Connect with us

technokrata

Teszt: Telenor Smart Touch Pro – lehetne penGébb

Mobil tesztek

Teszt: Telenor Smart Touch Pro – lehetne penGébb

Nem mondhatnánk, hogy két év hűség aláírására sarkall a Telenor sajátmárkás telefonja.

Nem újdonság, hogy egy szolgáltató saját névvel árul készülékeket. Azon kívül, hogy így megspórolja a fejlesztési költséget, kifejezetten exkluzív, máshol nem kapható modellekre tehet szert, hála néhány új színnek és pár feliratnak. Így cselekedett a Telenor is, amikor a ZTE Blade G-t saját neve alatt Smart Touch Pro-ként tette a kínálatába.

Csomagolás

Egy viszonylag kompakt dobozban érkezett a tesztkészülék, szerencsére ez nem volt rossz hatással a Telenor logók mennyiségére, a kékes árnyalatú csomagolásra jutott néhány. Belül külön részekre osztották a kínai tervezők a dobozt, így egymagában találjuk a tesztkészüléket, mögötte a használati útmutató, a töltőfej, a headset és a microUSB kábel foglal helyet.

Külső

Első ránézésre egy letisztult “semmi extra” külsejű androidos készüléknek véltem a ZTE termékét, ám a helyzetet rontotta, hogy bizony recsegett-ropogott a készülékház. Nem vészes mértékben, de azért érezhető volt, hogy nem egy csúcsmodellről, hanem csak egy alsó-középkategóriás készülékről van szó.

DSC06645

A 9,8 mm vastag Smart Touch Pro előlapját egy 4,5”-es, 480 x 854 pixel felbontású IPS kijelző foglalja el. A technológiának megfelelően a képet nem érheti kritika, a betekintési szög is megfelelő, egyedül a felbontás számít manapság kevésnek, ám aki nem egy korábbi, magasabb kategóriájú telefonról vált annak nem lesz zavaró.

DSC06646

Alatta nem találjuk a megszokott Android gombokat, az ok pedig, hogy virtuálisra cserélték őket, így csak bekapcsolás után, a kijelző alján válnak láthatóvá. A megjelenítő fölött a VGA előlapi kamera, a telefonáláshoz használandó hangszóró és az értesítő LED foglal helyet. A telefon keretén körbefutó csík jobb oldalára került a hangerőszabályzó, míg az ellenkező oldal egysíkúan árválkodik, ide nem helyeztek el semmit.

DSC06648

Felül találjuk a 3,5 mm-es jacket és a bekapcsológombot, alul pedig a microUSB csatlakozó talált magának helyet. A Smart Touch Pro egyértelműen legelegánsabb része a matt kék színben pompázó hátlap, ez rengeteget hozzátesz az amúgy meglehetősen unalmas összképet festő készülékhez.

DSC06649

Az alsó térfélen elhelyezett Telenor logó mellé a hangszóró került, a felső térfélen pedig az 5 megapixeles, LED villanóval felszerelt kamerát találjuk. Meglepő módon a hátlap leszedhető, ám a beépített 2000 mAh-es akkumulátor nem cserélhető, így csak a microSD és a SIM kártya váltogatható.

Hardver/Működés

A telefon meghajtásáról egy kétmagos, 1 GHz-en üzemelő Qualcomm processzor gondoskodik, mellé pedig mindössze 512 MB RAM került.

Screenshot_2013-10-13-12-44-24

Ez manapság nem túl sok, ennek ellenére alap teendők elvégzése közben nem tapasztaltam lassulást az Android 4.1 Jelly Bean-nel. Bár a ZTE nem mindig teszi meg, most módosítottak a felhasználói felületen, igaz ennek mértéke nem olyan nagy, mint például a Samsung esetében a TouchWiz-nél.

Screenshot_2013-10-13-12-46-17

Az indítóképernyőről akár öt alkalmazást indíthatunk, ha nem is látványosan, de változtak az ikonok és új alkalmazásfelületek is bekerültek a repertoárba. A működéssel alapvetően nincs baj, egyedül a multitasking nem sikerült tökéletesre, a kevés RAM miatt az előző alkalmazást sokszor kénytelen újra betölteni a rendszer.

Screenshot_2013-10-13-19-49-30

A gyári Android programok mellett megtaláljuk a Twitter klienst, a teljes irodai programcsomagot felölelő Kingsoft Office-t és persze nem maradhatott ki a Telenor egyik ütőkártyája, a Deezer sem.

Multimédia

A hátoldalon található kamerával 5 megapixeles képeket készíthetünk. A fotók minősége hagy némi kivánnivalót maga után, úgy is mondhatnám, hogy nem ez a telefon, amivel kiválthatjuk a kompakt fényképezőnket. A fakóbb színek mellett az élességgel is problémáim akadtak, többször előfodult, hogy “tökéletes” környezetben is életlen képet csinált a készülék.

Screenshot_2013-10-13-21-43-29

Ha sikerül eltalálni ezt eltalálni, akkor akár HDR és panoráma fotók is készíthetőek, de állíthatjuk a fehéregyensúlyt vagy a mosolyérzékelést is. Kissé nevetséges, hogy 2013-ban kiadnak egy telefont ami 480p felbontású videót rögzít, de a Smart Touch Pro esetében ez a helyzet, a modell nem remekel ezen a téren sem. Szerencsére zenei téren jobb a helyzet, az FM rádió mellett a módosított külsővel rendelkező, ám funkcióit tekintve  gyári androidos zenelejátszót is megtaláljuk, így a hangszínszabályzó sem maradt ki a repertoárból.

IMG_20131014_111418_025

A fülhallgató egyébként továbbra sem túlzottan említésre méltó, egy olcsóbb Sony vagy Sennheiser könnyedén lemossa a placcról. A 4 GB-os memóriában lévő adatainkat könnyedén megoszthatjuk a 3.0-ás Bluetooth kapcsolaton keresztül vagy akár fel is tölthetjük őket a netre 5,76 Mbps-os sebességgel. Természetesen az sem akadály, hogy mi szerezzünk be újabb kincseket, ilyenkor 7,2 Mbps-os letöltési sebesség áll rendelkezésre, otthon pedig az n-es WiFi-t vehetjük igénybe.

IMG_20131013_164335_741

Az elmúlt időszakban nem igazán találkoztam olyan modellel, aminél problémáim akadtak a telefonálási képességekkel, szerencsére ez a készülék sem kivétel, mindkét fél jól hallotta egymást. Az üzemidő tekintetében hozta az elvárt formulát, körülbelül 1 nap után újra a töltőért imádkozott, takarékoskodók talán másfél napig is ki tudják húzni vele.

Függőknek

Jelenleg igazán csak a Telenor hálózatában tartózkodók számára érdekes vétel a Smart Touch Pro, váltani senki nem fog ezért a készülékért. Kártyás csomagban a cikk írásának pillanatában 40 ezer forintot kérnek érte, ez egy kicsit sok a tudásáért, jó hír, hogy előfizetéssel akár már ingyen elvihetjük a megfelelő csomag esetén. Alapvetően nem lett rossz készülék a ZTE terméke, ám közel sem sikerült úgy, ahogy kis odafigyeléssel lehetett volna, ezért csak azoknak javasolnám, akiket nem zavarnak a gyenge kamera és a kevés memória miatti kompromisszumok, ők egy elegáns készülékre tehetnek szert.Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

Telenor Smart Touch Pro

  Megjelenés éve: 2013
  Pro:  
  - Szép hátlap
  - Nagy méretű kijelző
 
  Kontra:  
  - Hasonló összegért léteznek jobb konkurensek
  - Gyenge kamera
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 4,5"
  • kijelző felbontása: 480 x 854 pixel"
  • kijelző típusa: IPS LED"
  • eszköz mérete: 133 x 67 x 9.2 mm
  • tömeg: 140 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Dual-core 1.2 GHz Cortex-A5
  • memória: 512 MB
  • háttértár: 4 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSD
  • portok: microUSB, 3,5 mm audio,
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 5 megapixeles hátoldali kamera, VGA felbontású előlapi kamera
  • video chat:  
  • video felbontás: 480p
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM 900 / 1800 / 1900 HSDPA 2100
  • WiFi: 802.11 b/g/n
  • Bluetooth: Bluetooth 3.0
  • GPS: A-GPS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 4.1 Jelly Bean
  • spec. szoftverek: Deezer, Kingsoft Office
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 2000 mAh
  • tapasztalat: Takarékodkodva 1,5 nap
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom

Black Friday

Dotkom

Indul a Black Friday hete az Euronics-ban

2019. november 12. kedd

Dotkom

Rekord összegű kártérítést kap a svéd Foreo

2019. november 8. péntek
JunctionX Budapest
red november

Dotkom

Black Friday helyett Red November a Vodafone-nál

2019. november 1. péntek
OTP Simple

Dotkom

Egyre többen vásárolunk mentett kártyaadatokkal

2019. október 31. csütörtök