Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: 9 hónap a Pebble okos órával – még mindig nincs jobb…

egyéb kütyük

Teszt: 9 hónap a Pebble okos órával – még mindig nincs jobb…

… sőt hasonló sincs. Lassan 9 hónapja annak, hogy boldog tulajdonosa lettem egy Pebble okos órának. Elég hosszú idő ez ahhoz, hogy bátran merjek állást foglalni mellette, vagy ellene. Meg is teszem ebben a tesztben…

Mintha mindig meglett volna. El sem tudom képzelni nélküle az életemet. A beszerzésekor írtam róla, ide kattintva elolvasható. Azóta sokan kérdezgetnek az órámról, amikor meglátják a csuklómon. Hogy ez mit tud, és hogy hűha… A barátaim pedig – akik ismerik és tudják, hogy mit tud – folyamatosan kérdezgetnek arról, hogy mennyire vált be. Hát legyen! Elmesélem.

DSC08611_resize

És persze követem én a többi gyártó többnyire gyengécske próbálkozásait is, amelyekben elkövetik ugyanazokat a hibákat, amiket a Pebble előtt is elkövettek. Volt nekem a Pebble előtt is “okos órám”, csak hát mind vacak volt. Például nem voltak okosak. Aztán jött a Pebble, elég magasra téve a mércét. De úgy látszik mégis, hogy hiába találta ki pár srác a tutit és keresték degeszre magukat vele, még mindig nem esett le a nagyoknak, hogy mi is (lenne) a lényeg.

DSC08585_resize

Megpróbálom elmesélni, azaz 10 pontban összefoglalni érthetően, miért is a Pebble által képviselt út a helyes. Persze nem a többi gyártónak, hanem a kedves olvasóinknak. A célom segíteni abban, hogy ne hagyják magukat bepalizni és ne hagyják magukra rásózni a sok vackot. Mert minden más csak ügyetlen próbálkozás és sajnos még mindig a Pebble az egyetlen tuti. Lássuk hát, miért is! Egyébként félelmetes, hogy ha sorra vesszük a többi gyártó hibáit és ezeknek az ellenkezőjét megkeressük, akkor megkapjuk a Pebble-t, amelynél szinte mindent másként, azaz többnyire jól csináltak.

DSC08578_resize

1. Képernyő és megjelenítés

Nem mindegy ám a megjelenítésre használt technológia. Egy óra akkor óra, ha MINDIG mutatja, amit mutatnia kell. Az az óra nem óra, amin gombot kell nyomni, hogy megjelenjen az idő. Az igazi órára csak ránézek, ránéz a mellettem ülő, ránéz akárki és látja, mi a helyzet. Ez persze nem egyszerű feladat, hiszen olyan kijelző kevés létezik, amelyik ezt tudja. De létezik! A Pebble-t ezzel szerelték. Nem véletlenül csinálták e-ink technológiával, mert az csak akkor fogyaszt, amikor a képernyő változik. Tehát folyamatosan bekapcsolva maradhat. Nem tud beégni és napfénynél is jól látszik. Minél erősebben süt a nap, annál jobban, ugyanis a nap fényét tükrözi vissza. Éjjel mi is van? Mozgásérzékelő. Ha megrázom a csuklómat, kigyullad a háttérvilágítás. Persze ez is állítható menüből. Na, ennyit a képernyőről.

DSC08577_resize

2. Méret

Az okos óra nem lehet sokkal nagyobb, mint egy átlagos óra. Mert ha nagyobb, akkor NEM FOGJUK HORDANI, vagy ha hordjuk is, NEM FOGJUK SZERETNI. Ha egy óra túl nagy, akkor azonnal kiesik a föld lakosságának több mint a fele, mert a nők és a gyerekek nem tudják használni. Na, a Pebble kitalálói jól belőtték a méretet, amely éppen elég arra, hogy lássuk az információt, de még éppen elég kicsi, hogy nők és gyerekek is hordhassák. Tessék elfelejteni a felesleges funkciókat, mert ezektől lesz egy okos óra TUSKÓ méretű! És vegyük tudomásul, hogy egy óránál MINDEN milliméter számít! De erről később még szólok pár szót.

DSC08582_resize

3. Ár

Külön szakma belőni egy termék árát és ehhez nem is nagyon értenek túl sokan. Értem ám én, hogy a gyártó profitra törekszik és be kell hozni a fejlesztésre elköltött milliókat, de a rosszul megválasztott, túl magas vagy túl alacsony ár azonnali és biztos bukást jelent. Ha egy órát százezerért árulnak, akkor még ha jó is, bukni fog. Épeszű átlagember nem ad ugyanis egy darab műanyagért ennyi pénzt, az elmeháborodottakra és az elit rétegre pedig nem lehet egy üzleti modellt építeni. Attól, hogy benyomjuk egy főműsor-idős reality-showba és az édes élet megélése közben egy (egyébként antipatikus) celeb ilyenen telefonál – mint David Hasselhoff a Knight Riderben -, még a jónép nem fogja ám egy havi átlagfizetését rááldozni.

GetPebble

Ha túl olcsó, az sem jó, mert akkor meg azért nem bízik benne senki. A Sonynak (korábban Sony-Ericsson) van ugye a Smart Watch. Több változatban elérhető és kapható. Akár már 6000 és 7000 forintért is találhatunk az interneten. Ki fogja komolyan venni? Mennyit fog vele a gyártó keresni? És ha a gyanúsan olcsó ár mellé bejönnek a sztorik, amiket a tulajdonosok mesélnek órákon át (természetesen nem a jó dolgokról, hanem a velük kapcsolatos bosszúságokról)… nos, lehet ásni s termék sírját.

150USD

Ellenben 150 dollár, azaz mai árfolyamon 32 magyar ezres egy olyan ár, amit megengedhet magának az átlagos fizetésből élő kütyübolond és hihető, hogy ezért az árért kapunk is valamit. Ebből a pénzből futja is terméktámogatásra. Azaz veszik, viszik, pörög az üzlet de a termék jó minőségű is tud lenni. Na, ez a Pebble, amely 150 dollár és szerintem annyi is marad.

HelloPebble

4. Kompatibilitás

Komolyan van olyan gyártó, aki azt gondolja, hogy valaki azért lecseréli a telefonját, hogy egy okos órát hozzá tudjon párosítani. Van, aki komolyan azt gondolja, hogy egy (későbbi ígéret szerint két-három) telefontípus megalapozza egy új termék befutását. És amikor lecserélem a telefonomat, majd adom vele az órát is?Kérem szépen! Még az az okos óra is megbukik, amelyik csak iOS, vagy csak Android telefonhoz kapcsolható. Mert az ájfonosnak az androidosé, az androidosnak az ájfonosé kell. Ilyenek vagyunk. Az okos órának tökéletesen kell futnia iPhonnal és Androiddal párosítva is, gyártótól függetlenül. A Pebble ki is szolgálja mindkettőt és azon sem lennék meglepve, ha egyszer csak megjelenne a Windows telefonokhoz is a szoftver…

DSC08603_resize

5. Zárt platform

Biztos bukás, ha egy termékhez csak a gyártó készíthet szoftvereket. Mert az okos órákra lehet és akarunk is telepíteni ezt-azt. Akármilyen zseniálisak is a gyártó szakemberei, a számuk véges. Míg egy nyitott platformra az egész világ írhat. És ír is. Na, ezért van, hogy a Pebble esetében nem az a nehéz, hogy egy adott feladatra van-e valamilyen kiegészítő, hanem az, hogy a sokból melyiket válasszam. Ha valaki szeret ezekkel foglalkozni, csodás dolgokat találhat, pedig csak 9 hónap telt el a megjelenés óta. Érdemes naponta nézegetni a szoftveráruházakat, mert eszetlen jó újdonságok jönnek ki…

DSC08599_resize

6. Strapabíró?

Az óra MINDIG a kezünkön van. Az okos órának emellett van, illetve lehet olyan funkciója is, hogy a drága és féltős telefonunk helyett ő kapja az áldást. A telefonunk biztonságban pihen a táskában, tokban és az óra mégis mutatja a lényeget. Ha pedig így van, akkor az óra legyen vízálló, mégpedig annyit bírjon ki, amennyit mi, az emberek kibírunk. A szakma ezt sokféleképpen jelöli, de az IP (behatolás elleni védettség) mellett a legelfogadottabb az ATM, amely a Pebble esetében 5ATM. Annyit tesz mindez, hogy a vízbe merítve 50 méteres mélységig nincs baj, de simán bírja azt is, ha erős vízsugárral ráveretünk zuhanyozás vagy úszás közben.

DSC08589_resize

Én magam a Pebble-nek adtam is az elmúlt 9 hónapban rendesen. Sportolás, azaz futás, kerékpározás és kajakozás közben folyamatosan a kezemen van, 40 fokból a 20 fokos Dunába merítve sem volt baj, ahogyan kibírta a fejes ugrálást is számos élményfürdőben. Kapott dunai sarat és iszapot, termálvizet, lékhorgászatnál fagypont közeli nedvességet is. Rázkódás, por, faágak, ilyesmi. Jó sokszor sikerült sajnos odavernem is ennek-annak.  Ugyanilyen igénybevétellel nyírtam én már ki két sportórát is, amelyek elvileg 100 méterig voltak vízállóak. Persze egy dolog az elmélet és más dolog a gyakorlat. A Pebble-ön van is karcolás szép számmal, de csak akkor látjuk, ha egész közelről, jobban megnézzük.

DSC08588_resize

Emellett az óránál nagyon jellemző, hogy a kis vágatokba beleül a kosz. Ilyet a Pebble-nél is tapasztalhatunk, de a jó hír az, hogy olyan vágat és zug nincs, amihez ne férnénk hozzá könnyedén. Így aztán kitakarítani nem nagy művészet, egy finomabb ecset és szappanos víz kell hozzá. Ugye, hogy nem baj, ha egy óra vízálló? 😉

DSC08590_resize

7. Készenlét és töltés

Az az óra, amit naponta tölteni kell, NEM megfelelő akkumulátorral rendelkezik. Nem azért vesz ugyanis az ember ilyen órát, hogy esténként még plusz egy dolgot kelljen töltögetni. Aki erre kényszerül, az utálni fogja. Hát még akkor, ha még egy napot sem bír ki, csak ígéretek vannak erre. A Pebble 9 napig megy egy töltéssel és nála az a baj, hogy az ember elfelejti, mikor is töltötte utoljára. Ez ellen egyféleképpen védekezhetünk: minden vasárnap feltesszük a töltőre. Ennyi.

DSC08583_resize

A töltés gyakorisága mellett a módja sem mindegy. Ha egy órát mondjuk ki kell pattintani azért a tartójából, hogy tölthető legyen, vagy esetleg valamilyen speciális tartóba kell helyezzük a töltéshez, azt is utálni fogjuk. Mert ez azt jelenti, hogy a töltőjét cipelhetjük magunkkal. Ha ki szeretnék valakivel szúrni, hát így csinálnám. A Pebble nem akar kiszúrni velünk. Az oldalán van egy mágneses csatlakozó, amelyre a töltőt nemhogy nem nehézkes rádugni, de magához rántja pár centiről. És nem mellesleg nulláról fullra feltölti egy óra alatt, de ha 10 percet rátöltünk – mert mondjuk elfelejtettük vasárnap rátenni a töltőre – azzal már elmegy estig. Így kell(-ene másoknak is) valahogy csinálni.

DSC08597_resize

8. Tartozékok és utánpótlás

Nincs annál nagyobb csalódás, amikor egy kütyühöz aranyáron lehet kapni kiegészítőt. Vagy ha NEM lehet kapni kiegészítőt. Ha egy óra óra, akkor legyen óra! Az órához pedig én hadd vegyek már olyan szíjat, amilyet akarok. A szíj csatlakozása legyen szabványos és máris boldog az élet! Ha tehát egy okos óra szíja speciális, megette a fene az egészet. Mi történhet a szíjjal? Mondjuk eleve nem tetszik, kényelmetlen, túl kicsi, túl nagy, túl vastag. Vagy elszakad, büdös lesz, koszos lesz, satöbbi. Az ember már csak ilyen nyűgös lény.

DSC08587_resize

A töltő se legyen drága és speciális, mert lehet, hogy elhagyom, elszakad, vagy csak simán szeretnék még egyet tartalékba. Nekem – helyesebben a feleségemnek – sikerült például rácsukni a kanapét a töltőkábelre, amely megszakadt belül. Még szerencse, hogy 10 USD és 1 hét alatt megjött (pedig a postán is csücsült 2 napot). Azóta arra is rácsuktuk a kanapét és megrágta a macska is… A dolgok megtörténnek, de ennyi tanulópénzt megér…

 

kabel

 

9. Funkciók

Egy okos óra csak olyan dolgokat mutasson, amiket egy pillantással át tudunk tekinteni. Miért? Mert többre nincs idő, helyesebben a több odafigyelést igénylő műveletekhez elővesszük a telefont. A jellemző üzemmód tehát az, hogy rápillantunk. De ez a pillantás tényleg pillanatok alatt zajlik le. Ha pedig így van, akkor a kialakított felületnek olyannak kell lennie, amit egy pillantással át lehet tekinteni. Teljesen felesleges a csicsa és szinte felesleges a színes kijelző is. A színes kijelző olyan extra, amiért drágán fogunk fizetni. Üzemidőben, megbízhatóságban, láthatóságban. És árban.

DSC08608_resize

10. Szoftverek

Mint korábban írtam, akkor jó egy kütyü, ha sok minden születik rá. Egy ügyesen megírt szoftvertől úgy érezzük, hogy vadi új óránk van. Izgalmas dolog ám ez, én magam nagyon élvezem. Ha a Play áruházban rákeresünk a Pebble szóra, számos meglepetésben lehet részünk. Nagy részük ingyenes, de van olyan is, amelyik nagyon megéri a 2-3 dolláros árát, azaz az 500-600 forintot, amit kérnek érte. Úgy cifrázhatjuk az óra számlapját, ahogy nekünk tetszik és szinte mindent megtehetünk az órával, amit akarunk. És a lényeg: az óránk azt csinálja, amire NEKÜNK szükségünk van és nem azt, amire a gyártó gondolta, hogy szükségünk van. Lényeges különbség.

DSC08606_resize

Kifejezetten élvezem, hogy a Pebble azt mutatja a számlapján, amit én beállítottam neki. Időjárást, az órát nagy méretben, a telefon töltöttségét, dátumot… kinek mire van szüksége. Nem véletlenül hívják Canvas-nek, azaz vászonnak az egyik kedvencemet, mert azt festhetünk az óra számlapjára, amit akarunk.

DSC08602_resize

Imádom a Pebble Rockert is, amelynél azt könnyebb felsorolni, mit ne tud. Facebook üzenetek olvasgatása az órán, Twitter olvasgatás, képek nézegetése (mondjuk ezt a kis kijelzőn nem nagyon használom) és a csúcs: az óráról elindított fotózás. A legutolsónál minden, azaz vaku ki-be, kamera váltás, késleltetés, előnézet. Csúcs, na!

DSC08601_resize

Összefoglalva tehát a Pebble még mindig az egyetlen okos óra. Az egyetlen, amely használható, szerethető. Az egyetlen, amelynél minden úgy van, ahogyan lennie kell. Az egyetlen, amelyiket bárki megengedheti magának. Én áldom az eszemet, hogy anno támogattam a gyártót és az én 115 dolláromnak is köszönhető, hogy végül tényleg termék lett belőle. Mivel egy írásban nem lehet mindenre kitérni, tisztelettel várom a további kérdéseket.



Szólj hozzá!

További egyéb kütyük

Pebble

  Megjelenés éve: 2012
  Pro:  
  - Olcsó, 9 napos készenlét, strapabíró, mindent tud
 
  Kontra:  
  - Műanyag érzés, kis színválaszték,
 
Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés