Connect with us

technokrata

Teszt: LG G2 – Kisebb név, több tudás

lgg2

Mobil tesztek

Teszt: LG G2 – Kisebb név, több tudás

Leteszteltük az LG Optimus G utódját, a dél-koreai vállalat által már csak G2-nek hívott készüléket.

Az Optimus nevet elhagyva simán csak G2-ként dobta piacra az Optimus G utódját az LG. Az újdonság elődjénél nagyobb kijelzővel és erősebb hardverrel rendelkezik, extraként pedig a hátulra helyezett gombokkal igyekszik feltűnést kelteni.

Csomagolás

Egy letisztult, G2 feliratokkal bőségesen tarkított dobozban érkezett a tesztkészülék. A mai csomagolási szokásoknak megfelelően legfelül a telefon foglalt helyet, alá pedig a tartozékokat helyezték el. Itt találjuk tehát a töltőfejet és a microUSB kábelt, a használati útmutatót illetve az előrecsomagolt fülhallgatóknál sokkal jobb minőségű QuadBeat 2 névre keresztelt headsetet is.

Külső

Nehéz különlegességet alkotni, ha a telefonnak egy képernyőről kell szólnia. Nem meglepő, hogy az igazi extra hátul található, a 13 megapixeles, LED villanóval megtámogatott kamera alá került ugyanis a hangerőállító- és a feloldógomb. Utóbbi kerete megvilágított, sok funkciója nincs, de kétségtelen, hogy jól néz ki.

DSC06708

A fényes, csúszós felületű hátlapon még az LG logót, a szabványoknak való megfelelőségeket igazoló jelzéseket és a dél-koreai gyártást igazoló feliratot is megtaláljuk. Bizony, nem minden Kínában készül. Az alsó térfélre került a microUSB csatlakozója, a hangszóró és a telefonáláshoz használt mikrofon is, a videózáskor igénybe vett párja felül kapott helyet.

DSC06709

Szemfülesek az infraportot is felfedezhetik, a Samsung és a Sony modelljeihez hasonlóan a G2-vel is irányíthatjuk a kütyüinket. Mivel a hátlap nem leszedhető, a microSIM foglalat a bal felső sarokban kapott helyet, az Apple eszközeihez hasonlóan ennek a fedelét egy tűvel tudjuk kivenni. Jót mosolyogtam, mivel a csomagban található tű egy G feliratot formáz. Hiába, így kell márkát építeni.

DSC06704

Kamera gombot sajnálatos módon nem találunk a telefonon, véleményem szerint egy ennyire komoly multimédiás készüléknél ez komoly hiba. Szerencsére hamar elfeledteti velünk ezt a kínos bakit az előlap, illetve, hogy pontosabb legyek, az itt található kijelző. Az 5,2”-es, FullHD felbontású, TrueHD IPS+ technológiával megáldott képernyőt Gorilla Glass 2 védi, mégpedig jó indokkal, a kép ugyanis vitán felül gyönyörű.

DSC06706

A betekintési szög az IPS technológia miatt rendkívül széles, a tükröződéseknek pedig búcsút mondhatunk, a telefon napfényben is kiválóan olvasható. A kompakt méret oltárán “feláldozták” az oldalsó keretet is, az alig 2 mm-es káva igen impozáns megjelenést biztosít a G2 számára. A felső térfélen, a 2,1 megapixeles kamera és a közelségérzékelő mellett az értesítési LED is helyet kapott, utóbbi az eseményeknek megfelelően pedig különböző színekben is pompázhat. Természetesen nem maradt le a beszélgetésekhez használatos hangszóró sem, a hangminősége megfelelő hívások során kiválóan hallható volt a másik fél, de rám sem panaszkodott senki. Mivel a telefon nélkülözi a fizikai Android gombokat – lévén azok virtuális formában, a képernyő alján jelennek meg – ezért alulra az LG logó került.

Szofver

Az első bekapcsolás utáni beállításokon végigérve egy klasszikus, jól kivehetően LG felület néz velünk farkasszemet. Az alaposan módosított Android 4.2.2 Jelly Bean villámgyorsan teszi a dolgát, ez nem is csoda, a működtetéséről ugyanis egy négymagos, 2,26 GHz-es processzor és 2 GB RAM gondoskodik. Ez utóbbiból mondjuk rendesen lefoglal a különleges felület és a funkciók tömkelege, első indítás után, nulla applikációt futtatva is 971 MB-ot jelzett foglaltnak a gyári feladatkezelő. Nem volt tehát buta ötlet ekkora memória beépítése, alkalmazásokból ugyanis kapunk bőséggel.

lg_g2_3

Van dokumentumolvasó a Polaris Viewer 5 képében, segélyhívó program Safety Care néven, adatmentésre pedig az LG Backup használható. Ironikus, de szótárból kettőt is találunk, a Quick Translator képes a lefotózott képet lefordítani számunkra, míg a hagyományos feladatokat a “Szótár” látja el, ám egyik sem tud magyarul.

lg_g2_5

Közösségi életünket a Life Square gyűjti, ha pedig megcsömörlöttünk a telefon használata közben, akkor a Video Guide nevű, videókkal operáló használati útmutató siet a segítségünkre. Szoftvereket a Play áruház mellett a SmartWorld-ből szerezhetünk be, igaz az LG applikációja hazánkban bajosan használható. A Sony készülékeknél már megismert minialkalmazások itt is helyet kaptak, az LG által csak QSlide-ként nevezett megoldás  lényege, hogy a többi program fölé is kerülhet applikáció, ilyenkor villámgyorsan elérhetjük a böngészőt, az üzeneteket, a fájlkezelőt vagy más, a cég által előretelepített szoftvert.

lg_g2_1

Sajnos a japán vállalattal ellentétben az LG telefonjaira nem tölthetünk le újabb minialkalmazásokat.  Jegyzeteket akár a képernyőnkre is készíthetünk, erre a Quick Memo-val van lehetőség. A repertoárból nem maradtak ki a gyári Google programok sem, így minden, már jól ismert androidos alkalmazást megtalálunk a Google+-tól kezdve a Chrome böngészőig.

Speciális szolgáltatások

Egy telefont nem csak az alkalmazásai tehetnek felhasználóbaráttá, ehhez sokszor szükség van valami pluszra, jelen esetben néhány speciális szolgáltatásra. Ezek közzé tartozik például a Vendég Üzemmód is, ilyenkor beállíthatjuk, hogy a feloldás fajtájának megfelelően szabad kezet kapunk-e vagy csak az előre beállított programokhoz férhetünk hozzá. Van intelligens képernyőnk is, ilyenkIor addig nem alszik el a megjelenítő, amíg a telefon a szemünket érzékeli.

lg_g2_4

Hasonló funkciót lát el az Intelligens videó is, itt megáll a videó, ha elfordítjuk a fejünket. Megadhatjuk az értesítési LED funkcióit is, így nem villog olyan eseményekre, amiket mi nem szeretnénk. Általánosan elmondható, hogy rengeteg beállítási képességgel rendelkezik a telefon, engem meglepett, hogy a betűméret mellett a betűtípus is változtatható, de azt is megadhatjuk, hogy milyen sorrendben helyezkedjenek el az androidos érintőgombok. Megszabhatjuk továbbá, hogy milyen effektel kapcsolódjon ki a képernyő, de az sem akadály, ha a funkciók közötti váltás során tapasztalható animáción változtatnánk. Kötelezővé tenném a kopogtatás funkciót is, ilyenkor ugyanis elég két kopp a képernyőre és az azonnal fel is éled, nem kell a hátoldalon található gombokkal babrálnunk.

Multimédia

A megapixel őrületből az LG sem akart kimaradni, a G2-ben igy már a fentebb is említett 13 megapixeles egység került.  Az elkészült művek minőségével alapvetően elégedett vagyok, nagy problémám volt viszont, hogy túl sok a képzaj, így sötétebb helyeken már a részletek is elvesznek, nappal viszont megfelelő a minőség.

CAM00006#1

A problémát tömérdek beállítási lehetőséggel próbálták orvosolni, kapunk HDR, sport és sorozatfelvételi lehetőséget is, de a legjobb pillanat kiválasztása és a képen lévő zavaró elemek eltüntetése sem akadály. Legtöbbet minden bizonnyal az intelligens automata üzemmódot fogjuk használni, ilyenkor a készülék maga dönt a helyes beállításról. Akinek ez túlságosan is kevés az normál üzemmód alatt számtalan opciót megváltoztathat, a fehéregyensúlyon át a fényerőig.

lg_g2_2

Videofelvételre is lehetőségünk van, a FullHD felbontású anyagokat pedig a Videószerkesztővel állíthatjuk össze egy egész, 720p felbontású filmecskévé. A kreativitásnak a memória szab határokat, a G2 ugyanis nem bővíthető így be kell érnünk a 16 GB-os memóriával. Szerencsére egy 32 GB-os kiadás is elérhető, hozzám sajnos nem az került. A kép mellett a zene is hangsúlyos a készülékben, a gyári zenelejátszó jól felszerelt, beállíthatjuk az equalizert is, illetve arra is lehetőség van, hogy az előre beállított online tárhelyünkről – alapesetben ez a DropBox- szinkronizálja a zenéket a készülék.

CAM00004#1

A gyári QuadBeat 2 névre keresztelt fejhallgatóról ugyan azt állítja az LG, hogy prémium minőség, ha ennyire jól nem is sikerült, mindenképpen kiváló alternatívája a néhány ezer forintos egységeknek. A multimédia itt még nem ér véget, a repertoárban egy FM rádió is helyet kapott.

Adatkommunikáció/ Üzemidő

A telefonon lévő anyagainkat Bluetooth 4.0 segítségével küldhetjük tovább, természetesen az NFC sem maradt ki. Adatkommunikáció tekintetében sincs probléma, az N-es Wifi mellett LTE és A-GPS támogatás is van. Igazi világtelefon lévén a föld legtöbb pontján nyugodtan használható a telefon, még az Egyesült Államokba érve sem lesz problémánk, feltéve ha vittünk magunkkal töltőt. Az LG G2 ugyanis hiába rendelkezik 3000 mAh-es, azaz óriási méretű akkumulátorral, a sok funkciónak hála bizony nálam már 1,5 nap után a töltőért kívánkozott. Igaz, hogy ez az adat jelentősen jobb a mai átlagnál, azért jól mutatja a tényt, hogy szükség lenne egy modernebb akkumulátor technológiára.

Méltó kihívó

Tény, hogy manapság nehéz maradandót alkotni a felsőkategóriában, a dömpingnek hála ugyanis az ember már elveszik a sok megapixel és GHz között. Az LG ennek ellenére jól tette, hogy egy tisztes készülékkel állt elő, a G2, ha száraz adataiban nemis, élőben mindenképpen érdekes, ezért azt javaslom, hogy aki nem riad vissza a fém ház és a kameragomb hiányától, az feltétlenül vessen egy pillantást a dél-koreai vállalat mobiljára.

 A készüléket a VIP-Phone-tól kaptuk.

Köszönjük!Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

LG G2

  Megjelenés éve: 2013
  Pro:  
  - Kiváló kijelző
  - Erős hardver
 
  Kontra:  
  - A kamera lehetne jobb
  - Nincs kameragomb
  - Fém háznak örültem volna
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 5,2"
  • kijelző felbontása: 1920 x 1080"
  • kijelző típusa: True HD-IPS +"
  • eszköz mérete: 138.5 x 70.9 x 8.9 mm
  • tömeg: 143 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Qualcomm MSM8974 Snapdragon 800 Quad-core 2.26 GHz Krait 400
  • memória: 2048 MB
  • háttértár: 16 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa:
  • portok: microUSB, 3,5 mm audio
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 13 megapixeles hátoldali kamera, 2,1 megapixeles előlapi kamera
  • video chat:  
  • video felbontás: 1080p
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 HSDPA 850 / 900 / 1900 / 2100 LTE 900 / 1800 / 2100 / 2600 / 850
  • WiFi: 802.11 b/g/n
  • Bluetooth: Bluetooth 4.0
  • GPS: A-GPS, Glonass
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 4.2 Jelly Bean
  • spec. szoftverek: SmartWorld, Quick Translator, Polaris Viewe 5, LG Backup, Life Square
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 3000 mAh
  • tapasztalat: Aktív használattal 1,5 nap
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle