Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Samsung Galaxy S4 Active – Elúszott lehetőség

Mobil tesztek

Teszt: Samsung Galaxy S4 Active – Elúszott lehetőség

Újabb rókabőrt hűzott le a Galaxy S4-ről a Samsung. Az S4 Active nem rossz, ám a vízálló funkción kívül semmi pluszt nem nyújt, márpedig ez igazán beleférhetett volna az alapmodellbe is.

Az idei év egyik legjobban reklámozott márkaneve az okostelefon piacon egyértelműen a Galaxy S4. A dél-koreai vállalat ugyanis mindent megtett annak érdekében, hogy a lehető legtöbb helyről nézzen vissza ránk egy S4-es készülék. Bár a várt siker elmaradt – ezt jelzi, hogy már akár januárban bemutatkozhat az utód, a Galaxy S5 -, azért néhány rókabőrt még lehúztak a modellről, így született meg a kifejezetten aktív életmódot élők számára készített S4 Active.

Külső/Csomagolás

Rendhagyó módon nem a megszokott csomagolásban kaptam meg a készüléket, a kifejezetten tesztelési célra fenntartott példány ugyanis egy meglehetősen semmilyen, feliratok nélküli hófehér dobozban érkezett. A megszokott rendszer viszont itt is megvolt, így miután az őt megillető – legfelső – helyről eltávolítottam az S4 Active-ot, a szemeim a tartozékokra vetődtek. Az általam megkaparintott csomagolásba egy headset, egy töltőfej és egy microUSB kábel került, ezek mindegyike a mai divatnak megfelelően hófehér színben pompázott. Az S4 Active megalkotásánál érezhetően az alap S4 formát kezdték el tovább csiszolni, ám az IP67-es védelem miatt minden egy kissé robusztusabbra sikerült.

DSC06674

Ez azért kellett, mert a készülék 30 percig képes a víz alatt működni és a háza ellenáll a porral szemben. Számszerűsítve ez a védelem 7,9 helyett 9,1 mm-es vastagságot és 133 helyett 156 grammos súlyt jelent a normál S4-hez képest. Az előlapot továbbra is az 5″-es, 1920 x 1080 pixel felbontású kijelző foglalja el, ám a sima kiadáshoz képest ez nem Super AMOLED hanem “csak” LCD. Azért tettem idézőjelbe, mert szó nincs arról, hogy ez a mindennapi életben komolyabb hátrányt jelentene. Egyrészt így nem kell tartanunk az AMOLED technológiát érintő, a kép pixelesedését okozó Pentile Matrix technológiától, másfelől a túlszaturált, kissé természetellenes színeknek is búcsút mondhatunk.

DSC06675

Sajnáltam viszont, hogy bár elvileg ez az erősebbik kivitel, mégis erre csak Gorilla Glass 2 került, szemben az S4 Gorilla Glass 3-asával. További változás, hogy a megjelenítő alatt az eddigi egy fizikai és két érintőgomb helyett három fizikai gomb található. A felső Samsung logó mellett ugyanakkor nincs különbség, továbbra is egy 2 megapixeles, FullHD videofelvételre alkalmas kamera néz velünk farkasszemet. Jobbra találjuk a bekapcsoló-, baloldalon pedig a hangerőállító gombokat, a 3,5 mm-es jack csatlakozó pedig felülre került. Érdekesnek találtam, hogy míg az also részre került microUSB egy fedél mögött foglal helyet, addig ez teljesen védtelen. A férfiasabb kinézetet erősíti a mintás hátlap és a négy darab csavarimitáció, de szó ami szó, tényleg jól néz ki.

DSC06677

Az eleganciát a krómozott Samsung logó sugározza, a fotók készítéséről pedig a 8 megapixeles, LED villanóval támogatott kamera gondoskodik. A hangszóró is a hátoldalra került, így ha kijelzővel felfele tesszük lesz az asztalra az S4 Active-ot, akkor tompul az amúgy értékelhetőnek számító hangminőség. Mivel a készülék vízálló, így biztosra mentek a dél-koreai mérnökök, a műanyag hátlap belső felén egy gumicsík igyekszik védeni a víztől a telefon hardverét. Itt találjuk meg a 2600 mAh-es akkumulátort, a microSIM és a beépített 16 GB-os memória bővítésére szolgáló microSD foglalatot is.

Hardver/működés

A fedél alá egy Snapdragon 600-as chipset került, melyhez egy négymagos 1,9 GHz-en üzemelő processzor és 2 GB RAM társul. Ez már garantálja, hogy az Android 4.2.2 villámgyors lesz és szerencsére nem kell csalódnunk, ez pontosan így is van. Elégedetlenkedőknek azért elmondanám, hogy nincs ok a panaszra, rövidesen jön a 4.3-as frissítés is. Maga az Android egyébként a dél-koreai vállalattól már ismert, TouchWiz nevű felülettel lett ellátva, ezt a “normál” Galaxy S4-ről is ismerhetjük.

DSC06678

Az apró suhintás után a kezdőképernyő jelenik meg, ebből maximum 7 darabunk lehet, szerintem ez mindenkinek elég, hogy kedvenc widgetjeit kitegye. Az biztos, hogy az alkalmazások egyidejű futtatása nem jelent túl nagy gondot a készüléknek, a hardvernek hála még arra is lehetőségünk van, hogy a Multi Windows feature keretében akár több applikációt is megjelenítsünk egy kijelzőn. Igaz, ez a funkció csak a gyártó által készített programok esetén működik.

Programok

A Samsungnak jó szokása, hogy készülékei bizony alaposan teli vannak tömve applikációkkal. Így van ez az S4 Active esetén is, kapunk S tervezőt, ami egy rajzok bevitelét is támogató jegyzetprogram illetve a repertoár része az S Voice, a Samsung Siri riválisa. A felhő az S4 Active-ot is rabul ejtette a programok között ugyanis helyet kapott a Samsung Link mely a cég privát felhőszolgáltatása.

s4active_1

Egészségtudatos felhasználóknak jól jöhet az S Health, ez egy kalóriaszámláló applikáció, ami nem csak az elvégzett mozgásokat, de az elfogyasztott életeket is nyilvántarthatja. A kijelző fölé nem véletlen került infraport, ezt a WatchON nevű alkalmazás használja, mely egy pillanat alatt távirányítót varázsol a készülékből. Természetesen nem maradhatott ki a már jól ismert DropBox és az utazásokat megkönnyítő TripAdvisor sem.

Intelligens funkciók

Nagy intelligens funkció barát cég lett a Samsung. Az S4 Active ugyanis számtalan, ezzel a bélyeggel ellátott funkcióval rendelkezik, melyek többé kevésbé segíthetik a felhasználó életét. Ilyen például az intelligens görgetés, ami a készülék vagy a fejünk döntögetésére görget a weboldalon vagy az intelligens képernyőzár mely addig nem kapcsolja ki a kijelzőt amíg nézzük. Utóbbihoz hasonlít az intelligens szünet ami szünetelteti a lejátszást, ha nem nézünk a képernyőre.

s4active_2

Lustáknak jól jöhet az elképesztően fantáziadúsan intelligens elforgatás névre keresztelt funkció is, ez gyakorlatilag annyit tesz, hogyha el találunk dőlni a fáradtságtól az ágyban, akkor a képernyő nem fordul el. A levegővel sem áll hadilábon az S4 Active hiszen a funkciók között szerepel az Air View is, ami 1 centiről érzékeli az ujjunkat és így érintés nélkül is elindítja az előnézeti funkciót. Teljességgel felesleges, de kétségtelenül látványos az Air Gesture, ami annyit csinál, hogyha az egyik ujjunkkal az ikonra kattintunk, a másik kezünk legyezésével azt mozgathatjuk. A zene szerelmeseinek pedig ott a Group Play, ami hangszórókat varázsol az S4-es Galaxy modellekből.

Multimédia/Szolgáltatások

A Galaxy S4 13 megapixeles kamerája helyett ezúttal egy 8 megapixeles egységet találunk. Sajnos nem csak a megapixelek száma csökkent, a képek minősége sem éri el a nagyobbik testvérét, gyakorlatilag elképesztő könnyen beég a téma, nem is értem, hogy nem vették ezt észre Dél-Koreában. Szoftveresen szerencsére nincs baj, 14-féle lehetőségből választhatunk, köztük olyanokat találunk mint a mozgó alakok kitörlését szolgáló Radír vagy a 360 fokos képek készítését lehetővé tevő Panoráma.

20131021_105213

Mozgóképfelvételre is lehetőségünk van, álomfilmjeinket FullHD felbontásban vehetjük fel. Az elkészült műveink megosztására természetesen továbbra is lehetőség van, az NFC-képes S4 Active-ba ugyanis Bluetooth 4.0 klienst is szereltek. Zenei téren is felemás a helyzet, hiszen a gyári lejátszó kiváló termék, többféle beállítási lehetőséggel, az equalizertől kezdve a hangerő kiegyenlítésen át az időzítőig minden van, viszont fájó pont, hogy az FM rádió nem kapott helyet a készülékben. Adatkommunikáció tekintetében megkapjuk a ma elvárhatót, az LTE mellett van HSDPA is, illetve a DLNA és az A-GPS sem hiányzik.

20131021_105352

Hagyományos telefonként is használható az S4 Active, a hangminőséggel ugyanis nem volt problémám, illetve a másik fél sem panaszkodott. Sajnos hiába a nagy akkumulátor, a hatalmas kijelzőnek és a funkciók tárházának hála a készülék a nap végére bizony töltőért kívánkozik.

Konkurencia ellen

Szerény véleményem szerint az S4 Active létezése leginkább a Sony készülékeinek köszönhető. A japán vállalat ugyanis hatalmas sikert futott be azzal, hogy legtöbb Xperia modellje vízálló, így a mindennapi használat gyakorlatilag problémamentesen átvészelhető.  Márpedig az S4-ből ez a funkció kimaradt és úgy érzem, hogy ezt szerették volna pótolni az Active-al, de a lényeg az volt, hogy a “nagy öreg” pozícióját ez a termék ne veszélyeztesse. Sajnos nem is sikerült neki, a butítások miatt tehát azt mondanám, hogy vagy mondjunk le az IP67-es védelemről, vagy válasszuk a Sony teljesebb modellpalettájának egyik képviselőjét.



Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

Samsung Galaxy S4 Active

  Megjelenés éve: 2013
  Pro:  
  - Erős hardver
  - Jó összeszerelési minőség
  - Víz és Porálló
 
  Kontra:  
  - Egy olyan hiányt pótol aminek nem kellene léteznie
  - Gyenge kamera
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 5"
  • kijelző felbontása: 1920 x 1080"
  • kijelző típusa: LED LCD"
  • eszköz mérete: 139.7 x 71.3 x 9.1 mm
  • tömeg: 153 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Quad-core 1.9 GHz Krait 300
  • memória: 2 MB
  • háttértár: 16 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSDHC
  • portok: microUSB, 3,5 mm audio,
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 8 megapixeles hátoldali kamera, 2 megapixeles előlapi kamera
  • video chat:  
  • video felbontás: 1080p
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 HSDPA 850 / 900 / 1900 / 2100 LTE 800 / 850 / 900 / 1800 / 2100 / 2600
  • WiFi: 802.11 a/b/g/n
  • Bluetooth: Bluetooth 4.0
  • GPS: A-GPS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 4.2.2 Jelly Bean
  • spec. szoftverek: S- Voice, S jegyzet, S-Health, Air View, Air Gesture
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 2600 mAh
  • tapasztalat: Közepes használattal 1 nap
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés