Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Alcatel One Touch Fire – A Róka megvillantja tudását

Mobil tesztek

Teszt: Alcatel One Touch Fire – A Róka megvillantja tudását

Nálunk járt az Alcatel első Firefox OS alapú készüléke.

Egy új platformot hozott el az Alcatel modellje, ez pedig nem más mint a Firefox OS. Mindig izgalmas, hogy egy új szoftver hogyan teljesít egy új készüléken, azt már most előre leszögezhetem, hogy nem egy brutál hardveres és péklapát méretű telefont gyártottak le, sokkal inkább egy szerényebb tudású, olcsó mobil hagyta el a tervezőasztalt.

Csomagolás

A készülék doboza elég visszafogott, tartalma is szegényesnek mondható, csupán a töltő van a készülékhez csomagolva és egy adatkábel. A telefonhoz kapunk egy tájékoztatót is, főleg a Firefox OS miatt.

Külső

A One Touch Fire külseje nem hasonlít egyik eddig látott modellre sem, fő színe a fehér, de létezik zöld kerettel és narancssárga hátlappal is. A sarkok lekerekített formát kaptak, az előlap letisztult világa pedig tovább erősíti a kisded formát. Az előlap alján egy mikrofon és egy érintőgomb található, föléjük került a megjelenítő, a legfelső részen pedig egy Alcatel logó, a beszédhangszóró,  a közelségmérő szenzor és az értesítő LED foglal helyet.

P1020204

A megjelenítő 3,5 hüvelykes, HVGA felbontású, mezei TFT panelű egység.  A betekintési szögek ennek megfelelően alakulnak, vagyis egy idő után elég erősen invertálódnak a színek és a képe is eléggé pixeles. A multitouch támogatás kimaradt ebből a készülékből, érthetetlen számomra, hogy ezt mért hagyták ki 2013 végén egy új OS-t bemutató modellből. A One Touch Fire bal oldalán a hangerőt szabályzó gombpáros és a microUSB foglalat található, alulra semmi sem került, ahogy a jobb oldal is csupaszon maradt, míg a felső részen megtaláljuk a 3,5mm-es jack csatlakozót és a ki-és bekapcsoló gombot.

P1020205

A hátlapon egy Firefox OS feliratozás hirdeti, hogy mi fut a készüléken, feljebb egy brand jelzés, majd a hátlapi kamera és a hangszóró van. A hátlap alatt egy 1400mAh-s akkumulátor tartózkodik, ez cserélhető is, valamint van lehetőség microSD és SIM kártya behelyezésére is. Üzemidő tekintetében elmondható, hogy 1 napot ki lehet vele húzni, ha viszont nagyon terheljük a gépet akkor lehet napközben sipákolni fog a hálózati töltőért.

Hardver/Működés

Az Alcatel készülékében egy Qualcomm MSM7227A processzor dolgozik, ez egy darab 1GHz-s processzormagot jelent, ehhez társul hozzá az Adreno 200-as grafikai gyorsító, illetve a 256MB RAM. A belső tárhely felhasználható mérete 160MB, persze ez irtó kevés, ezért gyárilag beletettek egy 2GB-os memóriakártyát, de ezt bármikor kicserélhetjük egy nagyobb darabra.

2013-12-08-16-28-18

Az eszközön a Firefox OS 1.1-es verziója fut, röviden és tömören egy butítottabb, kevesebb alkalmazással és visszafogottabb megjelenéssel domborító iOS-ről beszélünk. Amit fontos most leszögezni, a programokat képes a háttérben eltárolni, hiába csak 256MB a RAM mérete, viszont eléggé rossz fényt vet az operációs rendszerre az, hogy akadozik ezen a készüléken. Szerény véleményem szerint egy kicsit fejlettebb hardver illőbb lett volna, persze nem kell egy Snapdragon 800, de mondjuk egy Snapdragon MSM8255-ös SoC bőven elfért volna egy Adreno 205-tel a fedélzetén.

2013-12-08-16-31-48

Amit lényeges tudni a rendszerről, hogy nincs külön menü, minden alkalmazást a főképernyőre pakol, alul van egy sáv amiben az ikonokat ki lehet cserélni, azok tehát nem fixek. Az alkalmazásokból középső gomb megnyomásával léphetünk ki, hosszú nyomásra viszont az aktuálisan futtatott alkalmazásokat látjuk, ezeket bezárhatjuk vagy folytathatjuk ott a teendőnket ahol abbahagytuk. Nagyon pozitív dolog, főleg az Androiddal szemben, hogy ide nem kell 2GB RAM az összes applikáció eltárolásához, hanem valószínűsíthetően akárcsak az Apple terméke ez is lefagyassza a ROM-ra az alkalmazásokat. Minden alapvető szoftver megtalálható a készüléken amit használhatunk, vannak játékok is de ezek persze nagyon alapszintűek, illetőleg van alkalmazás bolt is. Ez utóbbi jelenleg még nagyon kezdetleges, az elérhető programok száma minimális.

Multimédia

A hátlapra beépített 3,15 megapixeles kamera nem sok érdekességet tartalmaz, nincs benne autófókusz illetve a beállítási lehetőségeknek is búcsút mondhatunk, tehát csak a kattintgatás marad számunkra. Videót VGA felbontásban rögzít, 30 képkocka/másodperccel.

IMG_0005

Az elkészült kép minősége nem az igazi, már az autófókusz hiánya miatt is sokkal kevesebb esélye van egy másik kamera ellen. A zenelejátszó is egy nagyon egyszerű program, de azért került bele többféle ismétlési mód, illetve képes a zenéink előadó vagy  album szerint rendezésére is. Equalizernek vagy hasonlónak nyoma sincs, az albumborítókat viszont megtekinthetjük. A külső hangszórótól sokat nem vártunk, így legalább nem volt csalódás a gyengébb minőség. Fülhallgatóval már jobban szólt, ott a mély és magas hangok is nagyjából rendben voltak. Van FM-rádió, ez csak a headset csatlakoztatása után válik elérhetővé, a szoftver a rádióállomásokat képes automatikusan beállítani.

2013-12-08-16-35-03

Tesztalanyunk adatkommunikációs téren erősíti az alsó kategóriát, azaz van 3G, WiFi (b/g/n), GPS (ez hasznos lehet a Here térkép elindításakor) és Bluetooth 3.0.  NFC, DLNA és egyéb, ma népszerű dolog nincs, igaz ezek ilyen ár mellett már a sci-fi kategóriát súrolnák. A telefonálással és SMS küldés/fogadással semmilyen problémám nem volt, valamint a böngésző is megfelelően működött, az ott lévő akadásokat pedig a processzor számlájára írjuk.

Összegzés

P1020206

Nos kicsit vártam, hogy vajon mit fejlesztett ki a Mozilla az okostelefonokra és meg kell mondanom hogy maga az elgondolás nem is rossz, inkább a kivitelezéssel vannak problémák. Személy szerint egy kicsit erősebb hardvert tettem volna a rendszer alá, persze ez a gyenge SoC legalább arra elég, hogy megmutassa, az optimalizáció nagyon jól sikerült. Sajnos így is kicsit döcögősen fut ezen a modellen a rókás szoftver. Azt be kell látni, ez egy próbaeszköz a nagyközönség tesztelésére, valószínűleg jön majd egy erősebb ajánlat, amit én már most várok. Addig persze még van idő, így az alkalmazások fejlesztését is el kell kezdeni a szoftverhez. Jelen pillanatban a két nagyobbik szolgáltató (rózsaszín és kék) értékesíti a mobilt, náluk kártyás csomagban 20 ezer Forintba kerül. Ennyit megérhet bárkinek akinek nincsenek nagy vágyai, de kipróbálna valami újat. Esetleg  még azok számára is ajánlható akik egy hiperolcsó, iPhone szerű rendszert szeretnének látni a telefonjukon vagy csak egy olcsó mobilt szeretnének telefonálásra, SMS-ekre, illetve egy kis internetezésre.



Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

Alcatel One Touch Fire

  Megjelenés éve: 2013
  Pro:  
  - -Olcsó
  - -Jó szoftver
 
  Kontra:  
  - -Gyenge hardver
  - -Kevés program
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 3,5"
  • kijelző felbontása: 320x480"
  • kijelző típusa: TFT"
  • eszköz mérete: 115 x 62.3 x 12.2 mm
  • tömeg: 108 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Qualcomm MSM7227A, 1GHz
  • memória: 256 MB
  • háttértár: 2 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSDHC
  • portok: microUSB, 3,5mm audio
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 3 megapixel
  • video chat:  
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900, HSDPA 850 / 1900 / 2100
  • WiFi: WiFi b/g/n
  • Bluetooth: Bluetooth 3.0
  • GPS: van
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Firefox OS
  • spec. szoftverek:
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 1400mAh
  • tapasztalat: 1 nap közepes használattal
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés