Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: ASUS ZenBook UX302LA – Zenevarázs

Laptop tesztek

Teszt: ASUS ZenBook UX302LA – Zenevarázs

Impozáns hangzásával és érintőképernyőjével csábít az Asus újdonsága.

Amikor meghalljuk az Asus szót, talán egyből a laptopok és PC komponensek jutnak eszünkbe. Nos ez nem véletlen, a tajvani gyártó rendkívül jó eszközöket tudott már korábban is alkotni, jelen tesztünk alanya pedig tovább öregbíti a hírnevüket.

Külső/ Csomagolás

A készülék egy fekete, matt és puha tapintású dobozban érkezett melynek a tetejére ezüstös feliratozással rábiggyesztették az Asus Zenbook márkanevet. A tesztpéldány nem a bolti forgalmazásnál használatos csomagolásban érkezett, így csak magát a készüléket és annak töltőjét találtam a hivatalosan megvásárolható kivitelben minden bizonnyal használati útmutatót is találunk majd. A laptop anyaga fém és üveg, így már sejthető, hogy nem egy olcsó készülékről van szó A fedlap karcálló üvegből készült, egészen pontosan a  Gorilla Glass 3-as verziója védi a modellt. A felső rész külseje leginkább szál csiszolt fémre hasonlít, csak ugyebár üveggel fedték le így pontosan nem lehet megállapítani. A kijelzőt felhajtva elénk tárul az IPS technológiával készülő, 13,3″-es, FullHD felbontású, kapacitív érintőkijelző. Nagyon szép színekkel operál a megjelenítő és a betekintési szögek is mesések. Fontosnak tartottam még, hogy megvizsgáljam vajon mennyire reagál jól a nyomkodásokra a panel, szerencsére ezzel sem volt probléma, alig kellett hozzáérni és máris reagált a készülék. A megjelenítő felett találjuk az igen jó minőségben dolgozó 1,3 megapixeles webkamerát is, ennek legfőképp a chatelések során vehetjük hasznát.

P1020254

A billentyűzet a mai trendeknek megfelelően süllyesztve van a fém burkolatban, használata kényelmes, a kialakítás precíz bevitelt tesz lehetővé. Szintén dicséretet érdemel az alatta elhelyezett touchpad is, elég nagy és jól érzékel. A billentyűzet kapott háttérvilágítást ami 3 fokozatban állítható, ezzel is megkönnyítve az éjszakai munkát.. Mivel készülék nagyon vékony, így az ember egy pillekönnyű eszközre számít, mégis, az 1,5 kg-os súlyt azért már megérzi a kezünk. A gép alja műanyagból készült és mivel speciális komponensekkel rendelkezik a modell, így az alsó takaró csak garanciavesztés ellenében szedhető le. Akkumulátor tekintetében elég jók a tapasztalataim, a gépben 65Wh-s telep van és ez körülbelül 8-9 órás üzemidőt tesz lehetővé, persze normál használati körülmények között.

P1020247

A laptopunk jobb oldalán egy hangszóró,  a 3,5mm-es Jack kimenet, a töltő, a HDMI és az USB 3.0 csatlakozó illetve a főképp az Apple laptopokból ismert Mini DisplayPort  található. Hátul a szellőzőnyílás és a két zsanér kapott helyet, a bal oldalra pedig a 2 darab USB 3.0-s csatlakozó, az SD kártyaolvasó, illetve a sztereó hangszóró másik párja került. Az első, penge vékony ívre nem meglepő módon nem került semmi.

P1020256

A gépet az Intel Core i7-4500U processzora működteti ami mellé egy integrált Intel HD 4400-as GPU és egy dedikált Nvidia GeForce GT730M 2GB-os videokártya került. Említésre méltó még a 6 GB RAM mellett megbúvó 750 GB-os HDD is, ez ugyanis rendelkezik 16 GB-os SSD tárolóval is, ide töltődnek be a Windows gyorsítását szolgáló fájlok. Természetesen aki szeretné, az megrendelheti a modellt 256 GB-os SSD-vel is. Kommunikációs téren sem rossz a helyzet, a ma elvárt módon rendelkezésünkre áll az ac szabványt is támogató WiFi, illetve a Bluetooth 4.0 is.  Általában nem szoktunk nagy ügyet keríteni egy sztereó hangszóró létezéséből, ám a tesztkészülék esetén kivételt kell tennünk. Az Asus mérnökei ugyanis összefogtak a Bang & Olufsennel, a híres dán vállalat pedig alaposan kitett magáért. Az ICEpower névre keresztelt technológiával a vékony laptop szó szerint hatalmasat szól, ritkán jön ki ilyen minőségű zene egy laptopból.

Operációs Rendszer

A Zenbook készüléken már a Windows 8.1 Pro cirkál, ez pedig szó szerint értendő, a rendszer ugyanis baromi gyors, az alkalmazások megnyitása is pillanatok alatt történik. A dedikált GPU-nak hála FullHD kijelzővel is megbirkózik az újdonság, az Nvidia megoldása megfelelően végezte a dolgát. A rendszerről túl sok érdekességet nem tudnék elmondani, az általunk tesztelt példányon egy teljesen szűz   verzió foglalt helyet, így az esetleges előretelepített alkalmazásokat nem állt módomban tesztelni.

Összesítés

P1020249

A végére hagytam az egyik nagy ínyencséget, a fedlap közepén helyet foglaló Asus feliratot. Ez kérem egyáltalán nem szokványos, ha működésbe lép a laptopunk akkor lilás fényben pompázik, pontosan úgy, ahogy mondjuk az Apple által forgalmazott Macbook-okon is világít az alma logó. Most, hogy a teszt végére értünk, elmondhatom, hogy nagyon szerencsének érzem magam amiért használhattam ezt a remek gépet, tényleg nagyon szuper minden, legyen szó akár a hangzásról, akár a minőségről vagy a gyorsaságról.  A jó minőségnek persze ára van, a  gép itthon 400 ezer magyar forintba kerül ami azért valljuk be, nagyon húzós. Sajnos egy ennyire felszerelt eszközért ma ennyit kell fizetni, de reméljük, hogy rövidesen lejjebb megy ez az ár és sokak számára válik vonzó alternatívává a tajvani gyártó terméke.



Szólj hozzá!

További Laptop tesztek

ASUS ZenBook U302L

  Megjelenés éve: 2013
  Pro:  
  - Elegáns külső, minőség
  - Erős hardver
  - Érintőkijelző
 
  Kontra:  
  - Viszonylag magas ár
  -
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 13,3"
  • kijelző felbontása: 1080 x 1920 pixel"
  • kijelző típusa: IPS LCD (kapacitív)"
  • eszköz mérete: 325 x 226 x 17.2 mm
  • tömeg: 1500 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Intel Core i7-U4500
  • memória: 6 GB
  • háttértár: 750 GB
  • SSD:  
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: SD, Memory Stick
  • portok: USB 3.0, HDMI, Mini Display, fejhallgató kimenet, töltőcsatlakozó
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: HD
  • hangkártya:: ASUS SonicMaster
  • videókártya: Intel HD Graphics 4400, Nvidia GeForce GT730M 2GB
  • ujjlenyomat olv.:  
  • optikai meghajtó: Nincs
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil:
  • WiFi: 802.11 a/b/g/n/ac
  • Bluetooth: 4.0
  • GPS:
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Windows 8.1
  • spec. szoftverek: -
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 65W
  • tapasztalat: 8-9 óra
 
Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés