Connect with us

technokrata

Teszt: Sony HDR-PJ420VE – Stabilan jó

sony hdr-pj420ve

Fotó-videó

Teszt: Sony HDR-PJ420VE – Stabilan jó

Leteszteltük a Sony projektorral felszerelt kameráját.

Manapság hódítanak az egyre több és több funkcióra képes okostelefonok, ennek ellenére sokan még mindig a céleszközökben látják az igazi megoldást. A Sony-nak már több évtizedes tapasztalata van a kamerák gyártásában, ez pedig az általunk kipróbált PJ420VE-n is látszik. A felső-középkategóriába soroható modell igen nagy népszerűségre számíthat a videórajongók körében.

Csomagolás

Ha az ember egyszer látta egy Sony eszköz csomagolását, akkor látta az összeset. Ez a modell sem kivétel, a japán vállalat összes jellegzetes felirata megtalálható a dobozon. Belül a szokásos kétlépcsős elrendezéssel találkozunk, azaz felülre kerültek a használati útmutatók, illetve a gyártó szolgáltatásait reklámozó papírok, alul pedig a töltő, a HDMI kábel, USB hosszabbító és maga a kamera foglal helyet.

Külső

Nem mondhatnánk, hogy különleges formatervvel lett megáldva a készülék, az viszont tagadhatatlan, hogy az összeszerelési minőséget semmilyen szinten nem érheti kritika. Az aprócska, akkumulátor nélkül alig 345 grammot nyomó készülékházba ugyanis került anyag rendesen, és ez a szó átvitt értelmében is igaz. Nem hiszem, hogy sok kamera mondhatná el magáról, hogy beépített projektorral rendelkezik, pedig a PJ420VE esetén ez a funkció sem maradt ki a repertoárból.

sony-hdr-pj420ve333

A különleges funkció a kihajtható, kijelzővel egybeépített részen foglal helyet. A 640 x 360 pixel felbontással rendelkező, 13 lumen fényerővel bíró projektor legkevesebb fél méter távolságból már munkára kész, a beépített, 980 mAh-es akkumulátorral pedig maximum 100 perc vetítésre képes. A kifordítható csuklópánttal rendelkező egység másik részén egy 3″-es, 230 ezer pixelt tartalmazó LCD kijelző kapott helyet. Természetesen érintésérzékeny, és szerencsére kellően optimalizált, egyetlen egy alkalommal sem tévesztette el, hogy a teletömött menürendszerben mire akartam bökni.

Sony+HDR-PJ420VE_19861

A kamera belső felére – mely becsukott kijelző esetén takarásban van – került a bekapcsoló és a visszanézésre szolgáló gomb, alattuk pedig a projektor aktiválható. Egy igényes fedél mögött kapott helyet az SD kártya olvasója, a mikrofon bemenet, az audió kimenet és a két micro HDMI csatlakozó. Az egyik a kép továbbítására, a másik a beépített projektorhoz tartozik, ezzel külső forrásból is vetíthetünk képet. Felülre találjuk a külső tartozékok – például vaku vagy extra mikrofon – csatlakoztatására szolgáló bővítőhelyet, a zoom és a 8,9 megapixeles fotók készítésére szolgáló gombokat. Utóbbi párja leghátul, közvetlenül az akkumulátor mellett – igen kézreeső helyen – található, azzal a videók felvételét indíthatjuk el. Az oldalsó markolatra helyezték el a mérnökök a töltő csatlakozóját, ezt akár ki is válthatjuk az oldalsó pántba erősített USB kábellel is.

Impozáns tulajdonságok

Már első kézbevételkor tudatosul az emberben, hogy a Sony kamerája bizony nem hétköznapi darab. Az igényesen megmunkált fém karimában helyet foglaló objektív köré ugyanis olyan feliratok kerültek mint a japán vállalat kínálatának csúcsát képviselő G lencse jelzése, a harmincszoros optikai zoom felirata, vagy a 26,5 mm-es, széleslátószögre utaló Wide felirat.  Bekapcsolás után azonnal életre kel a készülék, a lencsét védő fedél egy másodperc alatt szétnyílik és már kezdődhet is a felvétel. A menürendszerben erre négyféle, előre konfigurált beállítás közül választhatunk: Normál vagy FullHD videó, fényképek készítése, lassított felvétel, illetve egy golf névre keresztelt, kifejezetten ehhez a sporthoz kialakított mód is helyet kapott a repertoárban. Természetesen külön is állíthatunk olyan paramétereket mint a fehéregyensúly, a fénymérés, a fókuszálás típusa és természetesen sok más opció is a rendelkezésünkre áll.

Sony-HDR-PJ420VE-Camcorder-schwarz-8373931

Az elkészült anyagok minőségét ennek megfelelően egyáltalán nem érheti kritika, az 50 képkocka sebeséggel felvett filmek minden esetben kristálytiszták, legyen szó akár nappali, akár éjszakai felvételről. A zoom teljes csendben megy végbe, nyoma sincs már a korábban tapasztalt kattogásoknak. A hangot más szempontból sem érdemes kritizálni, a sztereó mikrofonok zajszűréssel és a szél zajának csökkentésére kidolgozott algoritmussal is el lettek látva, illetve természetesen a nagyítás mértékével megegyezően képesek a hangra fókuszálni, azaz ha egy távoli beszélgetést szeretnék rögzíteni, az is megoldható.

sony-hdr-pj420ve

A kamera elvileg képes térhangzás előállítására is, igaz ez szerintem továbbra sem valós igény, bár a több ponton is elhelyezett 5.1 felirat azért impozánsan hat. Attól sem kell aggódni, hogy beremeg a kép, a Sony ugyanis egy különleges, Balanced SteadyShot névre keresztelt megoldást épített be a PJ420VE-be. Ez a Sony szerint a korábban használt megoldásnál tizenháromszor stabilabb képet eredményez, ugyanis nem csak a szenzort, hanem a teljes lencsét mozgatja a rendszer. Ez a fajta technológia tényleg elképesztő, gyakorlatilag minimális remegéseket tapasztaltam, egy átlagos modellhez képest fényévnyi a különbség.

sony-hdr-pj420ve-must-videokaamera-45091

A stabilitásban nem, a kép minőségében viszont sokat segít a gyártó régről ismert BIONZ processzora, valamint az Exmor R technológiával fevértezett CMOS szenzor is. A 16 GB-os beépített memóriába mentett felvételeink akár geotaggel is elláthatók, hiszen GPS is került bele. Annyit azért nem árt tudni, hogy néhány percig érdemes a felvétel kezdete előtt bekapcsolva tartanunk, különben nem találja meg a pozíciót.

Végítélet

Nagyon tetszett a Sony újdonsága. A PJ420VE mindazok számára jó választás, akik nem sajnálnak a kitűnő minőség érdekében a pénztárcájukba nyúlni, ám a fizetés után már nem kell reklamációra számítanunk, a készülék ugyanis minden, ma felmerülő igénynek kiválóan eleget tesz.

 Szólj hozzá!

További Fotó-videó

Sony HDR-PJ420VE

  Megjelenés éve: 2013
  Pro:  
  - Kiváló összeszerelési minőség
  - Gyönyörű kép
  - Fejlett képstabilizátor
 
  Kontra:  
  - Kissé magas ár
  - Nincs vaku
 

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd