Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Dell Latitude 10 – szűk rétegre szabva

Tablet tesztek

Teszt: Dell Latitude 10 – szűk rétegre szabva

Leteszteltük a Dell irodába szánt táblagépét.

Napjainkban elképesztő népszerűségnek örvendenek a táblagépek. Ezek, a leginkább szórakozásra használt eszközök viszont eléggé esetlenül érzik magukat az iroda hűvös asztalán, mivel applikációik között elvétve fordul elő olyan, ami ilyen helyzetekre készült volna. A Dell ezért gondolt egyet, és a Latitude 10 névre hallgató készülékét teljes értékű Windows 8-al szerelte fel, így a felhasználók egy eszközben ötvözhetik a munkahelyi és az otthoni gépüket. Az örömnek ugyanakkor gátat szab a magas ár, a marketingeseknek igencsak vastagon fogott a ceruzája.

Csomagolás

Nem mondhatjuk, hogy túl nagy energiát fordított volna az amerikai vállalat a csomagolás megtervezésébe. A tesztkészülék egy szabványos kartonból készült dobozban érkezett, az esztétikát a fekete Dell logó igyekszik növelni. Belül tovább erősödik a munkagép érzet, hiszen semmilyen vevőcsalogató dolgot nem találunk. A használati útmutató és a töltő mellett mindössze a Latitude 10 foglal helyet. Itt tényleg a funkcionalitás az első, az én szememnek ugyanakkor jólesett volna egy kissé szebb körítés.

Külső

Kissé jellegtelen, egyáltalán nem feltűnő formatervvel áldották meg a tervezői a Latitude 10-et. Szerencsére az anyagminőséget semmilyen téren nem érheti kritika, az előlapot elfoglaló, 10,1″-es, 1366 x 768 felbontású IPS panelt Gorilla Glass üveg védi. Itt találjuk még a Windows gombot illetve az 2 megapixeles előlapi kamerát is. A hátlap szintén nem akármi, hiszen magnéziumötvözetből készült, így biztosan elviseli majd a mindennapok viszontagságait.

Latitude 10 Tablet

Szintén hátul egy nem mindennapi érdekességet fedezhetünk fel, ugyanis az akkumulátor egy apró pöcök segítségével eltávolítható. Igény esetén 60 Wh-s egység is beépíthető, ezzel a gyártó állítása szerint akár 30 órát is működik a táblagép. Ennek a megoldásnak nagy hátránya, hogy 10,5-ről 13,4 mm-re nő a gép vastagsága, illetve 658-ról 820 grammra növekszik a súlya, és főleg utóbbi eléggé kényelmetlenné teszi a táblagép módban történő használatot. Számunkra viszont ez most lényegtelen, hiszen a tesztkészülékbe az alap, 30 Wh-s egység került. Szemfülesek észrevehetik, hogy az alsó térfélen 4-4 aprócska rács található, ezek alatt foglalnak helyet a sztereó hangszórók. A kialakítás nem túl szerencsés, én oldalra tettem volna őket, lett volna rá hely. A krómozott Dell logó fölé került a 8 megapixeles hátoldali kamera, mely a vártnál jobb képet készít, ám továbbra is feleslegesnek érzem, hiszen felettébb kényelmetlen egy ilyen eszközzel fotózni.

Latitude10_dock_image

Skype használata közben jól jöhet, hogy a hátoldali egység 720p felbontásban képes videót rögzíteni. A Latitude 10 oldalán végigfutó műanyag keret felső részén helyezték el a mérnökök az SD kártya olvasóját, a bekapcsoló és a képernyő pozícióját zároló gombot is. Azért még pár órát dolgozhattak volna rajtuk, mivel nagyon erősen kell megnyomni őket az érzékeléshez. Rendben van, hogy a strapabíróság volt a fő szempont, de talán nem kellett volna ennyire túlzásba vinni. A készülék jobbján található a jack, a HDMI és az USB port, bal oldalra pedig a Kensington zár (ez is unikum egy tableten) és a hangerőállító gomb került. Az alsó térfélre száműzték a régebbi Apple modellekhez nagyban hasonlító dock csatlakozót, valamint a microUSB portját.

Belső tulajdonságok

A Dell nem kissebb lépésre szánta el magát a Latitude 10 megtervezésekor, minthogy egy minden helyzetben használható táblagépet készít. Épp ezért a fedél alá egy 1,8 GHz-es Intel Atom Z2760 processzor került 2 GB RAM társaságában. Ennek szellemében kissé csalódást keltő a választható 32 vagy 64 GB-os beépített tárhely, hiszen a teljes értékű Windows 8 kapásból elfoglal közel 30 GB-ot.  Talán ennek is köszönhető, hogy gyakorlatilag semmilyen, a Dell által készített applikáció nem kapott helyet a készüléken.

Dell Latitude 10

Mindössze egy, a Windows 8 funkcióit bemutató alkalmazásra futotta, ennél azért többet várna az ember egy ilyen nagy hírű vállalat esetén. Azért nem mondhatnánk, hogy első indítás után csupa üresség fogad minket, hiszen a Microsoft zene illetve videó lejátszására szolgáló applikációval, hírolvasóval és időjárás előrejelzővel is igyekszik bővíteni a Windows 8 szolgáltatását. A hardver egyébként normál alkalmazásokkal simán elboldogul, ám combosabb dokumentumok vagy programok esetén már számíthatunk lassulásokra.

cnet_dell_latitude10tablet_gallery_02_800

Örültem, hogy a fedélzeten egy GPS-vevő is helyet kapott, bár alapértelmezésként nem tartozik hozzá semmilyen applikáció. Dícséret illeti a beépített Wifi-t is, hiszen nagyobb távolságban sem vesztette el a jelet.  Normál használat esetén viszont biztosan nem lesz problémánk az akkumulátor üzemidejével, akár 16-17 órán át is használhatjuk, igaz ez legfeljebb a közepes fényerőn való internetezéskor igaz.

Természetes lelőhelye az iroda

Sokat gondolkodtam, hogy kiknek ajánlhatnám a Dell készülékét. Mint táblagép kissé túl erősnek érzem, laptopnak pedig érdemesebb egy céleszközt használni, ezért úgy gondolom, hogy leginkább azok számára lehet jó, akik sokat kényszerülnek az érintőképernyő használatára egy alkalmazás miatt, és ha már ilyen terméket keresnek, akkor egyúttal a táblagépüket is leváltanák. Más esetben érdemesebb egy androidos táblagép és egy olcsóbb laptop vásárlására adni a fejünket, minden bizonnyal jobban járunk azzal.

 



Szólj hozzá!

További Tablet tesztek

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés