző áll, a betekintési szögek megfelelőek, és a fotók is élettel teliek. A jobboldalára kerültek a főbb funkciógombok, itt léphetünk be a menübe, törölhetjük a képet vagy kezdhetjük el a dedikált gomb lenyomása után a videófelvételt. Örömteli, hogy a Custom feliratú, általunk kalibrálható gombra többfajta funkciót is rátehetünk kezdve az ISO állítástól a mosolyexponálásig.

DSC06693

A képernyőn megjelenő menüpontok között a 4 irányú, kattintást is lehetővé tevő tárcsával lépkedhetünk. A HX50-es felső része sem épp egy kihalt terület, a jobb szélen találjuk a P,S illetve A módban használható expozíciós érték állítótárcsát, ilyenkor világosabbá illetve sötétebbé tehetjük a képet. Mellette foglal helyet az üzemmód tárcsa, itt 10-féle opcióból választhatunk. Az első a gyártó által nagyban promózott Intelligens Automatika, ilyenkor gyakorlatilag minden magától történik, sok beleszólásunk nincs a történetbe.

DSC06691

A következő az Intelligens Automatika +, itt a készülék 6 képet lő egymás után, ezeket egyesítve pedig egy zajmentesebb, tisztább képet kapunk. A sorban a P azaz programautomatika mód következik, ennél már kézzel is állíthatjuk a dolgokat a rekeszérték és a záridő kivételével. Ez utóbbiakhoz az A illetve az S mód tartozik. Profi fotósok biztosan jó néven veszik az M azaz manuális mód opciót, ilyenkor mindent magunk állíthatunk, kedvünk szerint. Ha egy beállítás elnyeri a tetszésünket azt el is menthetjük és az MR opcióra váltva bármikor elő is hozhatjuk. Nem maradt ki az iPanoráma sem, ebben az esetben elég az exponáló gombra kattintanunk majd a készülék elkezd pásztázni, a művelet végén pedig egy összefüggő, éles kép néz vissza ránk. A legvégén a jelenetválasztó üzemmódra lehetünk figyelmesek, ilyenkor az előre megadott stílusokból választhatunk, legyen szó akár az éjszakai vagy havas körülmények között való fotózás lehetőségéről vagy épp a művészibb, elmosott háttérrel készülő képek elkészítéséről. Dícséret illeti az exponáló gombot is, a kellően nagy mérettel és megfelelő érzékeléssel megáldott kapcsoló ugyanis egyszerűen használható.

DSC06692

Előtte találjuk a zoomgyűrűt ami két sebességfokozatban állítja a 30x-os optikai zoomot. Ha kissé odébb téved a szemünk, akkor egy fura MI feliratú fedelet pillanthatunk meg. Ez a Multi Interface Shoe névre keresztelt multifunkciós aljzata amihez több extra tartozék is csatlakoztatható, például mikrofon vagy képkereső. Külön gombbal kerül felszínre a beépített vaku, ezt a megoldást állítólag az indokolta, hogy a korábbi kiadásban magától kiugró megoldás többeknek megsértette a kezét. Akárhogy is legyen, én mindenképpen egy túlbonyolított technikának tartom, félő, hogy egy leejtés tönkreteheti ezt az alkatrészt. Alul egy fedél mögött találjuk az akkumulátort és a MemoryStick illetve SD kártyák fogadására alkalmas kártyaolvasót is. Érdekesség, hogy míg a HDMI csatlakozó alulra került, addig a microUSB szabványú társáért már a jobb oldalra kell fókuszálnunk.

Képminőség 

Nem bízta a véletlenre a japán vállalat, a HX50-es alaposan el van látva csemegékkel. A világ legkisebb 30 x-os optikai zoomjával ellátott kompakt készülékbe egy 4,3-129 mm-es G objektívet helyezett el a Sony. Az 1/2.3”-es Exmor R CMOS képérzékelő 20,4 megapixeles képek készítését teszi lehetővé, a képfeldolgozás pedig a több Sony termékben is bizonyított Bionz processzor feladata.

DSC00003

Az elkészült anyagokat elnézve elmondhatjuk, hogy mindannyian jó munkát végeznek, egyedül a képzaj lehet problémás, ez ugyanis magasabb ISO beállítások esetén már túlságosan is zajossá, részletmentessé teszi a fotókat. Jól vizsgázott az aktív képstablilizátor, az Active Steady-Shot névre keresztelt megoldás sikerrel abszolválta az apróbb remegéseket. Már a dedikált gomb is sejteti, hogy komoly videós szerepében tetszeleg a HX50, szerencsére az elkészült anyagokból látszik, hogy ez nincs is másképp. Kétféle formátumban, AVCHD-ben és MP4-ben készíthetünk felvételeket, előbbi értelemszerűen a profibb, jobb minőségű tartalomhoz való, utóbbival pedig az internetre való filmecskéket rögzíthetjük.

DSC00007

Az 50 képkocka/másodperc sebességű Full HD anyagok minősége kiváló, a hang pedig a felül elhelyezett sztereó mikrofonoknak hála szintén jobb a kategória átlagánál. Felvétel közben nem hagy magunkra a készülék, az aktív képstabilizátor, az autofókusz és a fénymérés továbbra is működik.

Menürendszer

A mai, érintőképernyőktől túltengő világban kifejezetten üdvözítő, ha egy gyártó komoly energiákat fektet a gombos rendszerű készüléke kezelhetőségére. Az opciók között könnyedén, le- és felfele navigálhatunk, a magyar menünek hála pedig mindehhez hozzáértésre sincs szükség. A menüpontok között ugrálva konfigurálhatjuk a kép méretét, a videó minőségét, a képarányt, a képstabilizátor működését illetve képeffektus bekapcsolására is lehetőség van. Ha elvesznénk a rengetegben, akkor a beépített súgót igénybe véve kitisztulhat a kép.

WiFi

A japán vállalat az elmúlt időszakban rendkívül sok modelljébe építette be a WiFi funkciót, így az egyik legkomolyabb kompakt készülékből sem maradhatott ki.

1620910_695425813823484_342208667_n

A DLNA-képes HX50 egy pillanat alatt átadja a vezérlést az okostelefonunknak, ezután pedig nincs más dolgunk, mint a telefon képernyőjén át utasításokat adni a fényképezőnek. Ehhez mindössze a PlayMemories Mobile névre hallgató applikációt kell telepítenünk, a szoftver Androidra és iOS-re is elérhető.

1656370_695425827156816_564333647_n

A beállítási lehetőségek száma ilyenkor radikálisan lekorlátozódik, mindössze az önkioldó és a vaku vezérlésére van lehetőség. Véleményem szerint leginkább önarcképek vagy önmagunkról készített videók esetén érdemes igénybe venni a szolgáltatást.

Végítélet 

Úgy alakult, hogy viszonylag hosszú időt, 2,5 hetet töltött nálam a tesztkészülék és mit is mondhatnék, ez kifejezetten örömteli volt számomra. A HX50 ugyanis ma mindent tud, amit egy kompakt készüléknek tudnia kell, így aki nem sajnál 100 ezer forintért ilyen eszközt venni, annak érdemes ellátogatnia egy áruházba és alaposan szemügyre venni a kütyüt, nyugodtan állíthatom, hogy nem fog csalódni.Szólj hozzá!

További Fotó-videó

Sony Cyber-Shot DSC-HX50

  Megjelenés éve: 2013
  Pro:  
  - Jó képminőség
  - Korrekt szolgáltatások
  - Jó összeszerelési minőség
 
  Kontra:  
  - Kissé magas ár
 

Technokrata a Face-en

Tesztek

SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő
09

Autók

De miééért kellett ezt tenni az orrával?

2017. február 22. szerda