Connect with us

Teszt: Nokia Lumia 925 – Képes rá

Nokia-Lumia-925-smart-camera-jpg

Mobil tesztek

Teszt: Nokia Lumia 925 – Képes rá

Leteszteltük a Nokia PureView kamerával felszerelt okostelefonját.

Telefonnal fotózni badarság – Sokszor halljuk ezt. Bizony, a fejekben kialakult, hogy egy telefon csak elmosott, használhatatlan képek készítésére jó. Szerencsére ez már rég nem igaz, tesztalanyunk a Lumia 925 is megfelel arra, hogy kiváltson egy olcsóbb kompakt fényképezőt.

Csomagolás

A finn cégtől megszokott, kompakt méretű, kékes színben pompázó dobozban érkezett a tesztkészülék.

DSC06644

Miután az aprócska fül segítségével kihúzzuk a belső részt, azonnal a telefon néz vissza ránk, a tartozékok alulra kerültek. Itt találjuk meg a töltőfejet, a microUSB kábelt, a headsetet és a legfőbb útmutatókat is.

Külső

Jellegzetesen Lumia – röviden így lehetne jellemezni a 925-ös formáját. A letisztult, fém kerettel megáldott telefon tökéletesen beleillik a finn vállalat jelenlegi okostelefon portfóliójába. Az előlapot elfoglalja a 4,5″-es, 1280 x 720 pixel felbontású, a még feketébb képért ClearBlack technológiával megáldott AMOLED kijelző. Sajnálatos módon nem Super AMOLED, ez leginkább a betekintési szögben érhető tetten, kis billentésre is azonnal zöldül a kép. Szemből nézve viszont a technológiától megszokott túlszaturált – ám kétségtelenül vibrálóan élénk – színekkel találkozhatunk.

DSC06639

Alatta a Windows, a vissza és a keresés érintőgombját találjuk, a felső Nokia felirat mellé pedig az 1,3 megapixeles előlapi kamera került. A készülék tetején kapott helyet a microSIM kártyahely, a microUSB csatlakozó és a 3,5 mm-es jack is. Jobb oldalra került a kamera, a bekapcsoló és a hangerőállító gombja míg alul, illetve bal oldalon a letisztultság uralkodik, ide semmit sem helyeztek el a mérnökök. Az oldalsó kerettel ellentétben a hátlap már műanyagból készült és a finn cégtől szokatlan módon nem is illeszkedik tökéletesen, én például hirtelen azt hittem, hogy leszedhető, az alsó részen akkora volt a hézag.

DSC06643

Azért nincs minden veszve, hiszen az anyagminőség megfelelő. A vezeték nélküli töltéshez szolgáló adapternek a hangszóró fölé helyezték el az érintkezőit, nem messze tőlük a Nokia feliratot is megtaláljuk. Az igazi érdekesség mégis a kissé kidomboródó PureView technológiás, Carl Zeiss lencsével felszerelt 8 megapixeles kamera, mely mellé LED villanó is került.

Működés

A Microsoft kifejezetten az Apple példáját vette alapul, amikor megalkotta a Windows Phone rendszert. Ennek megfelelően alig néhány konfigurációban készülnek a modellek főbb hardverei, ez pedig egy egységes, az Androidnál jóval könnyebben optimalizálható modellpalettát eredményez.

DSC06641

Így nem ért minket túl nagy meglepetés a kétmagos, 1,5 GHz-en üzemelő Qualcomm processzor, az 1,5 GB RAM és az Adreno 225-ös GPU láttán. A sebességgel nincs is probléma, de ezt el is várjuk, hiszen ilyen tekintetben már a paletta legalján elhelyezkedő Lumia 520-at sem érhette kritika, hát még a közel csúcsmodell 925-öt. Az applikációk között ezúttal is megtaláljuk a Nokia védjegyének számító Here Maps névre hallgató térkép programját és a Here Drive+-ot is ami a navigáció szerepét tölti be. A jel megtalálásával nincs probléma, a 95 országban működő szolgáltatás pedig kiválóan segítheti 1-1 utazó életét.

DSC06642

Mivel a telefon LTE-képes ezért minden bizonnyal sokan fogják mobilinternetezéshez használni, márpedig aki nem rendelkezik korlátlan csomaggal, annak bizony érdemes figyelnie, hogy mégis mennyit használt már el. Ezt a Data Sense segíti, itt a korlát megadása után figyelhetjük, hogy kitartunk-e hó végéig. Dokumentumaink szerkesztésére továbbra is az Office használható, a teljes értékűen használható programcsomag mellett a feljegyzések készítésére használható OneNote is a repertoár része.

Kamera, multimédia

Egy ilyen, a kamerát rendkívül előtérbe helyező mobil esetén kiemelten fontos a minél tökéletesebb képek készítését segítő szoftverkínálat. Az oldalsó gomb megnyomása után a jól ismert “Kamera” névre hallgató program töltődik be. A jelenetválasztás mellett ISO, expozíciós érték, fehéregyensúly és képarány is állítható, továbbá innen indíthatjuk el a FullHD felbontású videók rögzítését is. A telefon hozza a PureView névtől megszokott szintet, nappali fényben kiváló minőségűek az elkészült képek, talán csak sötétben ütközik problémába, a LED villanó ugyanis nem képes kellő mértékben segíteni, így a megszokottnál több képzajjal találkozhatunk. Az igazi érdekesség viszont a Nokia Smart Camera mely trükkös képek készítését teszi lehetővé.

wp_ss_20130902_0001

Indítás után a program megkér minket, hogy tartsuk stabilan a készüléket, majd 5 kép készítése után “közkincsé” teszi őket, ránk hagyja a további módosításokat. A repertoár része a más készülékekből is ismert legjobb kép választási opció de háttérbe besétáló illető törlésére is van lehetőség. Csoportképek esetén jól jön, hogy a fotón szereplő emberek arcai úgy válogathatók össze az elkészült képekből, hogy lehetőleg azon mindenki a legjobb formáját mutassa. De nem csak radírozni, sokszorosítani is lehet, egy mozgás minden pillanata rátehető egyetlen képre. Kevésbé érdekes, de akár egy szín kijelölésére is van lehetőség, ilyenkor az interneten tucatszám fellelhető művészfotók készülnek. Mindezeken felül dicséret illeti a fejlesztőgárdát, mivel a program tényleg könnyen és bárki számára érthetően működik, előzetes tanulást nem igényel.

wp_ss_20130902_0002

Képeink megosztására elhelyezték a készüléken a PhotoBeamer-t. A program a felhőben tárolja a fotóinkat, elég csak a megfelelő Lumia modellel a megadott weboldalán található linkre rámutatni és már nézhetjük is életünk műveit. Akik a hagyományos megosztásban hisznek azok a Bluetooth 3.0-át illetve az NFC-t vehetik igénybe. Szintén ötletes a Kreatív Studió, különböző hatásokat adhatunk a fotókhoz illetve beállíthatjuk utólag a fókuszt is. Kevésbé érdekes a zenelejátszó, akárcsak eddig, most is két applikáció segít zenéink rendezésében illetve hallgatásában.

WP_20130902_001

 

A Nokia Zene legfőbb vonzereje az itthon nem használható szoftveráruház lenne, így nyugodtan maradhatunk a Microsoft megoldásánál. A régóta várt FM rádió is megtalálható a 925-ön, így most már teljes a zenei repertoár. Nem illeti viszont dicséret a torzul szóló hangszórókat, szerencsénkre a gyárilag csomagolt headset már elfogadható minőségű. Alaposan visszafogja a  tartalmak “gyűjtögetését” a beépített 16 GB-os memória, mivel utólag nem bővíthető és a Vodafone-nál forgalmazott 32 GB-os kivitelen kívül nagyobb kapacitású változat nem is áll rendelkezésünkre.

WP_20130902_005

 

A problémát enyhíti a 7 GB-os SkyDrive felhőalapú tárhely. Szokványos telefonként is jól szerepel a 925-ös, a hangminőséggel nem volt problémám. Szerencsére másoknak sem az én hangommal, a zajszűrös mikrofonnak hála minden érthető volt. A kecses készülékházba egy 2000 mAh-es akkumulátort helyeztek el a mérnökök, ez gyakorlatilag a kategória átlaga. Az optimalizált működéssel akár kétnapos használat is kivitelezhető, de a legtöbben valószínűleg nem fogják 1 napnál tovább nélkülözni a töltőt.

Összegzés

Korrekt iparosmunkát láthatunk a Lumia 925 képében. A finn gyártó által megalkotott felső-középkategóriás készülék minden tartalmaz amire az átlagembernek szüksége lehet. Elnyerte a tetszésem a jó kamera és a gyors működés, sajnáltam viszont a beépített memória bővíthetetlenségét és a Xenon vaku hiányát.

 Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

Nokia Lumia 925

  Megjelenés éve: 2013
  Pro:  
  - Jó összeszerelési minőség
  - Erős hardver
  - Gyors működés
 
  Kontra:  
  - Műanyag hátlap
  - Nincs Xenon vaku
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 4,5"
  • kijelző felbontása: 768 x 1280 pixel"
  • kijelző típusa: AMOLED"
  • eszköz mérete: 129 x 70.6 x 8.5 mm
  • tömeg: 139 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Dual-core 1.5 GHz
  • memória: 1024 MB
  • háttértár: 16 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa:
  • portok: microUSB, 3,5 mm audio
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 8 megapixeles hátoldali kamera, 1,3 megapixeles előlapi kamera
  • video chat:  
  • video felbontás: FullHD
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 HSDPA 850 / 900 / 1900 / 2100 LTE 800 / 900 / 1800 / 2100 / 2600
  • WiFi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n
  • Bluetooth: Bluetooth 3.0
  • GPS: A-GPS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Windows Phone 8
  • spec. szoftverek: Smart Camera, Here Drive, Here Maps,
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 2000 mAh
  • tapasztalat: Visszafogott használattal 2 nap
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom