Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Telenor Smart Touch mini – A belépő

Mobil tesztek

Teszt: Telenor Smart Touch mini – A belépő

Leteszteltük a Telenor kínálatában fellelhető belépőkategóriás okostelefont.

A Telenor két új, saját márkás készüléke egyidőben járt nálunk. A komolyabbik, Smart Touch Pro modellről már írtunk, most pedig a jóval szerényebb, ám olcsóbb Smart Touch Mini készülékről is lerántjuk a leplet. A kedvezőbb árért persze elég sok kompromisszumot kell kötnünk, de most kiderül, mennyi az annyi.

Csomagolás

Egy aprócska, Telenor logóval, a készülék nevével és képével feldíszített, kék színű dobozban érkezett a Smart Touch Mini. A mai trendekkel ellentétben a dobozt oldalra kell nyitni, ekkor a tesztkészülék néz velünk farkasszemet. Alatta a fejhallgatót, a microUSB kábelt és a töltőfejet találjuk, más nincs.

Külső

Elöljáróban annyit, hogy a mi tesztmodellünk fekete hátlappal érkezett, így számomra túlságosan is komoly benyomást keltett, szerencsére elérhető hófehér hátoldallal is, az előlap viszont minden esetben fekete. Ha már az előlapnál járunk, érdemes megemlíteni, hogy a néhány évvel ezelőtt még kifejezetten nagynak számító 3,5”-es megjelenítő mára már kiérdemli a mini jelzőt.

DSC06651

A tulajdonságaiban szintén nem nagy magasságokba törő kijelző 320 x 480 pixel felbontású és normál LCD technológiával rendelkezik, azaz túlságosan szép képre és kontrasztra ne számítson senki, de egy alsókategóriás eszköznél nem is várható el az ilyesmi, a célnak viszont megfelel. Alatta három, az androidos funkciók vezérlésére kitalált érintésérzékeny gombot találunk, ám nagy hiba, hogy ezek egyike sem megvilágított, így sötétben bizony problémáink lesznek a megtalálásukkal. Felülre került a VGA kamera, az értesítőfény és a beszélgetésekhez használt hangszóró.

DSC06652

A készülék tömzsiségét adó vastag oldalsó rész bal oldalára került hangerőszabályzó billentyű, jobb oldalra pedig a kameragombot helyezték el a mérnökök. Felül a 3,5 mm-es jack csatlakozót és a bekapcsológombot találjuk, alul pedig a microUSB kapott helyet. Az esetünkben fekete színt kapó hátlapon egy Telenor logó, a hangszóró rácsozata, és a 3,2 megapixeles, LED villanót nélkülöző kamera objektívje található. Szerencsére a hátlap könnyedén leszedhető, alatta pedig a Smart Touch Pro-val ellentétben egy cserélhető akkumulátort találunk, ennek kapacitása 1400 mAh. Szintén itt találjuk a SIM és a microSD foglalatát is.

Hardver/Szoftver

A mai kínálatban elég kevéskének mondható az 1 GHz-es Cortex-A9 processzor és az 512 MB RAM kombinációja, ám a 4.1.1 Jelly Bean futtatása még így is megfelelően megoldott. A beépített, 4 GB-os memórián található rendszer felületét kissé módosították, így a repertoár bővült néhány áttűnéssel és új szoftverekkel.

smartmini_1

Akárcsak a Pro, a Mini is rendelkezik a Telenor által reklámozott zeneszolgáltatással a Deezerrel, illetve van még egy OfficeSuite névre hallgató dokumentumolvasónk is.  Vannak játékok is, gyárilag a Flipper, a Shark Dash és a Block Bereaker 3 van előretelepítve. Természetesen további programok beszerzése is megoldható, ám a gyengécske hardver miatt maximum Angry Birds szintű alkalmazásokkal próbálkozzunk, komolyabbakkal biztos nem bír el a készülék. Probléma esetén adatmentésre is lehetőségre van az Alcatel által készített OneTouch Clud Backup nevezetű programban.

smartmini_2

Természetesen nem maradt ki a repertoárból a Chrome böngésző sem, ezzel maximum HSDPA sebességgel szörfözhetünk a világhálón. Ha elérhető, akkor n-es Wifi hálózatra is rá tud csatlakozni a készülék. Van Twitter és Facebook kliens is, valamint az azonnali üzenetküldők közül a Viber és a Skype sem maradt ki. A sok nyomkodás természetesen meríti a telefont, épp ezért egy akku kímélő mód is helyet kapott, itt azt nézhetjük meg, hogy milyen applikációk mennyi energiát igényelnek.

Multimédia

Nem vártam túl sokat a 3,2 megapixeles, LED és autofókusz nélküli kamerától, de még így is siralmasak lettek az elkészült képek. Kristálytiszta, hogy kamera nélkül már eladhatatlan egy készülék, így a kínai mérnökök fogták a lehető legolcsóbb, a specifikációk között még nem túl cikin kinéző moduljukat, és beépítették a készülék hátlapja alá. Makró üzemmód nincs, azok a kalandvágyók, akik mégis megpróbálnak ezzel fotózni a fehéregyensúly, expozíciós érték, jelenet és rögzítési módok beállításait módosíthatják.

Kapunk VGA felbontású videót is, a szoftver pedig képes különböző szűrők “felhelyezésére” is, de a minőség ettől még nem lesz jobb.  A zenelejátszó tekintetében szerencsére nem ennyire rossz a helyzet, az Alcatel által csinosított alkalmazás megfelelően végzi a feladatát. A kék és fehér színekben tündöklő programban előadók, albumok és dalok szerint csoportosíthatjuk a muzsikákat, lejátszás közben pedig az album képe néz vissza ránk.IMG_20131014_110348

Természetesen kedvenc zenénk átküldésére is lehetőség van, a telefonban beépített Bluetooth 4.0 kapott helyet. Akinek esetleg túlságosan unalmasnak bizonyulna a 4 GB-os memórián található zenegyűjteménye, az az FM rádiót is igénybe veheti. Ha letévednénk a térképről, ahol már a rádió is csődöt mond, ott az A-GPS siet a segítségünkre, a beépített Google navigációs alkalmazással a telefon pillanatok alatt visszasegíthet minket a helyes útra. Az aprócska akkumulátor szerencsére jól kezeli a kis telefon üzemeltetését, kényelmes használattal simán másfél napig nélkülözhető a töltő.

Butatelefon helyett

Egy ilyen, az alsókategóriában induló telefon leginkább azok számára lehet jó vétel, akik egy korábbi nyomógombos készülékről terveznek váltani, ám nem akarnak túl sok pénzt költeni az első okostelefonjuk megvásárlására. Ha el tudjuk fogadni a gyengécske kamerát, az olcsó anyagokat és a játékokra korlátozottan alkalmas hardvert, akkor egy jó társ lehet az Alcatel műhelyéből kikerült Smart Touch Mini.

 



Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

Telenor Smart Touch Mini

  Megjelenés éve: 2013
  Pro:  
  - A képességeihez képest gyors rendszer
  - Nem akar szétesni
 
  Kontra:  
  - Botrányos kamera
  - Kevés RAM
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 3,5"
  • kijelző felbontása: 320 x 480 pixel"
  • kijelző típusa: LED LCD"
  • eszköz mérete: 115 x 61.2 x 12.2 mm
  • tömeg: 122 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: 1 GHz
  • memória: 512 MB
  • háttértár: 4 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSD
  • portok: microUSB, 3,5 mm audio,
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 3.15 MP
  • video chat:  
  • video felbontás: VGA
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 HSDPA 850 / 1900 / 2100
  • WiFi: 802.11 b/g/n
  • Bluetooth: bluetooth 4.0
  • GPS: A-GPS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 4.1 Jelly Bean
  • spec. szoftverek:
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 1400 mAh
  • tapasztalat: kíméletesen használva 1,5 nap
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés