Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Sony Cyber-shot DSC-QX100 – A zsebfotós

Fotó-videó

Teszt: Sony Cyber-shot DSC-QX100 – A zsebfotós

Igazán egyedi termékkel lépett piacra a Sony, mi pedig leteszteltük.

Az okostelefonok ma már az életünk részét képezik, így sokan nem hordanak maguknál fényképezőt, pusztán a készülékükre hagyatkoznak. Kétségtelen, hogy néhány modell esetén ez elfogadható, ám a legtöbb készülék nem készít olyan képet, mely legalább megközelítené egy kompakt fényképező minőségét. A Sony viszont egy olyan eszközt dolgozott ki, amivel nyugodtan otthon hagyhatjuk a fényképezőt ám a fotók minőségét sem éri majd csorba.

Csomagolás

Egy stílusosan kör alakú dobozban érkezett a – ki nem találják – kör formájú fényképező. A Sony által csak objektívbe épített fényképezőgépként aposztrofált eszköz nem a tartozékaival kívánja eladni magát, a gondos csomagolás ugyanis a használati útmutatón, a microUSB kábelen kívül mást nem rejt magában.

Külső

Aki már látott objektívet annak túl sok újdonságot nem tartogat a forma, hacsak nem tekintünk el attól a ténytől, hogy erre a kütyüre bizony gombok és csatlakozók is kerültek.

DSC06718

Bal oldalon találjuk az exponáló- és a zoom gombokat, illetve egy zeiss felirattal tarkított fedél alatt helyezték el a microuSB konnektort és az M2 és microSD kártyák nyílását is. Felül az optikai képstabilizátorra és a Sony fényképezőire a Cyber-Shot modellekre való utaló feliratokat találunk illetve a bekapcsológomb és az NFC jelzése is ide került.

DSC06720

 

Jobb oldalon már csak az akkumulátor töltöttségét jelző kijelzőt és a Sony feliratot találjuk, alulra a Wifi és az Exmor R szenzor logója kapott helyet. Egy apró csúszka eltolásával vehetjük le a hátoldalon található tartót, ez kapcsolódik össze a készülékekkel, így levétel esetén csak egy sima, kézben tartható objektívet kapunk.

DSC06723

 

Levételére ugyanakkor mégis szükség lehet, a Sony ugyanis kínál különleges tokokat az Xperia modellekhez melyek hátoldalára egy egyszerű pattintással felszerelhető az eszköz, illetve itt találjuk az akkumulátort is, hiba esetén tehát itt kell kicserélni.

Működés

Mivel kijelzőt nem találunk az eszközön, magától értetődő, hogy szükségünk van egy mobiltelefonra. Első lépésként érdemes bekapcsolnunk a QX100-ast, majd a telefonunkkal Wifi kapcsolaton keresztül összepárosítani. Sajnálatos módon iPhone-nál nem elérhető az NFC, márpedig ez nagyban megkönnyítené a csatlakoztatást, nekem ugyanis minden egyes indítás után a Wifi menüjéből ki kellett választanom a kamerát.

IMG_0737

Ezután a PlayMemories Mobile applikációt kell telepíteni, ez a japán vállalat szoftvere és egyetlen funkciója, hogy a különböző Sony eszközök képét tudja megjeleníteni. Indulás után egy szabványos fényképezőre hasonlító kereső jelenik meg, van exponáló gomb, állíthatjuk az üzemmódokat is illetve kiválaszthatjuk, hogy filmet vagy fényképet szeretnénk-e készíteni.

IMG_0739

Ha a fotók mellett döntünk akkor a teljesen intelligens automatikus, kiváló automatikus, automatikus program illetve rekesznyílás vezérelt felvételre is lehetőség van. Míg az első kettőnél teljesen automatikusan történik a kép elkészítése, addig a szintén automatikus névvel illetett programnál már a fénymérés is beállítható.

IMG_0740

A manuális fókuszt kedvelőknek a beállítások menüpontban érdemes keresgélni, ezt az üzemmódot kiválasztva az objektív körül végigfutó tárcsa segítségével tudjuk megtalálni a helyes beállítást. Szintén itt kell keresnünk a fehéregyensúlyt is, a főképernyőn ezt nem babrálhatjuk. Ha videót kívánunk elkészíteni, a beállítások eltűnnek, az eszköz folyamatos fókusz üzemmódban működik FullHD felbontásban. A kép reccenés mentes, a beépített sztereó mikrofonoknak hála pedig a hanggal sincs igazán probléma.

IMG_0738

Nyilván nem éri el egy profi kamera szintjét de egy kompakt kamera felvételeihez szokott fülnek megfelel. Az aprócska NP-BP névre keresztelt akkumulátor körülbelül 200 kép illetve 2 órányi videó készítését teszi lehetővé, azután töltőért kívánkozik.

Képminőség

Egy fényképezőnél kevés fontosabb dolog van az elkészült képek minőségénél. A Sony ezért egy F1.8-as blendeátmérővel rendelkező Carl Zeiss Vario-Sonnar T* objektívet, optikai képstabilizátort,egy, az átlagos fényképezőénél négyszer nagyobb, 20,2 megapixeles, 1.0 típusú Exmor R CMOS-érzékelőt, BIONZ képfeldolgozó processzort és 3,6*-os optikai zoomot helyezett el a készülékben.

IMG_0713

Már a száraz adatok sem épp rosszak, az elkészült képek minősége pedig erre is rátesz egy lapáttal. A kép minden esetben kristálytiszta, a fókusz pillanatok alatt megtörténik, az eredmény messze felülmúlja egy átlagos kompakt készülék minőségét.

IMG_0729

Az optikai képstabilizátor is dicséretet érdemel, az elmúlt napok hidege miatt ugyanis előfordult, hogy már félig-meddig remegő kézzel álltam neki fotózni, az eredményeken pedig ez egyáltalán nem látszott.

IMG_0730

Az éjszakai mód káprázatosra sikerült, egy kisebb vakut simán überel a QX100, hiába mentem be teljesen sötét szobába, valamennyi fényt mindig összeszedett a kamera, így nyugodtan elmondható, hogy bár elsőre kifejezetten furcsálltam, vakura nem lesz szüksége egy átlagfelhasználónak.

 Ítélet

Első hallásra sokkolóan hangzik, hogy 130 ezer forintot kérnek el a modellért, ám ha hozzátesszük, hogy az alapját adó, Wifi és NFC funkciókat nélkülöző RX100-as kamera hivatalos helyeken 190 ezer forintért vásárolható meg, már mindjárt más a leányzó fekvése. A 60 ezer forinttal olcsóbb árért egy különlegességet kapunk, mely sokak érdeklődését felkeltheti, akik nem kívánnak több eszközt maguknál hordozni, elvárják viszont, hogy minden helyzetben a lehető legjobb képeket készíthessék el. Ha megvan a megfelelő pénzmennyiség, érdemes ellátogatni a Sony szalonjaiba és kipróbálni a QX100-ast, garantálhatom, hogy le lesz nyűgözve.

 



Szólj hozzá!

További Fotó-videó

Sony Cyber-shot DSC-QX100

  Megjelenés éve: 2013
  Pro:  
  - Jó képminőség
  - Nincs konkurense
 
  Kontra:  
  - Kissé magas ár
  - Szoftveresen kevés dolog állítható
 
Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés