Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Alcor ZEST Q813IX – Egy jó ajándékötlet

Tablet tesztek

Teszt: Alcor ZEST Q813IX – Egy jó ajándékötlet

Leteszteltük az Alcor megfizethető árú táblagépét.

Mit tehet az ember, ha a karácsony közeledtével egy olcsó táblagépre vágyik, amiért nem kell hatalmas összegeket fizetni, ám mégis jól néz ki és korrekt hardver található benne? A mai dömpingben már egyáltalán nem könnyű erre a kérdésre válaszolni, ám az Alcor mégis megpróbálta, így megszületett a cseppet sem egyszerű nevű ZEST Q813IX.

Csomagolás

Egy igen kellemes, fehér és türkíz színekben pompázó dobozban érkezett a tesztkészülék. A fedlapon a táblagép mellett a típusnév, a 2 év garancia és egy Android bábú található, a főbb funkciók felsorolása oldalra került.

DSC06703

Akinek ez kevés, az az alsó térfélen találja meg a részletes specifikációt, itt többek között azt is felsorolták, hogy milyen tartozékok járnak a modellhez. Le is ellenőriztem, így szerencsére megvolt a töltő, a microUSB, az OTG kábel és a használati útmutató.

Külső

Nehéz a táblagépek között formabontó készülékkel előállni, főleg ha az ár alaposan megköti a kezünket. Szerencsére azért az Alcor mérnökei nem dőltek bele a kardjukba, a Q813IX szép lett, ám kétségtelen, hogy első ránézésre engem egy iPad mini-re emlékeztetett, ami persze nem baj, az Apple terméke nagyon szép.

DSC06699

 

Az előlapot egy 7,9”-es, 1024 x 768 pixel felbontású IPS panel foglalja el, fölötte mindössze a 2 megapixeles előlapi kamera található, érintőgombokat hiába keresünk, azok a bekapcsolás után, virtuális formában válnak láhatóvá. Az alig 7,2 mm vékony oldalsó kereten nem találunk semmit, a főbb csatlakozók alulra kerültek.

DSC06702

Itt találjuk a mini HDMI, a microUSB-t, és a 3,5 mm-es jack csatlakozót is, de a hálózati töltő dugaszát is errefelé helyezték el. A műanyag kerettel körbevont fém hátlapon találjuk a bekapcsológombot és a hangerőállítógombot illetve az 5 megapixeles kamerát is. Előbbiek elhelyezése szerintem nem túl szerencsés, bár kellően nagy erő kell megnyomásukhoz, nálam mégis többször előfordult, hogy véletlenül, akaratom ellenére levette az eszköz a hangerőt.

DSC06701

Az építési minőség egyebként meglepően korrekt, egyedül – talán öniróniából, nem tudom – az Alcor logónál hallható 1-1 nyikkanás, ha az ember erősebben nyomja meg a hátlapot.

Szoftver/Hardver

Az ember mindig elképed, hogy mennyire fejlődik a technika. Néhány évvel ezelőtt a négymagos processzor még a számítógépek privilégiuma volt, ma pedig egy alig 7,2 mm-es táblagépben is megtalálható. Jelen modellben 1,6 GHz-en működik az egység, mellé pedig 1 GB RAM került.

1454445_768147273212289_1758394490_n

Nem is túl meglepő, hogy az Android 4.2 Jelly Bean megfelelő sebességgel működik, igaz az 1024 x 768 pixel felbontású megjelenítő miatt alaphelyzetben egyáltalán nem terhelődik a rendszer. Valószínűleg a költséghatékonyság oltárán hullottak el a szoftverek is, akárcsak a nemrég tesztelt Q933R, ez a modell sem rendelkezik túl sok előretelepített applikációval.

1481319_768147266545623_1246684283_n

A 8 GB-os memórián többek között az Explorer nevű fájlkezelő és az APKinstaller névre keresztelt telepítő mellett a filmszerkesztésre használt Movie Studio és a videólejátszásra szolgáló MultiPlayer került bele a repertoárba. Természetesen a gyári Google programok megvannak, így a kereső, a Gmail és a Play áruház mellett a többi jól ismert applikációt is megtaláljuk.

Multimédia

Manapság nem kaphatunk olyan táblagépet, amiből hiányozna az előlapi és a hátoldali kamera. Ez alól tesztalanyunk sem kivétel, az viszont elmondható, hogy mindkét egység maximum videohívásokhoz használható. A hátoldalon található 5 megapixeles kamera képminősége nem üti meg az elfogadható szintet, az igazi probléma mégis a fotók elkészítésének ideje. Többször is előfordult, hogy az exponáló gomb megnyomása után megmozdítottam a készüléket, és a kép azonnal bemozdult.

IMG_20131125_110712

Először nem értettem a helyzetet, aztán kiderült, legalább 2 másodpercet kell várnom mire elkészül a fotó. Remélem nem kell említenem, hogy ezzel gyakorlatilag búcsút mondhatunk bármilyen utcai esemény megörökítésének. Szoftveresen sem túl kellemes a helyzet, a digitális zoom-on kívül megadhatjuk a fókuszálás helyét, illetve készíthetünk panorámafotókat is. Ez utóbbinál szintén jelentkezik a már említett fókuszálási probléma, gyakorlatilag nem sikerült hibátlan panorámaképet összeraknom, a szoftver hiába intuitív, a lassúság miatt szinte az első képkockák után szétesik a kompozíció.

IMG_20131125_110725

Ami viszont meglepett az a 720p felbontású videók relatíve korrekt minősége. Érezhető, hogy eredetileg pusztán a videóhívások miatt került kamera a készülékbe, ám ha már belerakták, gondolták, hogy jó lesz, ha egy külön program is kerül hozzá. Zenei téren sem futunk bele izgalmakba, a gyári Google lejátszó a már ismert módon végzi el a feladatát. A hangszóró viszont a készülék árához képest remekül teljesít, YouTube-os videók nézegetésére kiválóan használható.

Adatkommunikáció/Üzemidő

A szívünknek kedves tartalmainkat Bluetooth 4.0 kapcsolaton keresztül is megoszthatjuk, de ha van HDMI kompatibilis televízió a közelben, akkor a miniHDMI csatlakozónak hála akár nagyobb képernyőn is megnézhető a videónk. Érdemes még szót ejteni a Wifi vevőről, az N-es hálózatot is támogató modul nem mindig állt 100%-ig a helyzet magaslatán,bizonyos helyeken túlságosan is hamar elvesztette a jelet. Ez otthoni hálózatban nem észlelhető, én egy bevásárlóközpontban figyeltem fel rá, ahol az éttermi résznél a telefonom még vígan intézte ügyeit, az Alcor modellje pedig már jelezte, hogy elvesztette a jelet. Szerencsére az akkumulátor üzemidőt már nem érheti kritika, visszafogott használat esetén lazán 12 órán át nélkülözheti a töltőt a Q8131X.

Ideális ajándék

Egy kiváló karácsonyi ajándékot alkotott az Alcor a Q813IX képében. A gyenge kamerát és a kissé alul méretezett Wifi vevőt kivéve ugyanis egy kellően erős, bárki számára könnyedén használható táblagépet kapunk alig 40 ezer forintért.

 



Szólj hozzá!

További Tablet tesztek

Alcor ZEST Q813IX

  Megjelenés éve: 2013
  Pro:  
  - Korrekt kijelző
  - Árához képest erős hardver
  - Elfogadható összeszerelési minőség
 
  Kontra:  
  - Külön töltő csatlakozó
  - Nincs elég előretelepített szoftver
  - Gyenge kamera
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 7"
  • kijelző felbontása: 1024 x 768 pixel"
  • kijelző típusa: IPS"
  • eszköz mérete: 201 x 136 x 7.2
  • tömeg: 330 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: négymagos, 1,6 GHz-es Cortex A9
  • memória: 1024 MB
  • háttértár: 8 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSDHC
  • portok: microUSB, 3,5 mm audio, mini HDMI,
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 5 megapixeles hátoldali kamera, 2 megapixeles előlapi kamera
  • video chat:  
  • video felbontás: VGA
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: -
  • WiFi: 802.11 b/g/n
  • Bluetooth: Bluetooth 4.0
  • GPS: -
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 4.2 Jelly Bean
  • spec. szoftverek:
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 5000 mAh
  • tapasztalat: Filmnézéssel körülbelül 6 óra, internetezéssel 10-11 óra is kihozható.
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés