Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Apple iPhone 5s – LogikuS lépéS

Mobil tesztek

Teszt: Apple iPhone 5s – LogikuS lépéS

Leteszteltük az Apple idei csúcsmodelljét.

Idén meglepő lépésként két új telefont leplezett le az Apple. Akik az olcsóbb készülékeket kedvelik, ám úgy érzik, egyéniségükhöz színes telefon dukál, azok számára ott az iPhone 5C, az igazi nagy durranásra vágyóknak pedig az 5S-t kell megvásárolniuk. Az 5S ugyanis jó lett, nem is kicsit. A probléma csupán az, hogy egy évvel ezelőtt már létezett az iPhone 5.

Csomagolás

A gyártónál már szokványos, kompakt méretű dobozban érkezett az 5S. A fedlapon az iOS 7-et futtató készüléket vehetjük szemügyre, az Apple pontosságát jól jelzi, hogy az ábra mérete teljesen megegyezik a valós készülékével. Miután ezt egy halk cuppanás kíséretében elválasztottuk az általa védelmezett alsó résztől, a két fóliával körbefogott tesztkészülék néz vissza ránk.

DSC06672

Az első lépéseket taglaló útmutató, az előírások megfelelését igazoló papír és az Apple matricák megtekintése után a három tartozékra szegeződik a figyelmünk. A legérdekesebb az EarPod névre hallgató, Jony Ive által 3 évig fejlesztett fülhallgató. Bár nem a fülhallgatók koronázatlan királya, mégis jobb mint a legtöbb általam kipróbált, a telefonokhoz előrecsomagolt darab. Mellé tették a Lightning csatlakozó kábelét és a dizájnos töltőfejet is.

Külső

Egy S modell esetén nehéz érdemi változásokról beszámolni, legalábbis ami a külsőt illeti. Az 5S ugyanis teljesen megegyezik az iPhone 5 külsejével, ami nem feltétlen baj, sőt, továbbra is egy végtelenül elegáns, kiváló összeszerelési minőségű eszközről van szó. Manapság mégsem általános, hogy egy gyártó 2 évig is meghagyjon egy formatervet, az Apple azonban más ligában játszik mint a többiek. Mivel készülékeik rendre magas árakon várják újdonsült tulajdonosaikat, ezért a legtöbben előfizetésre vásárolják, ami mellé két év hűséget is aláírnak. Márpedig, hogy a vásárló ne érezze azt, hogy a frissen vásárolt telefonja már el is avult, ezért 2 évig meghagyják a formatervet, hogy aztán a következő teljes generációban újuljon meg.

DSC06661

Akik viszont a belső technikát részesítik előnyben, azoknak kézenfekvő, hogy csak egy biztos, kiforrott darabra voksoljanak, így az 5S is javult. Eltűnt például a korábbi fekete szín, helyét az asztroszürke vette át. Az ok a rengeteg panasz a karcolódó élek miatt, a kétségtelenül elegáns, anodizálással előállított fekete burkolat ugyanis nem igazán volt barátságban a külvilággal, néhány hét alatt tulajok ezrei fordultak panasszal az Apple felé, hogy újdonsült készülékük máris egy agyonnyúzott eszköznek néz ki. Cupertinóban vették a lapot, ez a probléma megszűnt, sőt a divatos fehér mellé egy új pezsgő szín is belépett a palettára.

DSC06664

Ahogy eddig, most is felül találjuk a bekapcsológombot, bal oldalra helyezték el a hangerőállító gombokat és a némító kapcsolót, míg a már ujjlenyomat-olvasóval is ellátott Home gombot a kijelző alatt helyezkedik el. Ha már itt járunk, szeretnék szót ejteni a mai napig kiváló megjelenítőről is. A 4″-es, 1136 x 960 pixel felbontású IPS kijelző ugyanis még mindig kiváló képet produkál, a színek élénkek, a betekintési szög a technológiának hála pedig kiváló. Bár sokan megjegyzik, hogy az 5-6″-es mobilok korában kicsinek számít, véleményem szerint ez tökéletesen megfelelő méret a legtöbb ember számára. Az iPhone 5 óta már alul találjuk a jack dugót, ami kényelmesebb használatot eredményez.

DSC06668

Mellette a mikrofon, a Lightning csatlakozó és a mono hangszóró található. Ez utóbb minősége kihangosításra megfelelő, zenére azonban a basszus hiánya miatt bajosan ajánlanám. Az előlap része még a javított 1,2 megapixeles előlapi kamera is. A hátoldalt az alul és felül is elhelyezett, fekete színű üveg betétek teszik teljessé. Ebből a felső darabba került a 8 megapixeles kamera és a dupla LED villanó is.

Első indítás

“Helló” – így köszöntött az első bekapcsoláskor az iPhone. A baráti fogadtatástól felbuzdulva azonnal nekiálltam a további beállításoknak, illetve pontosabban csak álltam volna. Rövidesen ugyanis a “helyezze be a SIM kártyát” üzenet fogadott. Az ok az aktivációs folyamat, melyhez szüksége van a készüléknek egy kártyára. Nem volt hát mit tenni, be is tettem,a nano-SIM-et, mely a mai napig leginkább csak az Apple mobiljaiban kapott helyet. Még szerencse, hogy iPhone 5-öm van, így ez nem volt nagy probléma. Miután végeztem, feltárult előttem a nagy vitákat kavart iOS 7.

Rendszer, sebesség

Nekem sohasem volt problémám a rendszerrel, a modern, kifejezetten impulzív formavilággal operáló iOS 7 Jony Ive, az Apple aranykezű formatervezőjének a munkáját dicséri. Mivel az 5S már kifejezetten erre a rendszerre lett kitalálva, akadás egy pillanatra sem fordult elő, minden gördülékenyen működött. Tette mindezt úgy, hogy mai értelemben nem számít élvonalbelinek a készülék száraz specifikációja. A kétmagos, 1,3 GHz-en üzemelő processzor mellé 1 GB RAM került, ami ma egy középkategóriás androidos telefonnak felel meg. Bár az Apple előszeretettel hangoztatja, hogy ez már 64 bites architektúra, ebből mi jelenleg vajmi keveset vehetünk észre, ez jelenleg inkább egy előremutató lépés, mintsem konkrét, kézzelfogható előny.

iphone_5s_2

Nagy újdonság az M7 nevű, a különböző szenzorokkal kapcsolatos teendőket végző segédprocesszor is, ez az A7-es egységről igyekszik levenni a terhet. Működése annyira pontos, hogy egy megfelelő alkalmazás letöltése után akár azt is pontosan meg tudja mondani a készülék, hogy az adott napon pontosan hányat léptünk. A szeptember 10-ei bemutatón rendkívül nagy örömmel mondták el, hogy az 5S grafikus egysége már 56-szor erősebb mint az eredeti, 2007-ben bemutatott modellé. Bár a grafikus chip pontos típusát nem hozták nyilvánosságra, azt elmondhatjuk, hogy jelenleg még nem került kihasználásra az ereje, a most forgalomban lévő programok ugyanis még az elődre készültek, legkorábban talán a jövő hónapban jöhetnek meg az első, igazán erős játékok .

Ujjlenyomat-olvasó

Biztonság. Ez az a szó, amit a legtöbben emlegetnek az iPhone 5S kapcsán. Az Apple ugyanis kifejezetten büszke arra, hogy a világon elsőként megoldották egy intuitív, bárki számára könnyedén használható ujjlenyomat-olvasó beépítését. A Home gombba beépített eszköz egy jelszóval védett menüpontban konfigurálható.

DSC06663

Működése egyszerű, elég az ujjunkat többször ráhelyezni az olvasóra, az pedig utasít minket, hogy épp mit csináljunk. Apróbb problémák azért akadnak vele, hiszen egy koszos ujj már értelmezhetetlen számára, ahogy a fizikai munkát végzők sem számíthatnak sok jóra. Szerencsére mindig van kiút, az általunk elmentett jelszóval bármikor feloldható a készülék.

DSC06671

Az iTunes vásárlásoknál is használható funkció az Apple szerint többszörösen biztosítva van, így nem kerülhet ki személyes adat a telefon A7 névre hallgató processzorából. Abban viszont biztos vagyok, hogy ezzel jó néhány hacker csoport nem ért egyet, az elkövetkezendő hónapok majd elárulják, jó munkát végzett-e a kaliforniai vállalat.

Kamera

Az Apple nem a megapixelek hajhásza, a 2011-es iPhone 4S óta már harmadízben kerül 8 megapixeles egység a készülék burkolata alá. Az f/2.2-es apertúrájú egység 5 lencsetagból áll, működését egy dupla LED villanó segíti. Utóbbi két különböző színhőmérsékletű egységből áll, a szoftver pedig a környezethez igazodva mindig homogén fényt igyekszik előállítani vele, azaz egy tábortűz mellett más árnyalatban villant mint mondjuk egy tengerparton.

DSC06666

A működése a konkurenciához képest kiváló, csodát azért ne várjunk tőle, egy xenon vaku még mindig sokkal jobb fényt csinál. No nem mintha akkora szüksége lenne fényre az 5S-nek, az új kamera ugyanis minden korábbinál jobban működik sötétben, ott ahol az 5 már homályos fotót készít, ezzel még minden kiválóan kivehető. Szerencsére nappal sincs probléma, a színek élénkek és teltek, illetve a dinamikatartomány is megfelelő. Makróban is remekel a gép, 5 centiről már tűéles képeket lőhetünk.

IMG_0652

Panoráma felvételére is lehetőség van, nekünk elég csak mozgatni a telefont, a szoftver mindent elvégez helyettünk. Az iOS 7 újdonsága, hogy ezentúl már filtereket is rátehetünk a képekre, ezzel minden bizonnyal az Instagram generációnak akarnak kedvezni. Szerencsére a repertoárból a HDR mód sem maradt ki, profilképekhez pedig a “négyzet” használható. Megjelent a sorozatfelvétel üzemmód is, a kamera ikonját nyomva tartva a telefon azonnal elkezdi “lőni” a képeket, méghozzá igen impozáns sebességben.

IMG_0653

Videókat FullHD felbontásban rögzíthetünk, ilyenkor egy aktív képstabilizátor is működésbe lép, így garantálva a korábbiaknál simább, remegés mentesebb képet. A végére hagytam a legnagyobb újdonságot, a lassított felvétel lehetőségét. Ilyenkor 120 fps sebességű felvételt készít a mobil 720p felbontásban, amit később 30 fps sebességre visszalassítva játszik le.

IMG_0651

Remélem nem kell mondanom, hogy ez hány komikus felvétel elkészítését segíthető elő, az biztos, hogy az elkövetkezendő időszak egyik slágere a lassított felvételek megosztása lesz.

Multimédia, adatkommunikáció

Gyárilag 3 féle kivitelben vásárolható meg az iPhone 5S: 16, 32 és 64 GB-os tárhellyel juhat hozzá az érdeklődő. Mivel mi a legkisebb kiadást kaptuk, ezért erre nem tehettem rá a több mint 60 GB-os zenegyűjteményem. Ezt alapvetően megszoktam, itt csak azért kár, hogy esély sincs a bővítésre, az ember azt kapja amit a dobozon lát. Ennek ellenére nem érheti kritika a zenelejátszó minőségét, a villámgyorsan működő szoftver igen elegáns külsőt kapott.

iphone_5s_1

Választhatunk album, előadó, dal, műfaj, szerző és játéklista nézetet is, ilyenkor mindig az adott kategóriának megfelelő zeneszámokat mutatja a készülék. Érdekesség, hogy előadó résznél az internetről szerez fotókat, így töltve ki az esetleg hiányos arcképeket. Lehetőségünk van keverés illetve ismétlés beállítására is. Természetesen Siri is használható dalkérésre, az Apple asszisztense egy pillanat alatt elindítja a számunkra kedves muzsikát. Persze nem csak ezt tudja, a megszépült külső mögött ugyanis több funkció is lakozik. Az nem újdonság, hogy indíthatunk vele hívást, küldhetünk üzenetet, e-mailt és hagyhatunk jegyzetet is. Megjelent viszont a készülék különböző funkcióinak bekapcsolási lehetősége, illetve az alkalmazásindítás is. Fontos tudni, hogy Siri továbbra sem tud magyarul, aki mindenképpen szeretne egy asszisztenst, annak a Google Now használható. Adatkommunikáció terén is javult az 5S, a WiFi a/b/g/n szabványokra képes, elődjénél pontosabban tartja a hálózatot, és a Safari is érezhetően gyorsabban tölti be a weboldalakat. Az iOS 7-be beépítésre került az AirDrop, ez az Apple válasza az NFC-re. Gyakorlatilag arról van szó, hogy egy megfelelő iOS eszköz segítségével a telefon WiFi és Bluetooth 4.0 kapcsolaton keresztül feltérképezhetővé válik és egy kattintással átküldhető számunkra a kívánt tartalom.

iphone_5s_3

Továbbra is a funkciók között találjuk az Apple saját, FaceTime névre hallgató videotelefon szolgáltatását, mely mostantól akár hanghívások lebonyolítására is használható. Navigációra a beépített térkép applikáció használható, a GPS vevő pedig pillanatok alatt talál jelet. A magyarul is tudó szoftver természetesen képes hangos navigációra is, ilyenkor Siri hangján hallhatja a sofőr a kellő adatokat. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy bár az iOS 6-hoz képest rengeteget fejlődött az alkalmazás, egy mezei Google Maps még mindig sokkal jobb nála. Klasszikus telefonként is jól szerepelt a tesztkészülék, a hangminőség teljesen megfelelő volt, illetve arra sem hallottam kritikát, hogy engem ne hallottak volna. Üzemidő tekintetében elégedett voltam a modellel, a kiválóan optimalizált szoftver segítségével ugyanis akár másfél napig elműködteti a telefont az alig 1560 mAh-es akkumulátor.

Maradjak vagy váltsak?

Kiváló telefon lett az iPhone 5S, az Apple igazán büszke lehet magára. A legnagyobb baj mégis az, hogy legalább ugyanennyire ütős lett a 2012-es iPhone 5. Igazán csak a rajongók számára tudnám javasolni az erről való váltást, a legtöbbeknek a mai napig elég lehet az elődmodell tudása. Akik viszont a korábbi, iPhone 4 vagy 4S készüléket birtokolják azt javaslom, hogy mindenképp vegyék szemügyre az újdonságot, mivel számukra már van elég újdonság, ami elfogadhatóvá teszi, hogy minden bizonnyal sok pénzt kell majd otthagyni a pénztárnál.

A készüléket a VIP-Phone-tól kaptuk!

Köszönjük!



Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

Apple iPhone 5s

  Megjelenés éve: 2013
  Pro:  
  - Kiváló összeszerelési minőség
  - Ujjlenyomat-olvasó
  - Gyors
 
  Kontra:  
  - Ugyanaz a külső mint az 5 esetén
  - Drága
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 4"
  • kijelző felbontása: 1136 x 640"
  • kijelző típusa: IPS"
  • eszköz mérete: 123.8 x 58.6 x 7.6 mm
  • tömeg: 112 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: 1,3 GHz Dual-Core
  • memória: 1024 MB
  • háttértár: 16 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa:
  • portok: 3,5 mm Jack, Lightning
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 8 megapixeles hátoldali kamera, 1,2 megapixeles előlapi kamera
  • video chat:  
  • video felbontás: 1080p a hátoldali kamerával 720p az előlapi kamerával
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 HSDPA 850 / 900 / 1900 / 2100 LTE
  • WiFi: 802.11 a/b/g/n
  • Bluetooth: Bluetooth 4.0
  • GPS: A-GPS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: iOS 7
  • spec. szoftverek:
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 1560 mAh
  • tapasztalat: Visszafogott használattal 1,5 nap
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés